Eten opwarmen in de magnetron: dit moet je weten (mét stappenplan!)

© Monkey Business Images

Eten opwarmen in de magnetron: dit moet je weten (mét stappenplan!)

Keukenapparatuur

Geplaatst: 10 februari 2023 - 18:32

Aangepast: 16 februari 2023 - 17:05

Amy Schutte

Het komt bij iedereen wel eens voor: je hebt te veel eten gemaakt. Misschien zelfs wel expres, zodat je na een drukke dag alleen nog iets hoeft op te warmen en niet urenlang in de keuken hoeft te staan. Maar wat is de beste manier om deze kliekjes weer op te warmen? Spoiler alert: in de magnetron. Maar het kan óók in de airfryer, oven of in een pan. In dit artikel kom je er alles over te weten.

Ook interessant voor jou: De grootste misverstanden over eten opwarmen: wat is waar en wat is niet waar?

Stappenplan voor het veilig opwarmen van eten

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het bereiden en bewaren van voedsel, om te zorgen dat je het na het opwarmen gewoon veilig kunt eten.

  • Laat je maaltijd altijd eerst afkoelen voor je 'm in de koelkast bewaart. Bacteriën krijgen vrij spel als het eten nog warm is.

  • Gebruik plastic folie of een bakje met deksel om het eten af te dekken.

  • Het Voedingscentrum raadt aan om voedsel maar één keer opnieuw op te warmen, maar veel deskundigen zeggen dat vaker wel kan, mits je het gerecht goed (gekoeld) bewaart en slim verwarmt.

  • Roer de maaltijd die je opwarmt regelmatig door en voeg eventueel wat water toe om te zorgen dat het eten niet uitdroogt.

  • Wees extra voorzichtig met rijst; dat kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. Heb je Chinees over? Bewaar het nooit in een bakje op de aanrecht als je het de volgende dag weer wilt eten; bewaar het echt in de koelkast!

Bewaar kliekjes in een bakje of op zijn minst afgedekt met folie.

© Marek Uliasz

Wat gebeurt er met je eten bij opwarmen

Bij het verhitten van groenten en vlees verlies je voedingsstoffen. Dat gebeurt de eerste keer dat je het verhit (bijvoorbeeld wanneer je het gerecht kookt), maar ook weer bij het opwarmen.

Bij verhitten van voedsel in het algemeen kun je verlies ondervinden van onder andere:

  • Water-oplosbare vitaminen (vitamine C en B-vitaminen)

  • Vet-oplosbare vitaminen (vitamine A, D, E en K)

  • Mineralen (voornamelijk kalium, magnesium, natrium en calcium).

Concreet hebben we het dan over verliezen van minstens 50%, afhankelijk van de temperatuur en manier van verhitten.

Als je eten opnieuw opwarmt, gaan er meestal ook nog meer voedingsstoffen verloren. Je gezonde maaltijd is net even minder voedzaam dan bij de eerste bereiding (maar nog steeds gezonder dan fastfood).

© lesterman - stock.adobe.com

Beste manier om eten op te warmen

Het opwarmen van eten in de magnetron is een van de meest populaire manieren om eten snel en gemakkelijk op te warmen. Of je nu restjes van de vorige dag wilt opwarmen of een diepvriesmaaltijd wilt ontdooien, een magnetron is daar perfect voor. Maar is eten opwarmen in de magnetron wel veilig? Daar kunnen we kort over zijn. Ja. Mits je wat slimme voorzorgsmaatregelen.

Opwarmen in de magnetron

Een magnetron werkt met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Deze straling zorgt ervoor dat de vochtdeeltjes in het eten in beweging komen, waardoor er warmte vrijkomt. Deze straling wordt ook wel microgolven genoemd. In tegenstelling tot wat sommigen denken is de straling niet radioactief.

Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als het opwarmen in een pan of in een oven. Maar houd er rekening mee dat het eten niet altijd gelijkmatig verhit wordt. Hierdoor kunnen er nog bacteriën in het eten zitten. Dit kun je eenvoudig verhelpen: het enige dat je moet doen is ervoor zorgen dat je het eten tussendoor goed omroert en herverdeelt. Dit is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld een grote portie eten opwarmt. Als je de juiste combinatie van tijd en vermogen kiest, is er geen reden waarom je niet veilig gebruik kunt maken van deze handige keukenhulp.

Sterker nog: je kunt stellen dat eten verwarmen in de magnetron juist goed is. In principe geldt: hoe langer we iets opwarmen, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. En als we kijken naar de snelheid van opwarmen, dan wint de magnetron het hier vaak van de andere methoden. Dus als je snel en efficiënt je eten wilt opwarmen, zonder dat er al te veel voedingswaarde verloren gaat, dan is de magnetron een goede optie.

De slechte reputatie komt waarschijnlijk vooral door het feit dat de magnetron in de praktijk veel gebruikt wordt voor het opwarmen van kant-en-klaar maaltijden. Over het algemeen zijn dat niet per se gezonde maaltijden. Maar je kunt zeker wel gezonde maaltijden in de magnetron bereiden of opnieuw opwarmen.

Opwarmen in de airfryer

Een airfryer werkt met hete lucht. Het apparaat verwarmt je eten van buitenaf en werkt met een verwarmingselement.

In principe is de airfryer het gezonde alternatief voor een frituurpan, het wordt zelfs de heteluchtfriteuse genoemd. Maar er zijn ook nadelen. Zo blijkt dat er bij het airfryen van vis (dat op een hoge temperatuur gebeurt) cholesteroloxidatieproducten worden gevormd. Deze COP's kunnen onze aderen aantasten. COP’s ontstaan wanneer het cholesterol in vlees of vis tijdens het koken afbreekt. Door het toevoegen van verse peterselie, bieslook of een mengsel van deze kruiden ga je dit proces deels tegen. Bonus: dat maakt je visgerecht nog lekkerder ook!

Een ander nadeel van airfryen is dat het de hoeveelheid Omega-3 vetzuren in vis kan verminderen. En dat is jammer, want dit zijn juist goede vetten, die onder andere de hersenen ondersteunen.

© Ai Inspire - stock.adobe.com

Eten opwarmen in de oven

Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden.

Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius. Dek de maaltijd af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie, zodat zoveel mogelijk vocht in het gerecht blijft. Tip: een beetje water over het gerecht sprenkelen kan eigenlijk nooit kwaad voordat het de oven in gaat; dat voorkomt uitdroging.

Ook interessant voor jou: Welke heteluchtoven moet je hebben?

Eten opwarmen in de pan

Er zijn ook wat gerechten die je het beste in de pan opwarmt, zoals risotto. Giet hier nog wat extra bouillon bij en laat het op lage temperatuur opwarmen. Gebruik bij het opwarmen van eten in een pan het deksel van de pan om de warmte vast te houden. P.S. Wij wisten het ook niet, maar er bestaan zelfs speciale risottopannen, zoals dit exemplaar bij Amazon.nl.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000