Asus Zenfone 3 - OnePlus 3-concurrent?
Asus is in Nederland voornamelijk bekend vanwege hun laptops en tablets. Maar het bedrijf maakt ook al jaren Android-smartphones, zoals de Asus Zenfone 3, die nu ook hier verkrijgbaar is.
Asus is altijd in staat geweest om prachtige en krachtige apparatuur te maken, maar op softwaregebied laten de Taiwanezen vaak steken laat vallen. Zet maar eens een nieuwe Asus laptop of tablet aan en je wordt gepresenteerd met wallpapers, updaters, antivirus en kromme Nederlandse vertalingen. Helaas geldt dat ook voor de Zenfone 3, die er op het oog prachtig uitziet voor een toestel in de prijsklasse van 399 euro, maar dat gevoel waait over wanneer je gepresenteerd wordt met meerdere browsers, suffe games of de ‘krachtig en versterken’-app die het werkgeheugen van je toestel overhoop haalt. Waar komt de drang toch vandaan komt om Android te belasten met zoveel crapware?
Bij de tijd
Ondanks de vervuiling is Android wel up-to-date. Tijdens het testen kwam netjes de update naar Android 7.0 naar voren. Ook biedt de Zenfone 3 64GB aan opslagruimte aan die bovendien uit te breiden valt met een geheugenkaart (of een tweede simkaart), dat is aangenaam veel. Zelfs als er al zo’n veertien GB in gebruik is.
Ook heeft Asus het toestel goed gefinetuned. Wanneer je het toestel gebruikt merk je dat hij vlot reageert, of het nu om zwaardere apps gaat of de vingerafdrukscanner. De accu gaat eveneens behoorlijk lang mee. Bij licht gebruik, waarbij ik hem vooral gebruikte voor wat messaging en e-mail lukte het me zelfs om hem twee en een halve dag op zak te hebben. Daar valt snel aan te wennen.
Aan de software-kant is het op het oog dus bar en boos, maar gelukkig weet Asus de Zenfone 3 goed te optimaliseren en is het met Android 7.0 vooralsnog helemaal bij de tijd. Vooralsnog, want het is helaas de vraag hoe het zit met toekomstige updates en veiligheidspatches.
Waar komt de drang toch vandaan komt om Android te belasten met zoveel crapware?
-
Mooi
Zoals het in deze review al een beetje doorsijpelt, ondanks dat het aan de software-kant wat matig oogt, heeft Asus verder alles dik in orde. Het slanke toestel is gemaakt van glas en metaal en voelt daardoor luxe aan. De afwerking had wel iets fraaier geweest zonder de touchpadknoppen aan de voorkant en de camera die aan de achterkant uitsteekt.
Qua specificaties valt er met de Zenfone 3 ook weinig te klagen. Ik noemde al de keurige 64GB (uitbreidbare) opslag. Maar het toestel beschikt ook over 4GB werkgeheugen en een Snapdragen 625-processor. Ook dat is keurig, vooral in deze prijsklasse. Alhoewel de Zenfone 3 wel z’n meerdere moet erkennen in de OnePlus 3T. Maar bij de laatstgenoemde kamp je natuurlijk wel met onzekerheid over levering en garantie. Eigenaardig is wel dat de Zenfone 3 niet beschikt over een NFC-chip.
Ook de kwaliteit van het 5,5 inch (14 cm) scherm is prima. Geen overdreven hoge resolutie, maar gewoon Full-HD. Hierdoor is de Zenfone 3 wat minder geschikt voor VR, maar op het oog van accubesparing helemaal geen verkeerde keuze. Het LCD-scherm is verder van prima kwaliteit en behoorlijk helder.
©PXimport
Camera
Fysiek is de camera van de Zenfone 3 uitstekend, maar helaas gaat dat niet helemaal op voor de foto’s. Maar allereerst het positieve, de Zenfone 3 is namelijk opvallend snel in het scherpstellen en maken van foto’s. Handig is ook dat je bij de handmatige instellingen een waterpas kunt oproepen, bijzonder prettig voor ‘scheefschieters’ als ik.
Helaas laten de foto’s zelf een beetje te wensen over. Dat ligt overigens niet aan de gebruikte camerasensor, want die is hetzelfde als op de OnePlus 3 en Huawei Mate 8 en heb ik prima prestaties zien leveren. Asus heeft de camera dus nog niet helemaal lekker afgesteld, waardoor er regelmatig een witte waas over foto’s hangt en bij weinig licht net even teveel sluitervertraging (en dus bewogen foto’s) optreedt.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Conclusie
Er zijn hele goede redenen om voor de Zenfone 3 te kiezen, zoals de bouwkwaliteit, specificaties en de accuduur. Voor een prima prijs. Het is wel jammer dat Asus het besturingssysteem zo hopeloos vervuilt. Het toestel is wat minder indrukwekkend dan de OnePlus 3T, maar bij dit toestel van Asus heb je wel meer zekerheid als het aankomt op levering en garantie.
Asus Zenfone 3 -------------- **Prijs** € 399,- **Kleuren** Zwart, wit, goud **OS** Android 7.0 **Scherm** 5,5 inch LCD (1920x1080) **Processor** 2 GHz octacore (Qualcomm Snapdragon 625) **RAM** 4GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.000 mAh **Camera** 16 megapixel (achter), 8 megapixel voor **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, gps **Formaat** 15,3 x 7,7 x 0,8 cm **Gewicht** 155 gram **Overig** Vingerafdrukscanner, usb-c, dualsim **Website** [www.mediamarkt.nl](http://www.mediamarkt.nl/nl/product/_asus-zenfone-3-ze552kl-64gb-zwart-1499963.html)
- Prijs-kwaliteitsverhouding
- Accuduur
- Bouwkwaliteit
- Android-vervuiling
- Touchpad-knoppen