ID.nl logo
Apple iPhone 13 - Verkapte iPhone 12s
© PXimport
Huis

Apple iPhone 13 - Verkapte iPhone 12s

Hoewel Apple af is gestapt van de s-varianten van zijn iPhone smartphones, is de iPhone 13 eigenlijk een verkapte iPhone 12s. Eigenlijk is dat helemaal niet zo erg, want dat maakt de iPhone nog altijd de beste smartphone die je kunt kopen. Maar wellicht op een andere manier dan je vermoedt.

Met de iPhone 12, die in 2020 verscheen, haalde Apple onbewust compleet het bestaansrecht van de Pro-uitvoering weg. De smartphone was zo goed, dat de meerprijs van de iPhone 12 Pro niet te rechtvaardigen was. Ondanks zijn (alsnog) forse prijs was de iPhone 12 ook zo goed dat het een jaar lang onze beste smartphone-lijstjes aanvoerde. De rekenkracht, update-ondersteuning, camera en het fraaie oledscherm zorgen voor een combinatie die door de concurrentie nog niet is bijgehaald. Dat is een flink nalatenschap dat de iPhone 13 moet vervullen.

Maar dat betekent niet dat Apple met de iPhone 13 geen verbeterpunten heeft. Allereerst op de te verwachten punten: de nieuwe chipset is wat sneller en energiezuiniger, de beeldkwaliteit opgeschroefd en de dualcam beschikt over betere sensoren (die van de iPhone 12 Pro). Maar er zijn ook broodnodige verbeteringen. De scherminkeping is er helaas nog, maar is wel wat kleiner. Het basis-opslaggeheugen is verdubbeld naar 128GB en de accucapaciteit is verhoogd.

Allemaal welkome aanvullingen, maar vernieuwend is het allerminst. Sterker nog, de meest opvallende wijziging lijkt dat de camera’s aan de achterzijde diagonaal naast elkaar geplaatst zijn in plaats van verticaal. De waterdichte behuizing en het formaat zijn nagenoeg identiek. Zelfs het nieuwe iOS, versie 15, dat gelijktijdig is uitgerold is maar een kleine update. Het doet allemaal denken aan de s-versies van iPhones van een paar jaar geleden, die ook maar weinig verschilden van hun voorganger. Denk aan de iPhone 4s tot en met de iPhone 6s.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Winnend team

Maar waarom zou je ook veel moeten innoveren aan een smartphone waarvan z’n voorganger de aanbevelingslijstjes domineerde? De grootste inhaalslag werd destijds gemaakt met het beeldscherm, waarmee de iPhone eindelijk uitgerust werd met een Full-HD oledscherm. Dat is bij de iPhone 13 natuurlijk nog steeds het geval. Ook het schermformaat met een diagonaal van 6,1 inch is hetzelfde gebleven. Wel is de helderheid en kleurweergave ietsje verbeterd.

Veel smartphones in dezelfde prijsklasse beschikken ook over een scherm met een hogere verversingssnelheid, waardoor beeld(overgangen) soepeler ogen. Meestal met snelheden die van 60 hertz opgeschroefd zijn naar 90 of 120 hertz. Wil je dat ook, dan zul je toch moeten uitwijken naar een Androidsmartphone of een iPhone 13 Pro. Een heel groot gemis is zo’n hoge verversingssnelheid echt niet. Natuurlijk, het oogt mooi. Maar bij video voegt het niets toe - deze zijn immers bijna altijd in 24 frames per seconde, wat een 60 hertz-scherm makkelijk aan kan. Ook eist het zijn tol van de accu. Een opoffering, die vooral bij iPhones misschien niet het beste idee is. Aangezien iPhones niet bekendstaan om hun uithoudingsvermogen.

Meer uithoudingsvermogen

Maar ook daar heeft Apple de zaken beter op orde: de accucapaciteit is verhoogd van 2815 mAh naar 3240 mAh. Vergeleken met vrijwel alle Androidsmartphones is dat nog altijd behoorlijk laag, wat snellere accuslijtage zou kunnen inhouden op langere termijn. Desondanks zijn die verschillen in accuduur niet bijzonder groot, en de opgevoerde capaciteit (in combinatie met de iets zuinigere chipset) maakt echt een verschil. Een opgeladen accu kan moeiteloos anderhalve dag door. Hoewel dat natuurlijk afhankelijk is van hoe veel je hem gebruikt en of je 5G aan hebt staan.

De hogere accucapaciteit is een welkome aanvulling

-

Diepe zakken smoren innovatie

Kleine minpuntjes die aangestipt werden in de iPhone 12 review, zijn gladgestreken, zoals de accucapaciteit en het basis-opslageheugen. Toch is het Apple’s hebberigheid die niet voor het eerst zaken als innovatie, duurzaamheid, consumentvriendelijkheid en ontwikkelaarsvriendelijkheid in de weg zitten. Zo is er wederom veel te doen om het opladen van die iets grotere accu. Natuurlijk ontbreekt de adapter in de doos. Nu is dat overkomelijk, maar het feit dat er een usb-c naar Lightning-kabel in de doos zit, houdt in dat veel mensen alsnog (bij Apple) aan moeten kloppen voor een nieuwe, dure adapter. Het argument dat het e-waste beperkt klopt, maar voor een bedrijf dat zijn productie aan Chinese bedrijven uitbesteedt (en daarmee zijn eigen cijfers greenwasht) geeft aan dat het duurzame verhaal van het bedrijf zachtgezegd rammelt.

Want over e-waste gesproken... Dat Apple nog altijd vasthoudt aan de eigen hoogstverouderde Lightning-aansluiting in plaats van usb-c is ronduit gênant. Niet alleen is usb-c een standaard die op veel andere apparatuur ook gebruikt wordt en gebruikt kan worden voor snellaadtechnieken, hogere data-overdrachtssnelheid, aansluiting van randapparatuur en minder kwetsbaar is. Ook zorgen minder verschillende stekkers voor minder e-waste. Apple weet dit ook, en voorziet zelfs de nieuwste generatie iPads van usb-c. Maar Apple’s diepe zakken lijken deze iPhone-innovatie nog altijd in de weg te zitten.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Innovatie via wetgeving

Gelukkig werkt de Europese Unie aan een wettelijke verplichting voor één universele aansluiting, die voor 2024 in gebruik genomen moet worden. Dat zou inhouden dat innovatie de komende jaren ook in regelgeving gevonden kan worden. Deze verplichting kan inhouden dat volgende generaties iPhones óf ook een usb-c-aansluiting gaan krijgen óf helemaal geen aansluiting meer krijgen en alleen draadloos op te laden zijn. De draadloze oplaadtechniek, Qi, is eveneens een universele standaard. Dus zo heel slecht zou dat niet eens zijn.

Het is niet de enige wetgeving die broodnodige innovatie stimuleert en Apple’s melkkoeien aanpakt. Ook ligt Apple in meerdere markten onder de loep vanwege monopolistisch beleid in iOS. Waarbij Apple enorme marges pakt op inkomsten van app-verkopen en in-app aankopen, arbitrair optreedt wat gebruikers en ontwikkelaars mogen installeren en aanbieden en beschuldigd wordt van het voortrekken van eigen apps en diensten. Dat er wat gaat veranderen, lijkt zeker. Maar hoe, dat zal de toekomst uitwijzen. Voor gebruikers en app-ontwikkelaars zou de mogelijkheid om andere applicatiewinkels te installeren jou het recht geven te installeren wat je wilt op je eigen smartphone en ontwikkelaars keuzevrijheid bieden.

Ook op het gebied van duurzaamheid lijken er positieve ontwikkelingen gaande. Smartphones zijn ontworpen om reparaties zo moeilijk mogelijk te maken en glazen behuizingen zijn gewoonweg kwetsbaar, ongeacht het type glas dat gekozen wordt. De roep om reparatierecht-wetgeving is hard genoeg om niet genegeerd te blijven, wat kan leiden tot repareerbaar ontwerp (ook softwarematig) en de beschikbaarheid van onderdelen. Bovendien zou het voor Apple zelf ook waardevol zijn, duurzaamheid is een hippe kaart die graag gespeeld wordt door hun marketingafdeling.

Camerafeest

Dat de camera’s diagonaal tegenover elkaar geplaatst zijn in het camera-eiland aan de achterzijde van de iPhone 13 is natuurlijk niet de enige vernieuwing geweest op cameragebied. Apple’s marketingteam heeft bij iedere aankondiging een nieuwe feature nodig. Vorig jaar was dit de nachtmodus voor de selfiecam. Leuk, maar in praktijk wat overbodig aangezien je in het donker vaak niet echt de mooiste omgeving hebt voor een selfie. Bij deze iPhone 13 is de nieuwe bejubelde feature de video-opnamemodus, waarbij je net als een portretfoto de voor- en achtergrond vervaagt. Bovendien kun je de focus verleggen, naar een ander onderwerp. Bijvoorbeeld in een dialoog, wanneer iemand anders het woord neemt. Het is een fraai stukje techniek en zeker leuk om mee aan de slag te gaan. Maar veel meer dan dat ook niet.

Het leidt wat onnodig af om de nadruk te leggen op die videomodus. Want de camera is in staat sublieme foto’s en video’s te maken. Dankzij handige beeldstabilisatietechnieken en prima lenseigenschappen komt het beeld onbewogen en gedetailleerd het toestel binnen. De rekenkracht achter het toestel zorgt voor snelle verwerking van alles dat de lenzen zien. Opvallend veel detail blijft behouden, zelfs bij het inzoomen op de foto. Beeld is haarscherp en ruis zeldzaam. Bovendien blijft detail behouden in foto’s waarin schaduwen en belichte oppervlaktes elkaar afwisselen. Ongeacht de belichting nou kunstlicht is of zonlicht. Apple legt de nadruk bij het vastleggen van beeld meer op realisme, terwijl bijvoorbeeld Samsung meer probeert foto’s iets kleurrijker vast te leggen, zodat ze mooier ogen. Voor beide vastlegmogelijkheden valt wat te zeggen. In de instellingen van iOS kun je nu ook aangeven waar je de nadruk op wil leggen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Voorbeeldfoto's van de reguliere lens van de iPhone 13.

Waar de iPhone 12-camera zich écht op onderscheidt en de lat hoog legt voor Samsung om bij te benen is fotografie in moeilijke lichtomstandigheden. Vooral bij weinig licht. De camera is zelfs in staat kleur vast te leggen in het donker, een ongekend knappe mogelijkheid waar je in praktijk wél erg veel plezier aan gaat beleven.

Er zijn wel kleine minpunten te melden als het op de camera’s aankomt. Naast de reguliere camera is een groothoekcamera geplaatst, die ook prachtig beeld vastlegt. Bij uitdagende lichtomstandigheden merk je echter wel dat deze sensor een stuk minderwaardiger is. Gebruik daarom bij voorkeur zo vaak mogelijk de reguliere camera. Ook was het even wennen dat de reguliere camera beeld in een grote hoek vastlegt. Het maakt de groothoeklens wat overbodig, maar je moet ook heel dichtbij het onderwerp komen bij het maken van een reguliere foto. Of de foto bijsnijden voordat je hem deelt.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Eerste foto is gemaakt met de reguliere lens, tweede (rechts) met groothoeklens.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Vooral bij moeilijke lichtomstandigheden merk je dat de groothoeklens moeite heeft met minder licht.

Alternatieven voor de iPhone 13

Hoewel de iPhone 13 pluspunten heeft als een langere accuduur, betere camera, meer basisopslaggeheugen kreeg ik tijdens het testen een vraag niet uit mijn hoofd. Waarom zou je de iPhone 13 verkiezen boven de iPhone 12? Die vraag zullen ze zich bij Apple ook gesteld hebben en opgelost in de prijs. De 64GB opslaggeheugen van de iPhone 12 is te laag, waardoor een 128GB-uitvoering van de iPhone 12 met zijn 859 euro niet ver van de 909 euro vraagprijs van de iPhone 13 ligt. De betere camera, accu, chipset en (waarschijnlijk) ondersteuning van de iPhone 13 zijn die vijftig euro meerprijs wel waard. Mogelijk kon Apple het prijsverhaal met de iPhone 12 Pro ten opzichte van de iPhone 13 niet rechtzetten met als gevolg dat die smartphone uit de productie gehaald is.

Belangrijk is dus om de prijzen goed in de gaten te blijven houden. Mocht het prijsverschil tussen de iPhone 12 en iPhone 13 wat groter worden, zou je wel gek zijn om de iPhone 13 te kiezen. Ondanks dat de iPhone 13 een bijzonder goede smartphone en bijzonder goede keuze is. Ook ten opzichte van de iPhone 13 Pro, die een flinke meerprijs heeft voor een wat groter en beter scherm en meer cameramogelijkheden.

Welke iPhone je ook kiest, je weet wel dat de prijs niet in verhouding is met wat je ervoor terugkrijgt. Het is natuurlijk Samsung die alternatieven biedt met de Galaxy S21-serie. Die betaalbaarder zijn, betere schermkwaliteit bieden en meer camera-mogelijkheden. Desondanks loopt Samsung ver achter op het gebied van ondersteuning en heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf er een handje van om Apple-nadelen klakkeloos over te nemen. Denk aan het ontbreken van de usb-c-adapter, audio-aansluiting en geheugenkaartslot. Andere interessante alternatieven vind je in de Pixel-smartphonelijn van Google. Helaas biedt Google die nog altijd niet officieel aan in Nederland.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De iPhone 13 Pro Max (rechts) beschikt over een beter en groter scherm en een extra zoomlens aan de achterzijde.

Conclusie: iPhone 13 kopen?

De iPhone 13 is eigenlijk een iPhone 12s en daar is niks mis mee. Aangezien het een verbetering van een smartphone die al erg goed scoorde. En eigenlijk maakt het niet uit of je liever kiest voor de goedkopere iPhone 12 of iPhone 13: beide keuzes zijn prijzig, maar erg goed. Innovatie is helaas ver te zoeken, en het lijkt erop dat Apple nu niet zelf in staat is dit te verbeteren. Hopelijk biedt wetgeving soelaas op het gebied van duurzaamheid en innovatie, met universele aansluitingen, reparatierecht en een eerlijk app-speelveld voor gebruikers en ontwikkelaars.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** vanaf € 909,- **Kleuren** Zwart, wit, rood, roze, blauw **OS** iOS 15 **Scherm** 6,1 inch amoled (2532x1170) **Processor** hexacore (Apple A15 Bionic) **RAM** 4 GB **Opslag** 128, 256 of 512GB **Batterij** 3.240 mAh **Camera** 12 megapixel dualcam (achter), 12 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 14,7 x 7,2 x 0,8 cm **Gewicht** 174 gram **Overig** Lightning, esim **Website** [www.apple.com/nl](https://www.apple.com/nl/iphone-13/)

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Camera
  • Ondersteuning
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Krachtig
  • Prijs
  • Geen usb-c
  • Geen audiopoort
  • Vernieuwing t.o.v. iPhone 12
▼ Volgende artikel
SteelSeries Arctis Gamebuds - Supersnel én comfortabel
© SteelSeries
Huis

SteelSeries Arctis Gamebuds - Supersnel én comfortabel

Goede koptelefoons voor gaming kun je overal vinden, maar voor een fijn stel gaming-oordopjes moet je wat verder zoeken. Of moest, want met de SteelSeries Arctis Gamebuds is er een nieuwe ster aan het firmament. Met noise cancelling van de bovenste plank, een razendsnelle draadloze verbinding, een superhandige dongel én een lange batterijduur zijn de Arctis Gamebuds alles wat je nodig hebt voor je volgende gamesessie.

In samenwerking met SteelSeries

De Steelseries Arctis Gamebuds zijn oordopjes die speciaal gemaakt zijn voor gamers. Dat heeft vooral te maken met de snelle 2,4GHz-verbinding die wordt gelegd met je gaming device, maar er zijn meer handige functies en extra's die van de Gamebuds de ideale audio-metgezel maken tijdens het gamen. We duiken wat dieper in die verschillende opties en functies.

2,4GHz-verbinding

Draadloze oordopjes verbind je via bluetooth aan je andere apparaten. Althans, dat deed je vroeger. Het probleem met bluetooth is dat het niet altijd de meest stabiele verbinding biedt, en dat het bereik niet bijzonder groot is. Die problemen zijn met de Arctis Gamebuds voorgoed verleden tijd.

De Gamebuds verbind je namelijk via een 2,4GHz-verbinding met je gaming device. De 2,4GHz-band wordt gebruikt voor wifi en heeft een aantal voordelen ten opzichte van bluetooth. Ten eerste is het bereik veel groter, zodat je niet per se binnen een paar meter van je PlayStation, Xbox of pc hoeft te zitten. Ook gaat het signaal veel makkelijker door muren heen, dus even naar het toilet of de keuken lopen zonder de verbinding te verliezen is ook geen enkel probleem.

Daarnaast is een verbinding via de 2,4Hz-band tot wel zeven keer sneller dan een gewone bluetoothverbinding – onmisbaar tijdens het gamen.

©SteelSeries

Usb-c-nanodongel

Die verbinding leg je met de bijgeleverde usb-c-nanodongel. Dat is een kleine usb-c-stick die je in je gameconsole of computer steekt. De oortjes leggen meteen verbinding met de dongel, zonder dat je eerst een uitgebreide installatie hoeft te doorlopen.

De dongel ondersteunt alle bekende apparaten: of je nu gaat gamen op een PlayStation 5, Xbox, pc, Switch of tablet, binnen een paar tellen zijn je oortjes aangesloten. Gebruik je liever een 'gewone' usb-a-poort? Dat kan ook: er wordt een handige adapter meegeleverd.

Dat betekent overigens niet dat je altijd je dongel bij je moet hebben: de SteelSeries Arctis Gamebuds werken ook met een bluetoothverbinding. Als je even de deur uit moet, tik je simpelweg tegen de zijkant van je oordopjes en je maakt automatisch een bluetooth-verbinding met bijvoorbeeld je telefoon.

Accu en opladen

Bang dat je binnen de kortste keren met een lege batterij komt te zitten, hoef je ook niet te zijn. De accu in de Artcis Gamebuds gaan bij normaal gebruik tot wel tien uur achter elkaar mee voordat je ze weer moet opladen. Met de bijgeleverde case kun je ze bovendien nog drie keer opladen, zodat je ze in totaal veertig uur kunt gebruiken zonder dat je in de buurt van een stopcontact hoeft te zijn.

Het opladen zelf gaat bovendien razendsnel en gemakkelijk. Als je de usb-c-oplaadkabel gebruikt, heb je binnen een kwartier weer genoeg juice om drie uur verder te gamen. De oordopjes ondersteunen ook de meeste populaire draadloze laders, dus je hebt in principe helemaal geen kabel meer nodig.

©SteelSeries

Extra's

En dat is nog lang niet alles. De SteelSeries Arctis Gamebuds bieden een aantal extra opties die het gebruik nóg prettiger maken.

Zo is er actieve noise cancelling, die ervoor zorgt dat je geluiden van buitenaf bijna niet meer hoort. Je kunt er ook voor kiezen om die geluiden juist extra door te laten, zodat je precies weet wat zich in je omgeving afspeelt.

Je hoeft je ook niet druk te maken om de pasvorm. Voor de Gamebuds zijn maar liefst 62.000 oren geanalyseerd. Daar is de ideale pasvorm uitgekomen, die werkt voor praktisch elk oor. Bovendien worden er drie opzetstukjes meegeleverd: een voor kleine, een voor middelgrote, en een voor grotere gehoorgangen. Zo weet je zeker dat de oordopjes altijd goed passen. Een testperiode met de wereldberoemde gamer T1 heeft ervoor gezorgd dat de oortjes ook na lange tijd nog comfortabel blijven zitten.

Tel daarbij op de ingebouwde microfoon, zodat je zonder extra gear kunt audiobellen met je vrienden of tegenstanders, en IP55-waterbestendigheid, waardoor je zonder problemen door een regenbuitje kunt wandelen of jezelf in de gym in het zweet kunt werken, en je kunt gerust stellen dat de SteelSeries Arctis Gamebuds tot de meest complete oordopjes behoren die te vinden zijn.

Ontdek de SteelSeries Arctis Gamebuds

op Kieskeurig.nl

Conclusie

Wie op zoek is naar high-end gaming oordopjes hoeft eindelijk niet ver meer te zoeken. De SteelSeries Arctis Gamebuds bieden zowel comfort als kwaliteit. De draadloze 2,4GHz-verbinding is tot wel zeven keer sneller dan bluetooth, en met de bijgeleverde dongel verbind je ze in no-time met je gameconsole, pc of tablet. De accu die tot wel 10 uur meegaat (of 40 uur met de oplaadcase), de perfecte pasvorm en de uitgebreide noise cancelling maken van de SteelSeries Arctis Gamebuds de ideale gaming-oordopjes, op welk apparaat je ook speelt!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers van max 900 euro
© Viktoria
Huis

Waar voor je geld: 5 energiezuinige warmtepompdrogers van max 900 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een betaalbare warmtepompdroger? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot!

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken warmtepompdrogers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 900 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Hisense DH3S902BW3

De Hisense DH3S902BW3 is goedkoop én energiezuinig. Volgens het A+++-label heeft deze warmtepompdroger een gemiddeld verbruik van 194 kilowattuur op jaarbasis. Verder valt het geluidsniveau van 64 decibel mee. Gunstig als je het apparaat in de buurt van een slaap- of studeerkamer plaatst. Komt de draairichting van de deur niet goed uit? Geen probleem, want je keert de deur dan gewoon om. De verlichte trommel is goed voor een riante capaciteit van 9 kilo. Dat maakt van de DH3S902BW3 een betaalbare keuze voor grote gezinnen. Op het moment van schrijven is deze droger zelfs goedkoper dan ooit.

Deze warmtepompdroger kiest aan de hand van een vochtsensor de optimale droogtijd. Voorkom daarmee slijtage van kleding, want de DH3S902BW3 gaat niet onnodig langer door. Heb je haast? Activeer dan het zogeheten Quick 30-programma. Met deze cyclus droog je binnen een halfuur een kleine hoeveelheid kleding. Er is ook een Allergy Care-programma. Volgens de fabrikant verwijdert dat nagenoeg alle bacteriën. Handig is dat je de wasdroger op afstand kunt bedienen. Installeer hiervoor een app op je smartphone.

AEG TR8ESSEN

Deze warmtepompdroger van AEG is erg zuinig op je kleding. Zo verlaag je indien nodig de temperatuur, waardoor er minder sprake is van slijtage. Daarnaast combineer je met het zogenoemde MixDry-programma probleemloos verschillende textielsoorten. Kortom, doe bijvoorbeeld gerust katoen en synthetica in de trommel. Allergische personen hebben baat bij het Hygiëne-programma. De fabrikant claimt dat deze cyclus 99,99 procent van alle bacteriën en virussen verwijdert. Er zijn daarnaast nog aparte programma's voor fijne was, wol, zijde en beddengoed.

Dankzij een vulcapaciteit van 8 kilo kunnen huishoudens tot zo'n vier personen met de TR8ESSEN uit de voeten. Een groot voordeel is het lage verwachte stroomverbruik van 177 kilowattuur per jaar. Om die reden is het apparaat voorzien van een A+++-energielabel. Zet met behulp van startuitstel de wasdroger op een tijdstip met een laag (of gratis) stroomtarief aan het werk. Het opgegeven volumeniveau bedraagt 67 decibel. De TR8ESSEN vereist weinig onderhoud. Het stof belandt namelijk in een uitneembaar filter aan de voorzijde van de deuropening. Dat kun je dus makkelijk legen.

Beko DF8412TA0W

Voor een warmtepompdroger met een vulcapaciteit van 8 kilo is de Beko DF8412TA0W scherp geprijsd. Een ander pluspunt is het geringe geluidsniveau van 64 decibel, zodat je eventueel ook 's nachts de was kunt drogen. De droogkast is gecertificeerd met het A++-energielabel. Ga bij normaal gebruik uit van een stroomverbruik van 236 kilowattuur per jaar. Mensen met zonnepanelen hebben veel profijt van de startuitstelfunctie. Zet de DF8412TA0W op een tijdstip aan het werk zodra de zon schijnt. Als het filter of waterreservoir vol is, geeft de wasdroger een waarschuwing.

Kies op het Nederlandstalige bedieningspaneel tussen vijftien droogprogramma's, zoals Jassen, Hygiëne+, Outdoor/Sport, Jeans, Hemden of Eco. Je merkt aan de indicatielampjes op het display welk droogniveau de kleding heeft bereikt. Beko claimt dat het textiel dankzij zijn AquaWave-techniek minder slijt, omdat de kledingstukken tijdens het droogproces een golvende beweging maken. De deur van gebogen glas en peddels in de trommel maken deze beweging mogelijk.

Bosch WQG245D5NL

Op Kieskeurig.nl was de Bosch WQG245D5NL niet eerder zo goedkoop. Deze betaalbare warmtepompdroger van het Duitse kwaliteitsmerk biedt een vulcapaciteit van 9 kilo. Ideaal voor huishoudens tot vijf à zes personen. Voor wasdrogerbegrippen is dit exemplaar ook nog eens erg stil, want het geluidsniveau bedraagt volgens de specificaties slechts 61 decibel. Als klap op de vuurpijl kent de WQG245D5NL bovendien een laag stroomverbruik. Het toegekende A+++-label vermeldt een jaarlijks energieverbruik van 193 kilowattuur.

Zodra de vochtsensor een droge was detecteert, schakelt het programma vanzelf uit. Kies hierbij tussen de niveaus Strijkdroog, Kastdroog en Kastdroog Plus. Een aantal droogcycli is het vermelden waard. Zo kun je kreuken uit het wasgoed verwijderen. Dat scheelt weer strijken! Verder activeer je voor kleine wasjes het SuperKort-programma van 40 minuten. Andere mogelijkheden zijn onder meer Overhemden, Bedlinnen, Dons, Sport, Handdoeken, Katoen Eco en Wol. Gebruik de draaiknop om het gewenste programma te selecteren. Nuttig om te weten is dat je de start van de droogcyclus eventueel kunt uitstellen.

Hisense DH5S102BW

Wil je een betaalbare warmtepompdoger met een zéér hoge vulcapaciteit kopen? De Hisense DH5S102BW voldoet aan deze eisen. Je stopt namelijk tot maar liefst 10 kilo wasgoed in de trommel. Ook ná aanschaf vallen de kosten erg mee. Op jaarbasis verbruikt dit model ongeveer 209 kilowattuur stroom. Om die reden is het witgoedproduct voorzien van energielabel A+++.  Wegens een opgegeven volumeniveau van 64 decibel ervaren bewoners vermoedelijk geen geluidshinder.

Zoals we inmiddels van Hisense gewend zijn, heeft de DH5S102BW een stijlvol bedieningspaneel. Je vindt hierop veelgebruikte programma's als Anti-Allergy, Beddengoed, Katoen, Synthetisch, Wol en Fijne was. Verder is er een extra snelle wascyclus van 30 minuten beschikbaar. Je voegt vanuit een app eventueel extra droogprogramma's toe. Plaats de DH5S102BW gerust in een donker hoekje, want de DH5S102BW is uitgerust met trommelverlichting. Meer weten? Lees dan eens deze louter positieve reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.