Powerbank kopen (voor vakantie of festival)? Hier moet je op letten

© Vadish

Powerbank kopen (voor vakantie of festival)? Hier moet je op letten

Geplaatst: 12 juni 2024 - 12:03

Redactie ID.nl

Het wordt zomer! En dat betekent dat het festivalseizoen weer aanbreekt én dat de vakantie eraan komt. Even lekker je batterij opladen dus. Gouden tip: neem een powerbank mee. Dan hoef je ook geen stress te hebben over een lege telefoon (of laptop, of camera). Weet je niet welke je moet kiezen? ID.nl helpt je graag.

Lees ook: 🔥 5 tips om te voorkomen dat je oplader in brand vliegt

Powerbanks zijn er in allerlei soorten, maten en uitvoeringen. Wil je alleen een keertje je smartphone opladen, dan heb je vaak aan een eenvoudig model genoeg. Maar wil je een heel festivalweekend lang zeker weten dat je stroom genoeg hebt, of neem je op vakantie niet alleen je telefoon maar ook je laptop en camera mee, dan heb je zwaardere modellen nodig. Hieronder gaan we de belangrijkste aandachtspunten een voor een langs.

Capaciteit (mAh)

Een van de belangrijkste specificaties van een powerbank is de capaciteit, uitgedrukt in milliampère-uur (mAh). Dit getal geeft aan hoeveel energie de powerbank kan opslaan. Voor een gemiddeld smartphonegebruik is een powerbank met een capaciteit van 5.000 tot 10.000 mAh meestal voldoende. Wil je echter meerdere apparaten opladen, zoals een smartphone en een laptop, dan heb je een powerbank met een hogere capaciteit nodig, bijvoorbeeld tussen de 20.000 en 30.000 mAh. De capaciteit bepaalt hoe vaak je je apparaten kunt opladen. Zo kan een powerbank van 10.000 mAh een smartphone ongeveer twee tot drie keer volledig opladen.

Wanneer je dit wilt opladen 👇👉 Is dit de aanbevolen capaciteit (mAh)
Smartphone5.000 - 10.000
Smartphone en laptop20.000 - 30.000
Twee smartphones15.000 - 20.000
Smartphone en digitale camera10.000 - 15.000
Tablet10.000 - 20.000
Meerdere apparaten voor een weekend25.000 - 30.000

Type en aantal poorten

Het type en aantal poorten van een powerbank is ook een belangrijke overweging. De meeste powerbanks hebben ten minste één usb-a poort, maar veel moderne modellen hebben ook usb-c poorten. Usb-c is sneller en efficiënter, waardoor je apparaten sneller opgeladen worden. Als je meerdere apparaten tegelijk wilt opladen, zoek dan naar een powerbank met meerdere poorten. Dit is vooral handig tijdens een festival of een lange reis, waar je misschien je smartphone, tablet en andere apparaten tegelijk wilt opladen.

Powerbank met meer apparaten

© doucefleur

Oplaadsnelheid (input en output)

Ook belangrijk: de oplaadsnelheid van een powerbank, zowel voor het opladen van de powerbank zelf als voor het opladen van je apparaten. De input-snelheid bepaalt hoe snel de powerbank opgeladen wordt, terwijl de output-snelheid aangeeft hoe snel je apparaten opgeladen worden. Powerbanks met snellaadfuncties zoals Qualcomm Quick Charge of Power Delivery (PD) kunnen je apparaten veel sneller opladen dan standaard modellen. Dit is vooral handig wanneer je snel wat extra batterijduur nodig hebt.

Gewicht en grootte

Bij bagage geldt: hoe lichter, hoe beter. Het is dus verleidelijk om voor een lichte en compacte powerbank te kiezen. Inderdaad handig, maar bepaal vooral wel goed wat je er allemaal mee wilt opladen. Kleinere powerbanks zijn dan wel gemakkelijker mee te nemen, maar hebben vaak een lagere capaciteit. Grotere powerbanks daarentegen hebben meer capaciteit, maar kunnen zwaar en onhandig zijn om mee te nemen. Het ligt er dus echt aan waarvoor je ze wilt gaan gebruiken.

Veiligheid

Kijk naar powerbanks met ingebouwde beveiligingen tegen oververhitting, kortsluiting en overladen. Daarnaast is waterbestendigheid een nuttige eigenschap, vooral als je de powerbank buiten gaat gebruiken, zoals op een festival of tijdens een kampeertrip. Sommige powerbanks hebben een IP-rating die aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Voor buitenactiviteiten is een model met een hogere IP-rating aan te raden.

Lees ook: Wat zegt de IP-code over de stof- en waterdichtheid van jouw apparaten?

Prijs-kwaliteitverhouding

De prijs-kwaliteitverhouding is een andere belangrijke factor. Duurdere powerbanks bieden vaak meer functies en een hogere capaciteit, maar dat betekent niet altijd dat ze de beste keuze zijn. Bepaal welke functies en capaciteit je nodig hebt en zoek dan binnen je budget naar modellen die aan je eisen voldoen. Lees vooral ook reviews van andere gebruikers: zo voorkom je dat je een miskoop doet.

Extra functies

Moderne powerbanks hebben vaak allerlei extra functies, opties of mogelijkheden. Sommige modellen ondersteunen draadloos opladen, wat handig is als je geen gedoe wilt met kabels. Andere hebben geïntegreerde zonnecellen, waardoor je de powerbank kunt opladen met zonne-energie – handig, maar dan moet natuurlijk wél de zon schijnen … Er zijn ook powerbanks met geïntegreerde kabels, zodat je nooit hoeft te zoeken naar het juiste kabeltje. Of het juiste kabeltje kwijt bent. Denk na over welke extra functies voor jou nuttig kunnen zijn.

Powerbank op zonne-energie

© Dara Wind

Opladen in het ☀️?

Bekijk en vergelijk solar powerbanks

Merk en betrouwbaarheid

Natuurlijk kun je voor weinig een powerbank uit de schappen van de discounter trekken, maar goedkope powerbanks worden vaak geproduceerd met minder strenge kwaliteitscontroles en goedkopere materialen, met soms als minder betrouwbare prestatie en een kortere levensduur. Ook klopt de opgegeven energiecapaciteit niet altijd, waardoor ze minder apparaten kunnen opladen dan je zou verwachten. Bekende merken hebben vaak een betere reputatie en bieden betrouwbare producten. Ook hiervoor geldt dat het lezen van reviews je kan helpen bij het maken van je keuze. Ga je toch voor goedkoop? Controleer dan goed of ze in ieder geval de CE-certificering hebben.

Tips voor gebruik

Ook belangrijk: zorg dat je je powerbank zo optimaal mogelijk gebruikt. Bewaar je powerbank bijvoorbeeld niet in de volle zon, omdat extreme hitte de batterij kan beschadigen. Laad de powerbank regelmatig op, ook als je deze een tijdje niet gebruikt, om de levensduur van de batterij te verlengen. Zorg er ook voor dat je apparaten compatibel zijn met de powerbank. Controleer de specificaties van je apparaten en de powerbank om te zien of ze technisch een match zijn, vooral wat betreft de vereiste outputspanning en stroomsterkte. 👇

Technische compatibiliteit

Wil je er zeker van zijn dat powerbank en je apparaten een match zijn? Controleer de specificaties van zowel je apparaat als de powerbank. Let op de outputspanning en stroomsterkte (ampère) van de powerbank en vergelijk deze met de vereisten van je apparaat. Een powerbank met een te lage output kan je apparaat niet goed opladen. Omgekeerd (een powerbank met een te hoge output) is overigens vaak geen probleem, omdat de meeste apparaten alleen de stroom opnemen die ze nodig hebben. Het is wel belangrijk dat de powerbank voldoende vermogen (Watt) kan leveren voor apparaten zoals laptops, die vaak meer stroom vereisen.

Opladen maar!

Je weet nu waar je op moet letten wanneer je een powerbank wilt kopen. Of je nu een weekendje weggaat, een festival bezoekt of een lange reis plant, met de juiste powerbank zit je nooit zonder stroom.

Nooit zonder stroom?

We've got the power(bank)!

Powered by

Kieskeurig
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten