5 tips om je iPhone of iPad te laten stelen

© CIDimport

5 tips om je iPhone of iPad te laten stelen

Smartphone & tablet

Geplaatst: 16 juli 2012 - 10:12

Aangepast: 16 november 2022 - 09:22

Redactie

iPhones zijn niet alleen populair onder IT-professionals en bestuurders, ook dieven weten er raad mee. Uit onderzoek van de stad New York blijkt dat het aantal gestolen iPhones in een jaar tijd met 44 procent is toegenomen. Volgens burgemeester Michael Bloomberg is het vaak de schuld van de iPhone-eigenaren zelf dat dit kan gebeuren.

Je hoeft niet in New York te wonen om je iPhone, iPad of iPod te laten stelen. Ook in Nederland zijn de Apple-apparaten ongemeen populair onder het dievengilde. Dit zijn vijf ‘tips’ om ervoor te zorgen dat je iApparaat in verkeerde handen valt.

1. Ga bij de deur zitten in een druk café terwijl je iPhone of iPad op tafel ligt

Nog niet zo lang geleden was ik in een druk café in het centrum van San Francisco. Twee dames zaten aan een tafel dichtbij de deur en waren druk in gesprek. Eén van de vrouwen legde haar iPad op tafel en verplaatste haar aandacht naar haar vriendin. Binnen een paar seconden kwam er een iThief binnen, bepaalde in een paar seconden zijn tactiek, schoof ongemerkt de iPad van tafel, stoof naar buiten en dook een steegje in, nog voordat iemand doorhad wat er was gebeurd.

Later vertelde een bediende me dat ze meerdere keren soortgelijke gevallen meegemaakt had in de paar maanden dat ze in de bar werkte – altijd waren Apple-apparaten het doelwit.

2. Draag overal de kenmerkende witte Apple-oordopjes

Wil je de wereld laten weten dat je een iPhone of iPod Touch gebruikt? Gebruik dan de bijgeleverde witte oordopjes van Apple als je op stap gaat. Mijn tip: draag in plaats daarvan een setje dopjes met het BlackBerry-logo erop.

3. Laat de witte oordopjes op een zichtbare plek in je auto liggen

Als je jouw iPhone, iPod of iPad zichtbaar in je auto achterlaat, vraag je om een inbraak. Maar vergis je niet, ook alleen de witte oordopjes zijn al voldoende aanlokkelijk voor een dief. Twee zomers geleden liet ik een setje witte dopjes op de passagiersstoel in de auto achter. (Ik had de iPhone gelukkig bij me.) Toen ik terugkwam, was een raam verbrijzeld en mijn auto overhoop gehaald – ongetwijfeld was een iThief op zoek geweest naar zijn favoriete gadget.

4. Lekker bellen tijdens het lopen

Met je telefoon bellen als je door het park loopt is cool, maar het leidt af van wat er om je heen gebeurt. Daarnaast heb je de iPhone maar met één hand vast; daarmee ben je een makkelijk iDoelwit.

5. Ga bij een uitgang van een bus of tram staan met je iPhone in de hand

Ik heb berichten gelezen dat in sommige drukke steden iThieves het gemunt hebben op reizigers die met hun iApparaat bij de uitgang van een bus, metro of tram gaan staan. Vlak voordat de deur opent, grist de iDief het apparaat uit handen van het slachtoffer en rent hij/zij pijlsnel weg. Collega Tom Kaneshige kan hier trouwens over meepraten.

Hoewel mijn tips een beetje flauw zijn, is diefstal van draagbare elektronica een serieus probleem. Vooral de apparaten van Apple zijn aantrekkelijk voor criminelen omdat ze ook tweedehands veel waarde vertegenwoordigen.

Je kunt jezelf wapenen door een wachtwoord op je toestel te zetten en je iApparaat te registreren bij Apple’s Zoek Mijn iPhone-dienst/app. Maar houd jezelf niet voor de gek. Ervaren dieven weten precies hoe ze jouw apparaat snel voor 200 euro of meer kunnen doorverkopen voordat jij aangifte hebt gedaan.

Wat kun je dan echt doen? Verberg je iApparaat in het openbaar zoveel mogelijk. Koop andere oordopjes. Let altijd op je omgeving. Als je een telefoontje opneemt tijdens het wandelen, doe dit dan nooit op druk onbekend terrein. En leg nooit je iApparaat in een druk café op tafel. Gebruik je gezonde verstand.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000