© Robert Kneschke

Slim koken: dit is al mogelijk!

Keukenapparatuur

Geplaatst: 3 oktober 2022 - 06:12

Aangepast: 9 november 2022 - 09:11

Gertjan Groen

Je slimme huis is niet compleet zonder slimme inbouwapparatuur in de keuken. De slimme koelkast ken je misschien al, maar wist je dat er ook slimme ovens, kookplaten en afzuigkappen bestaan? Ze bieden heel veel handigheidjes die jou het werk uit handen kunnen nemen. Je kunt bijvoorbeeld een programma voor je oven kiezen, sensoren gebruiken voor de optimale vleesbereiding of het apparaat op afstand aan-of uitzetten. We leggen uit wat er allemaal mogelijk is.

De koelkast is een van de eerste huishoudelijke apparaten die slimme functies kreeg. Zo’n koelkast kan je bijvoorbeeld helpen bij het opstellen van een boodschappenlijstje. Of je ziet op een scherm wat je in de koelkast hebt liggen, dankzij een ingebouwde camera. Er is soms wat fantasie nodig om de voordelen daarvan in te zien, maar je kunt ook ons artikel over slimme koelkasten erop naslaan. Dan heb je meteen een idee wat er allemaal mogelijk is. Heb je bij het koken wat hulp nodig? Dan is een slimme oven, kookplaat of afzuigkap wellicht een optie. Ze zitten vol met handige snufjes. We zullen laten zien wat er zoals mogelijk is.

Ook kookplaten zijn tegenwoordig met allerlei slimme features verkrijgbaar die veel gemak bieden bij het koken.

Slimme oven

Ovens zijn relatief eenvoudige apparaten, maar niet altijd heel gebruiksvriendelijk. Zo is de bediening vaak lastig te doorgronden, zeker als je de oven nog niet goed kent. De ontwikkelingen staan echter niet stil. Veel modellen bieden tegenwoordig een scherm met aanraakbediening in plaats van draaiknoppen. Hierop kun je bijvoorbeeld het gerecht kiezen, zoals een lasagne. De oven regelt dan de instellingen. Kies eventueel ook een eindtijd, zodat het gerecht precies op het juiste moment klaar is. Ook vind je diverse veiligheidsfuncties op ovens, en op duurdere modellen zelfs een gezonde stoomfunctie. Verder zijn steeds meer ovens zelfreinigend (zie kader hieronder). Ideaal als schoonmaken niet je hobby is.

Sensoren

Waar moderne ovens ook in uitblinken, zijn de verschillende sensoren die bijvoorbeeld de vochtigheid in de oven en de kerntemperatuur van vlees kunnen meten. Voor dat laatste steek je een kernthermometer in het gerecht. Als de gewenste kerntemperatuur is bereikt, geeft de oven een signaal of schakelt deze zichzelf uit. Via het bedieningspaneel kun je aangeven hoe je het vlees wil bereiden, bijvoorbeeld medium of well done.

Met een kernthermometer zorgt een slimme oven dat je gerecht precies de gewenste temperatuur bereikt.

© CIDimport

Smartphonebediening

Luxere ovens kun je tegenwoordig met een smartphone bedienen. Dat is gezien de vele instellingsmogelijkheden erg handig. Je kunt ze gewoon op afstand aan- of uitzetten. Zo ondersteunen bepaalde modellen van Siemens en Bosch de Home Connect-app. Die kun je ook voor verschillende andere apparaten van deze fabrikanten inzetten, zoals wasmachines en wasdrogers, maar ook keukenapparatuur zoals een kookplaat, afzuigkap, vaatwasser of koelkast. Wil je de mogelijkheden van de app uitproberen? Dan kun je in de Home Connect-app ook een demo-apparaat toevoegen.

Via de Home Connect-app kun je veel huishoudelijke apparaten van Siemens en Bosch op afstand bedienen.

Praktische voorbeelden

Het lijkt vergezocht om een oven met je smartphone te bedienen, maar het is best praktisch als je er over nadenkt. De bediening is een stuk eenvoudiger, omdat je alle programma-instellingen via de app kunt kiezen. Je kunt zelfs met je smartphone door verschillende recepten bladeren en de juiste instellingen voor de bereiding direct naar je oven sturen. De bediening op afstand is ook praktisch als je niet thuis bent. Zet bijvoorbeeld 's ochtends een gerecht rechtstreeks uit de vriezer in je oven. Onderweg naar huis kun je de oven dan alvast op afstand aanzetten. Je kunt direct aan tafel zodra je thuis komt. Ook handig is dat je een melding op je smartphone kunt ontvangen als de oven gereed is.

Ben je niet thuis? Zet vlees dan rechtstreeks uit de vriezer in de oven, en zet de oven op afstand aan.

© brebca

Slimme kookplaat

Niet alleen ovens worden steeds slimmer, ook de kookplaat en afzuigkap krijgen slimme functies. Zo bieden veel kookplaten bijvoorbeeld een kook- of baksensor. Zo’n sensor kun je via een siliconenring aan de pan bevestigen. Daarna kun je op het bedieningspaneel de gewenste temperatuur selecteren. Je hoort een signaal als de ingestelde temperatuur is bereikt. Daarna zorgt de kookplaat ervoor dat de temperatuur wordt vastgehouden. Sommige kookplaten zijn ook te koppelen met een app, zodat je ze op afstand kunt instellen. En afzuigkappen kun je soms eveneens koppelen met een app. Dat is niet alleen handig voor de bediening, maar kunt ook een melding ontvangen als je bijvoorbeeld een filter moet reinigen of vervangen.

De kookplaat krijgt steeds meer slimme functies, zoals een sensor die de temperatuur op een bepaald niveau houdt.

© Daisy Daisy

Voor een overzicht van de nieuwste keukenapparaten ga je naar Bol.com!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000