ID.nl logo
Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte
© morelena - stock.adobe.com
Huis

Acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte

Bladluis, sprinkhanen of slakken: het is slechts een greep uit de nare beestjes die je tuin lelijk kunnen aantasten. Gelukkig kun je ook zonder gif maatregelen nemen om je plantjes te beschermen, met de acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte.

Spuiten met insecticiden is een oplossing, maar het is slecht voor je eigen gezondheid én die van insecten die juist wel goed zijn voor je tuin. In dit artikel lees je onder meer: Ongedierte eet planten en bloemen uit de tuin op. Niet alleen de oogst uit je moestuin verdwijnt, alle planten kunnen slachtoffer worden | Door je tuin goed bij te houden boek je al winst. Zo heeft ongedierte minder plekjes om een fijn nestje te bouwen.

Meer weten over tuinieren: Zo maak je een moestuin - met stappenplan!

Acht manieren om ongedierte uit je tuin te houden

Om te beginnen is ongedierte in de tuin niet alleen vervelend, maar kunnen de beestjes ook flinke schade aanrichten aan je bloemen en planten. Dat kan ervoor zorgen dat je tuin er minder mooi uitziet en misschien zelfs minder vruchten oplevert als je bijvoorbeeld groente of fruit verbouwt.

Sommige ongedierte kunnen ook ziektes overbrengen op je planten. Als je pech hebt, kunnen ze zelfs je huis binnendringen en daar voor overlast zorgen. Uiteindelijk zit echt niemand te wachten op een mierenkolonie in de keuken of een wespennestje in de slaapkamer.

Het is dus belangrijk om te weten hoe je ongedierte op een effectieve en veilige manier kunt bestrijden. Enkele algemene tips voor het onderhoud van je tuin om ongedierte af te schrikken zijn:

  • Snoei struiken en planten regelmatig. Zo zorg je ervoor dat er geen schuilplaatsen zijn voor ongedierte om zich te verschuilen. Dit doe je het makkelijkst met een elektrische heggenschaar. Leuk klusje bij droog weer!

  • Ruim bladeren, takken en ander organisch materiaal op. Ongedierte houdt van vochtige en beschutte plekjes om zich te nestelen en door regelmatig op te ruimen zorg je ervoor dat ze die niet vinden. Gebruik een bladblazer om het jezelf makkelijk te maken.

  • Gebruik mulch of compost om de bodem gezond te houden. Een gezonde en evenwichtige bodem zorgt ervoor dat planten beter groeien en meer weerstand hebben tegen ziektes en plagen.

Natuurlijk ben je er dan nog niet. Je kunt verschillende stappen nemen tegen een invasie van ongewenste insecten. Netten en hekken kunnen helpen tegen vliegende insecten, motten en muizen. Maar het staat niet zo leuk. Lees de acht manieren om je tuin te beschermen tegen ongedierte.

©lavizzara - stock.adobe.com

1- Plant bloemen die ongedierte afschrikken

Sommige bloemen niet alleen mooi, ze kunnen ook helpen bij het bestrijden van ongedierte. Zo zijn er enkele zomerbloemen die helpen om rondwormen te bestrijden.

Zomerbloemen zoals afrikaantjes en Oost-Indische kers scheiden namelijk bepaalde stoffen af die werken tegen rondwormen. Deze kleine beestjes kunnen de wortels van je planten beschadigen, maar door zomerbloemen in je tuintje te planten kun je ze op een natuurlijke manier op afstand houden. De wortels van deze planten scheiden een geur af die de rondwormen aantrekken, maar na het eten gaan ze dood. Mooi meegenomen: deze bloemen zijn ook nog eens kleurrijk en zorgen ze voor een vrolijke sfeer in de tuin. Afrikaantjes verjagen ook mieren.

Er zijn nog veel meer bloemen en planten die je kunt gebruiken om ongedierte te bestrijden. Denk bijvoorbeeld aan goudsbloemen, die kunnen helpen om luizen en muggen op afstand te houden, of aan lavendel, die kan helpen om motten en muggen te verjagen. Deze prachtige paarse bloemen verspreiden een geur die voor ons mensen heerlijk ontspannend werkt, maar waar motten en muggen juist niet van houden.

©Sculler

2- Uien en knoflook verjagen onder andere muizen en mollen

De geur van uien en knoflook komt van bepaalde zwavelverbindingen. En hoewel mensen deze geur vaak lekker vinden ruiken, werkt deze geur voor mollen en muizen juist afschrikwekkend. Ze hebben namelijk een veel gevoeliger reukvermogen dan wij en ervaren de geur van deze gewassen dan ook veel intenser. Het is vervelend genoeg om ervoor te zorgen dat ze een deurtje verder gaan.

Je kunt uien en knoflook op verschillende manieren inzetten om ongedierte tegen te gaan. Zo kun je bijvoorbeeld wat uien of teentjes knoflook in de grond planten. Er groeien dan planten uit. Je kunt ook een paar plakjes ui of knoflook in de buurt van de plekken leggen waar je last hebt van muizen of mollen. Mollen houden trouwens ook niet van Helleborus (winterroos) en keizerskroon.

Hoewel uien en knoflook helpen om ongedierte te verjagen, is dat vaak niet voldoende. Het is een goed idee om ook andere maatregelen te nemen, zoals het dichten van gaten en kieren in schuren en tuinhekken. Zo voorkom je dat ongedierte de tuin binnenkomt.

Mollen zijn moeilijk te bestrijden. Door veel verschillende bomen en planten in je tuin te zetten, kun je ze deels voorkomen. De wortels zitten deze gravers namelijk in de weg. Je kunt mollenvangers gebruiken, waarbij de mol blijft leven. Let er wel op waar je de mol weer loslaat: mollen zijn erg territoriaal en vechten tot de dood. Dat wilde je nu net vermijden. Kijk dus goed of je geen molshopen ziet.

3- Tuinkruiden tegen slakken

Slakken kunnen niet tegen sterk geurende tuinkruiden. Deze trage beestjes richten veel schade aan aan planten en gewassen in de tuin. Ze eten graag bladeren en stengels van planten en kunnen zo hele planten verwoesten. Slakken houden van sappige, zachte planten met weinig vezels. Ze hebben een hekel aan planten met een sterke smaak of geur, zoals sterk ruikende tuinkruiden. Ze hebben namelijk een prima ontwikkelde reukzin. Daarom kun je deze kruiden goed gebruiken om slakken op een diervriendelijke manier uit je tuin te houden. Andere manieren zijn koperen strips, slakkenkorrels of een slakkenval. Ook bakjes bier werken soms: sommige soorten slakken worden hierdoor aangetrokken en verdrinken in het bier.

Tuinkruiden hebben een sterke geur, door de etherische oliën die ze de geur geeft. Bladluizen houden hier ook niet van. Zet dus wat kruiden (lavendel werkt ook) tussen de rozen, om bladluis tegen te gaan. Ook mieren houden niet van kruiden, tijm en marjolein wordt graag vermeden door deze ijverige beestjes.

©Alexander Raths

4- Vogelkastjes

De eikenprocessierups is echt een vervelende indringer. Hij kan ademhalingsklachten veroorzaken en de rupsen zijn zelfs gevaarlijk voor huisdieren en kleine kinderen. Dat komt door de haartjes die op het dier groeien, die loslaten bij aanraking en irritatie veroorzaken.

Deze rups is gelukkig een smakelijk maaltje voor veel vogels. De beste bestrijding is het ophangen van een mezenkast. Meesjes maken er (hopelijk) hun nest in. Ze zijn gek op rupsen, maar ook op andere indringers. Maak het kastje na het broedseizoen goed schoon, zodat er geen ander ongedierte in gaat wonen. Mezen houden hun nest graag schoon.

Heb je last van muizen of ratten in de tuin? Dan kun je een nestkast voor roofvogels overwegen. Uilen en valkjes eten ze namelijk. Deze moeten wel hoog hangen, dus het kan niet in elke tuin.

De vogelbescherming geeft tips voor het plaatsen van een nestkast. Zo heb je de meeste kans op een nieuwe vogelfamilie in je tuin en een natuurlijke bestrijding van ongewenste gasten als eikenprocessierupsen:

  • Hang de nestkast op een rustige plek op, weg van het terras en in de buurt van beschutting tegen de wind.
  • Plaats de kast niet in de volle zon. Hang ‘m op het noordoosten, weg van de wind.
  • Zorg voor een vrije en veilige aanvliegroute en houd takken weg van de opening.
  • Hang nestkasten van dezelfde soort minimaal 10 meter van elkaar en voor dezelfde soorten vogels (bijvoorbeeld verschillende mezen) op een afstand van ongeveer 3 meter.
  • Voor koloniebroeders zoals mussen, spreeuwen en zwaluwen kunnen de nestkasten naast elkaar worden opgehangen.
  • Zorg dat de nestkast stevig hangt en niet kan gaan slingeren of vallen.
  • Hang de nestkast in het najaar op zodat vogels eraan kunnen wennen en de kast vast kunnen gebruiken als slaapplek.

5- Kippen tegen ongedierte in de tuin

Verse eitjes en dat gezellige boerderijgevoel: kippen zijn hartstikke leuk! Het zijn ook nog eens uitstekende ongediertebestrijders. Ze eten bijvoorbeeld graag taxuskevers en wormen. Ook slakken staan op het menu. Bovendien eten ze larven van veel ongedierte, zoals de spinselmot en de buxusbladvlo. Kippen eten ook jonge plantjes, dus laat ze niet scharrelen als je net nieuwe planten hebt geplant.

©Trong Nguyen Photo

6- Insecten tegen ehhh…. insecten?

Lieveheersbeestjes eten bladluis. Bij veel wespensoorten staan rupsen op het menu. Kikkers, padden en egels (ok, dat zijn geen insecten, maar volgens sommigen wel ‘ongedierte’) eten naaktslakken. Spinnen zijn dol op muggen en de vijand van menig mot is de huismus. Overweeg een insectenhotel, zorg voor bloemen (bijvoorbeeld goudsbloem, duizendblad, venkel) en gebruik dus geen insectenverdelger. In de natuur werkt alles samen om de balans te behouden, dat kunnen we beter stimuleren in plaats van kapot maken.

Insecten hebben onze hulp nodig

Lok ze naar je tuin en geef ze een fijn huisje

7- Brandnetelsoep

Brandnetels zijn een vervelend onkruid. Maar aan elk nadeel zit een voordeel! Met een extract van jonge brandnetelblaadjes kun je op een milieuvriendelijke manier fruitbomen en groenten beschermen tegen vraatinsecten zoals luizen, vlooien en spintmijt.

Meng 75 gram jonge brandnetelblaadjes met één liter drinkwater en laat het drie tot vier dagen trekken bij een temperatuur van ongeveer 20 graden Celsius. Verdun je ‘soep’ voordat je hem gaat gebruiken. Giet het in een plantenspuit en spray er lekker op los.

©BENNY TRAPP

8- Groene zeep als natuurlijke ongediertebestrijder

Zeepwater is een handige en voordelige manier om verschillende soorten ongedierte in de tuin te bestrijden. Het is veilig voor planten en (huis)dieren.

Meng een paar druppels vloeibare (groene) zeep in een emmer water en spuit het mengsel met een plantenspuit op de bladeren van de planten die worden aangetast door bladluizen, witte vliegen, spintmijten en andere insecten. De zeep breekt de beschermende waslaag van de insecten af, waardoor ze uitdrogen en doodgaan.

De zeep bestrijdt ook de eitjes en larven van insecten, waardoor de populatie wordt verminderd. Het beste is om het zeepwater 's ochtends of 's avonds te gebruiken, wanneer de zon niet te fel schijnt en de planten niet te heet zijn. Zo voorkom je dat de planten aangetast worden.

Vermijd insecticiden om ongedierte te bestrijden

Insecticide is slecht omdat het niet alleen de plaaginsecten doodt, maar ook nuttige insecten zoals bijen en vlinders. Daarnaast kan het ook schadelijk zijn voor andere dieren die insecten eten, zoals vogels en kikkers.

Voor mensen kan het ook gevaarlijk zijn. Als insecticide verkeerd wordt gebruikt, kan het in het drinkwater terechtkomen of op gewassen blijven zitten die we vervolgens eten. Dit kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn, duizeligheid en zelfs hormoonproblemen. Als je het zelf verspreid, kan het op je handen blijven zitten en in je ogen komen. Ga in dat geval naar de dokter.

Veel insectenbestrijdingsmiddelen, bijvoorbeeld die imidacloprid bevatten, zijn inmiddels al verboden in Nederland. En met deze natuurlijke bestrijdingsmiddelen tegen ongedierte heb je het chemische spul ook niet eens nodig.


Professionele hulp nodig in jouw tuin?

▼ Volgende artikel
Online aan documenten werken: maak kennis met vier tekstverwerkers
Huis

Online aan documenten werken: maak kennis met vier tekstverwerkers

Er zijn genoeg tekstverwerkingsprogramma's die je op je computer of telefoon kunt installeren, maar als je niets wilt downloaden of aanschaffen en gewoon op het internet wilt schrijven, zijn je opties beperkt. In dit artikel bespreken we vier online tekstverwerkers.

Dit artikel in het kort: online tekstverwerkers hebben als voornaamste voordeel dat je gemakkelijk tegelijk met anderen aan documenten kunt werken. Ook zijn ze vaak gratis en kost het programma geen opslagruimte op je pc of telefoon.

In dit artikel bespreken we vier van zulke onlinediensten:

  • Google Docs
  • Word Online
  • Proton Docs
  • CryptPad

Leestip: Veilig Google Docs en Sheets delen met anderen

Google Docs

Google Docs is de populairste online tekstverwerker en dus waarschijnlijk de logische optie als je veel met anderen samenwerkt aan documenten. Het is kinderlijk eenvoudig gemaakt om bestanden en mappen met anderen te delen of een hele Google Drive-omgeving aan te maken waarin genodigden samen kunnen werken.

Wijzigingen worden automatisch opgeslagen in de cloud (15 gigabyte gratis opslag), waardoor je altijd een back-up hebt. Als je de Chrome-browser gebruikt, kun je ook offline werken. Je wijzigingen worden dan in de browser zelf opgeslagen en zodra je weer verbinding hebt, gesynchroniseerd in de cloud. Bij andere online tekstverwerkers is internetverbinding te allen tijde vereist. Voor mobiele gebruikers is er overigens ook een app beschikbaar, zodat je je bestanden ook onderweg kunt bewerken.

Documenten hebben in de onlineversie een limiet van ongeveer een miljoen tekens (circa 200.000 woorden). Afhankelijk van de specificaties van je computer, kan het echter zijn dat het bestand al veel eerder langzaam (of helemaal niet) laadt. Het schrijven van een roman kan dus problematisch uitpakken.

Je raakt je toetsenbord vaker aan dan je partner

Met schoonmaakdoekjes maak je je toetsen snel en hygiënisch schoon

Word Online

Word Online is een gratis, uitgeklede versie van Word uit het Microsoft 365-pakket. Documenten worden automatisch opgeslagen in Microsoft OneDrive, met 5 GB opslagruimte voor gratis gebruikers. De onlineversie mist enkele (geavanceerdere) functies van de desktopapplicatie, zoals macro's (takencombinaties) en diagrammen. Audio-opnames, Excel-sheets of PowerPoint-dia's invoegen is ook niet mogelijk.

Het programma heeft wel enkele functies die ontbreken bij het soortgelijke Google Docs. Zo zijn er meer tekststijlen, zijn de opmaakopties bij tabellen een stuk uitgebreider en kun je video's invoegen. Ook trekt Word Online langere documenten beter (met een technisch limiet van maar liefst honderd miljoen tekens).

Aan de andere kant kun je Word Online-documenten in minder formaten exporteren (alleen in .odt, .pdf en .docx) en kunnen er minder documenttypen worden geopend. Onder meer .txt-bestanden moeten eerst worden omgezet in een ander formaat.

©terovesalainen - stock.adobe.com

Proton Docs

Proton Docs is onlangs uitgebracht als 'privacyvriendelijk' alternatief voor de bekendere tekstverwerkers. De maker belooft je documenten end-to-end te versleutelen, waardoor Proton ze niet kan inzien en de inhoud ook niet op straat kan belanden na een datalek. Google en Microsoft bieden dat niet, dus ze zouden bij je documenten kunnen, al beloven ze in hun gebruikersovereenkomsten dat ze dat niet doen.

Om Proton Docs te gebruiken heb je een Proton-account nodig. Daarbij krijg je ook 5 GB aan gratis opslag. Je kunt documenten delen met mensen zonder Proton-account, maar gelijktijdig samenwerken met hen is nog niet mogelijk. De fabrikant zegt wel dat dat binnenkort wordt toegevoegd. Er is ook een appversie om op je telefoon verder te kunnen schrijven.

Aangezien de dienst nog vrij nieuw is, zijn sommige 'vanzelfsprekende' functies nog niet aanwezig. Denk aan het aanpassen van de regelafstand, een donkere modus, automatische bronvermelding of paginaondersteuning (Proton-documenten bestaan uit een enkele, lange pagina). Ook zijn er een stuk minder tekstkleuren en lettertypes dan bij de concurrentie.

⌨️Lees ook: Zo gebruik je Office zonder abonnement

CryptPad

CryptPad lijkt erg op het bovengenoemde Proton Docs, aangezien ook CryptPad beweert alle bestanden zorgvuldig te versleutelen. Proton is een bekendere naam en heeft naast Docs verschillende andere 'privacyvriendelijke' diensten op zijn cv staan, maar CryptPad heeft één belangrijke troef: je hebt geen account nodig om aan documenten te kunnen (samen)werken. Wel worden documenten van ongeregistreerde gebruikers slechts drie maanden bewaard en moet je inloggen om bestanden met anderen te kunnen delen en afbeeldingen te kunnen invoegen. Met een gratis account krijg je 1 GB aan opslag, wat relatief karig is.

Verder zijn de mogelijkheden net als bij Proton beperkt in vergelijking met de concurrentie en wordt tekst wederom niet in pagina's opgedeeld. Althans, als gratis gebruiker, want deze mogelijkheid staat wel achter een betaalmuur. Daarnaast is er geen appversie beschikbaar, al beweert de maker dat de dienst zo is ontworpen dat deze ook via de mobiele webbrowser goed moet werken.


▼ Volgende artikel
Review Eufy Video Doorbell C30 – Heeft een flinke troef in handen
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Eufy Video Doorbell C30 – Heeft een flinke troef in handen

De Eufy Video Doorbell C30 is een betaalbare slimme deurbel met een adviesprijs van 79 euro. Hoe goed kan een deurbel dan zijn? Nou, behoorlijk, als je het ons vraagt. Natuurlijk zijn er nadelen, maar die zijn begrijpelijk gezien de prijs.

Uitstekend
Conclusie

Wat de deurbel een beetje tegenwerkt is de manier van opladen en het feit dat je met de kijkhoek van 140 graden de mat niet in beeld kunt brengen. Daardoor kunnen pakketjes onopgemerkt blijven. Maar verder is het gewoon een fijne, toegankelijke en goed bruikbare videodeurbel die voor 79 euro flink wat waarde biedt. Je hebt bovendien géén abonnement nodig voor de opslag en kunt het systeem eventueel uitbreiden met of toevoegen aan de Homebase S380 van hetzelfde merk. Daarmee ontgrendel je flink wat extra, slimme mogelijkheden én heeft de deurbel een flinke troef in handen waar Ring momenteel alleen van kan dromen.

Plus- en minpunten
  • Veel voor weinig
  • Duidelijke beeldkwaliteit
  • Goed verstaanbare audio
  • Opladen via usb-c
  • Compatible met Homebase S380
  • Prijs
  • Geen abonnement nodig
  • Lokale opslag
  • Detectie kan beter
  • Pakketten niet zichtbaar
  • Opladen vereist verwijdering deurbel
  • MicroSD-kaart in deurbel

 Eén van de belangrijkste concurrenten van de Eufy Video Doorbell C30 is ongetwijfeld de eerder in 2024 gelanceerde Ring Battery Video Doorbell. Die slimme deurbel heeft een adviesprijs van 99 euro en bevalt eigenlijk zo goed, dat je je hardop mag afvragen of je wel meer hoeft uit te geven dan dat. Eufy gaat er dus nog eens 20 euro onder zitten en probeert zodoende de concurrentie te ondermijn, zonder dat het merk inlevert op benodigde functies.

Hoewel de Eufy Video Doorbell C30 een flinke unit is, is het ook gewoon een typische videodeurbel. Onderop zit een gemakkelijk indrukbare knop en bovenin zit de enkele camera. In de doos zitten verschillende middelen waarmee je hem gemakkelijk aan het deurkozijn ophangt. Er zit tevens een wig bij, waarmee je hem met een hoek van vijftien graden installeert. Zo kan de camera altijd gericht zijn op de aanbeller. Maar in principe hang je hem op waar je wilt.

©Wesley Akkerman

Een vervelend taakje

Opladen gaat gelukkig via een usb-c-kabel. Het nadeel van dit systeem is dat je daarvoor de complete deurbel moet verwijderen, en ook de achterkant met een pin moet losmaken om erbij te komen. Geen vreemd principe gezien de prijs, maar wel een vervelend taakje. De fabrikant belooft een gebruikersduur van drie maanden, dus dit moet je zeker vier keer per jaar doen. Opladen duurt zes uur – dan is de deurbel dus ook zes uur buiten gebruik.

Wat deze deurbel echter zo interessant maakt, is het feit dat die beelden lokaal kunt opslaan. Je bent geen extra kosten kwijt aan één abonnement. In de deurbel zelf past een microSD-kaartje (tot 128 GB) waar die beelden op staan. Hoewel we offline opslaan toejuichen, is de kaart direct in de bel stoppen niet altijd handig. Want als iemand de bel steelt, dan ben je meteen dat kaartje kwijt. Maar aan de andere kant heb je zo ook geen extra kosten voor de aanschaf van een gong of basisstation.

©Wesley Akkerman

Koppeling met S380

Ons advies is dan ook: bevestig de Eufy Video Doorbell C30 stevig aan de muur, deur of het kozijn, om diefstal te voorkomen. Als je wilt, kun je het systeem ook zonder microSD-kaart gebruiken, aangezien je de C30 aan het S380-basisstation kunt koppelen. Dat station kost 139 euro en is daarmee flink duurder dan de deurbel. Maar als je al zo'n hub hebt of je bent voornemens meer met Eufy te doen, dan is die de investering dubbel en dwars waard.

Mocht je dat basisstation hebben of gaan kopen, dan ontgrendel je daarmee een aantal handige opties. Denk dan aan meer detectie- en herkenningsmogelijkheden, opslag tot 16 TB (voor alle gekoppelde camera's) en de gongfunctie. De S380 kan dan een geluidje afspelen op het moment dat er iemand aanbelt. Alleen deze integratie maakt de Eufy Video Doorbell C30 al ontzettend interessant, omdat je relatief veel functies voor een ontzettend laag bedrag in huis haalt.

©Wesley Akkerman

Met of zonde base?

Natuurlijk maakt de Eufy Video Doorbell C30 zelf ook lawaai zodra iemand op de bel drukt. Op je smartphone krijg je dan een simpele notificatie te zien. Als je daarop tikt, kom je uit in de app en krijg je een liveweergave te zien van degene die voor de deur staat. Met een full HD-resolutie en een duidelijke microfoon en speaker zie en hoor je alles heel goed wat er voor de deur gebeurt. Ook degene die aanbelt kan jou prettig verstaan. Hier hebben we dus weinig op aan te merken.

In vergelijking met duurdere bellen kunnen de beelden een beetje korrelig ogen, en ze missen wat detail. Maar je ziet duidelijk wie er voor de deur staat en of er bijvoorbeeld een pakketje ligt. Wanneer je de bel zonder Homebase S380 gebruikt, is die minder accuraat met bewegings- en detectiemiddelen dan je misschien zou willen, waardoor je nog weleens wat kunt missen of soms juist te veel notificaties krijgt. Met inzet van de base gaat het echter veel beter.

©Wesley Akkerman

Zaken om rekening mee te houden

Verder moet je er rekening mee houden dat dit niet de beste videodeurbel voor pakketherkenning is. Dat komt door de verticale kijkhoek van 140 graden. Die is niet hoog genoeg om de deurmat te zien liggen, waardoor veel pakketten onopgemerkt blijven. Daarnaast stelt de zoomfunctie niet veel voor. Je kunt technisch gezien zien wat er verderop gebeurt, maar echt met veel detail lukt dat niet. Gelukkig gebruik je zo'n functie niet al te vaak.

Ook overtuigt nachtvisie niet. Zodra er te weinig licht is, schakelt het systeem over naar een zwart-witmodus. In principe prima om de boel te checken, maar het komt de beeldkwaliteit niet ten goede. Maar goed, we zeggen het er nog even bij: dit apparaat kost nog geen 80 euro, dus we verwachten ook niet dat hij overal goed op scoort. Dit zijn echter wel aspecten waar Ring iets beter mee omgaat, maar dan moet je bereid zijn twee tientjes meer te betalen.

Eufy Video Doorbell C30 kopen?

Onderaan de streep doet de Eufy Video Doorbell C30 echter weinig fout om een aankoop in de weg te zitten. De laatste punten die we noemen, zaken om rekening mee te houden, scharen we daar niet onder. Maar geven we toch mee zodat je weet waar je aan begint. Wat de deurbel een beetje tegenwerkt is de manier van opladen en het feit dat je met de kijkhoek van 140 graden de mat niet in beeld kunt brengen. Daardoor kunnen pakketjes onopgemerkt blijven.

Maar verder is het gewoon een fijne, toegankelijke en goed bruikbare videodeurbel die voor 79 euro flink wat waarde aanbiedt. Je hebt bovendien géén abonnement nodig voor de opslag en kunt het systeem eventueel uitbreiden met of toevoegen aan de Homebase S380 van hetzelfde merk. Daarmee ontgrendel je flink wat extra, slimme mogelijkheden én heeft de deurbel een flinke troef in handen waar Ring momenteel alleen van kan dromen.