Het belang van goede tuindrainage: zo voorkom je wateroverlast
In ons regenachtige kikkerlandje is wateroverlast een veel voorkomend probleem. Als er regelmatig plassen in je tuin staan en de grond vochtig blijft, is het aanleggen van drainage een goede oplossing. Drainage in de tuin aanleggen kun je zelf doen, zodat je de aanlegkosten bespaart.
Na het lezen van dit artikel weet je alles over:
-
Waarom en waar je een drainage in de tuin aanlegt
-
Hoe je een drainagesysteem aanlegt
-
Een makkelijke manier van afwatering: de Hydroblob
-
Goten in het terras plaatsen
-
Het terras onder afschot leggen
-
Ook interessant voor jou: Koopgids weerstations: zo vind je het beste weerstation voor thuis.
Dit is de reden waarom je een drainage in de tuin aanlegt (en waar je dat doet)
Voor de tuin is het niet goed als regenwater aan de oppervlakte blijft liggen. Je planten doen het er een stuk minder goed door en de wortels kunnen zelfs gaan rotten. Een drainage helpt de tuin om van het overtollige water af te komen. Je legt een drainagesysteem door je hele tuin of een specifiek deel waar je veel last van overtollig water hebt, zoals bij een terras.
Hoe leg je een drainagesysteem aan?
Als je verzekerd wilt zijn dat je nergens meer wateroverlast hebt, leg je een drainage door de hele tuin aan. Je gebruikt hier drainagebuizen voor. Dat zijn speciale pvc-buizen die bekleed zijn met een synthetische stof of kokos. Doordat de buizen overal gaatjes hebben, loopt het water erin en wordt water zo afgevoerd. De stof om de buizen heen beschermt de gaatjes tegen verstoppingen door de aarde en zand dat er ligt. Hoe diep je de buizen moet plaatsen, hangt af van de hoogte van het grondwaterpeil. Je moet ervoor zorgen dat het grondwaterpeil onder de buizen ligt.
Overtollig water in de tuin?
Hier vind je alles wat je nodig hebt om nattigheid het hoofd te bieden!Je maakt sleuven in de grond van 20 centimeter breed. Het best is om de buizen slingerend door de tuin te laten lopen, maar de buizen moeten wel waterpas liggen. De buis zelf plaats je op minimaal 3 cm grind, grove zandkorrels of schelpen. Op de buis leg je hetzelfde materiaal.
Wanneer je tuin direct toegang heeft op een sloot, mag je het water daarin lozen. Maak de uiteindes van de buizen dan wel dicht met kippengaas. Hiermee voorkom je dat er muizen of ratten in de buizen kruipen en een verstopping veroorzaken. Als je geen sloot naast je huis hebt om te lozen, maak je een gesloten systeem waarbij je het water in een bassin laat opvangen.
Hydroblob als drainagesysteem
Een andere manier om een drainage aan te leggen, is door een Hydroblob te gebruiken. Dat zijn grote opvangbakken die je ingraaft in de tuin. Eén bak vangt tot wel 220 liter water op. De bak houdt het water vast tot de grond weer droog is. Zodra de grond weer vocht nodig heeft, laat de bak het water los. Het is een geschikt middel voor drainage in de tuin, rondom paden, afritten en terrassen. Het is een van de makkelijkere manieren om een drainagesysteem in je tuin aan te leggen.
Goten in het terras plaatsen
Om water van je terras kwijt te raken, gebruik je een goot met een afvoerrooster of afvoersleuf. Je graaft eerst het deel uit waar je ze wilt plaatsen. Leg ze in gestabiliseerd zand, 2 tot 5 mm lager dan het terras. Het makkelijkst is om een goot op een geplaatste afvoerbuis te plaatsen. Zo’n buis heeft meestal een uitloop van pvc. Het is prettig als je daar een stankafsluiter of bladvanger op plaatst. De geulen moeten horizontaal liggen en loodrecht zijn. Aan één zijde doe je wat pvc-hardlijm, zodat ze extra goed blijven zitten.
Discreter is een afvoersleuf. Je plaatst deze goten voordat je begint met het aanleggen van je terras. Het brede gedeelte van de sleuf leg je onder de bestrating.
Het terras onder afschot aanleggen
Het is ook mogelijk om de bestrating van het terras onder afschot te leggen. Je legt de tegels in dat geval met een daling van 1 centimeter per meter neer – dit is een afschot van 10 procent – zodat het water van het terras afloopt. Leg je de hele tuin opnieuw aan en ligt je tuin aan een sloot? Leg dan de hele tuin onder afschot aan. Paden leg je gebold aan, zodat het water er makkelijk afloopt.
Tip! Een tegeltuin heeft meer problemen met afwatering dan een tuin waar ook planten en borders zijn. Haal dus wat tegels uit de tuin en maak mooie borders met planten.