🛫 Van powerbank tot buggy: wat mag wel en wat mag niet mee in het vliegtuig?
De voorbereiding van je vliegreis kan een stressvolle bezigheid zijn. Want mag je powerbank eigenlijk mee in het vliegtuig of niet? En hoe zit het met de kinderwagen, het speelgoedpistooltje van je kleuter of een flesje water voor tijdens de vlucht? In dit artikel lees je wat er wel en niet mee mag in je ruim- of handbagage.
Na het lezen van dit artikel heb je antwoord op de volgende vragen: 🧳 Welke spullen mogen wel mee in je handbagage maar niet in de ruimbagage? 🧳 Waar moet je op letten bij het meenemen van elektronica? 🧳 Waar moet je op letten bij het meenemen van vloeistoffen en crèmes?
Ook interessant voor jou: 12 dingen die je moet weten over je reisverzekering
Powerbank
Een powerbank is een lithiumbatterij. Lithium is een brandbare en explosieve stof, reden waarom dit type batterijen niet mee mag in de ruimbagage. Je mag ze wel meenemen in de handbagage, tot een bepaalde capaciteit. Je mag in totaal niet meer dan 100 Wh aan lithiumbatterijen, powerbanks en apparaten met een lithiumbatterij meenemen. Dat staat gelijk aan ongeveer 27.000 mAh. Wil je toch meer meenemen, dan heb je daarvoor toestemming nodig.
Controleer de exacte grens op de website van de luchtvaartmaatschappij. Onderaan dit artikel vind je de links naar de belangrijkste airlines die vliegen vanaf Schiphol. Op de website staat ook hoe je de batterijen moet verpakken: in de originele verpakking of in aparte plastic zakjes en met niet-geleidende tape over de contactpunten. Apparaten met een lithiumbatterij die volledig uitgeschakeld zijn, kunnen wel toegestaan zijn in de ruimbagage.Â
©Vadish
Hoverboards en waveboards
Ook hoverboards en waveboards werken op lithiumbatterijen. Deze mag je dus niet meenemen in de ruimbagage. Als je een lichamelijke beperking hebt en afhankelijk bent van zo'n zelfbalancerend apparaat, dan kun je toestemming vragen aan de luchtvaartmaatschappij.Â
©maxbelchenko
Kinderwagen
Een kinderwagen, buggy of rugdrager mag meestal mee tot aan de gate. Een kleine, opvouwbare buggy mag vaak ook mee de cabine in. Kinderwagens die te groot zijn voor de cabine kun je bij het boarden alsnog afgeven.Â
©Matej Kastelic | Kasto Images
E-sigaretten
De regels voor elektronische sigaretten en bijbehorende batterijen verschillen per land. Meestal mag je ze meenemen de cabine in – in een broek of jaszak of als handbagage – maar ze mogen niet in je ruimbagage. De e-sigaret moet wel helemaal uitgeschakeld zijn en losse batterijen moet je apart verpakt meenemen. De bijbehorende e-vloeistoffen vallen onder de regels voor vloeistoffen. Je kunt ze meenemen in flesjes van maximaal 100 ml per flesje. In sommige landen is het verboden om e-sigaretten bij je te hebben, onder andere in Argentinië, Brazilië en Singapore.Â
©fotofabrika
Speelgoedwapens
Een speelgoedpistool in je handbagage kan je bij de veiligheidscontrole in de problemen brengen. Een speelgoedwapen dat nauwelijks van echt is te onderscheiden, is verboden in de cabine. Je mag dit alleen meenemen in de ruimbagage. Hetzelfde geldt voor pijlen en bogen, katapulten en andere voorwerpen waarmee je iets kunt afvuren.
Scherpe voorwerpen
Je mag geen mes met een blad langer dan zes centimeter in je handbagage hebben. Ook een schaar die vanaf het scharnierpunt langer dan zes centimeter is, valt onder de verboden voorwerpen in de cabine. Gereedschap dat als wapen te gebruiken is, kan eveneens geweigerd worden. Denk aan boren, zagen en priemen, maar ook aan (haak- en brei)naalden en schroevendraaiers. Wegwerpscheermesjes zijn toegestaan, andere soorten scheermessen mogen alleen mee in de ruimbagage. Verder kun je zonder problemen een kleine vijl of pincet meenemen. Let ook hierbij op de grens van zes centimeter.
©Tomasz Wyszolmirski DABARTI
Aanstekers
Een aansteker mag je bij je dragen, net als lucifers voor persoonlijk gebruik.
Drinkyoghurt en andere vloeistoffen
Drinkyoghurt valt onder vloeistoffen en die mogen over het algemeen alleen mee in verpakkingen van minder dan 100 ml en dan ook alleen in een doorzichtig, hersluitbaar zakje, waarin je in totaal maximaal een liter aan vloeistoffen bewaart. Hierin kun je ook shampoo, deodorant, gezichtscrème en andere vloeibare en smeerbare producten doen, zolang de hoeveelheden per verpakking maar onder de 100 ml blijven. Ook tandpasta, pindakaas, mayonaise en mosterd vallen onder deze regel, net als haargel, lipgloss en zonnebrandcrème.
Uitzonderingen
🛬 Drankjes en cosmetica die je na de veiligheidscontrole koopt, mogen mee de cabine in een verzegelde tas.
🛬 Een drinkfles van plastic met je eigen drankje mag op Schiphol en op sommige andere luchthavens gewoon mee in je handbagage. De CT-scan op de luchthaven controleert de inhoud en als het gaat om een verfrissend drankje, dan mag het mee. De security-medewerkers hebben hierover het laatste woord. Op andere luchthavens mag een drinkfles alleen leeg mee en kun je hem na de veiligheidscontrole weer vullen. Metalen flessen kunnen niet gescand worden door een CT-scan en mogen daarom alleen leeg mee.
🛬 Babyvoeding, dieetvoeding en medicijnen mogen altijd mee, ook in grotere verpakkingen dan 100 ml als dat nodig is. Bij de veiligheidscontrole kan gevraagd worden om een bewijs dat de dieetvoeding of de medicijnen noodzakelijk zijn. Babyvoeding mag alleen mee als er een kind van anderhalf jaar of jonger meereist.
Lunchpakket
Een lunchpakket, salade of zakje zoutjes mag je zonder problemen meenemen in het vliegtuig. Een boterham besmeerd met chocopasta mag dus wel, maar losse boterhammen en een pot chocopasta niet. Ook de dressing voor je salade kun je beter met de salade vermengen, om te voorkomen dat die als een vloeistof wordt gezien.
©Robyn Mackenzie
Brandstof
Ga je kamperen, dan is het handig om een gastankje of andere brandstof bij je te hebben om mee koken. Maar in het vliegtuig mag je geen brandstof meenemen, niet in je handbagage en niet in de ruimbagage. Je moet gastankjes, spiritus, ethanol of andere brandstoffen dus in het land van je bestemming kopen en daar opmaken. Zorg dus dat je weet of je in je vakantieland de brandstof kunt kopen die je nodig hebt.
Dieren
Wil je een huisdier meenemen op reis? Op veel vluchten kan dat, afhankelijk van de airline, het type vliegtuig en de bestemming. Airlines die dieren vervoeren nemen vaak alleen honden en katten mee en dan ook alleen met een speciale reservering en tegen betaling. Als het dier past in een reistas die je onder een stoel kunt zetten, dan mag het dier vaak mee in de cabine. Anders moet je het dier in een kennel laten vervoeren in een speciaal verwarmd deel in het ruim. De regels voor de minimale leeftijd en het maximale gewicht van het dier verschillen per luchtvaartmaatschappij, net als de eisen die worden gesteld aan de reistas of kennel. Een hulphond mag praktisch altijd mee in de cabine, doorgaans gratis en onder voorwaarde dat het dier vooraf is aangemeld.Â
Lees ook: Is je huisdier verzekerd op je reisverzekering?
©annaav
Huisdier mee?
De beste reisbenches