ID.nl logo
Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte
© morelena - stock.adobe.com
Huis

Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte

Bladluis, sprinkhanen of slakken: het is slechts een greep uit de nare beestjes die je tuin lelijk kunnen aantasten. Gelukkig kun je ook zonder gif maatregelen nemen om je plantjes te beschermen, met de acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte.

Spuiten met insecticiden is een oplossing, maar het is slecht voor je eigen gezondheid én die van insecten die juist wel goed zijn voor je tuin. In dit artikel lees je onder meer: Ongedierte eet planten en bloemen uit de tuin op. Niet alleen de oogst uit je moestuin verdwijnt, alle planten kunnen slachtoffer worden | Door je tuin goed bij te houden boek je al winst. Zo heeft ongedierte minder plekjes om een fijn nestje te bouwen.

Meer weten over tuinieren: Zo maak je een moestuin - met stappenplan!

Acht manieren om ongedierte uit je tuin te houden

Om te beginnen is ongedierte in de tuin niet alleen vervelend, maar kunnen de beestjes ook flinke schade aanrichten aan je bloemen en planten. Dat kan ervoor zorgen dat je tuin er minder mooi uitziet en misschien zelfs minder vruchten oplevert als je bijvoorbeeld groente of fruit verbouwt.

Sommige ongedierte kunnen ook ziektes overbrengen op je planten. Als je pech hebt, kunnen ze zelfs je huis binnendringen en daar voor overlast zorgen. Uiteindelijk zit echt niemand te wachten op een mierenkolonie in de keuken of een wespennestje in de slaapkamer.

Het is dus belangrijk om te weten hoe je ongedierte op een effectieve en veilige manier kunt bestrijden. Enkele algemene tips voor het onderhoud van je tuin om ongedierte af te schrikken zijn:

  • Snoei struiken en planten regelmatig. Zo zorg je ervoor dat er geen schuilplaatsen zijn voor ongedierte om zich te verschuilen. Dit doe je het makkelijkst met een elektrische heggenschaar. Leuk klusje bij droog weer!

  • Ruim bladeren, takken en ander organisch materiaal op. Ongedierte houdt van vochtige en beschutte plekjes om zich te nestelen en door regelmatig op te ruimen zorg je ervoor dat ze die niet vinden. Gebruik een bladblazer om het jezelf makkelijk te maken.

  • Gebruik mulch of compost om de bodem gezond te houden. Een gezonde en evenwichtige bodem zorgt ervoor dat planten beter groeien en meer weerstand hebben tegen ziektes en plagen.

Natuurlijk ben je er dan nog niet. Je kunt verschillende stappen nemen tegen een invasie van ongewenste insecten. Netten en hekken kunnen helpen tegen vliegende insecten, motten en muizen. Maar het staat niet zo leuk. Lees de acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte.

©lavizzara - stock.adobe.com

1- Plant bloemen die ongedierte afschrikken

Sommige bloemen niet alleen mooi, ze kunnen ook helpen bij het bestrijden van ongedierte. Zo zijn er enkele zomerbloemen die helpen om rondwormen te bestrijden.

Zomerbloemen zoals afrikaantjes en Oost-Indische kers scheiden namelijk bepaalde stoffen af die werken tegen rondwormen. Deze kleine beestjes kunnen de wortels van je planten beschadigen, maar door zomerbloemen in je tuintje te planten kun je ze op een natuurlijke manier op afstand houden. De wortels van deze planten scheiden een geur af die de rondwormen aantrekken, maar na het eten gaan ze dood. Mooi meegenomen: deze bloemen zijn ook nog eens kleurrijk en zorgen ze voor een vrolijke sfeer in de tuin. Afrikaantjes verjagen ook mieren.

Er zijn nog veel meer bloemen en planten die je kunt gebruiken om ongedierte te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan goudsbloemen, die kunnen helpen om luizen en muggen op afstand te houden, of aan lavendel, die kan helpen om motten en muggen te verjagen. Deze prachtige paarse bloemen verspreiden een geur die voor ons mensen heerlijk ontspannend werkt, maar waar motten en muggen juist niet van houden.

©Sculler

2- Uien en knoflook verjagen onder andere muizen en mollen

De geur van uien en knoflook komt van bepaalde zwavelverbindingen. En hoewel mensen deze geur vaak lekker vinden ruiken, werkt deze geur voor mollen en muizen juist afschrikwekkend. Ze hebben namelijk een veel gevoeliger reukvermogen dan wij en ervaren de geur van deze gewassen dan ook veel intenser. Het is vervelend genoeg om ervoor te zorgen dat ze een deurtje verder gaan.

Je kunt uien en knoflook op verschillende manieren inzetten om ongedierte tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld wat uien of teentjes knoflook in de grond planten. Er groeien dan planten uit. Je kunt ook een paar plakjes ui of knoflook in de buurt van de plekken leggen waar je last hebt van muizen of mollen. Mollen houden trouwens ook niet van Helleborus (winterroos) en keizerskroon.

Hoewel uien en knoflook helpen om ongedierte te verjagen, is dat vaak niet voldoende. Het is een goed idee om ook andere maatregelen te nemen, zoals het dichten van gaten en kieren in schuren en tuinhekken. Zo voorkom je dat ongedierte de tuin binnenkomt.

Mollen zijn moeilijk te bestrijden. Door veel verschillende bomen en planten in je tuin te zetten, kun je ze deels voorkomen. De wortels zitten deze gravers namelijk in de weg. Je kunt mollenvangers gebruiken, waarbij de mol blijft leven. Let er wel op waar je de mol weer loslaat: mollen zijn erg territoriaal en vechten tot de dood. Dat wilde je nu net vermijden. Kijk dus goed of je geen molshopen ziet.

3- Tuinkruiden tegen slakken

Slakken kunnen niet tegen sterk geurende tuinkruiden. Deze trage beestjes richten veel schade aan aan planten en gewassen in de tuin. Ze eten graag bladeren en stengels van planten en kunnen zo hele planten verwoesten. Slakken houden van sappige, zachte planten met weinig vezels. Ze hebben een hekel aan planten met een sterke smaak of geur, zoals sterk ruikende tuinkruiden. Ze hebben namelijk een prima ontwikkelde reukzin. Daarom kun je deze kruiden goed gebruiken om slakken op een diervriendelijke manier uit je tuin te houden. Andere manieren zijn koperen strips, slakkenkorrels of een slakkenval. Ook bakjes bier werken soms: sommige soorten slakken worden hierdoor aangetrokken en verdrinken in het bier.

Tuinkruiden hebben een sterke geur, door de etherische oliën die ze de geur geeft. Bladluizen houden hier ook niet van. Zet dus wat kruiden (lavendel werkt ook) tussen de rozen, om bladluis tegen te gaan. Ook mieren houden niet van kruiden, tijm en marjolein wordt graag vermeden door deze ijverige beestjes.

©Alexander Raths

4- Vogelkastjes

De eikenprocessierups is echt een vervelende indringer. Hij kan ademhalingsklachten veroorzaken en de rupsen zijn zelfs gevaarlijk voor huisdieren en kleine kinderen. Dat komt door de haartjes die op het dier groeien, die loslaten bij aanraking en irritatie veroorzaken.

Deze rups is gelukkig een smakelijk maaltje voor veel vogels. De beste bestrijding is het ophangen van een mezenkast. Meesjes maken er (hopelijk) hun nest in. Ze zijn gek op rupsen, maar ook op andere indringers. Maak het kastje na het broedseizoen goed schoon, zodat er geen ander ongedierte in gaat wonen. Mezen houden hun nest graag schoon.

Heb je last van muizen of ratten in de tuin? Dan kun je een nestkast voor roofvogels overwegen. Uilen en valkjes eten ze namelijk. Deze moeten wel hoog hangen, dus het kan niet in elke tuin.

De vogelbescherming geeft tips voor het plaatsen van een nestkast. Zo heb je de meeste kans op een nieuwe vogelfamilie in je tuin en een natuurlijke bestrijding van ongewenste gasten als eikenprocessierupsen:

  • Hang de nestkast op een rustige plek op, weg van het terras en in de buurt van beschutting tegen de wind.
  • Plaats de kast niet in de volle zon. Hang ‘m op het noordoosten, weg van de wind.
  • Zorg voor een vrije en veilige aanvliegroute en houd takken weg van de opening.
  • Hang nestkasten van dezelfde soort minimaal 10 meter van elkaar en voor dezelfde soorten vogels (bijvoorbeeld verschillende mezen) op een afstand van ongeveer 3 meter.
  • Voor koloniebroeders zoals mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen de nestkasten naast elkaar worden opgehangen.
  • Zorg dat de nestkast stevig hangt en niet kan gaan slingeren of vallen.
  • Hang de nestkast in het najaar op zodat vogels eraan kunnen wennen en de kast vast kunnen gebruiken als slaapplek.

5- Kippen tegen ongedierte in de tuin

Verse eitjes en dat gezellige boerderijgevoel: kippen zijn hartstikke leuk! Het zijn ook nog eens uitstekende ongediertebestrijders. Ze eten bijvoorbeeld graag taxuskevers en wormen. Ook slakken staan op het menu. Bovendien eten ze larven van veel ongedierte, zoals de spinselmot en de buxusbladvlo. Kippen eten ook jonge plantjes, dus laat ze niet scharrelen als je net nieuwe planten hebt geplant.

©Trong Nguyen Photo

6- Insecten tegen ehhh…. insecten?

Lieveheersbeestjes eten bladluis. Bij veel wespensoorten staan rupsen op het menu. Kikkers, padden en egels (ok, dat zijn geen insecten, maar volgens sommigen wel ‘ongedierte’) eten naaktslakken. Spinnen zijn dol op muggen en de vijand van menig mot is de huismus. Overweeg een insectenhotel, zorg voor bloemen (bijvoorbeeld goudsbloem, duizendblad, venkel) en gebruik dus geen insectenverdelger. In de natuur werkt alles samen om de balans te behouden, dat kunnen we beter stimuleren in plaats van kapot maken.

Insecten hebben onze hulp nodig

Lok ze naar je tuin en geef ze een fijn huisje

7- Brandnetelsoep

Brandnetels zijn een vervelend onkruid. Maar aan elk nadeel zit een voordeel! Met een extract van jonge brandnetelblaadjes kun je op een milieuvriendelijke manier fruitbomen en groenten beschermen tegen vraatinsecten zoals luizen, vlooien en spintmijt.

Meng 75 gram jonge brandnetelblaadjes met één liter drinkwater en laat het drie tot vier dagen trekken bij een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius. Verdun je ‘soep’ voordat je hem gaat gebruiken. Giet het in een plantenspuit en spray er lekker op los.

©BENNY TRAPP

8- Groene zeep als natuurlijke ongediertebestrijder

Zeepwater is een handige en voordelige manier om verschillende soorten ongedierte in de tuin te bestrijden. Het is veilig voor planten en (huis)dieren.

Meng een paar druppels vloeibare (groene) zeep in een emmer water en spuit het mengsel met een plantenspuit op de bladeren van de planten die worden aangetast door bladluizen, witte vliegen, spintmijten en andere insecten. De zeep breekt de beschermende waslaag van de insecten af, waardoor ze uitdrogen en doodgaan.

De zeep bestrijdt ook de eitjes en larven van insecten, waardoor de populatie wordt verminderd. Het beste is om het zeepwater 's ochtends of 's avonds te gebruiken, wanneer de zon niet te fel schijnt en de planten niet te heet zijn. Zo voorkom je dat de planten aangetast worden.

Vermijd insecticiden om ongedierte te bestrijden

Insecticide is slecht omdat het niet alleen de plaaginsecten doodt, maar ook nuttige insecten zoals bijen en vlinders. Daarnaast kan het ook schadelijk zijn voor andere dieren die insecten eten, zoals vogels en kikkers.

Voor mensen kan het ook gevaarlijk zijn. Als insecticide verkeerd wordt gebruikt, kan het in het drinkwater terechtkomen of op gewassen blijven zitten die we vervolgens eten. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs hormoonproblemen. Als je het zelf verspreid, kan het op je handen blijven zitten en in je ogen komen. Ga in dat geval naar de dokter.

Veel insectenbestrijdingsmiddelen, bijvoorbeeld die imidacloprid bevatten, zijn inmiddels al verboden in Nederland. En met deze natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte heb je het chemische spul ook niet eens nodig.


Professionele hulp nodig in jouw tuin?

Vraag een offerte aan voor hovenier:

▼ Volgende artikel
Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!
© jroballo - stock.adobe.com
Huis

Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!

Vind je dat Chrome af en toe traag presteert en ervaar je zelfs vastlopers? De efficiëntiemodus van Windows 11 is mogelijk de boosdoener. Gelukkig kun je die uitschakelen. We geven je een plan van aanpak waarmee Chrome een heel stuk sneller werkt en reageert.

In dit artikel laten we zien hoe je Google Chrome sneller kunt maken:

  • Controleer of de efficiëntiemodus actief is en schakel 'm uit
  • Laat Chrome voortaan zonder efficiëntiemodus starten
  • Zet geheugen- en energiebesparing uit in de Chrome-instellingen
  • Sluit ongebruikte tabbladen om geheugengebruik te verminderen
  • Wis cache en cookies om je browser op te schonen

Ervaar je een trage pc? Lees dan: Windows 11: van stroperig naar supersnel

De efficiëntiemodus is bedoeld om langer te kunnen werken met een volle accu, om minder ventilatorgeluid te produceren en betere prestaties te halen. De functie werd geïntroduceerd in Windows 11. Het is een systeemfunctie die automatisch het brongebruik van apps aanpast op basis van hun gebruik en prioriteit. Deze modus staat standaard ingeschakeld voor bepaalde applicaties zoals Chrome.

Wanneer je bijvoorbeeld meerdere tabbladen in Chrome hebt geopend, terwijl je er slechts één gebruikt, dan kan de efficiëntiemodus een aantal tabbladen in rust zetten. Hierdoor komen die in een energiebesparende stand te staan. Nadeel is dat deze tabbladen mogelijk niet langer worden bijgewerkt, of zelfs helemaal niet meer reageren wanneer je ernaar overschakelt. Wat aanvankelijk bedoeld is als een voordeel, pakt hierdoor soms uit als hinderlijk. Extra geheugen dat wordt vrijgemaakt lijkt op het eerste gezicht interessant, maar als hierdoor browsertabbladen niet laden of websites crashen dan is dit behoorlijk irritant. Tijd om hier wat aan te gaan doen.

Eerst controleren

We gaan eerst controleren of de efficiëntiemodus inderdaad is ingeschakeld en of die zijn werk doet. Heb je Windows 11 geüpdatet naar versie 22H2 of hoger, dan is de kans groot dat de efficiëntiemodus in Google Chrome al actief is. Controleer dit met Taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer.

In de app die opent, zoek je nu het proces Google Chrome. Klik op het pijltje ernaast om deze groep uit te vouwen. In de kolom Status staat Efficiëntiemodus naast alle processen waarvoor deze functie is ingeschakeld. Wanneer je dit label aantreft, weet je dat deze modus over het algemeen actief is voor Google Chrome. De efficiëntiemodus is ook herkenbaar aan een pictogram van een groen blaadje.

Het groene blaadje geeft aan dat bij deze processen de efficiëntiemodus actief is.

Efficiëntiemodus uit

Je kunt de efficiëntiemodus voor Google Chrome in Windows 11 tijdelijk uitschakelen in Taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op een van de subprocessen waar de waarde Efficiëntiemodus in de kolom Status te zien is. Klik daarna met de rechtermuisknop op het label Efficiëntiemodus om het vinkje weg te halen. Herhaal deze stap bij alle Chrome-subprocessen waar de efficiëntiemodus actief is, tot in de groep Google Chrome geen enkel groen blaadje meer staat. Hierdoor wordt de efficiëntiemodus voor deze subprocessen tijdelijk uitgeschakeld.

De proceslijst verandert en wordt continu bijgewerkt wanneer je nieuwe tabbladen opent en sluit. Het is dus mogelijk dat je deze stappen meerdere keren moet herhalen om ervoor te zorgen dat de wijzigingen van kracht blijven. Ook als je Chrome later sluit en opnieuw start, wordt de modus opnieuw ingeschakeld. Hetzelfde geldt wanneer je de pc opnieuw opstart.

Haal het vinkje weg bij Efficiëntiemodus.

Zuiniger met de energie in je huis omgaan?

Met deze meters verkrijg je inzicht in je verbruik

Het groene blaadje

Het bladpictogram in Taakbeheer geeft aan dat het proces wordt uitgevoerd met een erg laag cpu-gebruik. Het duidt een proces aan dat minder dan 0,1 procent van het cpu-vermogen aangeeft. Doorgaans is dit een goed teken, want de efficiëntiemodus blijft hoe dan ook een interessante nieuwe functie. In feite is dit een verbeterde versie van de Eco Mode-functie die beschikbaar was in Windows 10. Vaak gaat het om processen die inactief zijn of op de achtergrond draaien. Het pictogram is een visuele indicator dat je systeem soepel draait zonder resource-intensieve taken.

De efficiëntiemodus vind je ook terug bij andere processen.

Twee versies

Als je de vorige methode niet elke keer opnieuw wilt herhalen nadat je Google Chrome hebt gestart, dan kun je werken met Chrome-snelkoppelingen. In dit voorbeeld gebruik je een snelkoppeling om Chrome in de standaardinstelling (met de efficiëntiemodus actief) te gebruiken en daarnaast maak je een snelkoppeling om Chrome te gebruiken zónder de efficiëntiemodus.

Begin met het plaatsen van een snelkoppeling voor Chrome op het bureaublad. Binnen Windows 11 verloopt dat anders dan in Windows 10. Klik op Start en selecteer rechtsboven de optie Alles. Hiermee verschijnt er een alfabetische lijst met alle apps. Zoek Google Chrome en sleep dit pictogram naar het bureaublad. Daar is de eerste snelkoppeling. Klik met rechts op deze snelkoppeling en kies Kopiëren. Daarna klik je op het bureaublad met rechts en je selecteert Plakken.

Sleep een snelkoppeling op het bureaublad vanuit Alle apps.

Zonder efficiëntiemodus

Zo, vanaf nu heb je twee snelkoppelingen voor Chrome op het bureaublad. Bij de tweede verander je de naam bijvoorbeeld in Google Chrome zonder efficiëntiemodus. Klik met de rechtermuisknop op deze tweede snelkoppeling en kies Eigenschappen in het contextmenu. Klik in het venster Eigenschappen / Snelkoppeling op het veld Doel. Daar zie je het pad: C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe. Voeg daar de volgende opdracht aan toe. Zet de cursor achter chrome.exe, plaats een spatie en daarachter typ of plak je --disable-features=UseEcoQoSForBackgroundProcess. Het totale pad ziet er dus als volgt uit:

C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe” --disable-features=UseEcoQoSForBackgroundProcess

Klik op Toepassen in de rechterbenedenhoek van het venster. Door deze toevoeging schakel je de Eco QoS (Eco Quality of Service) voor achtergrondprocessen uit. Hierdoor gebruikt Chrome niet langer de functie die is ontworpen om het energieverbruik te optimaliseren. Windows vraagt je in sommige gevallen om de beheerrechten te verlenen om door te kunnen gaan. Klik dan gewoon op Doorgaan. Sluit het venster Eigenschappen van Google Chrome als je klaar bent. Start nu Google Chrome opnieuw op.

Wijzig de gegevens in het veld Doel.

Controle

Om te controleren of de functie is uitgeschakeld open je de snelkoppeling zonder efficiëntiemodus. Typ in het adresvak chrome://version en druk op Enter. Hierdoor zullen de details van Chrome op je pc in beeld komen. En daar zul je de opdrachtparameters lezen die je zojuist hebt toegevoegd. Als je Chrome opent vanaf de eerste snelkoppeling (met efficiëntiemodus) en je typt chrome://version, dan zul je deze parameters niet terugvinden. Ook wanneer je het oorspronkelijke Chrome-uitvoerbare bestand start vanuit de map C:\Program Files\Google\Chrome\Application zul je ontdekken dat de efficiëntiemodus nog steeds aan staat.

Deze aanpassing schakelt de efficiëntiemodus alleen uit als je Chrome start vanuit de bewerkte snelkoppeling.

Selectief met extensies

Chrome-extensies kunnen ook veel systeembronnen aanspreken en zelfs met elkaar in conflict gaan. Wanneer Chrome hapert en trager wordt, probeer dan eerst de extensies uit te schakelen die je niet nodig hebt om te zien of het probleem aanhoudt. Je kunt ze tijdelijk uitschakelen door op het menupictogram met drie stippen in Chrome te klikken en Extensies / Extensies beheren te selecteren.

Je kunt ook chrome://extensions in het adresvak typen en op Enter drukken. Door middel van een schuifje schakel je een extensie uit zonder die echt te verwijderen. Schakel uit wat je niet nodig hebt en controleer daarna of Chrome op normale snelheid werkt.

Je kunt extensies uitschakelen of verwijderen.

Geheugenbesparing uitzetten

Behalve de efficiëntiemodus gebruikt Chrome ook functies voor geheugen- en energiebesparing. Beide verminderen het stroomverbruik van de browser door bepaalde functies en mogelijkheden te beperken, maar ze kunnen ook de browserprestaties vertragen. Om ze uit te schakelen, tik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek en ga je via Instellingen naar Prestaties. Je kunt ook in het adresvak chrome://settings/performance typen en dan op Enter drukken. Hiermee kom je op het tabblad Prestaties. In dit tabblad kun je de schuifjes bij Geheugen / Geheugenbesparing en Voeding / Energiebesparing uitschakelen.

Deze laatste optie is alleen beschikbaar op Chrome die op een laptop draait. Een van de bekende problemen van Geheugenbesparing is dat het tabblad automatisch bevriest of opnieuw gaat laden wanneer je ernaar teruggaat. Energiebesparing kan ook de oorzaak zijn dat de visuele effecten in de browser worden beperkt. Hierdoor zal bijvoorbeeld smooth scrolling niet meer werken en ook videoframerates kunnen hierdoor vertragen.

Probeer Geheugenbesparing uit te zetten en kijk of het probleem hiermee is opgelost.

Sluit ongebruikte tabs

Chrome opent voor elk tabblad zijn eigen proces. Als er veel tabbladen openstaan, dan verbruiken die veel geheugen, wat kan leiden tot vertraging. Om te weten hoeveel systeembronnen Chrome aanspreekt, ga je naar Taakbeheer en bekijk je het lopende verbruik. De oplossing is simpel: sluit onnodige tabbladen om te zien of Chrome hierdoor sneller wordt.

Alle open tabbladen spreken gezamenlijk veel geheugen aan.

Cache en cookies wissen

Wanneer je de Chrome-browser lang gebruikt, verzamel je heel wat gegevens in de browsercache en ook veel cookies, wat de browser kan vertragen. Je kunt dit probleem oplossen door de browsegegevens te wissen. Klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van de browser. Selecteer Browsegegevens wissen. Vervolgens selecteer je de vakjes Cache en Cookies en je klikt op Gegevens wissen. Als dat is gebeurd, start je Chrome opnieuw op en kijk je of het programma nog steeds traag is.

De gecachte afbeeldingen en bestanden nemen 320 MB in beslag.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet
© Rens Blom
Huis

Review Motorola Edge 60 Fusion – Betaalbaar en compleet

Een 'gewoon prima' smartphone hoeft echt geen vele honderden euro's te kosten, weten we inmiddels. De nieuwe Motorola Edge 60 Fusion is daar een mooi voorbeeld van, lees je in deze review. Voor een adviesprijs van 329 euro krijg je een telefoon die luxe oogt, fijne specificaties heeft en zes jaar updates ontvangt.

Uitstekend
Conclusie

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.

Plus- en minpunten
  • Eigen, luxe ontwerp
  • Goed scherm
  • Zes jaar beveiligingsupdates
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Moto AI niet altijd nuttig

De Edge 60 Fusion is het goedkoopste model in Motorola's Edge 60-serie en verkrijgbaar in drie kleuren: blauw, roze en het geteste turquoise. Niet de meeste alledaagse kleuren voor een smartphone, en het veilige grijs, zwart en wit ontbreken. Wij kunnen dat wel waarderen.

Opvallend ontwerp

De Edge 60 Fusion valt lekker op in de saaie massa. Een hoesje kan handig zijn om de telefoon beter te beschermen, maar is niet nodig voor grip. De nepleren achterkant biedt namelijk veel grip. Motorola schermt bovendien met een MIL-STD-810H-certificering, die aangeeft dat de Edge 60 Fusion niet stuk zou moeten gaan door een val van maximaal 1,2 meter hoogte.

©Rens Blom

De Edge 60 Fusion valt lekker op.

De gebruikservaring van de Motorola-smartphone is uitstekend. Met 178 gram is het toestel relatief licht, door de gekromde randen aan de zijkanten heb je het idee dat je een hele dure telefoon in handen hebt en het 6,67 inch-oledscherm ziet ook heel goed uit. De verversingssnelheid is 120 Hz en de resolutie wat hoger dan Full-HD, waardoor het scherm scherp oogt.

Complete smartphone

We zijn ook blij dat Motorola de scherp geprijsde smartphone zo compleet heeft gemaakt. De Edge 60 Fusion is bijvoorbeeld waterbestendig, ondersteunt een e-sim en heeft lekker veel (256 GB) opslagcapaciteit. Ook het werkgeheugen is van gebruikelijke grootte (8 GB) en de gangbare accucapaciteit van 5200 mAh levert een meer dan prima accuduur op. Wij kunnen de smartphone bij redelijk intensief gebruik, ook buiten de deur, zeker een lange dag gebruiken. 's Avonds opladen kan, maar de volgende ochtend redt het toestel ook.

©Rens Blom

Het grote scherm ziet er goed uit

Je dient wel zelf een oplaadadapter te regelen, en het liefst een krachtige. Motorola levert – vanwege nieuwe EU-wetgeving – namelijk alleen een usb-c-kabel in de doos van de Edge 60 Fusion mee. Met de juiste adapter kan de smartphone overigens lekker rap opladen, namelijk met 68 watt. Wat dat zegt? Dat het drie kwartier duurt om de telefoon van 0 naar 100 procent te brengen.

Is de Edge 60 Fusion zonder compromissen? Nee. De gebruikte MediaTek-processor is niet zo snel, waardoor de telefoon ons af en toe niet kan bijhouden. Geen ramp, maar wel een aandachtspunt. Toestellen worden door de jaren heen namelijk wat trager door alle apps en bestanden die je erop hebt gezet, en de Edge 60 Fusion is dus vanaf dag één al niet de snelste in zijn segment.

©Rens Blom

Camera's

De camera's van de smartphone zijn wat verwarrend. Achterop lijken drie cameralenzen te zitten, aangevuld met een flitser. Er zijn echter maar twee camera's: een hoofdcamera en een groothoekcamera. De Edge 60 Fusion kan ook inzoomen, maar gebruikt daar zijn hoofdcamera voor. Hoewel de camera's prima zijn gelet op de prijs, merken we duidelijk dat duurdere smartphones betere kiekjes schieten. Een begrijpelijk compromis, en we zijn blij dat Motorola de groothoeklens voorzien heeft van een macrofunctie, om van heel dichtbij te fotograferen. Dat kunnen lang niet alle telefoons in dit prijssegment.

Hieronder zie je twee fotoseries met van links naar rechts de hoofdcamera, groothoekcamera en zoomfunctie (2x) aan het werk.

©Rens Blom

©Rens Blom

Zes jaar updates

Prettig aan de Motorola Edge 60 Fusion is dat de telefoon drie Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates krijgt. Je kunt het toestel dus heel lang veilig gebruiken. Motorola installeert ook heel wat AI-functies op het toestel. Sommige functies zijn nuttig, andere niet. Vertrouwd prettig blijven de gebaren om de smartphone efficiënt te bedienen. Motorola's tijdlijn met artikelen in allerlei categorieën toont ons om onduidelijke redenen alleen Engelstalige content, aangevuld met advertenties. Google's nieuwsfeed blijft dus relevanter.

©Rens Blom

Sommige onderdelen van Motorola's software bevallen goed, andere delen minder.

Conclusie: Motorola Edge 60 Fusion kopen?

De Motorola Edge 60 Fusion is niet de snelste smartphone in zijn prijsklasse, maar scoort op alle andere belangrijke punten wel (erg) goed. We zijn ook blij met het updatebeleid van zes jaar. Voor iets meer dan 300 euro koop je zo een telefoon waar je veel plezier aan kunt beleven.