De grootste misverstanden over eten opwarmen: wat is waar en wat is niet waar?

© LEONID IASTREMSKYI

De grootste misverstanden over eten opwarmen: wat is waar en wat is niet waar?

Geplaatst: 8 februari 2023 - 08:28

Aangepast: 2 maart 2023 - 17:52

Amy Schutte

Chinees van gisteren, een overgebleven kipkluifje of een ander prakkie: kun je dat eigenlijk allemaal opwarmen? Wordt het er minder gezond van? En als je dat eten opwarmt, hoe doe je dat het beste? Eet, eeeh lees je mee?

Ook interessant voor jou: Hoelang kun je eten bewaren in de vriezer?

Van spinazie tot Chinees: is opwarmen veilig of niet?

We beginnen met etenswaren waarvan mensen zich vaak afvragen of ze veilig weer opgewarmd mogen worden. Over het opwarmen van eten bestaan nogal wat misverstanden, vooral over voedselgroepen zoals deze:

Spinazie (en andijvie)

Het is een misverstand dat gerechten met spinazie, andijvie en andere groenten die nitraat bevatten niet opgewarmd mogen worden. Er werd lang gedacht dat deze stof tijdens het opwarmen werd omgezet in het giftige nitriet, maar volgens het Voedingscentrum is dat niet zo. Er zit geen gezondheidsrisico aan. Je hoeft gerechten met deze groenten dus niet weg te gooien.

Afhaalmaaltijden (vooral Chinees)

Wees voorzichtig met restjes Chinees, vooral met rijst. Rijst kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. En die is hardnekkig, want hij gaat niet dood door verhitting. Bewaar rijst altijd in de koelkast en wees dus voorzichtig met het opnieuw opwarmen van deze gerechten. Doe het bij voorkeur niet. Tip: bestel voor één of twee personen minder, om niet te veel over te houden. Zo kom je ook niet in de verleiding.

Chinees eten, restjes

© Tracy King - All Rights Reserved. No copies,no prints

Met het opwarmen van Chinees eten moet je voorzichtig zijn, vooral met rijstgerechten.

Champignons

Sommige mensen denken dat het opwarmen van champignons kan leiden tot spijsverteringsproblemen, maar volgens het Voedingscentrum is dit onjuist. Eet bij voorkeur geen rauwe champignons, deze bevatten namelijk een stof die kankerverwekkend kan zijn als je er te veel van binnen krijgt. Verhitten dus, dan kun je ze de volgende dag nog steeds prima opwarmen.

Kip

Kip kan gewoon veilig opgewarmd worden, maar het is belangrijk om te zorgen voor een gelijkmatige opwarming. Probeer de temperatuur in het midden van het gerecht in elk geval tot 75°C te laten komen, zodat eventuele bacteriën gedood worden. Dat kun je goed in de gaten houden met een voedselthermometer. Het is ook belangrijk om bereide kip goed te bewaren (koelkast) en niet te vaak te verwarmen en af te koelen, omdat dit de groei van bacteriën kan bevorderen.

Vis

Je kunt visgerechten tot vier dagen na bereiding veilig opnieuw opwarmen. Visgerechten met knoflook of uien smaken de tweede keer nog beter. De enige uitdaging bij het opnieuw opwarmen van zeevruchten is dat ze kunnen uitdrogen of een visgeur kunnen krijgen. Ook de meeste schaaldieren kun je opwarmen, maar die worden wel vaak droog en taai. Verwerken in een ander gerecht, zoals een salade, is misschien een betere optie.

De magnetron is niet alleen handig voor het opwarmen van kliekjes, het is ook veilig. Met de oven, pan of airfryer kan het ook ook.

- Het antwoord op de vraag: hoe warm je eten weer veilig op?

eten opwarmen in de magnetron

© Simon Kadula

Je kunt eten veilig opnieuw opwarmen in de magnetron. Tip: lees ook ons artikel Wat is het verschil tussen een combi-oven en een combi-magnetron?

Broodje aap: ❌ deze opwarm-mythes zijn NIET waar!

Ook over eten opwarmen bestaan er allerlei indianenverhalen. De meeste zijn niet waar. Een greep:

Restjes kunnen alleen veilig worden gegeten als ze er goed uitzien en goed ruiken

Nou, zelfs als ze wél vies ruiken, kan het nog veilig zijn. De bacteriën die een bedorven geur veroorzaken zijn namelijk niet altijd dezelfde die je ziek maken. Niet waar dus.

Als je voedsel langer dan twee uur laat staan, kun je het veilig ‘maken’ door het heel heet te verhitten

Veel bacteriën overleven ook heel hoge temperaturen. Heel lage temperaturen ook, dus invriezen is ook geen laatste redmiddel. Zet bederfelijk voedsel binnen twee uur in een koelkast van 3/4°C of lager om het later veilig op te kunnen warmen. De bewering is in elk geval niet waar.

Je kunt voedsel niet meer dan één keer opwarmen

Ook dit is niet waar, maar het is wel belangrijk dat je de gerechten tussentijds in de koelkast bewaart, in een goed afgesloten bakje. Eet je overgebleven eten ook bij voorkeur binnen twee dagen op, met een maximale uitloop naar vier dagen. Invriezen kan ook, maar doe dat dan bij voorkeur direct, dus na de eerste bereiding.

Je kunt warm eten niet in de koelkast zetten.

Dat is niet waar, dat kan wél en beïnvloedt de kwaliteit van het eten niet. Als het om een grote pan gaat, kost het wel veel energie: de koelkast moet hard werken om de temperatuur laag te houden. Maar met de maaltijd gebeurt niets.

0

Powered by

logo

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten