ID.nl logo
Eten opwarmen in de magnetron: dit moet je weten (mét stappenplan!)
© Monkey Business - stock.adobe.com
Huis

Eten opwarmen in de magnetron: dit moet je weten (mét stappenplan!)

Het komt bij iedereen wel eens voor: je hebt te veel eten gemaakt. Misschien zelfs wel expres, zodat je na een drukke dag alleen nog iets hoeft op te warmen en niet urenlang in de keuken hoeft te staan. Maar wat is de beste manier om deze kliekjes weer op te warmen? Spoiler alert: in de magnetron. Maar het kan óók in de airfryer, oven of in een pan. In dit artikel kom je er alles over te weten.

🍲 Je eten opwarmen... Hoe doe je dat goed, snel en veilig? In dit artikel lees je onder andere dat:

  • de magnetron de beste manier is om eten op te warmen
  • aan het opwarmen van eten in de airfryer wat nadelen zitten
  • én dat je maar liefst 50% aan vitaminen en mineralen verliest bij het opwarmen van eten. Dus zorg dat je ook af en toe vers eet! 😉

Ook interessant voor jou: De grootste misverstanden over eten opwarmen: wat is waar en wat is niet waar?

Stappenplan voor het veilig opwarmen van eten

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het bereiden en bewaren van voedsel, om te zorgen dat je het na het opwarmen gewoon veilig kunt eten.

  • Laat je maaltijd altijd eerst afkoelen voor je 'm in de koelkast bewaart. Bacteriën krijgen vrij spel als het eten nog warm is.

  • Gebruik plastic folie of een bakje met deksel om het eten af te dekken.

  • Het Voedingscentrum raadt aan om voedsel maar één keer opnieuw op te warmen, maar veel deskundigen zeggen dat vaker wel kan, mits je het gerecht goed (gekoeld) bewaart en slim verwarmt.

  • Roer de maaltijd die je opwarmt regelmatig door en voeg eventueel wat water toe om te zorgen dat het eten niet uitdroogt.

  • Wees extra voorzichtig met rijst; dat kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. Heb je Chinees over? Bewaar het nooit in een bakje op de aanrecht als je het de volgende dag weer wilt eten; bewaar het echt in de koelkast!

©Marek Uliasz

Bewaar kliekjes in een bakje of op zijn minst afgedekt met folie.

Wat gebeurt er met je eten bij opwarmen

Bij het verhitten van groenten en vlees verlies je voedingsstoffen. Dat gebeurt de eerste keer dat je het verhit (bijvoorbeeld wanneer je het gerecht kookt), maar ook weer bij het opwarmen.

Bij verhitten van voedsel in het algemeen kun je verlies ondervinden van onder andere:

  • Water-oplosbare vitaminen (vitamine C en B-vitaminen)

  • Vet-oplosbare vitaminen (vitamine A, D, E en K)

  • Mineralen (voornamelijk kalium, magnesium, natrium en calcium).

Concreet hebben we het dan over verliezen van minstens 50%, afhankelijk van de temperatuur en manier van verhitten.

Als je eten opnieuw opwarmt, gaan er meestal ook nog meer voedingsstoffen verloren. Je gezonde maaltijd is net even minder voedzaam dan bij de eerste bereiding (maar nog steeds gezonder dan fastfood).

©lesterman - stock.adobe.com

Beste manier om eten op te warmen

Het opwarmen van eten in de magnetron is een van de meest populaire manieren om eten snel en gemakkelijk op te warmen. Of je nu restjes van de vorige dag wilt opwarmen of een diepvriesmaaltijd wilt ontdooien, een magnetron is daar perfect voor. Maar is eten opwarmen in de magnetron wel veilig? Daar kunnen we kort over zijn. Ja. Mits je wat slimme voorzorgsmaatregelen.

Opwarmen in de magnetron

Een magnetron werkt met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Deze straling zorgt ervoor dat de vochtdeeltjes in het eten in beweging komen, waardoor er warmte vrijkomt. Deze straling wordt ook wel microgolven genoemd. In tegenstelling tot wat sommigen denken is de straling niet radioactief.

Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als het opwarmen in een pan of in een oven. Maar houd er rekening mee dat het eten niet altijd gelijkmatig verhit wordt. Hierdoor kunnen er nog bacteriën in het eten zitten. Dit kun je eenvoudig verhelpen: het enige dat je moet doen is ervoor zorgen dat je het eten tussendoor goed omroert en herverdeelt. Dit is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld een grote portie eten opwarmt. Als je de juiste combinatie van tijd en vermogen kiest, is er geen reden waarom je niet veilig gebruik kunt maken van deze handige keukenhulp.

Sterker nog: je kunt stellen dat eten verwarmen in de magnetron juist goed is. In principe geldt: hoe langer we iets opwarmen, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. En als we kijken naar de snelheid van opwarmen, dan wint de magnetron het hier vaak van de andere methoden. Dus als je snel en efficiënt je eten wilt opwarmen, zonder dat er al te veel voedingswaarde verloren gaat, dan is de magnetron een goede optie.

De slechte reputatie komt waarschijnlijk vooral door het feit dat de magnetron in de praktijk veel gebruikt wordt voor het opwarmen van kant-en-klaar maaltijden. Over het algemeen zijn dat niet per se gezonde maaltijden. Maar je kunt zeker wel gezonde maaltijden in de magnetron bereiden of opnieuw opwarmen.

🍲 Tips voor het opwarmen van eten in de magnetron:

  • Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën.
  • Verdeel het eten in kleine porties, zodat het sneller opgewarmd is.
  • Roer of schep het eten regelmatig om tijdens het verwarmen, zodat de hitte gelijkmatig verdeeld wordt.
  • Gebruik een deksel, bord of magnetronfolie om het vocht in de maaltijd te behouden tijdens het opwarmen, om te zorgen dat het eten niet droog wordt.
  • Kies de juiste combinatie van vermogen en tijd voor het beste resultaat. Minder watt betekent dat je iets langer opwarmt.

Opwarmen in de airfryer

Een airfryer werkt met hete lucht. Het apparaat verwarmt je eten van buitenaf en werkt met een verwarmingselement.

In principe is de airfryer het gezonde alternatief voor een frituurpan, het wordt zelfs de heteluchtfriteuse genoemd. Maar er zijn ook nadelen. Zo blijkt dat er bij het airfryen van vis (dat op een hoge temperatuur gebeurt) cholesteroloxidatieproducten worden gevormd. Deze COP's kunnen onze aderen aantasten. COP’s ontstaan wanneer het cholesterol in vlees of vis tijdens het koken afbreekt. Door het toevoegen van verse peterselie, bieslook of een mengsel van deze kruiden ga je dit proces deels tegen. Bonus: dat maakt je visgerecht nog lekkerder ook!

Een ander nadeel van airfryen is dat het de hoeveelheid Omega-3 vetzuren in vis kan verminderen. En dat is jammer, want dit zijn juist goede vetten, die onder andere de hersenen ondersteunen.

©Ai Inspire

Eten opwarmen in de oven

Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden.

Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius. Dek de maaltijd af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie, zodat zoveel mogelijk vocht in het gerecht blijft. Tip: een beetje water over het gerecht sprenkelen kan eigenlijk nooit kwaad voordat het de oven in gaat; dat voorkomt uitdroging.

Ook interessant voor jou: Welke heteluchtoven moet je hebben?

Eten opwarmen in de pan

Er zijn ook wat gerechten die je het beste in de pan opwarmt, zoals risotto. Giet hier nog wat extra bouillon bij en laat het op lage temperatuur opwarmen. Gebruik bij het opwarmen van eten in een pan het deksel van de pan om de warmte vast te houden. P.S. Wij wisten het ook niet, maar er bestaan zelfs speciale risottopannen, zoals dit exemplaar bij Amazon.nl.

▼ Volgende artikel
Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite
© deagreez - stock.adobe.com
Huis

Kerststress? In één uur je huis klaar voor de visite

Het is bijna kerst en tussen het regelen van de laatste boodschappen door kijk je om je heen. De post ligt nog op tafel, er slingert speelgoed rond en een grote schoonmaak gaat niet meer lukken. Toch wil je dat je gasten in een net huis binnenkomen. Met een strak plan kun je in precies zestig minuten de perfecte illusie van een schoon huis creëren. Zet de timer, doe je favoriete muziek aan en ga aan de slag.

Dit gaan we doen

We focussen op wat je bezoek ziet en gebruikt. De hal en woonkamer ruimen we snel op, zonder alles schoon te boenen. Het toilet maken we fris in een paar minuten en in de keuken werken we rommel uit het zicht. Met licht, geur en frisse lucht zorgen we tot slot voor sfeer. Om het je extra makkelijk te maken, vind je onderaan een handig tijdschema.

Lees ook: 🎄 De kerstboom versieren: zo doe je dat snel én slim

Je begint waar je gasten binnenkomen. De hal is vaak een rommelige plek, zeker in de winter. Pak een grote mand of krat en gooi daar alles in wat er niet hoort: sjaals die niemand draagt, post, sleutels en rondslingerende tassen. Zet die mand tijdelijk weg in de berging, schuur of desnoods in je eigen kledingkast. Zorg dat er ruimte is aan de kapstok voor de jassen van je bezoek. Klop de deurmat even krachtig buiten uit en haal de stofzuiger snel door de gang. Als je hierna nog dertig seconden over hebt, veeg je met een doekje over de spiegel. Een schone spiegel en een lege vloer geven direct bij binnenkomst al het gevoel van een opgeruimd huis.

De woonkamer: sfeer boven perfectie

Door naar de plek waar jullie de meeste tijd zullen doorbrengen. In de woonkamer geldt nu de regel: opruimen is belangrijker dan boenen. Loop een rondje met een vuilniszak voor alles wat weg kan en een wasmand voor spullen die naar een andere kamer moeten. Maak de salontafel en bijzettafels helemaal leeg. Een leeg oppervlak oogt namelijk direct schoon, zelfs als je niet nat afneemt. Schud daarna de kussens op de bank flink op en vouw plaids netjes op. Haal de stofzuiger alleen door het midden van de kamer en langs de bank; vergeet de hoekjes en plinten, want daar kijkt vanavond niemand naar.

©Евгения Рубцова

Het toilet: kort maar krachtig

Dit is de enige plek waar je gasten echt even alleen zijn en stilzitten, dus hier moet het wel fris zijn. Gelukkig is de ruimte klein. Spuit wc-reiniger in de pot en laat dit even inwerken terwijl je de rest doet. Gebruik een wegwerpdoekje of een sopje voor de bril, de spoelknop, de deurklink en de kraan. Hang een schone handdoek op en controleer of er voldoende toiletpapier ligt. Heb je nog een geurkaarsje of geurstokjes? Zet die dan hier neer. Als het lekker ruikt, voelt je toilet al snel schoner aan.

Puntjes op de i in de keuken

Je hebt nu nog een kwartier over. Snel door naar de keuken. Zorg allereerst dat het aanrecht helemaal leeg is. Als het niet meer lukt om alles af te wassen, zet je de vuile vaat snel in de vaatwasser, ook als deze eigenlijk al vol is. Een andere slimme noodoplossing is om de vaat tijdelijk in een keukenkastje te verstoppen. Het gaat erom dat alles uit het zicht is. Haal tot slot nog even een doekje over het aanrecht en de kookplaat zodat alles weer fris oogt.

©APALKOV | MestoSveta - stock.adobe.com

Sfeer maken

Nu is het tijd voor de belangrijkste truc: het aanpassen van de verlichting. Dim de grote lampen en steek overal kaarsen en sfeerverlichting aan. Dat ziet er niet alleen heel gezellig uit, maar dat zachte licht zorgt er ook voor dat achtergebleven stof of verdwaalde kruimels niet meer opvallen. Tot slot doe je nog één ding voor de sfeer. Zet een raam op een kier voor frisse lucht of zet een pannetje op het vuur met wat water, kaneel en sinaasappelschil voor een heerlijke kerstgeur.

Klaar voor de bel

Kijk nu eens om je heen. Je huis is opgeruimd, het ruikt lekker en het is gezellig verlicht. Niemand die ziet dat je de bovenkant van de kasten hebt overgeslagen. Schenk wat te drinken voor jezelf in en adem uit. Laat die bel maar gaan!

TijdRuimteActieDe truc
00:00 - 00:10HalJassen weg, mat uitkloppen.Ruimte maken op de kapstok voor gasten
00:10 - 00:30WoonkamerRommel in mand, kussens opkloppen.Alleen het 'looppad' stofzuigen
00:30 - 00:45ToiletBril, klink en kraan poetsen.Schone handdoek en geurstokjes
00:45 - 00:55KeukenAanrecht leegmaken.Vaat verstoppen (tijdelijk!)
00:55 - 01:00SfeerLichten dimmen, kaarsen aan.Sinaasappelschillen koken voor de geur
▼ Volgende artikel
Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen
© ID.nl
Huis

Verras je gasten: 5 keer de lekkerste koffie voor de feestdagen

Na een uitgebreid diner is de koffie vaak de afsluiter van de avond. In plaats van een standaard zwarte bak zet je met een paar simpele ingrediënten iets bijzonders op tafel. Je hoeft geen volleerd barista te zijn om indruk te maken; met wat kruiden of een restje chocolade geef je de koffie direct een feestelijke twist. Speciaal voor jou: vijf heerlijke koffierecepten.

Bij deze recepten draait het vooral om het contrast tussen de warme drank en de extra toevoegingen. Je kunt de smaken vaak al voorbereiden voordat de gasten aan tafel gaan, zodat je op het moment zelf niet te lang in de keuken staat. In de tabel onderin zie je telkens wat de basiskoffie voor een recept is en wat je extra toevoegingen zijn.

Lees ook: 5 veelgemaakte espressofouten (en zo voorkom je ze!)

Espresso met witte chocolade en kardemom

Witte chocolade is een goede match voor de sterke smaak van een espresso. Leg een paar blokjes witte chocolade onderin het glas en laat deze langzaam smelten door de hete koffie eroverheen te gieten. Als je een snufje kardemom door de melk mengt voordat je deze opschuimt, krijg je een heerlijke warme en kruidige geur. De kardemom zorgt ervoor dat de zoete chocolade niet de overhand krijgt, waardoor de koffiesmaak goed overeind blijft.

Tiramisu uit een glas

Je kunt de smaken van het bekende Italiaanse dessert ook gewoon drinken. Meng een sterke kop koffie met een drupje amandelsiroop voor de herkenbare smaak van amaretto, maar dan zonder de alcohol. In plaats van gewone melk kun je een mengsel van halfstijve slagroom en een beetje mascarpone bovenop de koffie leggen. Een flinke laag cacaopoeder over de room maakt het plaatje compleet. Dit koffierecept kan eigenlijk ook direct als vervanger van een dessert kan dienen, vooral het serveert met bijpassend koekje, zoals cantuccini of amaretti.

Mokka met sinaasappel en pure chocolade

De combinatie van pure chocolade en sinaasappel doet het altijd goed tijdens de feestdagen. Rasp de schil van een sinaasappel en roer dit samen met een blokje pure chocolade door je warme koffie totdat alles is opgelost. De olie uit de sinaasappelschil geeft een fris aroma dat heel goed samengaat met donker gebrande koffiebonen. Als je dit serveert met een klein stukje sinaasappelschil op de rand van het glas, ziet het er meteen feestelijk uit. De pure chocolade maakt de koffie wat dikker en voller, wat goed past bij een koude winteravond.

Karamel met een snufje zeezout

Gezouten karamel is al jaren populair en dat is niet zonder reden. Het zout versterkt namelijk de zoete tonen van de karamel en haalt tegelijkertijd de bittere randjes van de koffie af. Doe een scheutje karamelsiroop in je glas en voeg daar echt maar een heel klein beetje zeezout aan toe. Gebruik havermelk voor het schuim, omdat dit van zichzelf al een beetje romig en nootachtig smaakt. Het resultaat is een zachte koffie die het door de combinatie van zout en zoet bij bijna iedereen goed doet.

Koffie met honing en kaneel

Voor wie geen chocolade of room lust, is een combinatie van honing en kaneel een goed alternatief. Roer een goede lepel honing door de zwarte koffie en bestrooi de melkschuimlaag met wat kaneelpoeder. De honing geeft een andere soort zoetheid dan suiker en maakt de koffie zachter voor de keel. Het is een eenvoudige manier om een normale latte een feestelijke upgrade te geven met spullen die je waarschijnlijk al in je keukenkastje hebt staan. De geur van kaneel die van de warme melk afkomt, maakt meteen duidelijk dat het kerst is! 

©ID.nl

Zo maak je je koffie helemaal af

Je kunt de feestkoffie nog net wat mooier presenteren door aandacht te besteden aan de garnering. Een klein beetje kaneel, nootmuskaat of cacaopoeder op de melkschuimlaag doet bijvoorbeeld al wonderen. Gebruik een klein zeefje zodat de poeder gelijkmatig verdeeld wordt en er geen klontjes ontstaan. Voor een luxe effect kun je met een fijne rasp wat krullen van een blok pure of witte chocolade schaven. Dit smelt langzaam weg in het schuim en geeft bij elke slok een beetje extra textuur.

Ook met koekjes of fruit kun je creatief uit de hoek komen. Serveer de koffie met een typisch winters koekje op de schotel, zoals een speculaasje of een Italiaanse cantuccini. Een dunne reep sinaasappelschil die je even rond je vinger draait tot een krul staat erg chique aan de rand van het glas. Wil je echt uitpakken, dip de rand van het glas dan in wat water en daarna in suiker voor een bevroren effect. In plaats van een gewone lepel kun je tot slot een kaneelstokje in de koffie zetten, wat tijdens het drinken subtiel steeds meer smaak afgeeft.

ReceptBasisSmaakmakerTopping
Witte chocoladeEspressoWitte chocoladeKardemom
TiramisuSterke koffieAmandelsiroopMascarpone-room
Sinaasappel mokkaEspressoPure chocoladeSinaasappelrasp
Zoute karamelEspressoKaramelsiroopZeezout
Honing & kaneelLatteBloemenhoningKaneelpoeder

Drie espressomachines voor je feestkoffie

De'Longhi PrimaDonna Soul

Dit apparaat van De'Longhi is een zeer uitgebreide volautomaat. Dankzij de 18 voorgeprogrammeerde recepten zet je met één druk op de knop een krachtige espresso of een zachte latte. Voor wie van variatie houdt, biedt dit toestel ook de mogelijkheid om de sterkte van de koffie nauwkeurig aan te passen, zodat je altijd die gewenste sterke kop koffie krijgt. De machine is bovendien via een smartphone-app te bedienen.

Siemens EQ.500

De Siemens EQ.500-serie staat bekend om het gebruiksvriendelijke display waarbij je de koffiespecialiteiten direct via sensorvelden selecteert. Naast de standaard espresso en latte beschikt dit apparaat over de zogenaamde 'aromaDouble Shot'-functie. Hiermee zet je een extra sterke koffie door middel van een dubbel maal- en zetproces, zonder dat de koffie een bittere nasmaak krijgt.

Melitta Barista Smart T

De Melitta Barista Smart TS blinkt uit in veelzijdigheid met maar liefst 21 voorgeprogrammeerde recepten. Een groot voordeel is de fluisterstille molen, waardoor je zonder veel lawaai geniet van versgemalen bonen. Dankzij het dubbele bonenreservoir kun je bovendien eenvoudig wisselen tussen een milde boon voor je latte en een krachtige variant voor de espresso. De machine is via een handige app op je smartphone te bedienen. Met de 'My Coffee Memory'-functie sla je de persoonlijke voorkeuren van acht verschillende personen op.

Watch on YouTube