Is je huisdier verzekerd op je reisverzekering?
Een huisdier veel geld kan kosten – en als je op vakantie gaat, kunnen die kosten nog hoger oplopen. Wat doe je bijvoorbeeld als je huisdier in het buitenland naar de dierenarts moet? Of iets kapotmaakt in het hotel? Kun je annuleren als je huisdier ernstig ziek wordt vlak voor je vertrek? Is je huisdier eigenlijk überhaupt wel meeverzekerd? Dit is waar je op moet letten als je een reisverzekering afsluit.
Dit artikel geeft antwoord op de volgende vragen: Is een meereizend huisdier verzekerd op je reisverzekering? | Kun je alle huisdieren meeverzekeren? | Zijn de spullen van je huisdier verzekerd? | Kun je je vakantie annuleren als je hond of kat ziek is of net is overleden? | Is schade die je huisdier veroorzaakt gedekt?
Lees ook: 12 dingen die je moet weten over je reisverzekering
Medische kosten voor je huisdier
Als je huisdier meegaat op vakantie, dan zijn de medische kosten bij de meeste reisverzekeringen niet standaard gedekt. Sommige reisverzekeraars bieden wel dekking, maar dan moet je medische kosten (voor jezelf) meeverzekerd hebben. Alleen de kosten voor een hond, kat of paard komen voor vergoeding in aanmerking. Knaagdieren, vogels, vissen en reptielen kun je niet meeverzekeren.
Een vergoeding van dokterskosten voor je hond of kat kan goed van pas komen, al is de dekking vaak wel beperkt tot bijvoorbeeld een paar honderd euro per polis. Ook moet het gaan om kosten die je niet kon voorzien. Het is dus niet slim om op reis te gaan met een ziek huisdier, want dan kan je verzekeraar je claim afwijzen.
Een doorlopende reisverzekering met een dekking voor huisdieren kun je alleen benutten als je ook echt op vakantie bent. Dat betekent dat je een overnacht op je vakantiebestemming. Je kunt de doorlopende reisverzekering dus niet in de plaats van een ziektekostenverzekering gebruiken als je gewoon thuis bent.
🐾 CARAVAN IN NEDERLAND? Ga je regelmatig naar je caravan, waarvoor je een seizoensplaats hebt gereserveerd op een camping in Nederland? Dan is een doorlopende reisverzekering niet geldig.
©Susan Schmitz/A Dog's Life Photography, LLC
Alternatief: ziektekostenverzekering voor je huisdier
Met een ziektekostenverzekering voor je huisdier ben je gewoonlijk alleen in Nederland gedekt voor de kosten van de dierenarts. Je kunt deze verzekering soms wel uitbreiden met een verzekering voor ziektekosten op reis. De vergoedingen kunnen dan hoger zijn dan bij een reisverzekering met een dekking van medische kosten voor huisdieren.
Extra kosten als jou iets overkomt
Het kan ook gebeuren dat je huisdier kiplekker is, maar dat je zelf een ongeluk krijgt of ziek wordt op vakantie. Als je dan eerder naar huis moet, wil je natuurlijk dat je huisdier ook zonder problemen mee terug kan. Dit heet repatriëring en het is niet altijd meeverzekerd. Verzekeraars die dit wel dekken, noemen in de polisvoorwaarden soms een maximum bedrag, bijvoorbeeld 500 euro voor het meenemen van een hond of kat met het vliegtuig.
Zijn de spullen van je huisdier verzekerd?
Voor een hond of kat neem je ook extra spullen mee op vakantie. Denk aan een bench, reismand en halsband. Deze spullen vallen gewoon onder je reisbagage. Je hoeft er dus geen speciale dekking voor af te sluiten. De vergoeding die je ervoor krijgt, kan wel tegenvallen. Meestal krijg je alleen voor spullen die nog vrij nieuw zijn een behoorlijk bedrag terug. Je huisdier zelf valt niet onder je reisbagage.
©Yekatseryna - stock.adobe.com
Annuleren in verband met overlijden of ernstige ziekte
Je wilt er niet aan denken, maar het kan gebeuren dat je lieve huisdier overlijdt vlak voordat je op vakantie gaat of als je op vakantie bent. Weg vakantieplezier. Mag je dan je vakantie annuleren? Bij sommige (doorlopende) annuleringsverzekeringen mag dat inderdaad. Als je nog niet op vakantie was, krijg je het reisgeld dat je al had betaald terug. Als je al wel op vakantie was, krijg je het geld voor de dagen die je niet gebruikt terug.
Het ligt aan de annuleringsverzekering wat precies een geldige reden is voor annuleren. Een ernstige ziekte of ernstige verwonding van een huisdier kan een reden zijn om te annuleren. Het maakt daarbij niet uit of het dier mee zou gaan op vakantie of dat het in een asiel of bij een oppasadres zou blijven. Soms kun je zelfs de annuleringskosten voor het asiel terugkrijgen. De verzekering kan vragen om een doktersverklaring waarmee je de ziekte of het overlijden kunt aantonen.
Wat als je hond of kat schade veroorzaakt?
Schade die je huisdier aanricht kan onder je aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP) vallen. Deze verzekering is onmisbaar voor iedereen, maar in Nederland niet verplicht. In sommige andere landen is een AVP wel verplicht als je een hond meeneemt, bijvoorbeeld in Denemarken, delen van Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. In Frankrijk, Italië en Spanje is een AVP verplicht voor honden die in dat land als risicohond gelden. Als je hond iemand bijt, dan is de kans groot dat jij daar als eigenaar aansprakelijk voor wordt gesteld. In dat geval vergoedt de aansprakelijkheidsverzekering de schade. Je aansprakelijkheidsverzekering is gewoon geldig in het buitenland.
Als je hond of kat schade aanricht in een vakantiehuisje of hotel geldt je aansprakelijkheidsverzekering meestal niet. Dat komt doordat gehuurde spullen zijn uitgesloten van vergoeding. Je reisverzekering kan dekking bieden voor schade aan accommodatie, maar er zijn veel verschillen in de polisvoorwaarwaarden. Vraag het voor de zekerheid na bij je verzekeraar en/of bij de verhuurder van het vakantieverblijf voordat je op vakantie gaat.
©noreefly - stock.adobe.com
🐾 Neem een bewijs mee dat je de eigenaar bent van het dier dat met je meereist. Dit kan noodzakelijk zijn om hulp en een vergoeding te krijgen. 🐾 Zorg bij een reis naar het buitenland voor een geldig EU-paspoort. 🐾 Zorg dat je weet welke regels er gelden in je vakantieland en de landen waar je doorheen reist. In Duitsland moet een hond bijvoorbeeld in een gordel, een kennel of achter een hondenrek in de auto en in sommige landen is voor bepaalde rassen een muilkorf verplicht. 🐾 Meer informatie over het meenemen van huisdieren naar het buitenland vind je op de website van het Landelijk InformatieCentrum Gezelschapsdieren (LICG).