iPhone 12 of iPhone 12 Pro: hoe verschillen de camera’s?
De laatste jaren heeft Apple een flinke inhaalslag gemaakt met zijn camera’s, waardoor de smartphonemaker zich weer kan meten met Samsung en Huawei. Onlangs bracht Apple de iPhone 12 smartphone-serie uit. Hierbij is de reguliere iPhone 12 voorzien van een dualcam, terwijl de iPhone 12 Pro drie lenzen aan de achterzijde heeft. Hoe verschillen deze camera’s?
Ben je in de markt voor een nieuwe iPhone en ben je er nog niet helemaal uit of de meerprijs van iPhone 12 Pro te verantwoorden valt? In onze reviews van de iPhone 12 en iPhone 12 Pro is de voorzichtige conclusie dat de meerprijs van iPhone 12 Pro niet te verantwoorden valt, de reguliere iPhone 12 is té goed. Desondanks is de iPhone 12 Pro uitgerust met meer en betere sensoren. Dus als de camera een belangrijk argument voor je aankoopbeslissing is, is het goed om te weten wat de mogelijkheden van en verschillen tussen de iPhone-camera’s zijn.
Lenzen en sensoren
Voordat we in dit artikel met foto’s gaan strooien die met de iPhone 12 smartphones gemaakt zijn, eerst het technische gedeelte. De iPhone 12 beschikt over twee camera’s aan de achterzijde, en eentje aan de voorkant. Helaas kunnen we op het moment van schrijven niet alle technische specificaties weergeven, omdat Apple ze maar beperkt heeft bekendgemaakt.
©PXimport
Reguliere camera:
Resolutie 12 megapixel
Brandpuntafstand 26mm
Diafragma f/1,6
Pixelgrootte 1,4 µm (1,7 µm iPhone 12 Pro Max)
Video 4K (60 fps)
Groothoekcamera
Resolutie 12 megapixel
Brandpuntafstand 13mm
Kijkhoek 120 graden
Diafragma f/2,4
Selfiecamera
Resolutie 12 megapixel
Brandpuntafstand 23mm
Diafragma f/2,2
Video 4K (60 fps)
De iPhone 12 Pro beschikt over wat meer sensoren. Zo zijn er aan de achterzijde drie camera’s geplaatst. Net als de gewone iPhone 12 is er naast de groothoek- en reguliere camera nog een derde zoomlens geplaatst. Ook is er een dieptesensor geplaatst, een zogenaamde ‘LiDar’ sensor. Deze helpt bij bijvoorbeeld het snel en nauwkeurig inschatten van de voor- en achtergrond bij portretfotografie. Ook bij AR-toepassingen wordt de sensor gebruikt, bijvoorbeeld om virtuele objecten te plaatsen. Dat klinkt wat vaag. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van een bankstel waarin je interesse hebt in de app van een meubelwinkel in je huiskamer. Dankzij de LiDar camera wordt deze bank als 3D-object op realistische wijze geplaatst in het beeld dat de camera van je huiskamer vastlegt.
Eigenaardig is dat Apple de camera’s van de iPhone 12 Pro en iPhone 12 Pro Max niet gelijk heeft gehouden. Er zijn verschillen. In de praktijkvoorbeelden maken we gebruik van de camera’s van de iPhone 12 en iPhone 12 Pro.
Reguliere camera:
Resolutie 12 megapixel
Brandpuntafstand 26mm
Diafragma f/1,6
Pixelgrootte 1,4 µm
Video 4K (60 fps)
Groothoekcamera
Resolutie 12 megapixel
Kijkhoek 120 graden
Brandpuntafstand 13mm
Diafragma f/2,4
Zoomcamera
Resolutie 12 megapixel
Brandpuntafstand 52mm
Diafragma f/2,0 (f/2,2 iPhone 12 Pro Max)
Selfiecamera
Resolutie 12 megapixel
Brandpuntafstand 23mm
Diafragma f/2,2
Video 4K (60 fps)
©PXimport
Functionaliteit van iPhone-camera’s
Hoewel de iPhone 12 Pro functioneel meer mogelijkheden biedt door de extra zoomlens, ontbreken er verder geen functies voor de iPhone 12. Zo heb je natuurlijk de portretmodus die de achtergrond vervaagt of zelfs helemaal laat verdwijnen. Je kunt panoramafoto’s maken en er is een nachtmodus, die automatisch aan gaat wanneer er weinig licht voorhanden is. Deze nachtmodus gebruikt een langere sluitertijd om meer licht op te vangen en de optische stabilisatie om beweging te voorkomen. Afhankelijk van de donkerte wordt de sluitertijd tot maximaal vier seconden gebruikt. Hoe langer de camera nodig heeft voor de nachtmodus, des te groter de kans op bewegingsonscherpte. Ondanks dat de smartphone stil gehouden wordt met de stabilisatie, kun je namelijk andere bewegingen meestal niet voorkomen. Nieuw is dat de nachtmodus ook beschikbaar is voor de selfiecam van beide iPhone 12 modellen.
Qua video heb je ook dezelfde mogelijkheden. Je kunt video’s in 4K- en Full HD-resolutie opnemen, met een maximum van 60 frames per seconde. Tevens heb je de mogelijkheid om een Timelapse te maken of een slowmotionvideo.
Net als veel andere smartphone-camera’s zit de techniek meer en meer in de software, dan in de lens-mogelijkheden zelf. Door de extreme rekenkracht en toegewijde camera-chips, wordt een foto gegenereerd uit heel veel data, die voortkomt uit diepte-analyse, zoom, kleuren, bewegingsvoorspelling, objectherkenning en veel meer. Bovendien wordt je ene foto samengesteld uit meerdere foto’s (met bijvoorbeeld verschillende witbalans-waardes) die gelijktijdig worden gemaakt. Zo kan de smartphone tot in de fijnste details het beeld analyseren voor de optimale foto.
©PXimport
iPhone-camera’s in praktijk
Wanneer je de camera’s van beide iPhone 12-modellen gebruikt, merk je weinig grote verschillen. De werking van de LiDar-sensor is niet opmerkbaar. Ik had niet het idee dat de iPhone 12 Pro sneller foto’s maakte of dieptebepaling beter is dan de iPhone 12. Ook bij portretfotografie.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De portretmodus (links iPhone 12, midden iPhone 12 Pro, rechts met verwijderde achtergrond).
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Er is weinig verschil te zien tussen de reguliere camera van de iPhone 12 (links) en iPhone 12 Pro (rechts).
Of je nu de Pro-variant of de gewone iPhone 12 gebruikt voor fotografie. Probeer zoveel mogelijk te kiezen voor de reguliere camera voor het kwalitatief beste resultaat. Schakel hierbij over naar de zoom- of groothoek als de gewenste compositie niet mogelijk is. Deze hoofdcamera schiet altijd de beste foto’s, hoe moeilijk de omstandigheden zijn. Overigens hoef je de andere lenzen zeker niet te vermijden. Maar je merkt dat de groothoek kwalitatief wel een stuk minder is, vooral wanneer er weinig licht voorhanden is (op zowel de gewone iPhone 12 als de Pro-uitvoering). De zoomlens van de iPhone 12 Pro maakt overigens veel betere foto’s.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De twee zoomniveau's van de iPhone 12.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De drie zoomniveau's van de iPhone 12 Pro
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De linker twee foto's zijn van de iPhone 12. Je ziet dat in het donker de iPhone Pro (rechts) net ietsje meer kleur vastlegt.
Ook zijn de verschillen van de hoofdcamera en groothoekcamera tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro klein. Je moet met je neus tegen het scherm zitten om de verschillen te zien. De iPhone 12 Pro heeft vooral een iets beter dynamisch bereik, waarbij lichte en donkere vlakken op de foto’s gedetailleerder weer worden gegeven. Ook de algemene fijne kleurdetails zijn net even iets verfijnder. Op foto’s is dit verschil klein, maak je vooral veel video’s, dan maken deze kleine details net even wat meer verschil.
Ook bij de nachtmodus is er opvallend weinig verschil merkbaar tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro. Beide smartphone kozen dezelfde sluitertijd en het resultaat is vergelijkbaar, behalve dan dat de iPhone 12 Pro ook een zoomlens kan gebruiken bij de nachtmodus. Overigens is de nachtmodus leuk en maakt schitterende foto’s. Het moet hier zijn meerdere erkennen in Huawei, dat met zijn techniek net even wat verder is. Topsmartphones van Huawei maken sneller foto’s die niet alleen meer laten zien van de donkere omgeving, maar dat ook direct vastleggen. Hierdoor treedt er geen bewegingsonscherpte op.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Bij de nachtmodus merk je dat de zoomcamera van de iPhone 12 (Pro) veel details vastlegt.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De nachtmodus benadrukt ook dat de groothoekcamera van de iPhone 12 (hierboven), maar ook de iPhone 12 Pro kwalitatief een stuk minder in zijn mars heeft. Soms verschijnen er zelfs vreemde bolletjes (orbs).
De nachtmodus voor de selfiecamera is een leuke toevoeging, waarbij er ook geen verschillen merkbaar zijn tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro. Dat is niet gek ook, want de sensoren aan de voorzijde van beide toestellen zijn gelijkwaardig. Om net even dat beetje broodnodige licht op te vangen, wordt de schermverlichting van de iPhone gebruikt. Hierdoor is het wel nodig om de iPhone dichtbij te houden, waarbij selfies met meerdere personen of een mooie achtergrond lastig is. Ook hier kan bewegingsonscherpte optreden, bijvoorbeeld als je haar beweegt in de wind. De nachtmodus op de selfiecamera is een knap stukje techniek, maar in praktijk net even wat minder vaak van toegevoegde waarde dan je zou denken.
©PXimport
©PXimport
De nachtmodus van de selfiecamera legt meer vast in situaties met weinig licht.
Apple ProRAW
Tijdens de presentatie van de nieuwe iPhones werd ook Apple’s ProRAW uit de doeken gedaan. Hierbij worden foto’s in een soort RAW-formaat opgeslagen, maar met meer fijne bewerkingsmogelijkheden die door Apple wordt aangeboden. ProRAW is op het moment van schrijven nog niet uitgekomen. Maar houd er wel rekening mee dat het een gesloten bestandsformaat van Apple is, zodat je eigenlijk alleen met Apple (gelicenseerde) programma’s profijt kan hebben van ProRAW.
Conclusie
Wil je met je iPhone goede foto’s maken, dan hoef je niet persé meer dan duizend euro neer te tellen voor de Pro-variant. Verschillen tussen de iPhone 12 en iPhone 12 Pro zijn minimaal, en rechtvaardigen het prijsverschil niet. De camera van de iPhone 12 is door zijn (verder uitstekende) zoomlens ietsje veelzijdiger, en is het maken van de aller-allerbeste video’s topprioriteit, dan is de iPhone Pro een betere keuze. Voor het gros van de smartphone-gebruikers die best bereid is diep in de buidel te tasten voor een van de beste smartphone-camera’s heeft met de iPhone 12 werkelijk de beste keuze. Bovendien is deze iPhone 12 (in tegenstelling tot zijn voorgangers iPhone 11 en iPhone XR) eindelijk voorzien van een hoogwaardig oledscherm, waardoor je gemaakte foto’s en video’s tot hun recht komen.