Elektronisch speelgoed: van bestuurbare auto tot hoverboard
Van elektrische racewagens en hoverboards tot babyspeelgoed dat geluid maakt … het is er allemaal. In dit artikel vertellen we je alles over elektronisch speelgoed.
Als je op zoek bent naar speelgoed, dan wil je natuurlijk het leukste voor je kind. In dit artikel lees je: wat elektronisch speelgoed is | of elektronisch speelgoed alleen maar leuk is, of dat het ook andere doeleinden dient | welk speelgoed er voor welke leeftijd is | waar je op moet letten bij de aanschaf van elektronisch speelgoed.
Ook interessant voor jou: Veilig speelgoed voor jouw baby, peuter of kleuter: hier moet je op letten!
Wat is elektronisch speelgoed?
Elektronisch speelgoed is speelgoed dat werkt op stroom. Dit type speelgoed is voorzien van een accu of batterijen die je soms kunt opladen. Elektronisch speelgoed wordt ook wel ‘actief’ of ‘interactief’ speelgoed genoemd. Het is speelgoed dat iets ‘kan’, in tegenstelling tot passief speelgoed, wat zelf niks kan en waarbij het kind dus uitgedaagd wordt om zelf tot spel te komen. Elektronisch speelgoed reageert als het ware op het kind en daagt een kind dus uit om zelf ook te reageren. Dit maakt elektronisch speelgoed niet alleen heel vermakelijk, maar in veel gevallen ook leerzaam.
Voordelen van elektronisch speelgoed
Voor alle soorten speelgoed geldt dat het doel moet zijn dat het kind er leuk mee kan spelen. Maar elektronisch speelgoed brengt ook andere voordelen met zich mee:
Veel elektronisch speelgoed heeft een educatief doel. Je kind kan er iets van leren. Denk aan speelgoed waarmee je kind woordjes, letters, cijfers of kleuren leert.
Jonge kinderen kunnen hun motoriek ontwikkelen met behulp van elektronisch speelgoed. Ze leren drukken op knopjes en worden gemotiveerd om op het juiste moment een actie in gang te zetten. Ook speelgoed zoals een hoverboard, een elektrische step en een elektrische raceauto zijn goed om de motoriek te ontwikkelen.
Jonge kinderen moeten nog veel leren op het gebied van interactie. Elektronisch speelgoed kan hen helpen om te leren reageren en te leren dat als zij iets doen, er op hen gereageerd wordt.
Plezier. Natuurlijk is plezier ook een belangrijk doel van elektronisch speelgoed. Het speelgoed is vermakelijk en kan een kindje lang zoet houden.
Wat voor elektronisch speelgoed is er allemaal?
Elektronisch speelgoed is er voor jong en oud. Om je een beeld te geven van het aanbod van elektronisch speelgoed, hebben we het per leeftijdscategorie voor je op een rij gezet.
Baby & peuter
Voor baby’s en peuters is er heel veel elektronisch speelgoed op de markt. Vaak is het speelgoed bedoeld om de aandacht van de baby te trekken en het jonge kind te vermaken. Voor peuters heeft het speelgoed vaak ook een educatieve kant. Zo kunnen peuters met behulp van speelgoed bijvoorbeeld woordjes, cijfers, of bijvoorbeeld kleuren leren.
Voorbeelden van elektronisch speelgoed voor baby’s en peuters zijn bijvoorbeeld loopwagens, speelmatten, activiteitenkubussen, babytelefoons en treinen met knopjes die kunnen rijden.
Op zoek naar het ultieme cadeautje?
Van eenvoudig tot uitgebreid: het meeste speelgoed voor de laagste prijsKleuters
Kleuters staan aan het begin van hun basisschoolperiode. Ze maken met zoveel nieuwe dingen kennis en leren aan de lopende band nieuwe dingen. Van letters tot cijfers, van de eerste gespelde woorden tot sommetjes … hun ontwikkeling gaat razendsnel. Elektronisch, educatief speelgoed kan een kleuter helpen om die ontwikkeling thuis op een leuke en speelse manier door te zetten.
Voorbeelden van elektronisch speelgoed voor kleuters zijn kinderlaptops met educatieve spelletjes, raceauto’s of een magisch bureau.
Basisschoolkinderen
Voor kinderen tussen de 7 en de 12 jaar, is het aanbod van elektronisch speelgoed heel ruim. Vaak verandert de interesse wanneer kinderen de kleuterleeftijd voorbij zijn. Natuurlijk willen ze nog steeds spelen, maar deze kinderen zijn geïnteresseerd in meer dan het leren van woordjes en kleuren.
Bij elektronisch speelgoed voor kinderen tussen de 7 en de 12 jaar kan je denken aan kindercamera’s, microscopen, wereldbollen en educatieve spelletjes.
©WavebreakMediaMicro - stock.adobe.com
Scholieren
Ook op de middelbare school is er nog behoefte aan spel, al ziet dat er anders uit dan bij jongere kinderen. Je zou kunnen zeggen dat elektronisch speelgoed op deze leeftijd niet echt meer speelgoed is, maar dat het meer valt in de categorie ‘gadgets’.
Voorbeelden van elektronisch speelgoed voor kinderen op de middelbare school zijn bijvoorbeeld een elektrische step, een hoverboard of een drone.
©maxbelchenko
Waar moet je op letten bij de aanschaf van elektronisch speelgoed?
Elektronisch speelgoed bevat altijd een accu of batterijen om stroom te leveren. Natuurlijk wordt er bij speelgoed op gelet dat de accu of de batterijen netjes achter een gesloten klepje zitten, dat je alleen kunt openen met een schroevendraaier of een muntje. Maar het is wel goed om te controleren of dit klepje écht goed dicht zit voor je het speelgoed aan je kindje geeft. Dit geldt vooral voor tweedehands elektronisch speelgoed.
©fizkes - stock.adobe.com
Daarnaast is veel elektronisch speelgoed gemaakt van plastic. In plastic zit bijna altijd pvc (polyvinyl chloride). Dit kan in een hoge dosering kankerverwekkend zijn. Tegenwoordig mag speelgoed geen pvc meer bevatten, maar oud plastic speelgoed bevat dit vaak nog wel. Wil je dus voor een veilige optie kiezen? Dan is het bij plastic speelgoed handig om te kiezen voor nieuw speelgoed, zodat je zeker weet dat het speelgoed aan de nieuwste veiligheidseisen voldoet.