Koken met kids, zónder knoeiboel

Geplaatst: 19 december 2022 - 09:28

Saskia van Weert

Kinderen in de keuken - een combinatie die veelal associaties oproept met vlekken, knoeien en lang schoonmaken. Met een goede voorbereiding en taakverdeling houd je het leuk.

Bakmachines schoonmaken en onderhouden

Veel funcooking met kids draait om zoetigheden, zoals cake of chocola. De machines waarmee je ze bakt, hebben gelukkig weinig onderhoud nodig. Een poffertjesmachine laat je goed afkoelen, waarna je de olie- of boterrestjes afneemt met een vochtige doek en het oppervlak daarna droogmaakt. De behuizing kun je wel met een sopje afnemen. Een cupcake- of popcakemaker behandel je bijna op dezelfde manier: met een vochtige doek, zonder schoonmaakmiddel. Gebruik geen schuursponsjes, staalwol of schoonmaakmiddelen, want die kunnen de coating beschadigen.

Chocoladefontein reinigen

Het schoonmaken van een chocoladefontein is iets meer werk. Je laat de chocola afkoelen, maar niet stollen. Dan kun je de restjes overgieten in een bewaarbakje of je gebruikt een zakje om het in weg te gooien. Haal de verschillende onderdelen van de fontein los (niet de motor!) en was die gewoon af in een sopje. De schaal was je ook af en daarna maak je alle onderdelen goed droog.

Tip: sommige onderdelen kunnen in de vaatwasser, zeker als ze los aan of op een apparaat zitten. Kijk in de gebruikshandleiding of jouw machine of onderdelen in de vaatwasmachine mogen.

Fontein van chocola?

Hier vind je ze in alle soorten en maten!

Let op de leeftijd

Kinderen vinden het superleuk om te helpen in de keuken. Betrek ze echter alleen bij zaken waar ze echt de juiste leeftijd voor hebben. Een kleuter beslag laten mixen of de blender laten bedienen eindigt helaas vaak in grote mislukking en een hoop tranen. Helpen met afwegen of onder toezicht een machine aan- of uitzetten is dan veel slimmer om een ‘ontplofte’ keuken te voorkomen.

Koken met kids, zónder knoeiboel-24775173

Voorbereiding is het halve werk

Ga je bakken met kinderen, bijvoorbeeld cupcakes of popcakes? Zet de stofzuiger dan maar vast in de buurt, want bloem heeft de neiging om weg te ‘waaien’ en als het droog op de vloer of op het aanrecht ligt, is het makkelijk op te zuigen. Geef je kinderen een schort over hun kleding of laat ze speelkleding dragen die vies mag worden. Een vuilniszak binnen handbereik waar je meteen alles in stopt waar jullie mee klaar zijn, helpt ook om je keuken netjes te houden.

Beslag likken? Lekker!

Misschien weet je het nog uit je jeugd, maar voor kinderen is een van de leukste dingen van samen bakken het aflikken van de garde of spatels. Lekker zoet (cake)beslag is dan ook heerlijk. Beslag dat indroogt is echter heel lastig te verwijderen, want het wordt hard. Dat geldt ook voor losse bloem, bijvoorbeeld op je aanrecht als je pizza’s maakt. Met water erbij wordt het een soort plaksel dat je er echt af moet bikken. 

Houd het droog

Zodra iedereen is uitgeproefd en je creaties in de machine of oven zitten, kun je alle kommen en benodigdheden het best meteen uitspoelen met warm water en wat afwasmiddel. Zet je ze vies in je vaatwasser, dan koeken de restjes aan en wordt het waarschijnlijk niet meteen goed schoon.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000