Out of the box: 5 manieren op je mooiste foto’s op te hangen
Bij het ophangen van foto’s is het vaak alles of niets: óf je huis hangt er vol mee óf ze zijn er simpelweg niet. Team-niet vindt het misschien wat studentikoos of onrustig met al die verschillende kleuren, team-wel houdt met foto’s zijn mooiste herinneringen levend en voelt zich thuis met zijn dierbaren om zich heen. Voor beide teams hebben we een aantal oplossingen waarbij je je interieur persoonlijker maakt en het op de muren - en tussen de oren - toch lekker rustig blijft.
In dit artikel lees je hoe je foto's ophangt zonder dat de muren te druk worden. Op een fotoplank bijvoorbeeld, stylish met een filter of je favoriete foto levensgroot op de wand.
Op zoek naar een nieuwe camera voor nog mooiere foto's? Ga dan naar het artikel Systeemcamera of spiegelreflex: welke past het best bij jou?
1. Filtertje erover
Fan van de fotowand, maar bang dat het te hysterisch wordt? Op onze socials draaien we onze hand al lang niet meer om voor een filtertje hier en daar om onze looks wat op te plussen. Geef je favoriete foto’s ook zo’n Lark-, Valencia- of Rise-filter of maak ze in een fotobewerkingsprogramma allemaal zwart-wit of warm sepia. Op deze manier creëer je eenheid en rust en lijken de foto’s allemaal bij elkaar te horen. Foto’s kun je zelf uitprinten of uitbesteden bij de bekende adressen en voor een loeischerpe foto op XL-formaat kun je bij een copyshop terecht.
©Photographee.eu
2. Digitale fotolijst
Natuurlijk kan een digitale fotolijst nog! Het is dé manier om je fijnste herinneringen voor het grijpen te hebben zonder dat je twintig gaatjes in de muur hoeft te boren. Jij bepaalt via een app welke foto’s en video’s er in de slideshow terechtkomen en je kunt deze ook delen met vrienden en familie. Een van de bekendste is de Frameo fotolijst met gelijknamige app. Je stelt zelf in hoe vaak de foto wisselt, of je er een achtergrondmuziekje bij wilt en wanneer je even klaar bent met de diashow. Zo kun je ‘m ‘s nachts uitschakelen.
Nog geen digitale fotolijst? Of zoek je een origineel cadeau?
Amazon heeft lijstjes in alle soorten en maten
©IXXI
3. IXXI
Voor de enkeling die nog nooit van IXXI heeft gehoord: het is een wandsysteem bestaande uit vierkante kaartjes die door X- en I-koppelingen aan elkaar vastzitten. Snap je meteen waar de naam vandaan komt. Je kunt kiezen uit een enorme collectie van bekende en onbekende kunstwerken en beelden, maar ook zelf je creativiteit op de kaartjes loslaten. Een mooie compilatie van je vakantie of huwelijk bijvoorbeeld, een timelapse van de kinderen of de mooiste foto’s van jou en je grote liefde.
Zo’n IXXI is er in verschillende formaten en doordat je alles clustert kun je er een specifieke wand voor uitkiezen en de rest van het huis fotovrij houden.
4. Fotoplank
Iedereen met boorangst valt als een blok voor de fotoplank. Zo’n plank is net even minder diep dan de standaard wandplank en je vindt ze in verschillende formaten: van wandvullend tot een bescheiden maatje. Zelf maken is natuurlijk ook een optie en ook voor de minder handige thuisklusser relatief goed te doen. Hangt de fotoplank eenmaal aan de muur - de boor heb je eenmalig nodig - dan kun je volop vullen en combineren. En ben je er op een paar uitgekeken, dan wissel je de collectie zo weer om.
©ondrooo - stock.adobe.com
5. Fotobehang
Niet bang voor een flink statement in huis? Laat van je lievelingsfoto dan behang maken. Vooral foto’s met een nostalgisch tintje, van oma in haar kinderjaren of een oude foto van je favoriete straat of stad, doen het goed op wandvullend formaat. Een zwart-wit print zal het minst snel vervelen en kies voor een foto met niet te veel details, want je ziet alles uitvergroot terug. Zo kan iets wat op een foto niet opviel ineens enorm storen op kamerbreed formaat.
Boren of kleven
Vind je het eeuwig zonde om in je hagelwitte wand een gaatje te boren? Gebruik dan kleefstrips of dubbelzijdige tape om een fotolijstje op te hangen. De strips kunnen in de meeste gevallen worden verwijderd zonder kleverige en lelijke sporen achter te laten. Check wel eerst hoeveel gewicht een strip kan dragen.