Zo maak je aanspraak op de nieuwe subsidie voor elektrisch koken

© Henadzy - stock.adobe.com

Zo maak je aanspraak op de nieuwe subsidie voor elektrisch koken

Geplaatst: 27 februari 2023 - 11:28

Aangepast: 6 maart 2023 - 01:08

Maikel Dijkhuizen

Ga je van het gas af en stap je over op elektrisch koken? Met een beetje mazzel betaalt de overheid hieraan mee. Vanaf 1 januari 2023 gelden er op het gebied van verduurzaming namelijk ruimere subsidiemogelijkheden. Check of je voldoet aan de (strenge) voorwaarden en ontvang 400 euro retour op de aanschaf van een inductiekookplaat of andere elektrische kookvoorziening.

⏱ Na het lezen van dit artikel weet je:
Wat de subsidie voor elektrisch koken inhoudt | Welke voorwaarden hiervoor gelden | Hoe je deze subsidie kunt aanvragen

Ook interessant voor jou: De keramische kookplaat versus de inductiekookplaat: welke is zuiniger?


Nieuw in 2023: subsidie voor elektrisch koken

Woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen, komen in aanmerking voor subsidie. Zo bestaan er al enige tijd regelingen voor vloerisolatie, bodemisolatie, dakisolatie en de warmtepomp. Vanaf 2023 hanteert de overheid een ruimer ISDE-budget van 350 miljoen euro. In 2022 was dit bedrag na een tussentijdse correctie uiteindelijk geraamd op 325 miljoen euro.

Naast een hoger budget is er ook een nieuwe subsidie bijgekomen. Woningbezitters die elektrisch (gaan) koken, kunnen een deel van hun investering terugkrijgen. Heb je vorig jaar al een kersverse inductiekookplaat of keramische kookplaat gekocht? Niet getreurd, want wellicht heb je dan alsnog recht op subsidie.

Gaskookplaat met vier pitten

© sebos

Met een uitgebreide subsidieregeling probeert de overheid huishoudens van het gas af te krijgen.

Voorwaarden subsidie elektrische kookvoorziening

Helaas komt niet elke nieuwe eigenaar van een elektrische kookvoorziening (dit is de term die de overheid zelf gebruikt en die je dus zult tegenkomen; bedoeld wordt een kookapparaat met een stekker voor netstroom) in aanmerking voor subsidie. Zo is het een voorwaarde dat het product na 1 april 2022 nieuw is aangeschaft. Voor tweedehands producten is deze regeling niet van kracht. Verder geldt dit subsidiepotje uitsluitend voor woningen die zijn aangesloten op een warmtedistributienet. Hierbij dient de aardgasmeter na 1 april 2022 uit de woning te zijn verwijderd. Voldoe je aan de genoemde voorwaarden? Je hebt dan recht op 400 euro subsidie. Naast de aanschaf van het product is dit vaste bedrag ook bedoeld voor andere eenmalige kosten, zoals de aanleg van een extra groep in de meterkast en de leiding naar de keuken.

Elektrische kookplaat nodig?

Bekijk het aanbod

Aardgasmeter in meterkast

Heeft jouw meterkast een aardgasmeter, dan heb je geen recht op subsidie voor een elektrische kookvoorziening.

Subsidie aanvragen

Laat je de aardgasmeter verwijderen en haal je een elektrische kookvoorziening in huis? Dien dan binnen 24 maanden na verwijdering van de aardgasmeter een subsidieaanvraag in. Je klopt hiervoor aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Volg hiervoor dit stappenplan.

Zorg voorafgaand aan de subsidieaanvraag dat de papierwinkel in orde is. Zo heb je een bewijs van de netbeheerder nodig. Toon hiermee aan dat de aardgasmeter daadwerkelijk op een geschikte datum uit de meterkast is verwijderd. Regel daarnaast een bewijs van het warmtebedrijf waaruit blijkt dat jouw woning aan een warmtenet is gekoppeld. Tot slot heb je ook nog de factuur van de onlangs gekochte elektrische kookvoorziening nodig.

Weet je niet wie je netbeheerder is? Vul hier je postcode en huisnummer in om dat te achterhalen!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem