ID.nl logo
🛫 Van powerbank tot buggy: wat mag wel en wat mag niet mee in het vliegtuig?
© BublikHaus
Huis

🛫 Van powerbank tot buggy: wat mag wel en wat mag niet mee in het vliegtuig?

De voorbereiding van je vliegreis kan een stressvolle bezigheid zijn. Want mag je powerbank eigenlijk mee in het vliegtuig of niet? En hoe zit het met de kinderwagen, het speelgoedpistooltje van je kleuter of een flesje water voor tijdens de vlucht? In dit artikel lees je wat er wel en niet mee mag in je ruim- of handbagage.

Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: 🧳 Welke spullen mogen wel mee in je handbagage maar niet in de ruimbagage? 🧳 Waar moet je op letten bij het meenemen van elektronica? 🧳 Waar moet je op letten bij het meenemen van vloeistoffen en crèmes?

Ook interessant voor jou: 12 dingen die je moet weten over je reisverzekering

Powerbank

Een powerbank is een lithiumbatterij. Lithium is een brandbare en explosieve stof, reden waarom dit type batterijen niet mee mag in de ruimbagage. Je mag ze wel meenemen in de handbagage, tot een bepaalde capaciteit. Je mag in totaal niet meer dan 100 Wh aan lithiumbatterijen, powerbanks en apparaten met een lithiumbatterij meenemen. Dat staat gelijk aan ongeveer 27.000 mAh. Wil je toch meer meenemen, dan heb je daarvoor toestemming nodig.

Controleer de exacte grens op de website van de luchtvaartmaatschappij. Onderaan dit artikel vind je de links naar de belangrijkste airlines die vliegen vanaf Schiphol. Op de website staat ook hoe je de batterijen moet verpakken: in de originele verpakking of in aparte plastic zakjes en met niet-geleidende tape over de contactpunten. Apparaten met een lithiumbatterij die volledig uitgeschakeld zijn, kunnen wel toegestaan zijn in de ruimbagage. 

©Vadish

Hoverboards en waveboards

Ook hoverboards en waveboards werken op lithiumbatterijen. Deze mag je dus niet meenemen in de ruimbagage. Als je een lichamelijke beperking hebt en afhankelijk bent van zo'n zelfbalancerend apparaat, dan kun je toestemming vragen aan de luchtvaartmaatschappij. 

©maxbelchenko

Kinderwagen

Een kinderwagen, buggy of rugdrager mag meestal mee tot aan de gate. Een kleine, opvouwbare buggy mag vaak ook mee de cabine in. Kinderwagens die te groot zijn voor de cabine kun je bij het boarden alsnog afgeven. 

©Matej Kastelic | Kasto Images

E-sigaretten

De regels voor elektronische sigaretten en bijbehorende batterijen verschillen per land. Meestal mag je ze meenemen de cabine in – in een broek of jaszak of als handbagage – maar ze mogen niet in je ruimbagage. De e-sigaret moet wel helemaal uitgeschakeld zijn en losse batterijen moet je apart verpakt meenemen. De bijbehorende e-vloeistoffen vallen onder de regels voor vloeistoffen. Je kunt ze meenemen in flesjes van maximaal 100 ml per flesje. In sommige landen is het verboden om e-sigaretten bij je te hebben, onder andere in Argentinië, Brazilië en Singapore. 

©fotofabrika

Speelgoedwapens

Een speelgoedpistool in je handbagage kan je bij de veiligheidscontrole in de problemen brengen. Een speelgoedwapen dat nauwelijks van echt is te onderscheiden, is verboden in de cabine. Je mag dit alleen meenemen in de ruimbagage. Hetzelfde geldt voor pijlen en bogen, katapulten en andere voorwerpen waarmee je iets kunt afvuren.

Scherpe voorwerpen

Je mag geen mes met een blad langer dan zes centimeter in je handbagage hebben. Ook een schaar die vanaf het scharnierpunt langer dan zes centimeter is, valt onder de verboden voorwerpen in de cabine. Gereedschap dat als wapen te gebruiken is, kan eveneens geweigerd worden. Denk aan boren, zagen en priemen, maar ook aan (haak- en brei)naalden en schroevendraaiers. Wegwerpscheermesjes zijn toegestaan, andere soorten scheermessen mogen alleen mee in de ruimbagage. Verder kun je zonder problemen een kleine vijl of pincet meenemen. Let ook hierbij op de grens van zes centimeter.

©Tomasz Wyszolmirski DABARTI

Aanstekers

Een aansteker mag je bij je dragen, net als lucifers voor persoonlijk gebruik.

Drinkyoghurt en andere vloeistoffen

Drinkyoghurt valt onder vloeistoffen en die mogen over het algemeen alleen mee in verpakkingen van minder dan 100 ml en dan ook alleen in een doorzichtig, hersluitbaar zakje, waarin je in totaal maximaal een liter aan vloeistoffen bewaart. Hierin kun je ook shampoo, deodorant, gezichtscrème en andere vloeibare en smeerbare producten doen, zolang de hoeveelheden per verpakking maar onder de 100 ml blijven. Ook tandpasta, pindakaas, mayonaise en mosterd vallen onder deze regel, net als haargel, lipgloss en zonnebrandcrème.

Uitzonderingen

🛬 Drankjes en cosmetica die je na de veiligheidscontrole koopt, mogen mee de cabine in een verzegelde tas.
🛬 Een drinkfles van plastic met je eigen drankje mag op Schiphol en op sommige andere luchthavens gewoon mee in je handbagage. De CT-scan op de luchthaven controleert de inhoud en als het gaat om een verfrissend drankje, dan mag het mee. De security-medewerkers hebben hierover het laatste woord. Op andere luchthavens mag een drinkfles alleen leeg mee en kun je hem na de veiligheidscontrole weer vullen. Metalen flessen kunnen niet gescand worden door een CT-scan en mogen daarom alleen leeg mee.
🛬 Babyvoeding, dieetvoeding en medicijnen mogen altijd mee, ook in grotere verpakkingen dan 100 ml als dat nodig is. Bij de veiligheidscontrole kan gevraagd worden om een bewijs dat de dieetvoeding of de medicijnen noodzakelijk zijn. Babyvoeding mag alleen mee als er een kind van anderhalf jaar of jonger meereist.

Lunchpakket

Een lunchpakket, salade of zakje zoutjes mag je zonder problemen meenemen in het vliegtuig. Een boterham besmeerd met chocopasta mag dus wel, maar losse boterhammen en een pot chocopasta niet. Ook de dressing voor je salade kun je beter met de salade vermengen, om te voorkomen dat die als een vloeistof wordt gezien.

©Robyn Mackenzie

Brandstof

Ga je kamperen, dan is het handig om een gastankje of andere brandstof bij je te hebben om mee koken. Maar in het vliegtuig mag je geen brandstof meenemen, niet in je handbagage en niet in de ruimbagage. Je moet gastankjes, spiritus, ethanol of andere brandstoffen dus in het land van je bestemming kopen en daar opmaken. Zorg dus dat je weet of je in je vakantieland de brandstof kunt kopen die je nodig hebt.

Dieren

Wil je een huisdier meenemen op reis? Op veel vluchten kan dat, afhankelijk van de airline, het type vliegtuig en de bestemming. Airlines die dieren vervoeren nemen vaak alleen honden en katten mee en dan ook alleen met een speciale reservering en tegen betaling. Als het dier past in een reistas die je onder een stoel kunt zetten, dan mag het dier vaak mee in de cabine. Anders moet je het dier in een kennel laten vervoeren in een speciaal verwarmd deel in het ruim. De regels voor de minimale leeftijd en het maximale gewicht van het dier verschillen per luchtvaartmaatschappij, net als de eisen die worden gesteld aan de reistas of kennel. Een hulphond mag praktisch altijd mee in de cabine, doorgaans gratis en onder voorwaarde dat het dier vooraf is aangemeld. 

Lees ook: Is je huisdier verzekerd op je reisverzekering?

©annaav

Huisdier mee?

De beste reisbenches

Regels voor handbagage van luchtvaartmaatschappijen

KLM ✈ Transavia ✈ easyJet ✈ TUI Fly ✈ Vueling


â–¼ Volgende artikel
Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2
Huis

Samsung voorziet Galaxy S25 Edge van sterker Corning Gorilla Glass Ceramic 2

Samsung gaat de nieuwe Galaxy S25 Edge-telefoons voorzien van het nieuwere Coring Gorilla Glass Ceramic 2. De nieuwste variant van dit sterke keramische glas maakt de telefoon sterker en beter beschermd tegen beschadigingen.

De Gorilla Glass Ceramic 2-technologie bevat kristallen die fijn in de glasmatrix zijn ingebed, waardoor het display beter bestand is tegen barsten zonder dat dit ten koste gaat van de optische transparantie.

"De Galaxy S25 Edge zet een nieuwe standaard voor vakmanschap en prestaties als ons dunste toestel uit de Galaxy S-serie tot nu toe", zegt Kwangjin Bae, EVP en hoofd van het team Mechanical R&D van Mobile eXperience Business bij Samsung Electronics. "Ter ondersteuning van dit baanbrekende ontwerp was het essentieel om een displaymateriaal te ontwikkelen dat zowel uitzonderlijk dun als betrouwbaar sterk was - een uitdaging die Corning en Samsung heeft samengebracht, verenigd door een gedeelde visie van doelgerichte engineering en gebruikersgerichte innovatie. Die visie is verankerd in elk detail van de Galaxy S25 Edge."

Het ionenuitwisselingsproces van Corning speelt een belangrijke rol bij de verbeterde weerstand tegen schade. Deze techniek versterkt het glaskeramische materiaal en verbetert de duurzaamheid van het display. Andrew Beck, Vice President en General Manager bij Corning Gorilla Glass, licht toe: "Met Gorilla Glass Ceramic 2 hebben we een opmerkelijke combinatie van dunheid en sterkte bereikt, waardoor consumenten het beste van twee werelden krijgen - uitzonderlijke duurzaamheid in een modern, strak ontwerp."

Op 13 mei aanstaande zal Samsung tijdens een live-event meer onthullen over de nieuwe Samsung Galaxy S25 Edge-telefoon. Via de onderstaande link kun je je alvast abonneren op het YouTube-kanaal van Samsung, waar het live-evenement zal worden uitgezonden:

â–¼ Volgende artikel
Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben
© qwartm - stock.adobe.com
Huis

Van No Frost tot automatische ontdooifunctie: deze functies kan een vriezer allemaal hebben

Een vriezer zorgt ervoor dat je eten langer goed blijft. Maar sommige modellen doen meer dan alleen invriezen. Dankzij slimme functies zoals supervriezen of automatisch ontdooien bewaar je je eten niet alleen langer, maar ook beter. Welke functies kun je tegenkomen op een vriezer en wat heb je eraan? Je leest het hieronder.

In dit artikel over vriezers lees je: Welke extra functies en eigenschappen je op vriezers kunt tegenkomen: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade. Ook lees je waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook de kwaliteit van je ingevroren eten ten goede komen.

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen: snel (terug) naar de juiste temperatuur

Gooi je een lading verse boodschappen in de vriezer, dan stijgt de temperatuur tijdelijk. Niet ideaal: eerder ingevroren etenswaren kunnen deels ontdooien en nieuwe producten doen er langer over om echt koud te worden. Met de supervriesfunctie voorkom je dat. Deze functie – ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd – verlaagt de temperatuur tijdelijk tot -24 graden Celsius of nog kouder. Zo worden alle producten in één keer snel ingevroren. Zet supervriezen het liefst aan vóór je boodschappen gaat doen. Dan werkt het systeem al op volle kracht zodra je thuiskomt. Ook handig: gebruik de functie na het ontdooien van je vriezer om 'm weer snel op temperatuur te brengen.

Thermostaat: houd de temperatuur onder controle

De beste temperatuur voor een vriezer is -18 graden Celsius. Zo blijven de meeste etenswaren lang houdbaar en blijft het energieverbruik binnen de perken. Veel vriezers hebben daarom een ingebouwde thermostaat, waarmee je de temperatuur precies kunt instellen en in de gaten houdt. Zorg dat de temperatuur altijd onder de -17 graden ligt, maar stel 'm niet kouder in dan -30 graden. Want: hoe kouder hoe beter gaat bij vriezen niet op. Een te koude vriezer slurpt onnodig veel stroom en kan de structuur en smaak van producten als groente, fruit, vis, vlees en dranken aantasten.

Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt ook een losse thermometer gebruiken om de temperatuur te controleren en zo nodig bij te stellen.

©Hedgehog94

No Frost: nooit meer ontdooien

Een dikke laag ijs in je vriezer is niet alleen onhandig, maar ook ongunstig voor je eten. Lades kunnen vast komen te zitten en er blijft minder ruimte over. Bovendien beïnvloedt ijs de temperatuur en vochtbalans in de vriezer. Daardoor kunnen smaak, textuur en houdbaarheid van je eten achteruitgaan. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden.

Met No Frost voorkom je dat. Deze functie gebruikt een ventilatiesysteem dat lucht op de juiste temperatuur gelijkmatig door de vriezer blaast. Zo ontstaat er geen ijsafzetting op de wanden, lades of verpakkingen. Je hoeft dus nooit meer te ontdooien én je vriezer blijft efficiënt werken.

Automatische ontdooifunctie: minder ijs, minder werk

De automatische ontdooifunctie lijkt op No Frost, maar werkt net even anders. In plaats van ijsvorming continu te voorkomen, schakelt de automatische ontdooifunctie het koelsysteem van de vriezer af en toe tijdelijk uit. Het smeltwater loopt naar een opvangbak bij de motor en verdampt daar vanzelf. Deze functie helpt vooral bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Af en toe handmatig ontdooien blijft nodig – al scheelt het flink wat werk vergeleken met een vriezer die géén automatische ontdooifunctie heeft.

©Tolstoy | Prozorov Andrey

Dooiwaterafvoer: makkelijk ontdooien zonder gedoe

Ontdooi je je vriezer handmatig? Dan is een model met dooiwaterafvoer een slimme keuze. Dit systeem voert het smeltwater automatisch af via een gootje naar een opvangbak buiten de vriezer. Je hoeft dus niet meer te dweilen of met handdoeken in de weer. Het water loopt netjes weg, ook vanaf de bodem, waardoor je vriezer na afloop meteen schoon en droog is. En je voorkomt dat achtergebleven water bij het opnieuw inschakelen weer bevriest.

IJsblokjeslade: altijd ijsblokjes bij de hand

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achter in de vriezer. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Een vriezer met een aparte ijsblokjeslade voorkomt dit. De ijsblokjes liggen op een vaste plek, waardoor je er altijd makkelijk bij kunt. Ze komen niet in contact met andere etenswaren, blijven fris van smaak en vriezen niet aan elkaar vast. Bovendien houd je de rest van je vriezer overzichtelijker en beter ingedeeld, omdat de ijsblokjes een eigen plek hebben.

Welke functies passen bij jou?

Ben je op zoek naar een vriezer die past bij jouw manier van bewaren? Dan is het handig om te weten dat je bij veel webwinkels eenvoudig kunt filteren op functies als No Frost, supervriezen, een ijsblokjeslade of een automatische ontdooifunctie. Zo zie je in één oogopslag welke modellen aansluiten bij wat jij belangrijk vindt. Dat maakt het kiezen van een vriezer die écht bij je past een stuk makkelijker.