Zo restaureer je je oude foto's met AI

© adragan - stock.adobe.com

Zo restaureer je je oude foto's met AI

Geplaatst: 21 november 2023 - 08:32

Dennis Gandasoebrata

Op zolder een doos met oude foto’s gevonden? Met de hulp van AI kun je een dierbare fotocollectie een opfrisbeurt geven: beeldkwaliteit oppoetsen, beschadigingen wegpoetsen en de foto’s weer glans geven. Wij laten je zien hoe je te werk gaat.

Op fotografiegebied speelt AI een steeds grotere rol. Bijvoorbeeld bij het restaureren of verbeteren van oud fotomateriaal. Heb je beschadigde foto’s of zwart-witfoto’s die je graag in kleur zou zien, dan kun je gebruikmaken van apps en online diensten om dit voor elkaar te krijgen. In het verleden was dit ook wel mogelijk, maar vergde dit handmatig (en tijdrovend) werk in een programma zoals Photoshop.

Onlangs verscheen de app Reimagine, waarmee je oude foto’s onder handen kunt nemen. De app is beschikbaar voor Android en iOS. Je haalt de nieuwste versie binnen via de Google Play Store en iOS. De eerste keer dat je de app opent, meld je je aan. Je kunt hiervoor onder andere gebruikmaken van je Gmail- of iCloud-account.

Je kunt de app uitproberen met een beperkte set foto’s. Weliswaar vraagt de app direct om een abonnement af te sluiten, maar door op het kruisje te tikken kun je dit omzeilen. Wil je er serieus mee aan de slag, dan kun je alsnog een abonnement afsluiten. Je betaalt hiervoor maandelijks zo’n 9 euro. Ben je nog niet helemaal zeker van je zaak, dan kun je ook een proefabonnement afsluiten; die proefperiode geldt voor zeven dagen.

Zo restaureer je je oude foto's met AI-73609883

De app Reimagine zet AI in om je oude foto’s te verbeteren.

Scannen of uploaden

Er zijn twee manieren om aan de slag te gaan met de foto’s. Allereerst kun je je foto’s scannen door gebruik te maken van de camera van de telefoon. Tik op het plusteken (+) onderaan het venster en kies voor Scan foto’s. Zorg dat de foto’s op een vlakke ondergrond liggen en probeer geen direct licht op de foto te laten vallen. Hiermee voorkom je schittering in je uiteindelijke scan. Prettig is de mogelijkheid om meerdere foto’s in één keer te scannen. De app snijdt de foto’s automatisch bij. Tik op Start scannen. Maak nu een foto van de volledige pagina van het fotoalbum of van de losse foto. Je kunt meerdere foto’s achter elkaar scannen. Alle foto’s ingescand? Tik dan op Gereed (rechtsboven in het scherm), waarna de galerij met foto’s verschijnt.

In plaats van het scannen van foto’s, kun je ook bestaande foto’s uploaden. In het hoofdscherm van Reimagine tik je daarvoor op het plusteken (+) en kies je voor Foto’s uploaden. Selecteer de foto’s op het apparaat. Nadat je ze hebt geüpload, worden ze in de galerij getoond.

Zo restaureer je je oude foto's met AI-73609902

De verbeterde foto’s komen terecht in de galerij.

Negatieven of dia's in huis?

Ook die kun je digitaliseren met deze scanner van Epson

Foto’s verrijken

Heb je meer informatie over een foto, dan kun je deze extra gegevens aan de foto toevoegen. Allereerst kun je via het hoofdscherm de foto een titel meegeven. In de regel eronder kun je een datum voor de foto kiezen en bovenin kun je een plaats toevoegen. In het scherm Bewerk foto-informatie is ook ruimte voor een korte beschrijving van de foto.

Boven in de fotoweergave vind je bovendien het pictogram van een microfoon. Tik hierop om een geluidsopname aan de foto toe te voegen, bijvoorbeeld een ingesproken verhaal over de foto.

Zo restaureer je je oude foto's met AI-73609917

Voeg zoveel mogelijk extra informatie toe aan je foto’s.

Aan de slag

Tik op de foto die je onder handen wilt nemen. Onder aan het venster vind je een viertal knoppen. Via de eerste knop Inkleuren kun je een zwart-witfoto door Reimagine laten inkleuren. Afhankelijk van de informatie in de foto, gaat het hier om een aanname van de app. Volledige zekerheid over de nauwkeurigheid is er dan ook niet. Het eindresultaat verschijnt met een voor- en na-weergave. Schuif over de foto als je de verschillen wilt zien. Deze optie is ook de moeite waard bij oudere kleurenfoto’s; in dat geval probeert de app de vervaagde kleuren te herstellen.

Om snel te beoordelen of het resultaat je bevalt, kun je op de foto inzoomen. Ben je tevreden? Tik dan op de knop met de puntjes rechtsboven. Kies vervolgens voor Bewaar in bibliotheek. De app vraagt welke foto je wilt bewaren: kies Verbeterd om de nieuwe foto te bewaren. Wil je geen aanpassing doen, dan kies je voor Origineel. Het is ook mogelijk om de vergelijking tussen vóór en na op te slaan: kies Vergelijking.

Kwaliteit verbeteren

In de praktijk heb je bij oude foto’s ook weleens te maken met onscherpe foto’s of foto’s waarvan de algehele kwaliteit tegenvalt. In de app vinden we hiervoor de optie Verbeteren. Deze optie komt vooral van pas bij foto’s die niet al te scherp zijn. De app zoekt naar wazige elementen op de foto (zoals gezichten) en maakt ze vervolgens zo scherp mogelijk.

Zo restaureer je je oude foto's met AI-73609931

Via de functie Verbeteren kun je bestaand materiaal scherper maken. 

Repareren maar

De kans bestaat dat – vooral oudere foto’s – in de loop van de tijd zijn beschadigd. In dat geval komt de optie Repareren van pas. Reimagine analyseert de foto en probeert deze – deels met behulp van AI – zo goed mogelijk te herstellen. In de praktijk betekent dit dat eventuele krassen worden ‘weggepoetst’, en gaten en scheuren worden ingevuld.

In hoeverre de app hierin slaagt, is sterk afhankelijk van het type beschadigingen én de inhoud van de foto. Ontbreekt er bijvoorbeeld een stukje foto van een beeld met een egaal gedeelte (zoals een weiland), dan kan dat eenvoudiger worden hersteld dan een beeld met een complexe structuur (zoals een gebouw). De app geeft ook aan wanneer je de foto niet hoeft te repareren of wanneer de foto niet kan worden gerepareerd. 

Bewegend beeld

Reimagine biedt tot slot nog een andere optie: Animeren. Hiermee breng je de foto’s (en de eventuele personen erop) enigszins tot leven. De app zoekt naar gezichten en berekent hoe deze kunnen worden geanimeerd.

Je kunt kiezen uit zeven soorten animaties: tik op de regel Animatie om het bijbehorende instellingenvenster te openen. In hetzelfde scherm vind je onderaan nog een aantal andere voorgedefinieerde animaties. Zo kun je de personen onder meer laten lachen, de wenkbrauwen laten fronsen en zijwaarts laten kijken. Ook hiervoor geldt: de ene keer lukt dat beter dan de andere keer.

Zo restaureer je je oude foto's met AI-73609937

Je kunt foto’s laten animeren.

Zo restaureer je je oude foto's met AI-73609940

Je kunt zowel bewerkte als originele beelden met anderen delen. 

Online reparatie

Verschillende aanbieders van foto-apps zijn het afgelopen jaar aan de slag gegaan met de mogelijkheden van AI, waardoor de keuze er flink op vooruit is gegaan. Heb je geen behoefte aan een app om foto’s te restaureren? De makers van Fotor, een bekende app voor fotobewerking, bieden een online dienst aan waarmee je foto’s kunt laten inkleuren en restaureren. Je mag de dienst gratis gebruiken, al zijn er wel enkele beperkingen. Zo heeft elke foto een watermerk en kun je de high-res foto’s pas downloaden als je een abonnement afneemt. Gelukkig kun je, voordat je eventueel een abonnement afsluit, wel alles proberen tijdens een proefperiode.

Zo restaureer je je oude foto's met AI-73609939

Fotor biedt het restaureren online aan, waardoor je geen app nodig hebt.

Rechtsboven vind je een vak waarnaar je de foto’s kunt verslepen. In plaats daarvan kun je ook op het vlak klikken en de gewenste foto’s uploaden door op Restore Photo Now te klikken en de foto te selecteren. Verschijnt er een scherm waarin de betaalde variant van Fotor wordt aangeboden, dan klik je op het kruisje rechtsboven. De AI-module geeft vervolgens aan welke foto’s geschikt en welke foto’s niet of minder geschikt zijn. Zo kan de dienst minder goed omgaan met foto’s waarvan de hoekjes ontbreken. Ook foto’s met grote vlekken, groepsfoto’s, of foto’s die van een flinke afstand zijn genomen, lenen zich minder goed voor herstel.

De originele foto verschijnt rechts in het venster. Links vind je de twee hoofdonderdelen om te restaureren: Photo Restorer en Photo Colorizer. Je hoeft ze niet beide te gebruiken. Heb je een sepia of zwart-witfoto en geen behoefte om deze te laten inkleuren, dan zet je de schuif bij Photo Colorizer op Uit. De optie Results Comparison zorgt ervoor dat je de resultaten kunt vergelijken. Klik op Start om de foto te verbeteren.

Zo restaureer je je oude foto's met AI-73609948

Niet alle foto’s zijn geschikt voor restauratie.

Vergelijken

Na de bewerking toont Fotor het resultaat. Dit gebeurt op vrijwel identieke wijze als bij Reimagine: met een schuifregelaar beweeg je de foto van Before (voor) naar After (na). Ben je tevreden met het resultaat, dan klik je op Apply. Vind je de restauratie niet geslaagd, dan klik op je op Cancel. De bewerkte foto kun je na afloop downloaden door boven in het venster op Download te klikken. Geef de foto vervolgens een naam en kies tussen jpg en png als bestandsformaat. In het menu Quality kies je de fotokwaliteit.

Ook handig is de Batch Editor. Deze vind je rechtsboven in het scherm. Met de Batch Editor kun je in één keer een grotere verzameling foto’s onder handen nemen. 

Andere AI-functies

Fotor heeft meer AI-opties in huis dan alleen het restaureren of inkleuren van foto’s. In het resultatenvenster vind je links een aantal andere diensten. Wil je de kwaliteit van een foto verbeteren om deze bijvoorbeeld groter af te drukken, dan kun je met de optie AI Enlarger een bestaande foto verbeteren. Via AI worden details verder ingevuld en aangescherpt, zodat de foto in principe geen merkbaar kwaliteitsverlies oploopt bij vergroting. Standaard wordt de foto tweemaal vergroot, bijvoorbeeld naar een resolutie van 4000 × 2656 pixels.

Een ander interessant onderdeel is Magic Remove, een bekende optie voor bezitters van een Google Pixel-telefoon. Met Magic Remove kun je een object uit een foto verwijderen. Open de foto waarvan je een onderdeel wilt weghalen, bijvoorbeeld een specifieke auto in een straat met meerdere auto’s. Markeer nu het gedeelte dat je wilt verwijderen. Om preciezer te werk te gaan, verklein je eerst de grootte van de ‘kwast’ door de schuif bij Brush size verder naar links te verplaatsen. Vervolgens kun je met de knop Eraser het gemarkeerde gedeelte verder aanpassen. Tevreden? Bevestig met een klik op Start Removing, waarna het onderdeel uit de foto wordt verwijderd. Klik op Apply om het resultaat op te slaan.

0

Powered by

logo

Een vergelijkbare actie kun je toepassen als je de achtergrond van een foto wilt verwijderen. Kies hiervoor de optie Background Remover. De achtergrond wordt nu automatisch gedetecteerd en losgetrokken.

De makers voegen regelmatig nieuwe AI-onderdelen toe aan Fotor. Zo kun je met de optie AI Skin Retouch automatisch de huid van personen op een foto ‘verjongen’.

Zo restaureer je je oude foto's met AI-73609967

Fotor heeft verschillende AI-modules in huis. 

CapCut

Het is verstandig om meerdere fotodiensten te proberen voor je serieus aan de slag gaat met het verbeteren van je foto’s. De diensten onderling gebruiken allemaal hun eigen modellen en het resultaat kan dan ook per dienst verschillen.

Een goed alternatief voor Fotor is bijvoorbeeld de online restauratieservice van CapCut. Net als Fotor werkt de dienst door in de browser een foto te slepen of via de knop Upload image een foto op de vaste schijf te selecteren. Nadat de foto onder handen is genomen, zie je het resultaat in het midden van het venster. Rechtsboven vind je een zwevend blok, waarin je kunt schakelen tussen de originele en de ingekleurde foto. Wil je terug naar het oorspronkelijke beeld, dan klik je op de knop See original, rechtsboven in het venster.

Verder biedt CapCut een relatief krachtige module voor kleurcorrectie van bestaand materiaal. Klik op All tools en kies Image / AI Color Correction. Rechtsboven vind je het blok Intensity of color correction, waarna je kunt kiezen uit vier ‘sterkteniveaus’. Via een knop rechtsboven in het venster kun je weer terugkeren naar het oorspronkelijke beeld.

Zo restaureer je je oude foto's met AI-73609973

Voor foto’s die kleurcorrectie nodig hebben, kun je ook bij CapCut terecht.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000