Apple iPhone 12 Mini - Klein om te eren

© PXimport

Apple iPhone 12 Mini - Klein om te eren

Geplaatst: 19 november 2020 - 14:45

Aangepast: 25 november 2022 - 10:39

Joris Peterse

Voorgaande iPhone-series kwamen in de smaken: normaal, groot, nóg groter. Tot de iPhone 12-serie, die uitgebreid wordt met de iPhone 12 Mini, een kleinere uitvoering dan de gewone iPhone 12. In deze review lees je alles over deze smartphone.

Uit het niets kwam Apple met een smartphone in een klein formaat. Een trendbreuk, want niet alleen lijken smartphones (waaronder iPhones) steeds groter te worden, ook zijn series als de Xperia Z Compact en Galaxy S Mini destijds een stille dood gestorven. Maar of de smartphones niet aansprekend genoeg waren door hun formaat of vanwege andere redenen? Dat is nooit helemaal duidelijk geworden. Sony’s kleine Xperia kostte ook de hoofdprijs om vervolgens totaal afgedankt te worden qua update-ondersteuning en bugfixes. Samsung’s Galaxy-smartphone deed niet alleen qua formaat een stapje terug, maar ook met specificaties en camera. Zulke compromissen zul je bij de iPhone 12 Mini niet vinden. Het is de snelle en relatief lange update-ondersteuning die je gewend bent in een kleinere uitvoering van de iPhone 12.

De iPhone 12 Mini is 13 bij 6 centimeter en heeft een schermdoorsnee van 5,4 inch, terwijl de iPhone 12 met zijn 15 bij 7 centimeter en 6,1 inch scherm een flinke slag groter is.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Handzaam

Het formaat van de iPhone 12 Mini is erg goed werkbaar. Het scherm is niet te klein, zodat het virtuele toetsenbord nog prima typt en de smartphone is makkelijk weg te steken in kleinere broekzakken en tassen. Hoewel het kleinere ledscherm hoogwaardige beeldkwaliteit levert, dankzij een full-HD-resolutie en hoge helderheid, doet het toch een beetje af aan de beleving. Wat moet bijvoorbeeld je met zo’n goede camera als de foto’s en video’s niet optimaal tot hun recht komen op een dit schermformaat? Het formaat lijkt je smartphone meer praktisch dan vermakelijk te maken, waar niets mis mee is. Maar soms voelt het een beetje alsof je in een Smart rijdt die hetzelfde kost als een Mercedes S-klasse.

En daar zit de tegenstrijdigheid een beetje in. Het is fijn dat er nauwelijks compromissen zijn, maar het formaat voelt alsof je daar niet alles uit kan halen. Het is wat persoonlijks en wellicht ben ik iets teveel gewend aan smartphones van een groter formaat. Desondanks kan ik me voorstellen dat de simpele of beginnende smartphone-gebruikers likkebaardend naar het formaat kijken. Maar voor deze doelgroep komt ook de tegenstrijdigheid terug: die hebben alle luxe van de iPhone 12 minder nodig. Daarvoor zou een iPhone SE (2020) beter volstaan.

© PXimport

Klein stapje terug

Toch, een kleiner toestel houdt in dat je ergens op moet beknibbelen. Dat is gebeurd met de accucapaciteit. Die is een slag kleiner dan de iPhone 12: 2.227 mAh. Probleem is dat deze capaciteit bij de iPhone 12 al zorgwekkend laag is. Dat probleem is groter op de iPhone 12 Mini. Zelf had ik wat moeite om een dag door te komen met een opgeladen accu. Hoewel dat bij jou natuurlijk niet van toepassing hoeft te zijn, is het wel verstandig om er rekening mee te houden dat een kleine accu relatief sneller slijt. De testomstandigheden zijn natuurlijk met een nieuwe accu. Hierdoor kan het later voorkomen dat je je accu moet laten vervangen; een beruchte melkkoe van Apple.

Grote sprong voorwaarts

Desondanks pluk je verder de vruchten van een volwaardige Apple iPhone 12. Zoals gezegd is het scherm, waarbij aan de bovenkant een scherminkeping zit voor sensoren en de frontcamera, van hoogwaardige kwaliteit. De twee camera’s aan de achterzijde zorgen ervoor dat je naast gewone foto’s ook groothoekfoto’s maakt. Bovendien meet de camera zich met de beste smartphones, dankzij natuurgetrouwe foto’s een goed dynamisch bereik en het diafragma in combinatie met de nachtmodus zorgt ervoor dat je ook met weinig (of moeilijk) licht een prachtige foto schiet.

De iPhone 12 Mini beschikt over twee camera’s aan de achterkant, terwijl de iPhone 12 Pro er een dieptesensor en zoomlens bij heeft gekregen. Hoe de camera’s precies verschillen, dat lees je in onze vergelijkende iPhone 12 camera-review.

© PXimport

© PXimport

Aan de achterzijde vind je naast de gewone camera een extra groothoeklens.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Klaar voor de toekomst

Uiteraard draait de iPhone 12 Mini ook op de recentste versie van iOS en kan het lang updates verwachten. De rekenkracht van een toekomstbestendige smartphone is aan boord, de Apple A14 chipset loopt rondjes om de snelste processors van de concurrentie. Bovendien zorgt de chipset voor 5G-ondersteuning. Nu een leuk, maar nog niet onmisbaar extraatje. In de toekomst gaat dit echter voor een groter snelheidsverschil zorgen. Houd er echter wel rekening mee dat een 5G-verbinding nog wat belastender voor de al kleine accu is.

De goedkoopste uitvoering van de iPhone 12 Mini komt met 64GB aan opslag. Vooral voor zijn prijsklasse is dit wat karig. Ga van tevoren goed na hoeveel opslaggeheugen je nodig hebt, maar ook in de toekomst nodig gaat hebben. Je kunt het opslaggeheugen immers niet uitbreiden. Ander puntje is dat de iPhone beschikt over een verouderde Lightning-aansluiting. In de doos tref je wel een usb-c-naar-Lightning-kabel, maar een adapter is weggelaten. Een keuze die Apple veel geld zal besparen, en opleveren tegelijk. Ook de iPhone 12 Mini is op te laden met het nieuwe MagSafe-oplaadsysteem, die je magnetisch op de smartphone klikt om hem op te laden.

Het zal een kwestie van tijd zijn voordat andere merken met hoogwaardige, compacte smartphones op de markt komen.

-

Alternatieven voor de iPhone 12 Mini

Het beste alternatief voor de iPhone 12 Mini? Die biedt Apple zelf. Zo is de iPhone SE wellicht een betere keuze voor een vergelijkbaar formaat. Hoewel je daarmee natuurlijk wel inlevert qua camera-mogelijkheden en rekenkracht. Qua prijs bespaar je daarmee honderden euro’s, terwijl je het compacte formaat en een bijzonder krachtige (toekomstbestendige) smartphone houdt.

Ook de iPhone 12 zelf is natuurlijk een alternatief, en om eerlijk te zijn. Mocht er enige vorm van twijfel zijn: kies dan altijd voor de iPhone 12. Niet alleen is dat toestel niet uitzonderlijk groot, ook doet het grotere scherm beter recht aan de uitstekende camera’s. Nadat je eenmaal gewend bent aan zo’n toestelformaat, wat een weekje of twee duurt, wil je eigenlijk niet meer naar een compact formaat.

De iPhone 12 Mini kwam als een verrassing, niet alleen voor ons op de redactie, maar waarschijnlijk ook voor andere smartphone-fabrikanten. Andere smartphone-makers kijken graag over de schutting bij Apple, dus het zal een kwestie van tijd zijn voordat merken als Samsung, Xiaomi en Oppo met hoogwaardige, compacte smartphones op de markt komen die de concurrentie aangaan met de iPhone 12 Mini.

Conclusie: iPhone 12 Mini kopen?

Ben je op zoek naar een compacte smartphone? Dan is de iPhone 12 Mini de beste smartphone die je kunt krijgen. Desondanks lijkt het toestel wat getemd door het kleinere formaat, waardoor de minder dure iPhone SE (2020) of de grotere iPhone 12 misschien betere keuzes zijn. Desondanks is het een krachtige, toekomstbestendige smartphone.

8,0

ONS OORDEEL

Apple iPhone 12 Mini

Pluspunten

Toekomstbestendig

Scherm

Gebruiksvriendelijk

Krachtig

Camera's

Minpunten

Prijs

Accucapaciteit

Basis opslaggeheugen

Geen audio-aansluiting

Conclusie

**Prijs** vanaf € 809,- **Kleuren** Zwart, wit, rood, groen, blauw **OS** iOS 14.1 **Scherm** 5,4 inch amoled (2340x1080) **Processor** hexacore (Apple A14 Bionic) **RAM** 4 GB **Opslag** 64, 128 of 256 GB **Batterij** 2.227 mAh **Camera** 12 megapixel dualcam (achter), 12 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, Bluetooth 5.1, wifi, gps, nfc **Formaat** 13,2 x 6,4 x 0,7 cm **Gewicht** 135 gram **Overig** Lightning, esim, IP68 **Website** [www.apple.com/nl](https://www.apple.com/nl/iphone-12/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000