Zo kies je een veilige waterkoker
Een waterkoker is voor veel mensen onmisbaar. Maar omdat je natuurlijk wel te maken hebt met kokend water, is het heel belangrijk dat je een veilige waterkoker hebt – en hem op de juiste manier gebruikt. Ga je er een kopen? Let dan goed op de veiligheidskenmerken. Van droogkookbeveiliging tot vergrendelbare deksels: deze functies maken jouw keuken een stuk veiliger, vooral als je kleine kinderen hebt.
Voor thee, een kopje drinkbouillon of snelle noedels… Superhandig, zo'n waterkoker! Maar kies er wel eentje met zo veel mogelijk veiligheidskenmerken. In dit artikel bespreken we: • Droogkookbeveiliging • Automatische uitschakeling • Buitenkant die koud blijft • Antislipvoetjes • Vergrendelbaar deksel Ook krijg je tips om je waterkoker veilig te gebruiken.
Lees ook: Zo ontkalk je je waterkoker
Bij het kiezen van een waterkoker zijn er verschillende veiligheidskenmerken die de kans op ongelukken kunnen verminderen. Hieronder lichten we de belangrijkste uit:
1: Droogkookbeveiliging
Dit zorgt ervoor dat de waterkoker automatisch uitschakelt als er geen water meer in zit. Dit voorkomt niet alleen schade aan het apparaat, maar vermindert ook het risico op oververhitting en brand. Zeker als je kinderen hebt die nieuwsgierig zijn naar keukenapparaten, is het belangrijk dat de waterkoker zichzelf uitschakelt als het water op is.
2: Automatische uitschakeling
Naast droogkookbeveiliging is een automatische uitschakeling na het koken een must-have. Dit zorgt ervoor dat de waterkoker zichzelf uitschakelt zodra het water kookt, wat niet alleen energie bespaart, maar ook voorkomt dat de waterkoker uiteindelijk droogkookt en oververhit raakt. Vooral handig als je snel afgeleid bent of als er kinderen in huis zijn die per ongeluk de waterkoker aan kunnen laten staan.
3: Een buitenkant die koud blijft
Een waterkoker met een dubbelwandige of geïsoleerde behuizing blijft aan de buitenkant koud, zelfs als het water binnenin kookt. Dit is vooral belangrijk als je kleine kinderen hebt, omdat het voorkomt dat ze zich branden als ze de waterkoker aanraken. Maar ook voor jezelf is het fijn: je zou anders de eerste niet zijn die zijn vingers brandt aan de waterkoker.
©Philips
De Philips 7000 Series Waterkoker HD9396/90 heeft een dubbele isolatielaag.
4: Antislipvoetjes
Waterkokers met antislipvoetjes of een antislip-onderkant staan steviger op het aanrecht en zijn minder snel omver te trekken. Vooral in huishoudens met kleine kinderen die mogelijk aan het snoer kunnen trekken heel belangrijk! Bovendien zorgt antislip aan de onderzijde ervoor dat een waterkoker minder makkelijk kan omvallen en heet water morsen.
5: Vergrendelbaar deksel
Een vergrendelbaar deksel zorgt ervoor dat het deksel niet per ongeluk kan openspringen tijdens het koken of het schenken. Dit voorkomt dat heet water over de rand spat. Zeker met kinderen in de buurt, wil je dat het deksel stevig op zijn plaats blijft om ongelukjes te voorkomen.
Tips voor veilig gebruik van je waterkoker
Zorg dat kinderen er niet bij kunnen
Zorg ervoor dat de waterkoker op een plek staat waar kinderen er niet bij kunnen. Zorg ook dat de waterkoker niet op of dicht bij de rand van het aanrecht staat.
Ga voor een kort snoer
Lange snoeren kunnen gevaarlijk zijn omdat ze makkelijker te pakken zijn voor kinderen. Je kunt daarom het best een waterkoker met een kort snoer kiezen. Je waterkoker staat waarschijnlijk altijd op een vaste plek op het aanrecht, in de buurt van een stopcontact. Een lang snoer heb je dus meestal niet nodig.
Controleer regelmatig op slijtage
Inspecteer het snoer en de stekker regelmatig op tekenen van slijtage of schade. Vervang de waterkoker als je beschadigingen ziet.
Vul de waterkoker tot het aangegeven maximum
Wanneer je te veel water in de waterkoker doet, kan dit overkoken en uit de schenktuit borrelen. Daar kun je je lelijk aan branden. Heb je veel water nodig, meer dan het maximum? Dan kun je dat beter in twee keer koken.
©Avocado_studio
Zo raak je niet over de kook
Bij het kiezen van een veilige waterkoker is het belangrijk om te letten op veiligheidskenmerken zoals droogkookbeveiliging, automatische uitschakeling en een behuizing die niet warm wordt. Daarmee voorkom je ongelukken. Wel zo veilig, vooral omdat de waterkoker een apparaat is dat je gebruikt op de automatische piloot, waardoor je er misschien niet altijd even voorzichtig mee bent. Heb je kleine kinderen, dan is dat natuurlijk nóg belangrijker.