ID.nl logo
Eten opwarmen in de magnetron: dit moet je weten (mét stappenplan!)
© Monkey Business Images
Huis

Eten opwarmen in de magnetron: dit moet je weten (mét stappenplan!)

Het komt bij iedereen wel eens voor: je hebt te veel eten gemaakt. Misschien zelfs wel expres, zodat je na een drukke dag alleen nog iets hoeft op te warmen en niet urenlang in de keuken hoeft te staan. Maar wat is de beste manier om deze kliekjes weer op te warmen? Spoiler alert: in de magnetron. Maar het kan óók in de airfryer, oven of in een pan. In dit artikel kom je er alles over te weten.

🍲 Je eten opwarmen... Hoe doe je dat goed, snel en veilig? In dit artikel lees je onder andere dat:

  • de magnetron de beste manier is om eten op te warmen
  • aan het opwarmen van eten in de airfryer wat nadelen zitten
  • én dat je maar liefst 50% aan vitaminen en mineralen verliest bij het opwarmen van eten. Dus zorg dat je ook af en toe vers eet! 😉

Ook interessant voor jou: De grootste misverstanden over eten opwarmen: wat is waar en wat is niet waar?

Stappenplan voor het veilig opwarmen van eten

Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten bij het bereiden en bewaren van voedsel, om te zorgen dat je het na het opwarmen gewoon veilig kunt eten.

  • Laat je maaltijd altijd eerst afkoelen voor je 'm in de koelkast bewaart. Bacteriën krijgen vrij spel als het eten nog warm is.

  • Gebruik plastic folie of een bakje met deksel om het eten af te dekken.

  • Het Voedingscentrum raadt aan om voedsel maar één keer opnieuw op te warmen, maar veel deskundigen zeggen dat vaker wel kan, mits je het gerecht goed (gekoeld) bewaart en slim verwarmt.

  • Roer de maaltijd die je opwarmt regelmatig door en voeg eventueel wat water toe om te zorgen dat het eten niet uitdroogt.

  • Wees extra voorzichtig met rijst; dat kan besmet zijn met de bacterie Bacillus cereus. Heb je Chinees over? Bewaar het nooit in een bakje op de aanrecht als je het de volgende dag weer wilt eten; bewaar het echt in de koelkast!

©Marek Uliasz

Wat gebeurt er met je eten bij opwarmen

Bij het verhitten van groenten en vlees verlies je voedingsstoffen. Dat gebeurt de eerste keer dat je het verhit (bijvoorbeeld wanneer je het gerecht kookt), maar ook weer bij het opwarmen.

Bij verhitten van voedsel in het algemeen kun je verlies ondervinden van onder andere:

  • Water-oplosbare vitaminen (vitamine C en B-vitaminen)

  • Vet-oplosbare vitaminen (vitamine A, D, E en K)

  • Mineralen (voornamelijk kalium, magnesium, natrium en calcium).

Concreet hebben we het dan over verliezen van minstens 50%, afhankelijk van de temperatuur en manier van verhitten.

Als je eten opnieuw opwarmt, gaan er meestal ook nog meer voedingsstoffen verloren. Je gezonde maaltijd is net even minder voedzaam dan bij de eerste bereiding (maar nog steeds gezonder dan fastfood).

©lesterman - stock.adobe.com

Beste manier om eten op te warmen

Het opwarmen van eten in de magnetron is een van de meest populaire manieren om eten snel en gemakkelijk op te warmen. Of je nu restjes van de vorige dag wilt opwarmen of een diepvriesmaaltijd wilt ontdooien, een magnetron is daar perfect voor. Maar is eten opwarmen in de magnetron wel veilig? Daar kunnen we kort over zijn. Ja. Mits je wat slimme voorzorgsmaatregelen.

Opwarmen in de magnetron

Een magnetron werkt met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Deze straling zorgt ervoor dat de vochtdeeltjes in het eten in beweging komen, waardoor er warmte vrijkomt. Deze straling wordt ook wel microgolven genoemd. In tegenstelling tot wat sommigen denken is de straling niet radioactief.

Het opwarmen van eten in de magnetron is net zo veilig als het opwarmen in een pan of in een oven. Maar houd er rekening mee dat het eten niet altijd gelijkmatig verhit wordt. Hierdoor kunnen er nog bacteriën in het eten zitten. Dit kun je eenvoudig verhelpen: het enige dat je moet doen is ervoor zorgen dat je het eten tussendoor goed omroert en herverdeelt. Dit is vooral belangrijk als je bijvoorbeeld een grote portie eten opwarmt. Als je de juiste combinatie van tijd en vermogen kiest, is er geen reden waarom je niet veilig gebruik kunt maken van deze handige keukenhulp.

Sterker nog: je kunt stellen dat eten verwarmen in de magnetron juist goed is. In principe geldt: hoe langer we iets opwarmen, hoe meer voedingsstoffen er verloren gaan. En als we kijken naar de snelheid van opwarmen, dan wint de magnetron het hier vaak van de andere methoden. Dus als je snel en efficiënt je eten wilt opwarmen, zonder dat er al te veel voedingswaarde verloren gaat, dan is de magnetron een goede optie.

De slechte reputatie komt waarschijnlijk vooral door het feit dat de magnetron in de praktijk veel gebruikt wordt voor het opwarmen van kant-en-klaar maaltijden. Over het algemeen zijn dat niet per se gezonde maaltijden. Maar je kunt zeker wel gezonde maaltijden in de magnetron bereiden of opnieuw opwarmen.

🍲 Tips voor het opwarmen van eten in de magnetron:

  • Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën.
  • Verdeel het eten in kleine porties, zodat het sneller opgewarmd is.
  • Roer of schep het eten regelmatig om tijdens het verwarmen, zodat de hitte gelijkmatig verdeeld wordt.
  • Gebruik een deksel, bord of magnetronfolie om het vocht in de maaltijd te behouden tijdens het opwarmen, om te zorgen dat het eten niet droog wordt.
  • Kies de juiste combinatie van vermogen en tijd voor het beste resultaat. Minder watt betekent dat je iets langer opwarmt.

Opwarmen in de airfryer

Een airfryer werkt met hete lucht. Het apparaat verwarmt je eten van buitenaf en werkt met een verwarmingselement.

In principe is de airfryer het gezonde alternatief voor een frituurpan, het wordt zelfs de heteluchtfriteuse genoemd. Maar er zijn ook nadelen. Zo blijkt dat er bij het airfryen van vis (dat op een hoge temperatuur gebeurt) cholesteroloxidatieproducten worden gevormd. Deze COP's kunnen onze aderen aantasten. COP’s ontstaan wanneer het cholesterol in vlees of vis tijdens het koken afbreekt. Door het toevoegen van verse peterselie, bieslook of een mengsel van deze kruiden ga je dit proces deels tegen. Bonus: dat maakt je visgerecht nog lekkerder ook!

Een ander nadeel van airfryen is dat het de hoeveelheid Omega-3 vetzuren in vis kan verminderen. En dat is jammer, want dit zijn juist goede vetten, die onder andere de hersenen ondersteunen.

©Ai Inspire

Eten opwarmen in de oven

Je kunt eten absoluut opwarmen in de oven, maar dat duurt wel langer dan in de magnetron. Bovendien wordt het eten, door de warme lucht, eerder droog. De magnetron is dus beter geschikt voor het opwarmen van maaltijden.

Zet de temperatuur van de oven niet te hoog, bijvoorbeeld 110 of 120 graden Celsius. Dek de maaltijd af, bijvoorbeeld met aluminiumfolie, zodat zoveel mogelijk vocht in het gerecht blijft. Tip: een beetje water over het gerecht sprenkelen kan eigenlijk nooit kwaad voordat het de oven in gaat; dat voorkomt uitdroging.

Ook interessant voor jou: Welke heteluchtoven moet je hebben?

Eten opwarmen in de pan

Er zijn ook wat gerechten die je het beste in de pan opwarmt, zoals risotto. Giet hier nog wat extra bouillon bij en laat het op lage temperatuur opwarmen. Gebruik bij het opwarmen van eten in een pan het deksel van de pan om de warmte vast te houden. P.S. Wij wisten het ook niet, maar er bestaan zelfs speciale risottopannen, zoals dit exemplaar bij Amazon.nl.

▼ Volgende artikel
Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt
© DigitalGenetics | Adobe Stock
Energie

Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt

Door de stijgende energieprijzen en het verdwijnen van de salderingsregeling moeten we meer dan ooit op ons verbruik letten en bewuster om moeten gaan met het gebruik van elektrische apparaten. Dat is niet altijd even makkelijk, want hoe weet je nu hoeveel energie elk apparaat verbruikt? In dit artikel nemen we je mee door de lijst van apparaten die meer verbruiken dan je denkt.

🔌 Na het lezen van dit artikel weet je welke apparaten in huis je meer geld kosten dan je denkt en hoe het zit met energielabels. Weten welke duurzame maatregelen je nog meer kunt treffen voor jouw woning? Lees dan Energieneutraal wonen, kan ik dat ook?

Check altijd het energielabel

Als het tijd is om een apparaat in huis te vervangen, werp dan in de winkel eerst een blik op het energielabel. Dat zegt namelijk alles over het stroomverbruik. Wil je nog zeker een paar jaar door met het huidige apparaat, dan is het slim om te kijken hoe je er zuiniger mee om kunt gaan. Bijvoorbeeld door naar de instellingen van de standby-stand te kijken of het door apparaat alleen aan te zetten op momenten dat je minder energiekosten betaalt. Dat kan je echt tientallen euro’s schelen.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Een A+++-label is het zuinigst, label G het minst zuinig. Het energielabel is er voor wasmachines, drogers, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen, maar zal aan steeds meer apparaten worden toegevoegd. Bekijk hier een uitgebreide uitleg over de energielabels.

©Lenti Hill - stock.adobe.com

1. Kokendwaterkraan - 138 euro per jaar

Tuurlijk, zo'n kraan is erg handig en als je hem eenmaal hebt, dan wil je nooit meer zonder. Dat zo'n Quooker-kraan ervoor zorgt dat je direct heet water krijgt. Maar, het addertje onder het gras is wel dat die kraan niet alleen het water kookt, maar ook op temperatuur moet houden. Dat kost energie. Een voorbeeld: een gezin van drie personen gebruikt gemiddeld zo’n 10 liter kokend water per dag via een Quooker. Om dit water te verwarmen, is jaarlijks ongeveer 423 kWh aan energie nodig (bron: ANWB Energie) . Daarnaast kost het op temperatuur houden van het water nog eens 87,5 kWh per jaar. Dit komt neer op een totaal energieverbruik van 511 kWh per jaar. Stel dat je een energiecontract hebt waarbij je gemiddeld € 0,27 cent per kWh betaalt, dan kost die Quooker je 138 euro per jaar.

Tóch een kokendwaterkraan in huis?

Hier vind je de nieuwste modellen voor de beste prijs!

2. Wifi-versterker - 32 euro per jaar

Overal goede wifi in huis is een must, zeker als je veel thuiswerkt en veelgebruikers in huis hebt. Zitten er op strategische plekken in huis wifi-versterkers of repeaters in de stopcontacten? Dan zitten deze er doorgaans de hele tijd in en dat kost je meer geld dan je misschien denkt. De gemiddelde wifi-versterker – je hebt ze met verschillende wattages – verbruikt jaarlijks 88 kWh. Dat kost je per jaar dus ongeveer 32 euro.

Andere repeater nodig?

Kijk hier voor een paar hele mooie deals!

Verbruik uitrekenen

Hoe weet je nu hoeveeel energie een apparaat verbruikt? Dat kun je uitrekenen als je beschikt over het vermogen in Watt (W) van het apparaat. Dat wattage wordt meestal genoemd in de specificaties onder Stroomverbruik. Bij vergelijkingssites zoals Kieskeurig.nl vind je die informatie ook terug:

Omdat energie vaak in kilowatt (kW) wordt gemeten, moet je Watt eerst omrekenen: 1 kilowatt (kW) = 1000 Watt (W).

Bijvoorbeeld: Een stofzuiger van 900 Watt is hetzelfde als: 900 ÷ 1000 = 0,9 kW.

Om te weten hoeveel energie een apparaat verbruikt, gebruik je deze formule: Energieverbruik (kWh) = Hoeveel uur je het gebruikt (h) x Vermogen in kW

Bijvoorbeeld: Als je een stofzuiger van 0,9 kW elke week 2 uur gebruikt: 0,9 x 2 = 1,8 kWh per week.

3. Grote televisie

Wist je dat het stroomverbruik van een televisie afhankelijk is van het formaat van het scherm? Een 65inch-televisie verbruikt bijvoorbeeld twee keer zo veel stroom als een 43inch-exemplaar met hetzelfde energielabel. Jouw thuisbioscoop kost je daardoor misschien heel wat meer dan je dacht.

Lees ook: Dit zijn de 15 beste televisies van 2024

Vooral de resolutie van het scherm maakt veel uit voor het verbruik. Grotere beeldschermen hebben een hogere resolutie om een scherp beeld te krijgen, zoals een 4K- of zelfs 8K-resolutie. 8K-televisies verbruiken flink meer energie dan een 4K-televisie die net zo groot is.

Bij televisies wordt om die reden ook vaak het stroomverbruik apart vermeld voor zowel de SDR- als de HDR-video. In dit geval staat SDR voor Standard Dynamic Range met een resolutie van 1080p en HDR voor 4K-content.

Een grote televisie gebruikt meer dan een kleine, en ook de beeldkwaliteit bepaalt hoeveel energie wordt verbruikt, zoals hier op dit label is te zien. bij SDR-gebruik (1080p) krijgt deze Hisense-tv dus een energielabel E, terwijl de HDR-stand goed is voor energielabel G, een stuk minder zuinig dus.

©Casa imágenes - stock.adobe.com

4. Extra koelkast

Heb jij een extra koelkast in de garage of bijkeuken omdat de inbouwkoelkast eigenlijk te klein is of omdat hamsteren je hobby is? Dan gaat het vaak om een ouder exemplaar met een energielabel dat richting de G gaat en dat slurpt energie.

Kies in de plaats daarvan voor één grotere koelkast en bekijk kritisch naar wat je er allemaal in stopt: jouw voorraad frisdrank kun je prima bewaren op een andere plek en pas koelen als de vorige fles bijna op is. Wil je de tweede koelkast toch houden, zet hem dan alleen aan als je ‘m gaat gebruiken, bijvoorbeeld rond de periode dat je (veel) eters verwacht of een dinertje hebt georganiseerd.

Nieuwe zuinige koelkast nodig?

Bekijk ze op Kieskeurig.nl

5. Gaming-pc’s

Heb je gamers in huis of ben je zelf ook niet vies van een potje Fortnite op z'n tijd? Dan kan al dat gegame jouw energierekening naar serieuze hoogten brengen. Vooral game-pc's zijn echte energieslurpers: het jaarverbruik zo'n machine komt gemiddeld per jaar – inclusief monitor – uit op ongeveer 1.400 kWh. En dat staat gelijk aan het energieverbruik van drie koelkasten. Staat er een Xbox of PlayStation te loeien in huis, dan verbruikt deze tussen de 150 en 160 watt per uur. Game je 3 uur per dag, dan zit je per jaar zo aan de 70 euro.

Tip! Door de spelcomputer in de slaapmodus te zetten, bespaar je veel geld. Nog beter is het om hem helemaal uit te schakelen als je ‘m niet gebruikt.

Toch lekker gamen?

Hier vind je de dikste pc's voor de beste prijs!

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer
© Philips
Gezond leven

Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om kleding er verzorgd uit te laten zien zonder gedoe met strijkplanken of zware strijkijzers? De Philips 5000-serie handstomer biedt een gebruiksvriendelijke oplossing die is ontworpen voor gemak en snelheid. De bevindingen van het Review.nl Testpanel tonen aan dat dit apparaat geliefd is bij een breed publiek.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Het ontwerp van de Philips 5000-serie handstomer (STH5020/40) is een van de sterkste punten volgens onze testers. Dankzij een laag gewicht en een ergonomische vorm ligt het apparaat prettig in de hand en is het eenvoudig te gebruiken, zelfs voor langere sessies. Het compacte formaat maakt het bovendien een ideale metgezel voor op reis. Meerdere testers, waaronder Manonv, prezen dat aspect: "Hoe handig is deze stomer voor op reis! Hij warmt binnen 30 seconden op en stoomt kreukels er makkelijk uit, zelfs als je kleding op een hanger blijft hangen."

Daarnaast benadrukken testers het intuïtieve gebruiksgemak. Het apparaat is direct na het inschakelen klaar voor gebruik en heeft geen ingewikkelde instellingen. Dat maakt 'm geschikt voor zowel ervaren gebruikers als nieuwkomers als het aankomt op handstomers. Toch werd er door sommige testers, zoals MandyK, opgemerkt dat het snoer wat langer had mogen zijn om volledige bewegingsvrijheid te bieden.

©Philips

Prestaties: snelheid en resultaat

Wat betreft prestaties maakt deze handstomer indruk met zijn vermogen om kledingstukken snel op te frissen. Het apparaat biedt twee standen: Eco voor een energiezuinige stoomproductie en Max voor intensere toepassingen. Tester Saliziia benadrukte de flexibiliteit van de standen: "De Eco-stand werkt fijn voor lichte opfrissingen, maar de Max-stand is een uitkomst bij hardnekkige kreukels. Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het komt aardig in de buurt."

De testers waren vooral te spreken over de snelheid waarmee het apparaat zijn werk doet. Binnen 30 tot 35 seconden is het apparaat volledig opgewarmd en klaar voor gebruik, wat ideaal is voor wie weinig tijd heeft. Het verwijderen van lichte kreukels is zo gepiept en zelfs stoffen met details, zoals ruches en plooien, worden snel gladgemaakt dankzij de verstelbare stoomkop. Hoewel dikkere stoffen zoals jeans of zware gordijnen minder gemakkelijk glad worden, zijn de meeste testers het erover eens dat het apparaat uitblinkt in alledaags gebruik.

“Binnen 35 seconden is hij klaar voor gebruik. Ideaal voor een snelle touch-up!”

- Ilse de Haas

Flexibiliteit en accessoires

Deze handstomer van Philips onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en de meegeleverde accessoires, zoals een handschoen en een extra waterreservoir. De verstelbare kop maakt het mogelijk om kleding in verschillende posities te stomen, zowel hangend als liggend. Tester Bentesara kon dat wel waarderen: "De verstelbare kop maakt het richten van de stoom veel makkelijker, vooral bij kledingstukken met lastige hoeken of details."

De handschoen, bedoeld om de handen te beschermen tegen de hete stoom, wordt door veel testers als handig ervaren, hoewel de grootte van de handschoen wel tegenvalt. Ilse de Haas merkte op: "De handschoen is aan de grote kant, waardoor je wat grip verliest tijdens het stomen, maar gelukkig is het niet per se nodig om hem te gebruiken." Het extra waterreservoir bleek voor veel testers een welkome toevoeging, omdat je nu meerdere kledingstukken kunt stomen zonder tussendoor bij te hoeven vullen.

©Philips

Vormgeving en duurzaamheid

Het design van de Philips 5000-serie is modern en strak, maar over de kleur waren de meningen verdeeld. Terwijl sommigen, zoals Rocky1998, het ontwerp prachtig vonden, gaf tester MandyK aan dat de echte kleur wel een beetje tegenviel in vergelijking met de afbeelding op de verpakking. Desondanks werden het compacte formaat en de robuuste afwerking door bijna iedereen gewaardeerd. Clemens benadrukte het gemak van opbergen: "Het apparaat is licht en compact, waardoor hij makkelijk in een kast of koffer past."

Wat betreft duurzaamheid scoort de handstomer hoog. De testers merkten op dat het apparaat stevig aanvoelt en bestand lijkt tegen intensief gebruik.


✅ Pluspunten

  • Snel opwarmen: Binnen 30 seconden gebruiksklaar

  • Compact en licht: Gemakkelijk mee te nemen en op te bergen

  • Flexibel: Geschikt voor hangende en liggende kledingstukken

  • Veiligheid: Handschoen beschermt tegen hete stoom

  • Eco- en Max-standen: Aanpasbaar aan verschillende stofsoorten en kreukels

❌ Minpunten

  • Minder effectief bij zware stoffen: Beperkte werking bij dikke stoffen of diepe kreukels

  • Kort snoer: Beperkt de bewegingsvrijheid

  • Grootte van de handschoen: Niet voor iedereen comfortabel

  • Klein waterreservoir: Sneller bijvullen bij intensief gebruik


Conclusie

Met een gemiddelde score van een 8,2 overtuigt de Philips 5000-serie handstomer als een veelzijdige oplossing voor het snel opfrissen van kleding. Het apparaat biedt snelheid, gebruiksgemak en flexibiliteit, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die tijd willen besparen en toch netjes voor de dag willen komen. Tester Joyce vat de algemene ervaring samen: "Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het werkt perfect voor een snelle opfrisbeurt en haalt lichte kreukels moeiteloos weg."

Hoewel het apparaat enkele beperkingen heeft, zoals de effectiviteit bij dikkere stoffen en de grootte van de handschoen, wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Voor dagelijks gebruik of als reisgenoot is deze Philips-handstomer een waardevolle toevoeging aan elke garderobe.

De uitgebreide reviews van het Review.nl Testpanel lees je hier!