Zo zet je een complete maaltijd (geen kant-en-klare) op tafel met de magnetron
Een kliekje opwarmen met de magnetron doen we bijna allemaal wel eens. Maar wist je dat je ook een hele maaltijd kunt bereiden met de magnetron? En dan bedoelen we geen kant-en-klare maaltijd, maar een gerecht dat je helemaal zelf maakt. Dat is lekkerder, gezonder én een stuk makkelijker dan je misschien denkt!
In dit artikel lees je: Hoe je een volledige maaltijd met de magnetron bereidt | Welke magnetron-instellingen je moet gebruiken | Wat je allemaal kunt bereiden in de magnetron | Extra: twee snelle recepten
Lees ook: Eten opwarmen in de magnetron: dit moet je weten (mét stappenplan)
Hoe bereid je een volledige maaltijd met de magnetron?
Het maken van een volledige maaltijd met de magnetron doe je in een paar stappen:
1: Snijd eerst de ingrediënten in kleine stukken van hetzelfde formaat.
2: Gebruik een schaal of bakje dat magnetron-proof is en stop hier de ingrediënten in.
3: Doe wat water (1 à 2 eetlepels) in het schaaltje of bakje, zodat je uitdrogen van de ingrediënten voorkomt.
4: Voeg naar smaak specerijen en kruiden toe.
5: Dek nu de schaal of het bakje af met een bord, magnetronfolie of een deksel. Hierdoor blijft al het vocht in de maaltijd en worden de ingrediënten goed heet.
6: Kies nu de juiste bereidingstijd. In de handleiding van je magnetron staan tijden vermeld.
7: Schep het eten tussentijds 1 tot 2 keer om, ook als je een draaiplateau in de magnetron hebt. Pas wel op voor de stoom die uit het bakje of de schaal komt. Prik met een vork in de ingrediënten om te kijken of alles gaar is. Bij twijfel: zet het nog wat langer in de magnetron.
Koken met de magnetron? Dat heeft veel voordelen: ✅ Vitamines blijven beter behouden ✅ Je hoeft geen vet of olie te gebruiken ✅ Je hebt minder zout nodig, omdat het zout in het gerecht blijft en niet oplost in het kookwater.
- Jolien, magnetron-expert van ID.nl
❗ Let op dat je een bak of schaal met eten niet volledig afsluit wanneer je het in de magnetron zet: de lucht moet kunnen ontsnappen. Druk de deksel dus niet aan of prik wat gaatjes in het folie. Als je een speciale magnetronschaal gebruikt, zit er een ventiel in de deksel om lucht te laten ontsnappen.
De juiste instellingen
Staat er in de handleiding van je magnetron niet welke instellingen je moet gebruiken? Houd dan deze instellingen aan:
Deze ingrediënten en maaltijden kun je bereiden met de magnetron
🥔 Aardappels uit de oven ken je wel. Maar je kunt ook aardappels uit de magnetron maken: je kookt ze dan. Je hoeft de aardappels niet te schillen, maar dat mag wel. Snijd de aardappels na het wassen in gelijke stukken en voeg er wat vocht aan toe. Of pof grote aardappels in de magnetron (een lekker recept daarvoor vind je verderop in dit artikel). Prik er dan wel gaatjes in, zodat de aardappels niet openbarsten door de stoom.
🐟 Heb je zin in vis? Je kunt kabeljauw of zalm het beste tegelijkertijd stomen met de aardappels of groente. Leg de vis bovenop de aardappels en groente en zet het in de magnetron om te garen.
🥦 De volgende groentes zijn erg lekker uit de magnetron: Bloemkool (in kleine roosjes) | Broccoli (in kleine roosjes) | Doperwten | Peultjes | Sperziebonen | Sugarsnaps | Wortels (in kleine plakjes van 1 tot 2 cm)
❗ Gebruik geen aluminiumfolie bij het bereiden van een maaltijd in de magnetron, dat veroorzaakt vonken in de magnetron. Lees ook: De grootste misverstanden over eten opwarmen: wat is waar en wat is niet waar?
©grzymkiewicz - stock.adobe.com
Altijd handig om in huis te hebben:
Vershoudbakjes die in de magnetron kunnen
Recepten voor de magnetron
Wil je het ook eens proberen, koken met de magnetron? Hieronder staan twee makkelijke recepten om mee te beginnen.
Mac ’n cheese
Ingrediënten voor 2 personen
‣ 2/3 kopje macaroni
‣ 1/2 kopje groentebouillon
‣ Geraspte kaas
‣ 4 eetlepels halfvolle melk
‣ Peper en zout
1: Doe de macaroni samen met een half kopje bouillon in de magnetron en zet de magnetron 6 minuten aan op de hoogste stand.
2: Roer de macaroni na 1, 2 en 4 minuten om.
3: Nu de macaroni gaar is, voeg je er geraspte kaas (hoeveelheid naar wens) en 4 eetlepels melk aan toe.
4: Zet de macaroni met het kaas-en melkmengsel weer in de magnetron en zet ‘m maximaal 45 seconden aan. Roer alles goed door elkaar en strooi er peper en zout op.
©pbd Studio - stock.adobe.com
Gepofte aardappel met bieslooksaus
Ingrediënten voor 2 personen
‣ 2 grote aardappels
‣ Bieslook in kleine stukjes geknipt
‣ 1 teentje geperste knoflook
‣ 5 eetlepels halfvolle yoghurt
‣ Peper
1: Was de aardappels en prik er rondom met een satéprikker of vork gaatjes in.
2: Leg de aardappels in de magnetron, zet de magnetron op 650 watt en laat hem zo’n 12 tot 14 minuten aan staan. Keer de aardappels na 6 minuten om.
3: Laat de aardappels nog twee minuten nagaren in de magnetron en controleer of ze gaar zijn door er met een vork in te prikken.
4: Maak ondertussen de bieslooksaus. Meng de yoghurt met wat bieslook (hoeveelheid naar wens), peper en de geperste knoflook.
5: Snijd de aardappels open en maak met een vork wat van het aardappelkruim los.
6: Schenk de bieslooksaus over de aardappels.