Asus Zenfone 5 - Zenfone X
Hoewel Asus al een tijdje smartphones uitbrengt, wil het Taiwanese bedrijf met de Asus Zenfone 5 nu een serieus marktaandeel verkrijgen, door een goed toestel uit te brengen voor een scherpe prijs... en het ontwerp van een andere populaire smartphone schaamteloos te kopiëren.
Smartphonemakers laten zich in 2018 enorm kennen. Want ondanks dat iPhones lang niet het grootste marktaandeel hebben en Apple jaren niet meer voorop loopt qua innovatie en specificaties, volgen andere fabrikanten Apple bijna slaafs. Overal duiken dit jaar smartphones op met scherminkepingen, hetzelfde ontwerp en vaak zelfs zonder koptelefoonpoort. En laten we niet om de hete brij heen draaien: op de koptelefoonpoort na (die er gelukkig wél is) is de Asus Zenfone 5 is een schaamteloze kopie van de iPhone X. Erger dan bijvoorbeeld de Huawei P20, OnePlus 6 of LG G7 die we eerder hebben getest. Het overschaduwt de lage prijs en de andere extra’s die de Zenfone 5 biedt. Dat is zonde en het weerspreekt de ambities van Asus om een noemenswaardige smartphonemaker te worden in Nederland. Daarvoor moet je toch echt wel uit de schaduw van Apple durven te komen.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Zware middenklasse
Het belangrijkste is echter antwoord op de vraag of de Asus Zenfone 5 de aanschaf waard is. Qua prijs belooft het vast veel goeds: de smartphone kost 400 euro. Asus moet echter met veel op de proppen komen, want de concurrentie is zwaar in deze prijsklasse. Zo scoorde de Nokia 7 Plus onlangs erg goed, biedt Motorola voor 100 euro minder de Moto G6 Plus en kost de OnePlus 6 slechts 100 euro meer. Stuk voor stuk hele goede keuzes als je op zoek bent naar een smartphone met een goede prijs-kwaliteitsverhouding.
Dankzij de bouwkwaliteit met hoogwaardige materialen, het heldere scherm, dualcam en (alweer) het ontwerp krijg je bij de Zenfone 5 het gevoel een veel duurdere smartphone in handen te hebben. Ook de specificaties zien er keurig uit: een Snapdragon 636-processor en 4GB werkgeheugen, Android 8, vingerafdrukscanner en 64GB aan opslagruimte, dat je desgewenst uitbreidt met een geheugenkaart... Of een tweede simkaart.
De marketingafdeling van Asus probeert de Zenfone 5 vooral aan te prijzen op de dubbele camera en slimme functies (AI), die wordt gebruikt voor onder meer object- en sceneherkenning in de camera-app of om te schakelen tussen batterij-optimale modus en een krachtigere modus voor zware apps of games.
©PXimport
Camera
Net als de Zenfone 4 zet Asus enorm in op de dubbele camera van de Zenfone 5. De grote vraag is, of dat terecht is. Op papier wordt vast indruk gemaakt: de dubbele camera aan de achterzijde bestaat uit een gewone 12 megapixellens en een 8 megapixel groothoekcamera. De groothoekcamera kan in een klap veel vastleggen, wat uiterst prettig is als je een groeps- of landschapsfoto maakt. De gewone lens is echter in staat om scherpere foto’s met meer detail vast te leggen, ook in donkere omstandigheden. Daarbij zorgt scene- en objectherkenning dat de automatisch de juiste camera-instellingen worden toegepast.
Dat is allemaal in theorie. In praktijk is de camera gewoon dik in orde, maar niet meer dan dat. Daarentegen is het wel de beste smartphonecamera die je kunt krijgen in z’n prijsklasse. In moeilijke omstandigheden, zoals bij weinig licht, dan komen foto’s er beter uit dan de Nokia 7 Plus. Maar wanneer je de foto’s die de Zenfone 5 maakt vergelijkt met duurdere toestellen, dan merk je natuurlijk wel verschil. Zo is het dynamisch bereik al een stuk minder dan de camera’s van de iets duurdere OnePlus 6. Vergelijk je de object- en sceneherkenning met bijvoorbeeld de Huawei P20, dan merk je dat beide toestellen keurig in staat zijn te herkennen wat de camera’s zien, maar kan Huawei veel meer scenes en objecten identificeren. Ook de nabewerking die Huawei hierop toepast is indrukwekkender.
©PXimport
Voor de 400 euro die je voor de Zenfone 5 betaalt kun je geen betere camera vinden. Vooral bij weinig licht maakt de dualcam het verschil. Ook de groothoeklens is echt van toegevoegde waarde, alhoewel deze lens het sneller laat afweten met tegenlicht of weinig licht.
Veel beeld
Om alles uit de foto’s die je met de Zenfone 5 maakt te halen, heb je natuurlijk een goed schermpaneel nodig. Asus gaat met de trend mee om een lekker groot scherm in een gewone behuizing te plaatsen, door de schermranden zo klein mogelijk te houden, de eerder genoemde inkeping en een alternatieve beeldverhouding van 19 bij 9 toe te passen. De Zenfone 5 heeft dus op papier het enorme schermformaat van 6,2 inch (dat is een diagonaal van 15,8 centimeter).
De Zenfone 5 beschikt over een full-HD beeldscherm, dat helder oogt. Kleurweergave en details zijn niet heel indrukwekkend en ook witte vlakken zijn een beetje grauw. Maar het LCD schermpaneel is voor deze prijsklasse goed zat. Gelukkig kun je ook in de instellingen nog enigszins sleutelen aan de kleurtemperatuur.
Voor de 400 euro die je voor de Zenfone 5 betaalt kun je geen betere camera vinden.
-
Android met ZenUI
Waar de Zenfone vooral in verschilt, vergeleken met de beste toestellen die ongeveer hetzelfde kosten, is de software. Net als de Moto G6 (Plus), OnePlus 6 en Nokia 7 Plus draait de Zenfone 5 op Android 8.0 Oreo. Verschil met toestellen die ik opnoemde zit voornamelijk in de skin die over Android gelegd wordt. De concurrenten gebruiken een minimale skin of juist een ‘pure’ Androidversie (Android One) om zo het toestel optimaal te laten presteren en goed te kunnen ondersteunen met nieuwe Androidversies. De skin van Asus (ZenUI genaamd) is ingrijpender en Asus laat niets los over het updatebeleid. Qua uiterlijk: de felle kleuren slaan behoorlijk in je gezicht. Qua bloatware: ongevraagd krijg je alle Facebook apps, een selfie app, een Asus cloudapp en een mobiele manager-app die je toestel eerder instabieler maakt dan efficiënter en veiliger. Gelukkig kun je deze ongevraagde apps verwijderden. Ander pluspunt is dat je een jaar lang gratis 100GB aan Google Drive-opslag toegewezen krijgt.
Maar het mag wel gezegd worden: vergeleken met de vorige generaties van Asus’ smartphones (de Zenfone 3 en Zenfone 4) is de ZenUI-schil een stuk beter geworden. Alles werkt behoorlijk vlot, ondanks dat de Snapdragon 636-processor bepaald niet de snelste is. Pas bij hele zware toepassingen begin je het verschil te merken.
Qua extra’s zijn het vooral de AI-onderdelen die opvallen in de Zenfone 5. Op basis van je gedrag en de applicaties moet het toestel optimaal presteren. Ook qua opladen zou de smartphone slimmer moeten werken, door bijvoorbeeld ’s nachts langzaam op te laden omdat er toch veel oplaadtijd verwacht wordt. Dat verbetert de levensduur van de accu. Of het marketingpoeha is, of echt wat voorstelt is moeilijk te zeggen. Dat kun je niet in een relatief korte testperiode en in benchmarks nauwkeurig zeggen. Wel valt te zeggen dat de accuduur me over het algemeen wat tegenvalt. De capaciteit van de accu is gemiddeld: 3.300 mAh. Met een opgeladen accu kom je met normaal gebruik wel een dag door, bij zwaar gebruik lukt het je net aan. Dat is niet heel indrukwekkend.
©PXimport
©PXimport
Alternatieven
Leuk al die ervaringen en oordelen. Maar welke smartphone kun je beter kopen? De concurrentie met de Galaxy S9+, iPhone X en de andere duurste smartphones kan de Zenfone 5 niet aan. Dat is niet raar, want deze smartphone is half zo duur. Voor hetzelfde geld heb je de Nokia 7 Plus, die dankzij Android One het op softwaregebied en qua accuduur gewoonweg veel beter doet. Bovendien is de Nokia voorzien van een krachtigere chipset en een origineler ontwerp, hoewel dat persoonlijk is natuurlijk. De Zenfone 5 heeft op zijn beurt weer een veel betere camera en een iets beter scherm. Ook loont het om nog even door te sparen voor de OnePlus 6, die 519 euro kost in tegenstelling tot het prijskaartje van 400 euro voor de Zenfone 5. Dat toestel is op vrijwel alle gebieden een flinke slag beter, alleen heeft de OnePlus 6 geen geheugenkaartslot.
Conclusie
De Asus Zenfone 5 (ZE620KL) is een goede smartphone voor een hele goede prijs. Absoluut een uitstekende keuze. Dat gezegd hebbende, valt de smartphone een beetje weg ten opzichte van de zware concurrentie zoals de Nokia 7 Plus, die vooral op softwaregebied en accuduur beter scoren. Voor z’n schappelijke prijs krijg je een prima camera en mooi scherm. De bouwkwaliteit is ook hoogwaardig, alleen moet je er wel mee leren leven dat het ontwerp puur kopieerwerk is.
**Prijs** € 399,- **Kleuren** zilver, blauw **OS** Android 8.0 (Oreo) **Scherm** 6,2 inch LCD (2246x1080) **Processor** 1,8 GHz octacore (Snapdragon 636) **RAM** 6 GB **Opslag** 64 GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 3.300 mAh **Camera** 12 en 8 megapixel dualcam (achter), 8 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps **Formaat** 15,3 x 7,6 x 0,8 cm **Gewicht** 165 gram **Overig** vingerafdrukscanner, dualsim, usb-c, koptelefoonpoort, waterdicht **Website** [www.asus.com/nl](”https://www.asus.com/nl/Phone/ZenFone-5-ZE620KL”)
- Bouwkwaliteit
- Prijs/kwaliteit
- Camera
- Gekopieerd ontwerp
- Bloatware
- Accuduur