Apple, Microsoft en Google strenger op app-privacy

Apple, Microsoft en Google strenger op app-privacy

Smartphone & tablet

Geplaatst: 23 februari 2012 - 09:21

Aangepast: 16 november 2022 - 10:22

Redactie

De zes grootste spelers in de techindustrie zijn akkoord gaan met privacyregels voor mobiele apps. De regels moeten gebruikers duidelijk maken hoe en welke privédata er wordt gebruikt.

Het gaat om de techgiganten Apple, Microsoft, Google, Research in Motion, HP en Amazon. Alle zes gaan smartphone- en tabletgebruikers duidelijker informeren tot welke privédata een app toegang heeft. Ook moet duidelijk zijn hoe exploitanten van apps de privédata gebruiken, meldt persbureau Reuters.

22 van de 30

22 van de 30 meest gedownloade apps hebben nu geen duidelijke privacyvoorwaarden, zegt Kamala Harris, procureur-generaal van de staat Californië. Consumenten moeten volgens haar duidelijke informatie krijgen over de privédata die ze opgeven bij het gebruiken van een app.

De afspraak is gebaseerd op de Online Privacy Protection-wet. Deze Californische wet stelt regels voor websites die privédata van gebruikers verzamelen. Tot op heden was voor de grote techbedrijven onduidelijk of de wet ook van toepassing was op mobiele apps. Harris zegt nu dat de wet ook voor mobiele apps geldt.

Wetgeving

Om te voldoen aan de wetgeving moeten de bedrijven een manier vinden om ontwikkelaars te controleren. Daarnaast moeten zij hun app store zodanig aanpassen dat de privacymeldingen bij elke mobiele apps duidelijk zichtbaar zijn. Google heeft aangegeven binnen enkele weken zijn Android Market aan te passen. De andere bedrijven hebben nog geen termijn aangegeven.

De zes techgiganten gaan komend half jaar met Harris in gesprek over de uitvoering en de naleving van de privacyregels. Het is onduidelijk wanneer de bedrijven moeten voldoen aan de regels. Wel waarschuwt Harris bedrijven aan te gaan klagen als ze de regels niet serieus nemen.

Adresboek

De wetgeving komt een week nadat bekend werd dat talloze iOS-apps stiekem het hele adresboek van gebruikers naar hun servers kopiëren. Apple beloofde, na ophef hierover, de gebruiker beter te informeren over de data waartoe een app toegang heeft.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000