ID.nl logo
📸De beste tips voor foto's waar je je ogen niet vanaf kunt houden
© Milton Cogheil
Huis

📸De beste tips voor foto's waar je je ogen niet vanaf kunt houden

Of je nu fotografeert met een smartphone of met een prijzige spiegelreflexcamera, je streeft natuurlijk altijd naar wonderschone foto’s. De tips en tools in dit artikel kunnen je daarbij helpen, hetzij tijdens het maken van je foto’s, hetzij bij de nabewerking op je toestel of een computer.

Met deze 15 tips kun jij ook foto's maken waarvan iedereen meteen zegt: wauw!

  • Maak zo min mogelijk gebruik van digitale zoom
  • Stel zelf scherp op het gewenste object
  • Gebruik de flitser ook eens voor andere omstandigheden dan weinig licht
  • Maak eens gebruik van HDR
  • Fotografeer in RAW
  • Bewerk je (raw-)foto's met een (gratis) bewerker
  • Laat AI je helpen
  • Externe apps voegen meer mogelijkheden aan je smartphonecamera toe

Foto goed gelukt? Out of the box: 5 manieren op je mooiste foto’s op te hangen

1 Zoom

Bij inzoomen moet je onderscheid maken tussen optische en digitale zoom. Optische zoom gebruikt cameralenzen, terwijl digitale zoom het beeld elektronisch vergroot, wat vaak resulteert in een lagere resolutie. Gebruik digitale zoom alleen als het niet anders kan. Veel smartphones geven een indicatie wanneer je tussen beide zoommodi schakelt. Optische zoom is vaak beperkt tot een specifieke factor, zoals 2x of 3x. Bij hogere zoomniveaus is het belangrijk dat je de camera zoveel mogelijk stabiliseert.

2 Scherpstelling

Je kunt het scherpstelpunt het best zelf bepalen door het object op het scherm aan te raken. Smartphones gebruiken voor scherpstellen vaak fase- of contrastdetectie, wat in complexere of minder verlichte scènes niet altijd nauwkeurig is. Automatische scherpstelling focust vaak op het dichtstbijzijnde object of het object met het grootste contrast in het midden van het frame. Door op het object te tikken, kun je de focus vaak ook vergrendelen; dit voorkomt dat de camera opnieuw scherpstelt bij een gewijzigde compositie.

3 Flits

De flits gebruik je vooral bij weinig licht, maar het kan ook bij andere omstandigheden. Als het object tegen een sterke lichtbron staat, lijkt het vaak onderbelicht. Met de flits kun je dit object oplichten voor meer details. Ook als het object in de schaduw staat met een fel verlichte achtergrond, kan de flits helpen het contrast te verminderen. Zo’n invulflits is ook handig voor een gelijkmatiger belicht portret. Daarnaast kan een flits snelle bewegingen bevriezen voor scherpere beelden. Bij close-up- of macrofotografie benadrukt een zachte flits kleine details. De flitssterkte pas je desnoods aan met een dun plastic zakje over de flitser.

Leuk om ook te lezen: Flitsende foto’s: zo fotografeer je onweer

Professioneler aan de slag?

Een losse flitser kan goed van pas komen

4 Instelbare opties

Je kunt alternatieve camera-apps installeren zoals Camera+ of Pro Camera (raw & HDR) (circa 18 euro) voor iOS, of ProShot voor Android (circa 7,50 euro). Hier kun je opties instellen als ISO (hogere waarde voor hogere gevoeligheid, maar ook meer risico op ruis), sluitertijd (hoelang de sensor aan licht wordt blootgesteld, risico op onscherpte, maar soms mooie effecten bij bewegende lichtbronnen), belichtingscompensatie (andere belichting voor aanpassen van de helderheid), focus (handmatige focus voor scherpstelling), witbalans (aanpassing van kleurtemperatuur), flits (verschillende modi en soms ook intensiteiten).

5 HDR

Ondersteunt je camera-app HDR, dan kun je hiermee de belichting optimaliseren bij hoog contrast tussen lichte en donkere gebieden. Dit is bijvoorbeeld nuttig bij landschappen met zonsopgang of zonsondergang, stadsgezichten en portretten met tegenlicht. HDR maakt meerdere opnamen van dezelfde scène met verschillende belichtingsinstellingen en sluitertijden, waarna deze worden gecombineerd op basis van de beste belichting van elke opname. Gebruik HDR niet bij scènes met weinig contrast of bij bewegende objecten.

6 RAW

Sommige apparaten en camera-apps als Camera+, Pro Camera en ProShot, laten je foto’s in raw-formaat bewaren. Raw slaat de onbewerkte gegevens van de camerasensor op, inclusief licht- en kleurinformatie, zonder kwaliteitsverlies. Bij een raw-bestand kun je achteraf schaduwen helderder maken en kleuren optimaliseren zonder extra ruis. Het kan soms even zoeken zijn om in raw op te slaan. Bij een oude Samsung Galaxy S10 bijvoorbeeld veeg je naar links, kies je Pro, tik je op het tandwielpictogram en schakel je bij Foto-indelingen de optie RAW-exemplaren in. Bedenk wel dat raw-bestanden veel omvangrijker zijn dan gecomprimeerde jpeg’s.

Lees ook: In RAW fotograferen zónder iPhone Pro: dat doe je zo!

7 Raw-editors

Voor het optimaal bewerken van raw-foto’s kun je het best een gespecialiseerde desktop-applicatie gebruiken. Bekende betaalde apps zijn Adobe Photoshop en Lightroom. Gratis alternatieven zijn darktable en RawTherapee. Deze zijn beschikbaar voor Windows, macOS en Linux, en kun je integreren met de fotobewerkingstool GIMP. Beide apps laten je foto’s non-destructief bewerken, zodat je altijd naar het origineel kunt terugkeren. Ze bieden ook geavanceerde kleurcorrecties, inclusief kleurprofielen voor realistischer kleuren.

Meer over darktable, vind je in dit artikel: Darktable: bewerk je foto's met hét gratis Lightroom-alternatief

8 Fotobewerking

Bij de meeste smartphones kun je een foto bewerken vanuit de camera-app zelf, met basisopties als bijsnijden, aanpassen van helderheid en contrast, en het toepassen van filters. Voor geavanceerde bewerkingen of specifieke tools kun je beter een gespecialiseerde applicatie gebruiken. Dit werkt het best via een desktop-app, zoals het gratis PhotoScape X. De editor biedt een ruime gereedschapskist voor bewerkingen, zoals kleur aanpassen en rode ogen corrigeren. Daarnaast biedt het uitgebreide effecten, maskermodi en tekstbewerking. Er zijn ook modules voor collages, gif-animaties en bewerking in batch.

9 Fotobeheer

Foto’s die je met je smartphone maakt, bewaar je wellicht ook in de cloud, bijvoorbeeld bij Google Foto’s, OneDrive of Amazon Photos. Met een tool als Adobe Lightroom of het gratis digiKam heb je meer mogelijkheden. Je kunt foto’s taggen met sleutelwoorden en in hiërarchische categorieën onderbrengen, geotaggen en automatisch laten taggen op basis van gezichtsherkenning. Verder kun je foto’s organiseren in virtuele albums, gericht zoeken op metadata en diverse dynamische filters toepassen om snel specifieke subsets van foto’s weer te geven.

Handig om te weten: Ode aan orde: je immense fotocollectie beheer je zo

10 AI (Google)

Aanvankelijk beperkte Google het gebruik van enkele krachtige AI-tools voor creatieve fotobewerking tot de Pixel-smartphones, maar inmiddels zijn deze beschikbaar voor elke gebruiker van de mobiele app Google Foto’s. Het gaat onder meer om de Magische gum, waarbij AI zorgt dat het uitgegumde object onmerkbaar opgaat in de achtergrond. Verder zijn er nog Camouflage, waarmee je objecten een minder opvallende kleur geeft, en Scherp maken, evenals een magische editor waarmee je bijvoorbeeld objecten op de foto kunt verplaatsen of de kleur van de lucht kunt aanpassen.

Nog oude foto's thuis liggen? Zo restaureer je je oude foto's met AI

11 Vergroten met AI

Google is niet de enige die AI-tools gebruikt voor het bewerken van foto’s. Een andere gratis tool is Upscayl, waarmee je foto’s kunt opschalen op basis van AI, in plaats van met eenvoudige interpolaties. Voor foto’s kies je hier het best Real-ESRGAN. Je laat Double Upscayl beter ongebruikt, tenzij je naar een zeer hoge resolutie wilt opschalen. Er zijn natuurlijk nog andere AI-fotobewerkingstools, onder meer voor het verwijderen van de achtergrond of ruis en het optimaliseren van kleuren en belichting.

12 SnapSeed

Bewerk je je foto’s het liefst meteen op je smartphone, maar biedt de ingebouwde app slechts een beperkt aantal opties, probeer het dan met de gratis app SnapSeed, beschikbaar in de appstores van Google en Apple. De app is gebruiksvriendelijk, kan overweg met jpeg en RAW-foto’s, en bevat een kleine dertig filters en tools, waaronder Bijsnijden, Perspectief, HDR-emulatie, Vignettering, Tekst en Frames, en geavanceerdere tools als Curven en Witbalans. De meeste kun je eenvoudig bijstellen met een schuifknop.

13 Photoshop Express

Het zal je nauwelijks verbazen dat Adobe ook een mobiele fotobewerkings-app heeft uitgebracht. Het gratis Photoshop Camera heeft inmiddels plaatsgemaakt voor Photoshop Express, beschikbaar in de appstores van Google en Apple (gratis met in-app aankopen). Naast een reeks vooraf gedefinieerde looks, kun je ook eigen looks instellen en bewaren. Met één tik kun je foto’s laten retoucheren, uitsnijden, rode ogen verwijderen, overlays toevoegen en nog veel meer. Dankzij AI (Adobe Firefly) kun je bijvoorbeeld objecten uit je foto vervangen door andere, die je via een omschrijving laat genereren (‘generatief vullen’).

14 Lichtmeter

Professionele fotografen maken regelmatig gebruik van een lichtmeter om de belichting van een scène te meten, voor optimale belichtingsinstellingen voor hun camera. Je kunt hiervoor eventueel ook een speciale app op je smartphone gebruiken, zoals Light Meter (Android) of Pocket Light Meter (iOS). Op basis van de verkregen informatie kun je dan de belichtingsinstellingen van je camera, zoals diafragma, sluitertijd en ISO optimaal instellen. Zo’n app kan ook helpen bij het compenseren voor verschillende lichtomstandigheden en er bijvoorbeeld voor zorgen dat elke opname voor panorama’s consistent belicht is.

15 Community

Maak je veel foto’s, dan wil je ze misschien ook delen. Een foto-community zoals Flickr biedt je niet alleen tools voor het uploaden, organiseren en beheren van je foto’s, maar heeft ook een levendige community van fotografen. Er zijn forums en je kunt deelnemen aan groepen die bij je interesse aansluiten om feedback te krijgen en ervaringen te delen. De betaalde Pro-versie (circa 6 euro per maand) verwijdert advertenties, biedt onbeperkte opslag voor je foto’s en video’s, en geeft geavanceerde statistieken over wie je foto’s bekijkt.

â–¼ Volgende artikel
Het perfecte plaatje: onmisbare accessoires voor elke foto- en videograaf
© Oliver Boehmer
Huis

Het perfecte plaatje: onmisbare accessoires voor elke foto- en videograaf

Of je nu een systeemcamera of een digitale spiegelreflexcamera hebt, met alleen een camera kom je niet ver. Naast een statief, goede objectieven en supersnelle geheugenkaartjes zijn er talloze andere accessoires die zinvol kunnen zijn.

In dit artikel zetten we de beste vlog- en fotografie-accessoires op een rijtje: • Accessoires die handig zijn als je buiten filmt of fotografeert • Statieven • Gimbals en stabilisators • Objectieven • Accessoires die niet kunnen ontbreken bij studiofotografie

Met alleen apparatuur en accessoires kom je niet ver. Lees daarom ook dit artikel: 📸De beste tips voor foto's waar je je ogen niet vanaf kunt houden

7x Handig voor onderweg

Canon EW-73C Zonnekap

Een zonnekap helpt bij het verminderen van lensflare en verhoogt het contrast in je foto’s, vooral bij opnames in fel zonlicht. De Canon EW-73C biedt extra bescherming voor de lens, en is een essentieel accessoire voor elke serieuze fotograaf. Zonnekappen zijn er in alle vormen en maten en je moet goed kijken voor welk objectief je een zonnekap nodig hebt. Deze zonnekap is speciaal gemaakt voor de Canon EF-S 10-18mm IS STM.

Hama UV-filter

Een uv-filter is noodzakelijk als je vaak foto’s maakt in de buitenlucht. Uv-filters verminderen namelijk de invloed van ultraviolette straling, waardoor een blauw gloed in je foto’s wordt verminderd. Daarnaast bieden ze een extra laag bescherming voor je lens tegen stof, krassen en stoten. Een simpel filter zoals deze van Hama is goed genoeg voor elke hobby- en semiprofessionele fotograaf. Let wel even op de diameter van het filterschroefdraad van je objectief.

Godox Speedlite V1

De Godox Speedlite V1-flitser is uitgerust met een ronde kop voor een natuurlijke lichtverspreiding en biedt een breed scala aan mogelijkheden. Op de achterzijde heeft de flitser een gemakkelijk afleesbaar display. De flitskop van de Speedlite is 330 graden horizontaal en 120 graden verticaal draaibaar. Met de oplaadbare lithium-ion batterij van 2600 mAh kun je tot wel 480 keer flitsen op vol vermogen met een recycletijd van anderhalve seconde. Voor elk type camera – of het nu Canon, Sony of Nikon is – heeft Godox een passende externe flitser.

Tenba Axis V2 32L

De Tenba Axis V2 32L is een robuuste en veelzijdige rugzak die speciaal is ontworpen voor fotografen en videografen. Je kunt er van alles in kwijt; de tas heeft ruimte voor telelenzen, een laptop en je kunt zelfs een statief aan de buitenkant bevestigen. Een regenhoes hoort bij de standaarduitrusting en de rugzak heeft MOLLE-compatibele lussen voor de bevestiging van accessoires. Een verborgen vak voor een tile-tracker is eveneens aanwezig, waardoor je je spullen altijd kunt terugvinden.

Rode VideoMicro II

De Rode VideoMicro II is een compacte en veelzijdige microfoon die ideaal is voor vloggers die op zoek zijn naar een betere audiokwaliteit. De microfoon wordt geleverd met een zogeheten isolation mount en een windkap voor buitenopnames. De microfoon heeft geen batterijen nodig en je sluit hem gemakkelijk aan op je camera. Of je nu binnen of buiten opneemt, de VideoMicro II levert heldere en natuurgetrouwe geluidsopnames voor al je projecten.

SanDisk Extreme Pro 64GB SDXC UHS-II V90

Als je 4K-video’s wilt maken, dan kies je het beste voor een UHS-II SD-kaart met een V90-logo. De hoge lees- en schrijfsnelheden zorgen voor snelle bestandsoverdrachten en soepele videobeelden. Of je nu een professional of een enthousiaste amateur bent, de SanDisk Extreme Pro SD-kaarten zijn betrouwbaar en duurzaam en daarmee ideaal voor intensieve toepassingen. De SD-kaart is ook verkrijgbaar in varianten met meer of minder gigabytes.

Think Tank Emergency Rain Cover

Maak je vaak video’s in de buitenlucht? Dan is een regenkap voor je camera een handig toebehoren. Deze lichtgewicht compacte hoes beschermt je apparatuur tegen regen en stof, zonder je toegang tot de knoppen op je camera te belemmeren. Dankzij het doorzichtige venster behoud je zicht op je camera-instellingen, zodat je geen moment mist. De Think Tank Emergency Cover is er in verschillende maten en is ideaal voor als je vaak natuurfoto’s in onvoorspelbare weersomstandigheden maakt.

4x Statieven

Victiv P50

Dit goedkope statief van Victiv kan tot wel 172 centimeter uitgeklapt worden via een aantal slimme klemmetjes onderaan het statief. Naast twee 1/4inch-snelwisselplaten waar je allerlei camera’s mee op het statief kunt zetten, krijg je er ook een universele smartphonehouder bij. Het statief weegt zo’n 750 gram en is ingeklapt maar 41 centimeter lang.

De Victiv P50 is te koop via Amazon.

Vanguard VEO 3 303CB

De Vanguard VEO 3 303CB is een full-size koolstofvezelstatief dat tot wel 25 kilo kan dragen. Ingeklapt is het statief 75 centimeter en uitgeklapt kan hij tot maximaal 183 centimeter worden uitgeschoven. Vanguard levert een aantal handige accessoires voor landschaps- en macrofotografen en het statief kan je camera in vrijwel elke positie manoeuvreren. Een ideale keuze voor iedereen die een robuuste en veelzijdige oplossing nodig heeft.

Joby GorillaPod 1K

Een GorillaPod is een tripod waarvan je de benen alle kanten op kunt bewegen. De flexibele poten maken het mogelijk om de GorillaPod op vrijwel elke ondergrond te plaatsen. Aan de bovenkant zit een standaard 1/4inch-schroefbevestiging. Joby heeft verschillende GorillaPods in het assortiment, dit model kan 1 kilo dragen. Een versie die 5 kilo kan dragen, kost zo’n 100 euro.

Insta360 Extended Selfie Stick

Met een Insta360-camera maak je fantastische 360-graden video’s en neem je coole foto’s. Als je op zoek bent naar een extreem lange selfiestick voor het apparaat, zoek dan niet verder. Met deze extended stick heb je vier lengtes in één behuizing: 36, 120, 240 centimeter en 3 meter. De selfiestick weegt maar 365 gram en is voorzien van een comfortabele rubberen grip. De stick verdwijnt automatisch uit de opnames overigens, dit zorgt voor naadloze beelden.

3x Gimbals en Stabilisators

Edelkrone HeadONE v2

De Edelkrone HeadONE v2 is een veelzijdig en compact motion control-systeem dat perfect is voor het maken van dynamische video’s en timelapses. Als je een iPhone hebt, dan kun je zelfs face tracking gebruiken door je iPhone op je camera te bevestigen. Het is ook mogelijk om twee HeadONEs met elkaar te combineren om diagonale bewegingen te maken. Edelkrone heeft nog een heleboel andere professionele accessoires voor je camera.

De HeadONE v2 is te koop via de website van edelkrone.

DJI Osmo Mobile 6

Deze gimbal stabilizer is perfect voor je smartphone. Met de Osmo Mobile 6 kun je vloeiende, professionele videobeelden maken, zelfs tijdens het lopen of rennen. De gimbal beschikt over intuïtieve bedieningselementen en een ActiveTrack-functie waarmee je eenvoudig je onderwerp kunt volgen. Het opvouwbare ontwerp maakt het gemakkelijk om de Osmo Mobile 6 overal mee naartoe te nemen, perfect voor mobiele content creators en vloggers!

Zhiyun Crane 3S

Deze professionele stabilisator van Zhiyun kan je beeld in drie assen stabiliseren. Met zijn krachtige motoren kan de Crane 3S zware cameraopstellingen aan, waardoor hij ideaal is voor gebruik in professionele filmproducties. Zelfs als het flink waait, blijft de Crane 3S perfect beeld opnemen. De modulaire ontwerpopties bieden flexibiliteit en uitbreidingsmogelijkheden, waardoor je de stabilisator aan kunt passen aan jouw behoefte.

4x Objectieven

Canon RF-S 18-150mm F/3.5-6.3 IS STM

Deze groothoek- en telezoomlens van Canon heeft een zoombereik van 8,3x. Dit zorgt ervoor dat het objectief breed inzetbaar is en ideaal is om mee te nemen op vakantie als je niet al te veel objectieven met je mee wilt zeulen. Met de ingebouwde beeldstabilisatie krijg je scherpe foto’s, zelfs bij langere sluitertijden. De compacte en lichte constructie is een uitstekende keuze voor zowel beginners als gevorderden!

Nikon Nikkor Z 40mm f/2

De Nikkor Z 40mm is een zeer goed geprijsde prime-lens. De lens past op alle fullframe-camera’s die een Nikon Z-vatting hebben. Met een helder maximaal diafragma van f/2.0 biedt deze lens uitstekende prestaties bij weinig licht en genereert het een prachtige bokeh. Dankzij de natuurlijke beeldhoek is de lens perfect voor portretten, interviews of instructievideo’s. Omdat het objectief zeer compact is en een geluidloze autofocus heeft, kun je onopvallend filmen of fotograferen.

NEEWER LS-29 HD

Wil je ook grappige foto’s maken met een fisheye-lens met je smartphone? Deze lens biedt een unieke kijkhoek van 220 graden, ideaal om op een creatieve en artistieke manier bijvoorbeeld landschappen te fotograferen. De LS-29 biedt een betaalbare manier om je smartphonefotografie te verbeteren en biedt eindeloze mogelijkheden voor het vastleggen van unieke perspectieven. De lens past op allerlei type smartphones als je maar een smartphone-case van Neewer gebruikt. Je moet de lens namelijk op een plaatje in de case schroeven.

De NEEWER LS-29 HD is te koop via Amazon.

Sigma 16mm F/1.4 DC DN Contemporary MFT

Met een groothoeklens maak je prachtige natuurfoto’s of stadspanorama’s. Dit objectief van Sigma is speciaal gemaakt voor MFT- (Micro Four Thirds) camera’s, zoals de populaire Panasonic Lumix G7. De lenssamenstelling bestaat uit zestien elementen in dertien groepen, waaronder drie FLD-, twee SLD- en twee asferische glaselementen. De hoogwaardige constructie zorgt voor scherpe en gedetailleerde beelden, terwijl de compacte vormgeving het een geweldige keuze maakt als je veel onderweg bent.

4x Thuisstudio

Canon RC-6

Met een infrarood-afstandsbediening kun je draadloos foto’s nemen, ideaal voor lange sluitertijdopnamen of groepsfoto’s. De compacte en lichtgewicht RC-6 is speciaal gemaakt voor de EOS-serie van Canon en is compatibel met veel verschillende modellen. Kijk op de site van Canon welke modellen allemaal worden ondersteund. Met een bereik van vijf meter biedt de RC-6 betrouwbare prestaties voor je fotografiebehoeften.

Bresser Super Quick Octagon Softbox

Als je veel aan studiofotografie doet, dan is een softbox een must. De Octagon van Bresser is compatibel met alle studioflitsers met een Bowens-houder. De softbox is in en uit te klappen in tien seconden, waardoor het een geweldige keuze is als je regelmatig op locatie werkt. De achthoekige vorm zorgt voor een zachte, gelijkmatige lichtverdeling, ideaal voor portretten en productfotografie. Door zijn duurzame constructie kun je lang van de Super Quick Octagon Softbox genieten.

Easypix MyStudio

Deze set is perfect voor vloggers en influencers. Deze zogenoemde vlogkit voor creators bestaat uit een green screen, een tripod, studiolichten, een videolicht, een smartphonehouder en een aantal klemmen en adapters. De Easypix MyStudio biedt alles wat je nodig hebt om professioneel ogende video’s en foto’s te maken vanuit het comfort van je eigen thuisstudio. Het is een ideale startset voor iedereen die zijn online content naar een hoger niveau wil tillen, zonder grote investeringen te doen.

Bresser Rollup Greenscreen 150x200cm

Handig voor zowel de startende vlogger als de doorgewinterde fotograaf: een green screen. Vervang de groene achtergrond in een beeld naar keuze in je fotobewerkingssoftware. Het roll-up-scherm kun je overal neerzetten, het scherm is gemaakt van polyester en is glans- en kreukelvrij. Hierdoor heb je altijd een egale achtergrond. De breedte van het scherm is 150 centimeter, de hoogte is maximaal 2 meter.

â–¼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!