Apple ruilt Samsung in voor TSMC als chipleverancier

© PXimport

Apple ruilt Samsung in voor TSMC als chipleverancier

Smartphone & tablet

Geplaatst: 11 juli 2014 - 08:00

Aangepast: 16 november 2022 - 09:55

Redactie

Apple heeft een nieuwe chipleverancier gevonden in TSMC. Het Taiwanese bedrijf pakt daarmee orders af van Samsung dat nu niet meer de enige processorfabrikant is die Apple inschakelt. En dat legt TSMC geen windeieren.

Want de nieuwe high-profile klant Apple zorgt voor zo'n 10 procent van de totale omzet van chipproducent TSMC. Voor Apple is het juist de manier om de afhankelijk van concurrent Samsung verder af te bouwen. TSMC heeft de eerste levering van chips in het afgelopen tweede kwartaal gedaan, vertellen bronnen aan de Wall Street Journal.

Het gaat om de 20-nanometer chips die begin 2014 massaal zijn geproduceerd. Om de chipkwaliteit te verzekeren zijn honderden engineers van TSMC vorig jaar naar Apple's hoofdkwartier afgereisd om te werken aan het project. Op langere termijn komen daar ook geavanceerde nieuwe generatie 16-nanometer chips bij voor nieuwe Apple-producten vanaf 2015.

Transitie is lastig

Tot vorig jaar was het echter Samsung dat de klok sloeg. Het bedrijf was de belangrijkste chipproducent van Apple, eigenlijk al sinds de eerste iPhone in 2007. De transitie naar nieuwe leveranciers is lastig, stellen analisten. De hele chipset moet opnieuw worden ontworpen, terwijl Samsung daar vanaf dag een bij betrokken was. Ook intellectueel eigendomsrecht speelt een rol.

Want hoewel duidelijk is dat Apple verder kijkt, blijven Apple en Samsung elkaar nodig hebben. Het is nog altijd niet duidelijk hoeveel van de Apple-chipproductie TSMC, dat recent ook fors heeft geïnvesteerd in de Nederlandse chipmachineproducent ASML, precies overneemt.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000