ID.nl logo
Apple iPhone 13 - Verkapte iPhone 12s
Huis

Apple iPhone 13 - Verkapte iPhone 12s

Hoewel Apple af is gestapt van de s-varianten van zijn iPhone smartphones, is de iPhone 13 eigenlijk een verkapte iPhone 12s. Eigenlijk is dat helemaal niet zo erg, want dat maakt de iPhone nog altijd de beste smartphone die je kunt kopen. Maar wellicht op een andere manier dan je vermoedt.

Met de iPhone 12, die in 2020 verscheen, haalde Apple onbewust compleet het bestaansrecht van de Pro-uitvoering weg. De smartphone was zo goed, dat de meerprijs van de iPhone 12 Pro niet te rechtvaardigen was. Ondanks zijn (alsnog) forse prijs was de iPhone 12 ook zo goed dat het een jaar lang onze beste smartphone-lijstjes aanvoerde. De rekenkracht, update-ondersteuning, camera en het fraaie oledscherm zorgen voor een combinatie die door de concurrentie nog niet is bijgehaald. Dat is een flink nalatenschap dat de iPhone 13 moet vervullen.

Maar dat betekent niet dat Apple met de iPhone 13 geen verbeterpunten heeft. Allereerst op de te verwachten punten: de nieuwe chipset is wat sneller en energiezuiniger, de beeldkwaliteit opgeschroefd en de dualcam beschikt over betere sensoren (die van de iPhone 12 Pro). Maar er zijn ook broodnodige verbeteringen. De scherminkeping is er helaas nog, maar is wel wat kleiner. Het basis-opslaggeheugen is verdubbeld naar 128GB en de accucapaciteit is verhoogd.

Allemaal welkome aanvullingen, maar vernieuwend is het allerminst. Sterker nog, de meest opvallende wijziging lijkt dat de camera’s aan de achterzijde diagonaal naast elkaar geplaatst zijn in plaats van verticaal. De waterdichte behuizing en het formaat zijn nagenoeg identiek. Zelfs het nieuwe iOS, versie 15, dat gelijktijdig is uitgerold is maar een kleine update. Het doet allemaal denken aan de s-versies van iPhones van een paar jaar geleden, die ook maar weinig verschilden van hun voorganger. Denk aan de iPhone 4s tot en met de iPhone 6s.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Winnend team

Maar waarom zou je ook veel moeten innoveren aan een smartphone waarvan z’n voorganger de aanbevelingslijstjes domineerde? De grootste inhaalslag werd destijds gemaakt met het beeldscherm, waarmee de iPhone eindelijk uitgerust werd met een Full-HD oledscherm. Dat is bij de iPhone 13 natuurlijk nog steeds het geval. Ook het schermformaat met een diagonaal van 6,1 inch is hetzelfde gebleven. Wel is de helderheid en kleurweergave ietsje verbeterd.

Veel smartphones in dezelfde prijsklasse beschikken ook over een scherm met een hogere verversingssnelheid, waardoor beeld(overgangen) soepeler ogen. Meestal met snelheden die van 60 hertz opgeschroefd zijn naar 90 of 120 hertz. Wil je dat ook, dan zul je toch moeten uitwijken naar een Androidsmartphone of een iPhone 13 Pro. Een heel groot gemis is zo’n hoge verversingssnelheid echt niet. Natuurlijk, het oogt mooi. Maar bij video voegt het niets toe - deze zijn immers bijna altijd in 24 frames per seconde, wat een 60 hertz-scherm makkelijk aan kan. Ook eist het zijn tol van de accu. Een opoffering, die vooral bij iPhones misschien niet het beste idee is. Aangezien iPhones niet bekendstaan om hun uithoudingsvermogen.

Meer uithoudingsvermogen

Maar ook daar heeft Apple de zaken beter op orde: de accucapaciteit is verhoogd van 2815 mAh naar 3240 mAh. Vergeleken met vrijwel alle Androidsmartphones is dat nog altijd behoorlijk laag, wat snellere accuslijtage zou kunnen inhouden op langere termijn. Desondanks zijn die verschillen in accuduur niet bijzonder groot, en de opgevoerde capaciteit (in combinatie met de iets zuinigere chipset) maakt echt een verschil. Een opgeladen accu kan moeiteloos anderhalve dag door. Hoewel dat natuurlijk afhankelijk is van hoe veel je hem gebruikt en of je 5G aan hebt staan.

De hogere accucapaciteit is een welkome aanvulling

-

Diepe zakken smoren innovatie

Kleine minpuntjes die aangestipt werden in de iPhone 12 review, zijn gladgestreken, zoals de accucapaciteit en het basis-opslageheugen. Toch is het Apple’s hebberigheid die niet voor het eerst zaken als innovatie, duurzaamheid, consumentvriendelijkheid en ontwikkelaarsvriendelijkheid in de weg zitten. Zo is er wederom veel te doen om het opladen van die iets grotere accu. Natuurlijk ontbreekt de adapter in de doos. Nu is dat overkomelijk, maar het feit dat er een usb-c naar Lightning-kabel in de doos zit, houdt in dat veel mensen alsnog (bij Apple) aan moeten kloppen voor een nieuwe, dure adapter. Het argument dat het e-waste beperkt klopt, maar voor een bedrijf dat zijn productie aan Chinese bedrijven uitbesteedt (en daarmee zijn eigen cijfers greenwasht) geeft aan dat het duurzame verhaal van het bedrijf zachtgezegd rammelt.

Want over e-waste gesproken... Dat Apple nog altijd vasthoudt aan de eigen hoogstverouderde Lightning-aansluiting in plaats van usb-c is ronduit gênant. Niet alleen is usb-c een standaard die op veel andere apparatuur ook gebruikt wordt en gebruikt kan worden voor snellaadtechnieken, hogere data-overdrachtssnelheid, aansluiting van randapparatuur en minder kwetsbaar is. Ook zorgen minder verschillende stekkers voor minder e-waste. Apple weet dit ook, en voorziet zelfs de nieuwste generatie iPads van usb-c. Maar Apple’s diepe zakken lijken deze iPhone-innovatie nog altijd in de weg te zitten.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Innovatie via wetgeving

Gelukkig werkt de Europese Unie aan een wettelijke verplichting voor één universele aansluiting, die voor 2024 in gebruik genomen moet worden. Dat zou inhouden dat innovatie de komende jaren ook in regelgeving gevonden kan worden. Deze verplichting kan inhouden dat volgende generaties iPhones óf ook een usb-c-aansluiting gaan krijgen óf helemaal geen aansluiting meer krijgen en alleen draadloos op te laden zijn. De draadloze oplaadtechniek, Qi, is eveneens een universele standaard. Dus zo heel slecht zou dat niet eens zijn.

Het is niet de enige wetgeving die broodnodige innovatie stimuleert en Apple’s melkkoeien aanpakt. Ook ligt Apple in meerdere markten onder de loep vanwege monopolistisch beleid in iOS. Waarbij Apple enorme marges pakt op inkomsten van app-verkopen en in-app aankopen, arbitrair optreedt wat gebruikers en ontwikkelaars mogen installeren en aanbieden en beschuldigd wordt van het voortrekken van eigen apps en diensten. Dat er wat gaat veranderen, lijkt zeker. Maar hoe, dat zal de toekomst uitwijzen. Voor gebruikers en app-ontwikkelaars zou de mogelijkheid om andere applicatiewinkels te installeren jou het recht geven te installeren wat je wilt op je eigen smartphone en ontwikkelaars keuzevrijheid bieden.

Ook op het gebied van duurzaamheid lijken er positieve ontwikkelingen gaande. Smartphones zijn ontworpen om reparaties zo moeilijk mogelijk te maken en glazen behuizingen zijn gewoonweg kwetsbaar, ongeacht het type glas dat gekozen wordt. De roep om reparatierecht-wetgeving is hard genoeg om niet genegeerd te blijven, wat kan leiden tot repareerbaar ontwerp (ook softwarematig) en de beschikbaarheid van onderdelen. Bovendien zou het voor Apple zelf ook waardevol zijn, duurzaamheid is een hippe kaart die graag gespeeld wordt door hun marketingafdeling.

Camerafeest

Dat de camera’s diagonaal tegenover elkaar geplaatst zijn in het camera-eiland aan de achterzijde van de iPhone 13 is natuurlijk niet de enige vernieuwing geweest op cameragebied. Apple’s marketingteam heeft bij iedere aankondiging een nieuwe feature nodig. Vorig jaar was dit de nachtmodus voor de selfiecam. Leuk, maar in praktijk wat overbodig aangezien je in het donker vaak niet echt de mooiste omgeving hebt voor een selfie. Bij deze iPhone 13 is de nieuwe bejubelde feature de video-opnamemodus, waarbij je net als een portretfoto de voor- en achtergrond vervaagt. Bovendien kun je de focus verleggen, naar een ander onderwerp. Bijvoorbeeld in een dialoog, wanneer iemand anders het woord neemt. Het is een fraai stukje techniek en zeker leuk om mee aan de slag te gaan. Maar veel meer dan dat ook niet.

Het leidt wat onnodig af om de nadruk te leggen op die videomodus. Want de camera is in staat sublieme foto’s en video’s te maken. Dankzij handige beeldstabilisatietechnieken en prima lenseigenschappen komt het beeld onbewogen en gedetailleerd het toestel binnen. De rekenkracht achter het toestel zorgt voor snelle verwerking van alles dat de lenzen zien. Opvallend veel detail blijft behouden, zelfs bij het inzoomen op de foto. Beeld is haarscherp en ruis zeldzaam. Bovendien blijft detail behouden in foto’s waarin schaduwen en belichte oppervlaktes elkaar afwisselen. Ongeacht de belichting nou kunstlicht is of zonlicht. Apple legt de nadruk bij het vastleggen van beeld meer op realisme, terwijl bijvoorbeeld Samsung meer probeert foto’s iets kleurrijker vast te leggen, zodat ze mooier ogen. Voor beide vastlegmogelijkheden valt wat te zeggen. In de instellingen van iOS kun je nu ook aangeven waar je de nadruk op wil leggen.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Voorbeeldfoto's van de reguliere lens van de iPhone 13.

Waar de iPhone 12-camera zich écht op onderscheidt en de lat hoog legt voor Samsung om bij te benen is fotografie in moeilijke lichtomstandigheden. Vooral bij weinig licht. De camera is zelfs in staat kleur vast te leggen in het donker, een ongekend knappe mogelijkheid waar je in praktijk wél erg veel plezier aan gaat beleven.

Er zijn wel kleine minpunten te melden als het op de camera’s aankomt. Naast de reguliere camera is een groothoekcamera geplaatst, die ook prachtig beeld vastlegt. Bij uitdagende lichtomstandigheden merk je echter wel dat deze sensor een stuk minderwaardiger is. Gebruik daarom bij voorkeur zo vaak mogelijk de reguliere camera. Ook was het even wennen dat de reguliere camera beeld in een grote hoek vastlegt. Het maakt de groothoeklens wat overbodig, maar je moet ook heel dichtbij het onderwerp komen bij het maken van een reguliere foto. Of de foto bijsnijden voordat je hem deelt.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Eerste foto is gemaakt met de reguliere lens, tweede (rechts) met groothoeklens.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Vooral bij moeilijke lichtomstandigheden merk je dat de groothoeklens moeite heeft met minder licht.

Alternatieven voor de iPhone 13

Hoewel de iPhone 13 pluspunten heeft als een langere accuduur, betere camera, meer basisopslaggeheugen kreeg ik tijdens het testen een vraag niet uit mijn hoofd. Waarom zou je de iPhone 13 verkiezen boven de iPhone 12? Die vraag zullen ze zich bij Apple ook gesteld hebben en opgelost in de prijs. De 64GB opslaggeheugen van de iPhone 12 is te laag, waardoor een 128GB-uitvoering van de iPhone 12 met zijn 859 euro niet ver van de 909 euro vraagprijs van de iPhone 13 ligt. De betere camera, accu, chipset en (waarschijnlijk) ondersteuning van de iPhone 13 zijn die vijftig euro meerprijs wel waard. Mogelijk kon Apple het prijsverhaal met de iPhone 12 Pro ten opzichte van de iPhone 13 niet rechtzetten met als gevolg dat die smartphone uit de productie gehaald is.

Belangrijk is dus om de prijzen goed in de gaten te blijven houden. Mocht het prijsverschil tussen de iPhone 12 en iPhone 13 wat groter worden, zou je wel gek zijn om de iPhone 13 te kiezen. Ondanks dat de iPhone 13 een bijzonder goede smartphone en bijzonder goede keuze is. Ook ten opzichte van de iPhone 13 Pro, die een flinke meerprijs heeft voor een wat groter en beter scherm en meer cameramogelijkheden.

Welke iPhone je ook kiest, je weet wel dat de prijs niet in verhouding is met wat je ervoor terugkrijgt. Het is natuurlijk Samsung die alternatieven biedt met de Galaxy S21-serie. Die betaalbaarder zijn, betere schermkwaliteit bieden en meer camera-mogelijkheden. Desondanks loopt Samsung ver achter op het gebied van ondersteuning en heeft het Zuid-Koreaanse bedrijf er een handje van om Apple-nadelen klakkeloos over te nemen. Denk aan het ontbreken van de usb-c-adapter, audio-aansluiting en geheugenkaartslot. Andere interessante alternatieven vind je in de Pixel-smartphonelijn van Google. Helaas biedt Google die nog altijd niet officieel aan in Nederland.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

De iPhone 13 Pro Max (rechts) beschikt over een beter en groter scherm en een extra zoomlens aan de achterzijde.

Conclusie: iPhone 13 kopen?

De iPhone 13 is eigenlijk een iPhone 12s en daar is niks mis mee. Aangezien het een verbetering van een smartphone die al erg goed scoorde. En eigenlijk maakt het niet uit of je liever kiest voor de goedkopere iPhone 12 of iPhone 13: beide keuzes zijn prijzig, maar erg goed. Innovatie is helaas ver te zoeken, en het lijkt erop dat Apple nu niet zelf in staat is dit te verbeteren. Hopelijk biedt wetgeving soelaas op het gebied van duurzaamheid en innovatie, met universele aansluitingen, reparatierecht en een eerlijk app-speelveld voor gebruikers en ontwikkelaars.

Uitstekend
Conclusie

**Prijs** vanaf € 909,- **Kleuren** Zwart, wit, rood, roze, blauw **OS** iOS 15 **Scherm** 6,1 inch amoled (2532x1170) **Processor** hexacore (Apple A15 Bionic) **RAM** 4 GB **Opslag** 128, 256 of 512GB **Batterij** 3.240 mAh **Camera** 12 megapixel dualcam (achter), 12 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 14,7 x 7,2 x 0,8 cm **Gewicht** 174 gram **Overig** Lightning, esim **Website** [www.apple.com/nl](https://www.apple.com/nl/iphone-13/)

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Camera
  • Ondersteuning
  • Gebruiksvriendelijkheid
  • Krachtig
  • Prijs
  • Geen usb-c
  • Geen audiopoort
  • Vernieuwing t.o.v. iPhone 12
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 energiezuinige koelkasten voor max 1100 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 energiezuinige koelkasten voor max 1100 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een grote koelkast met energielabel A? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: op het moment van schrijven zijn de besproken koelkasten bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 1100 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Hisense RB440N4ACA

Wie de vele positieve reviews op Kieskeurig.nl leest, weet genoeg. De Hisense RB440N4ACA is een aanrader! Het gaat weliswaar om een vrijstaande koel-vriescombinatie, maar je kunt het apparaat tóch netjes in een bestaande keuken kwijt. De behuizing is namelijk even diep als een standaard aanrecht. Fijn is bovendien dat je de draairichting van beide deuren kunt wijzigen. Volgens de gegevens op het A-energielabel 'trekt' dit model jaarlijks zo'n 109 kilowattuur stroom. Kortom, het kost je slechts een paar tientjes per jaar.

Opvallend veel reviewers waarderen de stille werking. Het opgegeven volumeniveau van 35 decibel is dan ook behoorlijk laag. Het koelgedeelte heeft een ruime inhoud van 238 liter. Dankzij de aanwezigheid van twee lades, vier dragers en vier deurvakken kun je heel wat producten koud bewaren. Er is ook nog een flessenrek inbegrepen. Bovenin het koelgedeelte zit een felle ledlamp met een bedieningspaneel. Hierop kies je de gewenste temperatuur. Verdeeld over drie lades is de vriezer goed voor een inhoud van 98 liter. Dankzij no frost-ondersteuning hoef je de RB440N4ACA nooit te ontdooien. Deze koelkast is verkrijgbaar in een zilverkleurige en zwarte uitvoering.

LG GBP62MCNAC

Ondanks een riante inhoud van 384 liter voldoet de LG GBP62MCNAC aan de eisen van energielabel A. Ga ongeveer uit van een jaarlijks stroomverbruik van slechts 110 kilowattuur. Zodra je de bovenste deur opentrekt, heb je toegang tot een groot koelvak van 277 liter. De vier legplanken bestaan uit gehard glas. Die zullen niet zo gauw breken, zodat je zorgeloos een flinke hoeveelheid drinkpakken en blikjes koud bewaart. Verder telt het koelgedeelte twee lades en vier deurvakken.

De vriezer is met een inhoud van 107 liter eveneens ruim. Wegens ondersteuning voor no frost zullen de drie lades niet aanvriezen. Is er onverhoopt een technisch probleem? Met behulp van de zogenoemde Smart Diagnosis-functie lees je de apparaatstatus op een smartphone uit. Bekijk hoe je eventuele problemen oplost en onderhoud pleegt. Je plaatst de GBP62MCNAC gerust in een open (woon)keuken, want het geluidsniveau is met 35 decibel erg laag. Deze stijlvolle koelkast is in een matzwarte en zilverkleurige behuizing te koop.

Samsung RB38C607AS9/EF

De Samsung RB38C607AS9/EF heeft op Kieskeurig.nl momenteel de laagste prijs ooit. Daarbovenop ontvangen snelle beslissers ook nog eens tijdelijk een cashback van honderd euro. Deze actie geldt tot en met 2 december 2024. Al met al haal je voor een relatief zacht prijsje een energiezuinige koelkast in huis. Het opgegeven jaarlijkse stroomverbruik komt uit op 108 kilowattuur. Een leuk extraatje is dat je het actuele energieverbruik in de SmartThings-app op een smartphone kunt monitoren. Hiervoor koppel je de koelkast aan je wifi. De RB38C607AS9/EF produceert niet zoveel geluid, want het volumeniveau bedraagt maar 35 decibel.

Deze vijf testers zijn erg te spreken over dit product. Zij prijzen stuk voor stuk de ruime inhoud van in totaal 387 liter. Het koel- en vriesgedeelte zijn goed voor respectievelijk 273 en 114 liter. Voor huishoudens tot vier à vijf personen is dat ruimschoots voldoende. Zoals je van een moderne koelkast mag verwachten, is er no frost-ondersteuning aanwezig. Dat scheelt weer ontdooien! Komt de draairichting van beide deuren niet uit? Geen probleem, want je kunt ze omkeren. In plaats van de hier besproken zilverkleurige uitvoering kun je ook deze zwarte versie overwegen.

Lees ook: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Inventum KV2010B

Een goedkopere koelkast met energielabel A zul je in dit formaat waarschijnlijk niet gauw vinden. Inventum hanteert op zijn website een adviesprijs van 999 euro, maar enkele webshops halen daar een kwart vanaf. De KV2010B is een volwaardige vrijstaande koelkast met een respectabele inhoud van 378 liter. Hiervan is 256 liter gereserveerd voor het koelgedeelte. Ten opzichte van diverse vergelijkbare apparaten is er een behoorlijk deel aan de vriezer toegekend, namelijk 122 liter.

Gunstig is het zéér lage geluidsniveau van 29 decibel. Hierdoor zet je deze koel-vriescombinatie probleemloos naast een keukentafel neer. Ondanks de relatief lage aanschafprijs ondersteunt dit model no frost. Deze techniek voorkomt ijsvorming, zodat de drie lades niet kunnen aanvriezen. Nuttig om te weten is dat je de deuren kunt omkeren. Volgens de specificaties van het toegekende A-energielabel verbruikt de KV2010B ongeveer 113 kilowattuur per jaar. De fabrikant geeft vijf jaar garantie op dit product.

Bosch KGN392LAF

Bosch staat garant voor een hoge kwaliteit. Dat heeft een zekere prijs, waardoor je nauwelijks energiezuinige koelkasten van het gerenommeerde Duitse merk voor minder dan duizend euro kunt vinden. De KGN392LAF is een uitzondering. Dit witgoedproduct is dan ook op Kieskeurig.nl momenteel goedkoper dan ooit. Indrukwekkend is het nogal lage verwachte stroomverbruik van 104 kilowattuur per jaar. Daarnaast is deze koelkast stiller dan de meeste andere modellen in deze prijsklasse. Ga uit van een geluidsniveau van 29 decibel.

Het koelgedeelte van 260 liter bestaat uit vier dragers, twee lades, een flessenrek en vier deurvakken. De vriezer heeft een inhoud van 103 liter. Wegens no frost-ondersteuning kun je de drie lades altijd soepel schuiven. Op het fraaie aanraakpaneel kies je voor elke sectie de gewenste temperatuur. Dankzij zijn slimme ontwerp plaats je de behuizing eventueel pal tegen de wand. In tegenstelling tot de meeste andere koelkasten hoeft er geen ruimte tussen de achterkant en de muur te zitten. Zit één van de deuren niet helemaal dicht? De KGN392LAF waarschuwt je met een luide pieptoon. Lees deze reviews op Kieskeurig.nl voor ervaringen van andere gebruikers.

▼ Volgende artikel
Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen
Huis

Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen

De Nederlandse webwinkel in techproducten Alternate gaat de internetproducten van Starilnk verkopen. Starlink is het internetbedrijf van Elon Musk, de man achter social media-platform X en Tesla.

Alternate is een officiële dealer van Starlink geworden. Dankzij deze samenwerking biedt de winkelonderneming internetdiensten via satelliet van Starlink aan. Starlink biedt wereldwijd breedbandinternet via satellieten, waardoor bedrijven op afgelegen locaties en avonturiers in de natuur nu kunnen rekenen op snel internet. en van onze klanten eenvoudiger en efficiënter maken.

 “De samenwerking met Starlink is voor ons een geweldige aanvulling op ons assortiment,” zegt Nico Bommelje, directeur van Alternate Nederland. “Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen voor onze klanten en met Starlink kunnen wij nu een betrouwbare internetverbinding bieden voor zowel bedrijven in afgelegen gebieden als voor avonturiers die het avontuur willen aangaan zonder concessies te doen aan connectiviteit.

Bedrijven en reizigers

Voor zakelijke klanten biedt Starlink een oplossing voor bedrijven die in landelijke gebieden of moeilijk bereikbare regio’s gevestigd zijn, bijvoorbeeld op locaties waar geen snelle glasvezelverbinding is.

Starlink biedt voor hen stabiele en snelle internetverbindingen, waardoor ze hun digitale processen, communicatie en cloud-gebaseerde toepassingen kunnen blijven gebruiken, zelfs zonder traditionele internetverbindingen. Voor reizigers biedt Starlink eveneens internetverbindingen voor werk of vrije tijd, ongeacht de locatie.