ID.nl logo
Asus Zenfone 3 - OnePlus 3-concurrent?
© PXimport
Huis

Asus Zenfone 3 - OnePlus 3-concurrent?

Asus is in Nederland voornamelijk bekend vanwege hun laptops en tablets. Maar het bedrijf maakt ook al jaren Android-smartphones, zoals de Asus Zenfone 3, die nu ook hier verkrijgbaar is.

Asus is altijd in staat geweest om prachtige en krachtige apparatuur te maken, maar op softwaregebied laten de Taiwanezen vaak steken laat vallen. Zet maar eens een nieuwe Asus laptop of tablet aan en je wordt gepresenteerd met wallpapers, updaters, antivirus en kromme Nederlandse vertalingen. Helaas geldt dat ook voor de Zenfone 3, die er op het oog prachtig uitziet voor een toestel in de prijsklasse van 399 euro, maar dat gevoel waait over wanneer je gepresenteerd wordt met meerdere browsers, suffe games of de ‘krachtig en versterken’-app die het werkgeheugen van je toestel overhoop haalt. Waar komt de drang toch vandaan komt om Android te belasten met zoveel crapware?

Bij de tijd

Ondanks de vervuiling is Android wel up-to-date. Tijdens het testen kwam netjes de update naar Android 7.0 naar voren. Ook biedt de Zenfone 3 64GB aan opslagruimte aan die bovendien uit te breiden valt met een geheugenkaart (of een tweede simkaart), dat is aangenaam veel. Zelfs als er al zo’n veertien GB in gebruik is.

Ook heeft Asus het toestel goed gefinetuned. Wanneer je het toestel gebruikt merk je dat hij vlot reageert, of het nu om zwaardere apps gaat of de vingerafdrukscanner. De accu gaat eveneens behoorlijk lang mee. Bij licht gebruik, waarbij ik hem vooral gebruikte voor wat messaging en e-mail lukte het me zelfs om hem twee en een halve dag op zak te hebben. Daar valt snel aan te wennen.

Aan de software-kant is het op het oog dus bar en boos, maar gelukkig weet Asus de Zenfone 3 goed te optimaliseren en is het met Android 7.0 vooralsnog helemaal bij de tijd. Vooralsnog, want het is helaas de vraag hoe het zit met toekomstige updates en veiligheidspatches.

Waar komt de drang toch vandaan komt om Android te belasten met zoveel crapware?

-

Mooi

Zoals het in deze review al een beetje doorsijpelt, ondanks dat het aan de software-kant wat matig oogt, heeft Asus verder alles dik in orde. Het slanke toestel is gemaakt van glas en metaal en voelt daardoor luxe aan. De afwerking had wel iets fraaier geweest zonder de touchpadknoppen aan de voorkant en de camera die aan de achterkant uitsteekt.

Qua specificaties valt er met de Zenfone 3 ook weinig te klagen. Ik noemde al de keurige 64GB (uitbreidbare) opslag. Maar het toestel beschikt ook over 4GB werkgeheugen en een Snapdragen 625-processor. Ook dat is keurig, vooral in deze prijsklasse. Alhoewel de Zenfone 3 wel z’n meerdere moet erkennen in de OnePlus 3T. Maar bij de laatstgenoemde kamp je natuurlijk wel met onzekerheid over levering en garantie. Eigenaardig is wel dat de Zenfone 3 niet beschikt over een NFC-chip.

Ook de kwaliteit van het 5,5 inch (14 cm) scherm is prima. Geen overdreven hoge resolutie, maar gewoon Full-HD. Hierdoor is de Zenfone 3 wat minder geschikt voor VR, maar op het oog van accubesparing helemaal geen verkeerde keuze. Het LCD-scherm is verder van prima kwaliteit en behoorlijk helder.

©PXimport

Camera

Fysiek is de camera van de Zenfone 3 uitstekend, maar helaas gaat dat niet helemaal op voor de foto’s. Maar allereerst het positieve, de Zenfone 3 is namelijk opvallend snel in het scherpstellen en maken van foto’s. Handig is ook dat je bij de handmatige instellingen een waterpas kunt oproepen, bijzonder prettig voor ‘scheefschieters’ als ik.

Helaas laten de foto’s zelf een beetje te wensen over. Dat ligt overigens niet aan de gebruikte camerasensor, want die is hetzelfde als op de OnePlus 3 en Huawei Mate 8 en heb ik prima prestaties zien leveren. Asus heeft de camera dus nog niet helemaal lekker afgesteld, waardoor er regelmatig een witte waas over foto’s hangt en bij weinig licht net even teveel sluitervertraging (en dus bewogen foto’s) optreedt.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Conclusie

Er zijn hele goede redenen om voor de Zenfone 3 te kiezen, zoals de bouwkwaliteit, specificaties en de accuduur. Voor een prima prijs. Het is wel jammer dat Asus het besturingssysteem zo hopeloos vervuilt. Het toestel is wat minder indrukwekkend dan de OnePlus 3T, maar bij dit toestel van Asus heb je wel meer zekerheid als het aankomt op levering en garantie.

Uitstekend
Conclusie

Asus Zenfone 3 -------------- **Prijs** € 399,- **Kleuren** Zwart, wit, goud **OS** Android 7.0 **Scherm** 5,5 inch LCD (1920x1080) **Processor** 2 GHz octacore (Qualcomm Snapdragon 625) **RAM** 4GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.000 mAh **Camera** 16 megapixel (achter), 8 megapixel voor **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 4.1, wifi, gps **Formaat** 15,3 x 7,7 x 0,8 cm **Gewicht** 155 gram **Overig** Vingerafdrukscanner, usb-c, dualsim **Website** [www.mediamarkt.nl](http://www.mediamarkt.nl/nl/product/_asus-zenfone-3-ze552kl-64gb-zwart-1499963.html)

Plus- en minpunten
  • Prijs-kwaliteitsverhouding
  • Accuduur
  • Bouwkwaliteit
  • Android-vervuiling
  • Touchpad-knoppen
▼ Volgende artikel
Is het nog ver? Zo bereken je de afstand in Google Maps
© Vadym
Huis

Is het nog ver? Zo bereken je de afstand in Google Maps

Wanneer je een locatie in Google Maps zoekt, wil je meestal ook weten hoe ver het van je huidige locatie af ligt. Ook kun je de afstand van een wandeling, een fietstocht of een zoektocht met tussenliggende punten/stopplaatsen berekenen.

In dit artikel laten we zien op welke wijzen je in Google Maps een afstand tussen het ene en andere punt kunt berekenen:

  • Voer een Van- en Naar-adres in
  • Gebruik de functie Afstand meten, zowel in de mobiele versie als desktopversie

Ook handig om te weten: Hier ben ik! Zo deel je je locatie via Google Maps of WhatsApp

Stap 1: Route bepalen

Iedere keer wanneer je met de pc een locatie in Google Maps bekijkt en je op Route klikt, zie je de afstand tot dat punt. In de mobiele versie zoek je de bestemming met behulp van de zoekbalk bovenaan. Daarna tik je op het resultaat en gebruik je de knop Route om het traject te bekijken. Onderaan het scherm zie je standaard de geschatte tijd om er met de auto te komen en daarnaast staat tussen haakjes de afstand tussen jouw locatie en de bestemming. Wanneer je een andere route-optie selecteert, kun je de afstanden vergelijken. Ook kun je voor een ander vervoersmiddel kiezen.

Met de fiets leggen we die 13 km af in 42 minuten.

Trotse bezitter van een e-bike?

In dit boek vind je de mooiste fietstochten!

Stap 2: Mobiel afstand meten

Een andere manier om de afstand te bepalen, is met de functie Afstand meten. Dit is vooral handig als je de afstand wilt weten naar een punt dat niet expliciet op de kaart staat of wanneer je de afstand tussen meerdere punten wilt berekenen. Op je smartphone zet je je vinger op de kaart bij het vertrekpunt en houd je dit punt ingedrukt totdat er een rode pin verschijnt. Wanneer Google Maps informatie heeft over dat adres, wordt dat onderaan weergegeven. Selecteer nu de optie Afstand meten. Hierdoor verschijnt er een zwarte cirkel. Wanneer je over het scherm veegt, kun je de kaart verschuiven en zie je een blauwe stippellijn verschijnen. De afstand verschijnt linksonder op het display. Met het plusteken rechtsonder kun je een volgend punt toevoegen. Je kunt zodoende een heel traject vastleggen, en onderaan verschijnt de totale afstand.

Hier meten we een traject tussen zes punten.

Stap 3: Op de desktop

Het meten van de afstand verloopt nog eenvoudiger met de webversie van Google Maps op je desktop-pc. Om het eerste punt te markeren, klik je met de rechtermuisknop op het beginpunt en kies je de optie Afstand meten. Weer wordt de afstand gemarkeerd met een witte cirkel met zwarte rand. Je kunt nu met de linkermuisknop net zo veel punten toevoegen als je wilt. De totale afstand staat onderaan.

In de webversie is het opmeten van de afstand nog eenvoudiger.

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Review Oppo Enco X3i – Leent niet alles van zijn OnePlus-broer
© Wesley Akkerman
Huis

Review Oppo Enco X3i – Leent niet alles van zijn OnePlus-broer

De Oppo Enco X3i is een setje oordoppen met een adviesprijs van 149 euro. Inmiddels zijn deze dopjes bij sommige shops al verkrijgbaar voor pakweg vijftig euro minder. Maar of dat ook meteen voor een betere deal zorgt, is een tweede...

Uitstekend
Conclusie

Als we de Oppo Enco X3i los zouden beoordelen met de adviesprijs in het achterhoofd, dan zouden we waarschijnlijk iets negatiever klinken. Want zodra je voorbij de 100 euro gaat, mag je hogere eisen stellen. Helemaal als je weet dat dit setje in feite een licht aangepaste en niet anders klinkende variant (voor zover wij hebben kunnen horen) van de OnePlus Buds 3 is, dopjes met een adviesprijs van 99 euro. Maar goed, omdat de Oppo Enco X3i zoals gezegd óndanks die adviesprijs al her en der voor onder de 100 euro wordt aangeboden, hebben we ze beoordeeld zoals we alle oordopjes in die prijsklasse beoordelen. En dan zijn we (net zoals we waren als over de OnePlus-buds) positief gestemd over het product an sich. Voor minder dan 100 euro kun je je er geen buil aan vallen. We willen benadrukken dat we er op zich ook geen problemen mee hebben dat Oppo en OnePlus op deze manier te werk gaan. Sterker nog: dit wordt waarschijnlijk aangestuurd vanuit moederbedrijf BBK. Audio is en blijft een persoonlijke ervaring en als jij wel verschil meent te horen vanwege merktrouwheid, dan heb je nu dus een alternatief voor het OnePlus-setje dat begin 2024 op de markt verscheen. Waarbij het jammer blijft dat Oppo én de prijs kunstmatig omhooggeschroefd heeft én de equalizer heeft weggelaten.

Plus- en minpunten
  • Dynamische, vloeiende bas
  • Volumeregeling via steeltjes
  • Prima accuduur
  • Fijne pasvorm
  • Overzichtelijke app
  • Ruisonderdrukking kan beter
  • Geen windreductie
  • Geen equalizer

Dat de merken Oppo en OnePlus hardware- en softwareafdelingen delen, weten we inmiddels. Hun smartphones vertonen veel overeenkomsten, maar proberen zich vaak toch op specifieke punten te onderscheiden. In de praktijk brengt Oppo vaak eerst een model uit in China, waarna OnePlus datzelfde model een Westerse twist geeft. Omdat beide merken zowel in China als Europa actief zijn, is er (wellicht ooit onbedoeld) veel sprake van herhaling. Dat zien we nu bij de Oppo Enco X3i gebeuren.

Begrijp ons niet verkeerd: de Oppo Enco X3i is een prima set oordoppen. Hij is wel wat prijzig (50 euro meer dan zijn OnePlus-tegenhanger bij de lancering), maar door recente prijsdalingen is dat geen groot bezwaar. Toch zijn de overeenkomsten met de in 2024 gelanceerde OnePlus Buds 3 opvallend. Het design, de audiokwaliteit en zelfs de app vertonen veel gelijkenissen. Zowel OnePlus als Oppo gebruiken HeyMelody, een applicatie die je nodig hebt als je geen toestel van een van deze merken gebruikt. De app is gratis te downloaden.

©Wesley Akkerman

Vrijwel identieke producten

Vanuit zakelijk oogpunt begrijpen we de keuze om soortgelijke oordoppen onder verschillende namen in verschillende markten te lanceren. Maar nu beide merken hun (betaalbare) modellen wereldwijd uitbrengen, ontstaat er een vreemde situatie. Het voelt apart om maanden later een vrijwel identiek product te recenseren dat ook nog eens ruim 30 procent duurder is. Zeker omdat de Oppo Enco X3i een functie mist die wij op de redactie belangrijk vinden.

In tegenstelling tot de OnePlus Buds 3 heeft de Oppo Enco X3i namelijk geen zelf in te stellen equalizer. Je kunt dus niet zelf aan de slag met je eigen geluidsvoorkeuren en moet het doen met de presets. Nu zijn die niet verkeerd (wij prefereren bijvoorbeeld Basversterking boven het originele geluid), maar aangezien de oordoppen zo op elkaar lijken is het gek dat er nu een functie mist. Andere verschillen die we in de app aantreffen zijn voornamelijk naamswijzigingen. 3D Audio van OnePlus heet bij Oppo Alive Audio. Gouden geluid is hetzelfde gebleven.

©Wesley Akkerman

Wat heb je gemist?

Maar goed – stel je hebt de OnePlus Buds 3 destijds overgeslagen (om wat voor reden dan ook), wat heb je dan gemist? In de basis zijn de Oppo Enco X3i-oordoppen nog steeds heel degelijk. Ze zijn weliswaar gemaakt van plastic, maar hebben toch een IP55-certificaat en een comfortabele pasvorm. De steeltjes bieden mediabediening en volumeregeling, en reageren snel en nauwkeurig op je aanraking. Let er wel op dat als je met je hand door lang haar gaat, de oordoppen zomaar uit je oren kunnen schieten.

Ook qua specs komen de doppen overeen. De Oppo Enco X3i beschikt over bluetooth 5.3 en audiocodecs aac, sbc (de standaardopties) en LDHC 5.0 (voor audio in hoge resolutie). Die codec concurreert met Sony's LDAC en Qualcomms aptX HD en Adaptive. Dankzij de hoge bitrate ben je verzekerd van een goed geluid, zeker als je dit setje weet te scoren voor minder dan 100 euro. Verder kun je verbinding maken met twee apparaten tegelijkertijd, waardoor je niet steeds handmatig hoeft te wisselen tussen producten (dankzij bluetooth multipoint).

©Wesley Akkerman

Ruisonderdrukking is waardevol

De Oppo Enco X3i is uitgerust met een 10,4 millimeter woofer en een 6 millimeter tweeter. De batterij gaat tot zes uur mee met actieve ruisonderdrukking ingeschakeld (iets langer zonder). Die ruisonderdrukking doet goed zijn werk door constante achtergrondgeluiden weg te filteren. Tijdens het testen waren tuinbouwers in de straat druk bezig met vrachtwagens en zwaar materieel, maar daar merkten we gelukkig weinig van. Hogere geluiden, zoals gesprekken of het tikken op een toetsenbord, dringen nog wel door.

Positief is dat de ruisonderdrukking de geluidskwaliteit niet negatief beïnvloedt. Net als eerdere modellen legt de Enco X3i de nadruk op een warme, aangename bas. Deze zorgt voor een prettige flow in de muziek en geeft het geluid extra kracht. In de overzichtelijke HeyMelody-app kun je het geluid afstemmen op je eigen voorkeur, inclusief het aanpassen van het basniveau. Dit biedt enige personalisatie, maar het ontbreken van een volledige equalizer blijft wat ons betreft een gemis.

Oppo Enco X3i kopen?

Als we de Oppo Enco X3i los zouden beoordelen met de adviesprijs in het achterhoofd, dan zouden we waarschijnlijk iets negatiever klinken. Want zodra je voorbij de 100 euro gaat, mag je hogere eisen stellen. Helemaal als je weet dat dit setje in feite een licht aangepaste en niet anders klinkende variant (voor zover wij hebben kunnen horen) van de OnePlus Buds 3 is, dopjes met een adviesprijs van 99 euro. Maar goed, omdat de Oppo Enco X3i zoals gezegd óndanks die adviesprijs al her en der voor onder de 100 euro wordt aangeboden, hebben we ze beoordeeld zoals we alle oordopjes in die prijsklasse beoordelen. En dan zijn we (net zoals we waren als over de OnePlus-buds) positief gestemd over het product an sich. Voor minder dan 100 euro kun je je er geen buil aan vallen.

We willen benadrukken dat we er op zich ook geen problemen mee hebben dat Oppo en OnePlus op deze manier te werk gaan. Sterker nog: dit wordt waarschijnlijk aangestuurd vanuit moederbedrijf BBK. Audio is en blijft een persoonlijke ervaring en als jij wel verschil meent te horen vanwege merktrouwheid, dan heb je nu dus een alternatief voor het OnePlus-setje dat begin 2024 op de markt verscheen. Waarbij het jammer blijft dat Oppo én de prijs kunstmatig omhooggeschroefd heeft én de equalizer heeft weggelaten.