ID.nl logo
Gebruikerstest: wat is de beste robotstofzuiger voor jou?
Huis

Gebruikerstest: wat is de beste robotstofzuiger voor jou?

Niets is lekkerder dan thuiskomen in een schoon huis. Maar wat als er niemand thuis is om dagelijks even een stofzuiger door de kamer te halen en er vrolijk huisdieren rondlopen? Een robotstofzuiger is wat dat betreft de ideale metgezel. Altijd een schone – en soms zelfs gedweilde! – vloer, zonder dat je er omkijken naar hebt. Welke robotstofzuiger precies aansluit op jouw wensen, dat lees je in onze gebruikersreview.

In dit artikel helpen we je met het kopen van de beste robotstofzuiger. We leggen uit hoe een robotstofzuiger werkt, waar je op moet letten en wat de ervaringen zijn van ons Review.nl-testpanel.

  • Wat heb je nodig en wat wordt er aangeboden?
  • Zo werkt een robotstofzuiger
  • Gebruikerservaringen en conclusie
  • Wil je meer weten over wat een robotstofzuiger kan? Lees dan het artikel Robotstofzuiger kopen? Hier moet je aan denken.

De robotstofzuiger is geen nieuwe productgroep. Het is wel een productgroep waar veel innovatie in zit. In plaats van meer zuigkracht krijgen de stofzuigers meer rekenkracht, om zo optimaal de taak van het stofzuigen op zich te kunnen nemen. Met geavanceerde algoritmes wordt vervolgens de kamer in kaart gebracht, vuil herkend en de beste schoonmaakmethode voor de ondergrond bepaald.

Er zijn dan ook aardig wat factoren die meespelen bij het schoonmaken van een huis. Al deze variabelen zorgen voor een wiskundige formule; een algoritme waarmee de stofzuiger zijn schoonmaaktaak uitvoert. Daarnaast zijn er nog de traditionele factoren die meewegen: allergiefilters, zuigkracht, accuduur, opladen, formaat, een optionele dweilfunctie, roterende borstels, opvangbakken – en hoe gaat je stofzuiger om met de haren van je hond of kat?

Persoonlijke voorkeuren, persoonlijke omstandigheden

Want tja, elk huis is anders. Elk mens is anders. En zo kunnen drempels letterlijk een drempel vormen: daar kan geen slim algoritme een stofzuiger overheen duwen. Ook is het huishouden van invloed op de robotstofzuigerkeuze. Huisdieren en allergieën bijvoorbeeld, of jonge kinderen die binnen de kortste keren een huis vol rotzooi veroorzaken, terwijl een opruimfunctie (helaas) nog niet op specificatielijstjes van robotstofzuigers te vinden is.

Ook tellen zaken als kamerindeling (met of zonder drempels) mee, evenals de vloer: zowel oppervlak als oppervlakte. Vooral als de stofzuiger ook dweilt. Kortom, veel verschillende robotstofzuigers, veel verschillende woningen, veel verschillende bewoners. Wie heeft een antwoord op de vraag bovenaan dit artikel: Welke robotstofzuiger is geschikt voor jou? 

©PXimport

Zo werkt een robotstofzuiger

Voor wie hoopt met zo'n robot permanent van een vervelende taak af te zijn: helaas. Een robotstofzuiger is géén definitieve vervanging voor je gewone stofzuiger. Maar als je een goede robotstofzuiger hebt, zul je de reguliere stofzuiger veel minder hoeven gebruiken. Een robotstofzuiger helpt je de woning schoner te houden en neemt je een hoop werk uit handen. Het doel van het apparaat is namelijk om volledig zelfstandig het schoonmaakwerk te verrichten. Heb je verder geen omkijken naar.

Als je een robotstofzuiger uitpakt, vind je naast de stofzuiger ook een thuisbasis in de doos. Dat is het vertrek- en eindpunt van de stofzuiger en zorgt er tevens voor dat de accu van de stofzuiger wordt opgeladen. Soms is zo'n basisstation ook voorzien van een stofbak waar de stofzuiger zijn afval in loost. Of van een waterreservoir; sommige robotstofzuigers beschikken namelijk over een dweilfunctie, waardoor een watertankje aan boord van de stofzuiger dient te worden bijgevuld. Het vloeroppervlak wordt gereinigd door de stofzuiger, die wordt bijgestaan door borstels die het vuil richting de zuigmond vegen. Een robotstofzuiger heeft door zijn beperktere zuigkracht en formaat wel wat meer moeite met vuil als blaadjes en steentjes.

Lees ook: Robotstofzuiger, iets voor jou?

Techniek

Om de schoonmaaktaak naar behoren uit te voeren, is een hoop techniek nodig. Allereerst zijn er sensoren, zoals camera’s om de omgeving te kunnen waarnemen en infraroodsensoren om diepte in te kunnen schatten. Zo kan de robot door de omgeving navigeren zonder tegen objecten aan te botsen. Naast sensoren is ook de nodige rekenkracht nodig om de omgeving dankzij slimme algoritmes in kaart te brengen. Zo kan de robotstofzuiger ervoor zorgen dat de hele verdieping wordt gereinigd en de stofzuiger na het reinigen (of wanneer de accu leeg raakt) zijn weg naar het basisstation weer terugvindt. Het maakt een robotstofzuiger zelfstandig, waardoor je deze zo kunt programmeren dat hij zijn werk heeft gedaan als je thuiskomt of 's ochtends opstaat.

Sommige robotstofzuigers kunnen meerdere omgevingen opslaan, wat handig is als je meerdere verdiepingen hebt. Hiervoor dien je natuurlijk wel zelf de stofzuiger heen en weer te sjouwen: trappen en hoge drempels zijn namelijk een onneembare horde voor robotstofzuigers. Dat doet natuurlijk wel een beetje af aan de zelfstandigheid van je robotstofzuiger. Ook speelt dan de accuduur en het in kaart brengen van meerdere omgevingen een rol; de stofzuiger kan niet even terugkeren naar de thuisbasis voor een tussentijdse oplaadbeurt. Kortom, de rekenkracht en algoritmes zijn belangrijker dan je zou verwachten van een stofzuiger.

Borstelen, zuigen of dweilen?

Die sensoren en algoritmes kijken tenslotte ook naar het vloeroppervlak, om zo te bepalen hoe deze moet worden gereinigd. Bijvoorbeeld als het erg vies is, of als de robotstofzuiger een tapijt op rijdt. Borstelen en mild stofzuigen is voldoende voor bijvoorbeeld laminaat, maar wanneer de robot een tapijt op rijdt, is meer zuigkracht nodig. Vooral als dat hoogpolig is. En vergeet de dweilfunctionaliteit niet waar sommige robots over beschikken! De algoritmes moeten wel zo slim zijn dat ze geen vloerbedekking of tapijt gaan dweilen, of laminaat kletsnat maken. Op dat gebied zijn robotstofzuigers de afgelopen jaren flink verbeterd, waardoor je ze met een gerust gevoel hun werk kunt toevertrouwen wanneer je zelf van huis bent.

Al die chipjes en rekenkracht zorgen er ook voor dat de robotstofzuiger kan worden verbonden met andere smarthome-apparaten of een appje. Zo kun je de robotstofzuiger bijvoorbeeld op afstand starten of nagaan wat de status is. Met wat slimmere koppelingen kun je dat zelfs automatiseren, zodat je stofzuiger automatisch aan de slag gaat wanneer je de deur uitgaat of naar bed gaat.

©PXimport

TESTVERANTWOORDING Om te kunnen bepalen welke robotstofzuiger geschikt is voor jouw woning, hebben we deze test iets anders ingestoken dan je wellicht van ons gewend bent. In plaats van één expert die zijn ervaringen en conclusies deelt, doen we het nu aan de hand van een Review.nl-testpanel. De robotstofzuigers zijn gekoppeld aan deelnemers van het testpanel wier woonomstandigheden matchen aan de eigenschappen van het apparaat. Bijvoorbeeld door een robotstofzuiger die overweg kan met dierenhaar te testen in een woning waar ook daadwerkelijk harige huisdieren rondlopen.

Elke robotstofzuiger heeft zijn rondjes kunnen maken in zo’n drie huishoudens, en elke tester heeft alle ervaringen gedeeld en een rapport opgesteld, dat wij vervolgens in een slotconclusie hebben kunnen verwerken. In tegenstelling tot andere tests is het daardoor niet mogelijk om vergelijkingen tussen de robotstofzuigers te maken. Wel hebben we de testers gevraagd de robotstofzuigers een rapportcijfer mee te geven. Het gemiddelde cijfer van deze rapporten staat vermeld in de scorekaart.

Voor dit testpanel waren zes robotstofzuigerfabrikanten bereid om deel te nemen: AEG, Dyson, Imou, Rowenta, Samsung en Severin.

Uitstekend
Conclusie

De testers waren positief over het schoonmaakresultaat, bij zowel tapijt als gladde vloer. Bij hoogpolig tapijt waren de resultaten iets minder indrukwekkend. Hierbij bleek het geluidsniveau wel ongeveer gelijk aan een reguliere stofzuiger. Het reinigen van de robotstofzuiger zelf was een fluitje van een cent.

Plus- en minpunten
  • Goed schoonmaakresultaat
  • Strak ontwerp
  • Is wel wat lawaaiig
  • Kan niet goed overweg met hoogpolig tapijt

De opvallendste eigenschap van de AEG-robotstofzuiger is zijn vorm: driehoekig. Alle drie de testers roemen het ontwerp. De kunststof behuizing voelt solide aan en kan daarmee tegen een stootje. Over stootjes gesproken: alle botsingen vinden met beleid plaats, waardoor meubel en stofzuiger er weinig van meekrijgen. Verder zorgt de driehoekvorm ervoor dat de zuigmond dieper in de hoeken komt, hoewel het onmogelijk blijft om de uiterste randjes in de hoek mee te pakken. De AEG RX9 maakt de vloer schoon door deze te borstelen én te stofzuigen.

Ook hadden de testers de stofzuiger razendsnel gekoppeld aan de desbetreffende 'AEG Wellbeing'-app. AEG gebruikt deze app ook voor andere verbonden huishoudelijke apparatuur; wel zo handig. Niet erg privacyvriendelijk is dat de robotstofzuiger pas zijn eerste rondje maakt nadat je een account hebt aangemaakt. Al bij dat eerste rondje wordt de kamer zichtbaar in kaart gebracht, waarbij twee laserogen voorkomen dat er tegen objecten wordt op gebotst, ook nadat je die objecten verplaatst. Nadat alles in kaart is gebracht, kun je ook aangeven waar de stofzuiger niet mag komen.

De testers waren positief over het schoonmaakresultaat, zowel op tapijt als op een gladde vloer. Bij hoogpolig tapijt waren de resultaten iets minder indrukwekkend. Verder leek het geluidsniveau wel ongeveer gelijk aan dat van een reguliere stofzuiger. Het reinigen van de robotstofzuiger zelf bleek een fluitje van een cent: "Het legen van de stofbak, dat is echt easy-peasy. Bovenop het gouden knopje indrukken, bakje optillen en legen. Filters even afvegen en hij is weer goed om te gaan", Aldus tester Marijn, die daarbij aangaf dat het ontbreken van een vuilbak in het basisstation daardoor geen gemis was.

Ik heb deze robotstofzuiger nu een paar weken mogen testen en ik ben fan! Ik heb zelf een draadloze stofzuiger, en ik vond dat deze robotstofzuiger van AEG veel beter zijn werk deed dan mijn eigen stofzuiger.

- Danique

Oké
Conclusie

De Dyson-robotstofzuiger blijkt in de praktijk niet zo heel slim, waardoor hij regelmatig vastloopt en niet zonder supervisie te werk kan. Dat is jammer, aangezien het schoonmaken zelf de robot goed af gaat.

Plus- en minpunten
  • Prima schoonmaakkwaliteit
  • Storend geluidsniveau
  • Niet zo slim

Dyson is een merk dat hoog aangeschreven staat als het aankomt op stofzuigers. Daar betaal je naar verhouding dan ook een stevige prijs voor. Het is daarom niet gek dat zich een groot aantal testers had aangemeld om met deze Dyson 360 Heurist-robotstofzuiger aan de slag te gaan. Uiteindelijk is een vijftal testers voor deze klus geselecteerd. Dat leverde flink uiteenlopende scorekaarten op, die varieerden van diepe onvoldoendes tot rapportcijfers waar je de vlag voor uithangt. De scores werden vooral bepaald door eigenschappen waar de gebruiker waarde aan hecht, zoals de schoonmaakkwaliteit en het gebruiksgemak van de robotstofzuiger. Op het eerste gebied maakte Dyson zijn reputatie waar. Kijken we naar het gebruiksgemak, dan laat de stofzuiger het hier en daar afweten.

Er is niks slims aan; je kunt het net zo goed zelf doen!

- Gino

 

De Dyson-zuiger bleek tijdens het testen moeite te hebben met het goed in kaart brengen van de ruimte, waardoor het apparaat de weg terug naar het basisstation kwijtraakte. Dat vastlopen gebeurde helaas regelmatig; niet alleen vanwege de strubbelingen bij het in kaart brengen van de omgeving, maar ook omdat objecten over het hoofd werden gezien en stroeve ondergronden lastig bleken. De testers klagen dat de Dyson helemaal niet zo slim was, waardoor hij steeds een handje nodig had om zijn schoonmaakweg te vervolgen. Al met al dus niet de meest onafhankelijke robotstofzuiger die je een schone huiskamer presenteert wanneer je thuiskomt.

Waar wel hoge scores mee werden behaald, zijn de schoonmaakkwaliteiten van de Dyson 360 Heurist. Dat is gelukkig een gebied waar je Dyson op kunt vertrouwen. De zuigkracht en sterke ronde borstel nemen al het vuil mee, inclusief de hardnekkige hondenharen en het kortpolige tapijt in het huishouden van tester Elise. Dat deed de robotstofzuiger overigens niet bepaald stilletjes, en dat komt dus nog eens boven op het feit dat de Dyson Heurist 360 niet zo onafhankelijk is. Al met al een ervaring die niet helemaal strookt met de reputatie van het merk en de hoge prijs.

OOK EEN ROBOT ZIET MEER BIJ DAGLICHT Het maken van een plattegrond nam bij sommige testers veel tijd in beslag. Een van de testers nam hiervoor contact op met de klantenservice. Deze kwam met de tip om de robot zijn omgeving te laten vastleggen bij daglicht, dan kunnen de waarnemingssensoren beter de omgeving in kaart brengen. Een tip die niet alleen voor de Dyson Heurist 360 goed van pas komt, maar ook voor andere robotstofzuigers.

Uitstekend
Conclusie

Hoewel het merk relatief onbekend is en de prijs laag, waren de resultaten en functionaliteit weer opvallend positief. De Imou Robot is namelijk niet alleen in staat de vloer te stofzuigen en vegen, maar dweilt ook. Het maakt de robot dan ook voornamelijk geschikt voor harde vloeren als plavuizen, PVC en houten vloeren.

Plus- en minpunten
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Heeft ook een dweilfunctie
  • Is wel lawaaiig
  • Het geheugen is wat beperkt

Er zijn vijf testers aangewezen voor de robotstofzuiger van Imou, en de eensgezindheid was groot: alle testers geven deze robotstofzuiger een 8 als rapportcijfer. Hoewel het merk relatief onbekend is en de prijs laag, waren de resultaten en functionaliteit juist opvallend positief. De Imou Robot is namelijk niet alleen in staat de vloer te stofzuigen en te vegen, maar dweilt ook nog eens. Het maakt de robot dan ook voornamelijk geschikt voor harde vloeren als plavuizen, pvc- en houten vloeren.

Het is grappig hoe de robotstofzuiger navigeert; hij duikt zelfstandig de studeerkamer in en komt vervolgens weer terug. Onze eigen R2-D2!

- Mirande

Deze positieve ervaring wordt vooral getekend door de snelheid waarmee de robotstofzuiger door de kamer blaast. Of eigenlijk zuigt. Daarnaast is het apparaat in staat zijn taakjes te doen zonder botsingen te veroorzaken. In de praktijk bleek een kamer van zo’n 45 m2 in een halfuur te zijn schoongemaakt, waarna de robot zijn weg naar het basisstation terugvindt zónder lege accu. Wanneer de Imou zijn thuisbasis heeft gevonden, is het wel even schrikken 'geblazen'. De robotstofzuiger blaast het verzamelde vuil namelijk in een afvalbak van het basisstation, en dat gaat gepaard met een hoop onverwachte herrie.

De kritiekpuntjes die er zijn kwamen vooral neer op de dweilkwaliteit van de robot. Sommige vieze plekken op de vloer bleven zichtbaar, waardoor onze testers daar zelf nog even met een lapje overheen moesten. Hoewel de robot efficiënt omgaat met zijn accu, kan het gebeuren dat het waterreservoir leeg raakt en de robot begint te dweilen met een droge dweil. Tevens merkt een van de testers op dat de robot slechts geheugen heeft voor één oppervlak. Dat maakt het lastig om hem ook op een andere verdieping in te zetten.

Goed
Conclusie

De stofzuiger doet gewoon zijn ding en neemt daar zeker ook zijn tijd voor, maar gelukkig doet de Rowenta zijn schoonmaakwerk wel goed. Het zuig-, veeg- én dweilresultaat zijn de moeite waard.

Plus- en minpunten
  • Prima schoonmaakresultaat
  • Het reinigen van de afvalbak is kinderlijk eenvoudig
  • Storend geluidsniveau
  • Lastig te doorgronden

De Rowenta X-Plorer-robotstofzuiger is een eigenwijs apparaat dat niet altijd even snugger is. De route die de stofzuiger aflegt, is ondoorgrondelijk, waardoor het sporadisch voorkomt dat een plekje wordt overgeslagen of juist meermaals wordt gereinigd. Ook heeft deze stofzuiger geen zin in drempels of om te stoppen bovenaan de trap. Het gedrag van de Rowenta X-Plorer beter doorgronden aan de hand van de app en handleiding lijkt voor de hand te liggen, maar bood voor de testers geen uitweg. Ons testpanel gaf aan geen idee te hebben wat foutmeldingen in de app of piepjes uit het basisstation nou duidelijk wilden maken.

 

De stofzuiger doet gewoon zijn ding en neemt daar dan ook ruim de tijd voor, maar gelukkig doet de Rowenta zijn schoonmaakwerk wel goed. Het zuig-, veeg- én dweilresultaat is de moeite waard. Ook kan de stofzuiger prima overweg met laagpolig tapijt. Het formaat van het apparaat is subtiel: de robotzuiger is niet zo hoog, waardoor hij onder veel banken en meubels door kan schoonmaken. Minder subtiel is de Rowenta X-Plorer als het aankomt op geluidsniveau: vrijwel alle testers gaven aan dat de robotstofzuiger behoorlijk lawaaierig is.

Ondanks de eigenaardige eigenschappen kun je vertrouwen op een schoon resultaat. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de accuduur en is het reinigen van de opvangbak van de Rowenta-stofzuiger zo gepiept.

De robot is niet echt slim; het lijkt alsof-ie maar wat 'aanrommelt' zonder doel en patroon. De eerste paar keer kan ik me dat voorstellen, omdat de ruimte nog niet bekend is, maar na twee weken zou het beter moeten.

- Frank

Uitstekend
Conclusie

De duurste robot uit de test is ook een van de betere stofzuigers. Hij vangt vrijwel alles op wat dieren achterlaten, zoals beloofd. Bovendien is de stofzuiger behoorlijk pienter.

Plus- en minpunten
  • Geschikt voor alle vloeroppervlakken
  • Opvallend slimme robot
  • Wel erg prijzig

De duurste en meest luxe uitvoering uit dit overzicht is de Samsung JetBot AI+, een robotstofzuiger die eruitziet alsof je ‘m op mars kunt landen. Wellicht komt dat doordat het lijkt alsof de stofzuiger op rupsbandjes rijdt. Hoewel we geen testers hebben kunnen vinden op Mars, heeft de JetBot AI+ wel zijn rondjes kunnen maken op verschillende ondergronden, zoals laminaat, tapijttegels en hoogpolig tapijt. Alle oppervlaktes werden keurig schoongemaakt met borstels en stofzuiger, en dat zonder vastlopers. Hierbij werd ook duidelijk dat Samsungs robotstofzuiger daadwerkelijk zaken aanleert. Zo merkt een van de testers op dat schoonmaakrondes die de eerste keren anderhalf uur duurden, uiteindelijk binnen een halfuur werden uitgevoerd. De SmartThings-app van Samsung is daarbij een handige aanvulling. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de robotstofzuiger vast begint als je van je werk naar huis vertrekt, zodat je thuiskomt in een keurig schoongemaakt huis.

Samsung gaat er prat op dat de JetBot AI+ niets te duchten heeft van wat dieren zoal achterlaten. Daarom hebben we de stofzuiger rondjes laten maken bij dierenvrienden. De testers hadden kittens, vogels en honden in huis, en allemaal kwamen ze tot de conclusie dat de JetBot AI+ daar goed mee overweg kan. Toch kon de robot niet voorkomen dat in sommige hoekjes nog weleens wat vuil achterbleef, en tester Carmen vond nog wel wat zaadjes rondom de vogelkooi. Dat is te wijten aan het feit dat de stofzuiger netjes twee centimeter afstand van meubels en muren houdt. Dat is uit te schakelen, maar zorgt wel voor wat botswerk.

De testers geven allemaal aan dat deze robotstofzuiger ondanks de hoge prijs doet wat Samsung belooft en uitblinkt in gebruiksgemak en slimme functies. Zonder al te veel herrie, zonder accuproblematiek en met een handig oplaadstation met vuilbak, waar de JetBot AI+ automatisch zijn verzamelde vuil in stort.

De stofzuiger ziet alle obstakels in de kamer en veegt daar netjes omheen. Als hij om de hond heen moet zuigen, komt hij later – als de hond is opgestaan – zelfs nog even terug om dat stukje alsnog te zuigen.

- Paul

Uitstekend
Conclusie

De Severin RB 7026 is een slimme koop. De prijs is bijzonder toegankelijk. Alle testers waren positief over de zuigkracht van de robotstofzuiger en het feit dat alle hoekjes en randjes prima schoongemaakt worden.

Plus- en minpunten
  • Interessante prijs
  • Goede schoonmaakkwaliteit
  • Slim apparaatje
  • Plaatsing basisstation
  • Ongeschikt voor hoogpolig tapijt

De Severin RB 7026 is een slimme koop. De prijs is bijzonder toegankelijk en de ervaringen van alle vijf de testers waren opvallend positief, met twee zevens, een acht en twee negens(!) als rapportcijfers. Alle testers waren tevreden over de zuigkracht van de robotstofzuiger en het feit dat alle hoekjes en randjes prima worden schoongemaakt.  De lange borstels zijn daar ideaal voor. Het apparaat gaat makkelijk over op tapijt en andere ondergronden. Laagpolig tapijt kan de stofzuiger prima aan, waarbij wordt opgemerkt dat de Severin automatisch meer zuigkracht gebruikt zodra deze een vloerkleed aanpakt.

Het basisstation van de Severin RB 7026 moet even goed worden gepositioneerd, met minstens 50 centimeter ruimte aan weerszijden. Zo kan de stofzuiger optimaal zijn koers bepalen en natuurlijk de weg weer terugvinden. Wanneer dat niet gebeurt, lijkt de stofzuiger wat onhandiger en onzekerder, waarbij de robot wat huiverig en met botsinkjes de kamer rondgaat.

De ene tester liet de robotstofzuiger 's nachts het schoonmaakwerk doen, om zo 's ochtends op te staan in een schone woning. Het geluidsniveau van de Severin RB 7026 liet dat gewoon toe. Dat zorgt er ook voor dat je gewoon op de bank kunt zitten terwijl de robotstofzuiger voorbij rijdt. Een unieke functie hierbij is dat de Severin-robotstofzuiger over een afstandsbediening beschikt waarmee je het apparaat gericht naar een plek stuurt waar vuil ligt, of naar een andere kamer, wanneer het geluid je toch even te veel wordt. De robotstofzuiger weet goed welke plekken wel en niet gedaan zijn, dus als een stukje wordt overgeslagen vanwege een commando via de afstandsbediening of een lege accu, dan komt de stofzuiger op een later moment alsnog terug voor een poetsbezoekje.

De robot past zich goed aan op de ondergrond. Stof is totaal geen probleem voor deze robot, maar ook zand neemt hij moeiteloos op.

- Miranda

Conclusie: wat is de beste robotstofzuiger voor jou?

De meest eenduidige conclusie uit alle verzamelde reviews van onze testers? Nou, zo’n robotstofzuiger weet meer vuil te vinden dan je zou denken. Alle testers verbaasden zich over de oogst van de stofzuiger bij het legen van de vuilbak. Ongeacht het geteste model. Wel was er enige teleurstelling over het geluidsniveau van vrijwel alle robotstofzuigers.

De beloofde functies van de stofzuigers werden nagekomen: functies met betrekking tot dweilen, huisdierfilters en vloeroppervlakken bijvoorbeeld. Elke robot paste zijn schoonmaakmethode uitstekend aan op de vloer: laminaat, pvc of vloerbedekking was geen probleem. Hoogpolig tapijt is echter niet voor elke robotstofzuiger weggelegd.

Sommige robotstofzuigers konden niet deelnemen aan de test, zoals modellen van Eufy en iRobot. Mocht je een robotstofzuiger op het oog hebben die niet aan deze gebruikerstest heeft deelgenomen, ga dan goed na wat je behoeftes zijn (bijvoorbeeld als je een allergie, huisdieren of hoogpolig tapijt hebt) en stem de functionaliteit van de robotstofzuiger hierop af. Ga van de robotstofzuiger die aan jouw eisen voldoet ook de (onafhankelijke) gebruikersreviews na. Zo weet je goed wat je kunt verwachten en kun je zorgeloos je stofzuigwerk uitbesteden.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 luxe keukenmachines voor max 450 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 luxe keukenmachines voor max 450 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een nieuwe keukenmachine met veel mogelijkheden? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer: Op het moment van schrijven zijn de besproken keukenmachines bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 450 euro. De prijzen kunnen schommelen.

KitchenAid 5 KCM125EEP + 5KCMBCA

Haal met dit product een keukenrobot en groentesnijder in huis. Dankzij een riante mengkom van 4,8 liter maak je voor een ruim gezelschap eten klaar. Met een respectabel vermogen van 1300 watt en toerental van 220 rotaties per minuut kost het mixen, kneden of kloppen weinig tijd. Gebruik hiervoor de bijgesloten garde, menghaak of kneedhaak. Ideaal voor onder meer het maken van koekjes, brood, slagroom of cake. Wil je komkommer snijden of een wortel raspen? Met behulp van de groentesnijder is dat zo gepiept. Je bevestigt dit onderdeel eenvoudig op de aansluiting aan de voorzijde.

De bediening is een fluitje van een cent. Selecteer met de schuifknop aan de zijkant het gewenste vermogen. Je hebt de keuze uit tien snelheden. De stevige behuizing heeft een kantelbare kop, waardoor je de mengkom moeiteloos kunt ‘vastzetten’. Diverse losse accessoires zijn vaatwasserbestendig, zodat je weinig tijd kwijt bent aan schoonmaken. De fabrikant geeft op deze krachtige mixer maar liefst vijf jaar garantie.

Bourgini Classic Kitchen Chef XL

Wil je voor meerdere personen eten bereiden, dan ben je bij deze betaalbare keukenmachine aan het juiste adres. De roestvrijstalen mengkom heeft namelijk een royale inhoud van 6,2 liter. Een ander pluspunt is het hoge vermogen van 1500 watt. Kortom, je kunt op een behoorlijke snelheid mixen, kloppen en kneden. Kies met de blauw verlichte draaiknop tussen acht snelheden. Daarnaast doe je voor extra power zo nodig een beroep op de pulsfunctie.

Dit apparaat maakt een dubbele roterende mixbeweging. Volgens de fabrikant bereikt de keukenmachine om die reden óók de randen van de mengkom. Rondom de kop bevindt zich een afneembare spatkap. Voorkom daarmee dat er spetters door de keuken vliegen. Nuttig is de aanwezige vulopening, waardoor je naderhand nog ingrediënten kunt toevoegen. Met behulp van een kleine handgreep kantel je eenvoudig de kop. Bevestig vervolgens de meegeleverde garde, deeghaak of menghaak en plaats de mengkom. Alle losse onderdelen kunnen probleemloos in de vaatwasser.

Kenwood Titanium Chef Baker KVC65.001WH

Deze luxe keukenmachine van Kenwood heeft een goede reputatie. Zo komen bijna dertig Kieskeurig.nl bezoekers tot een gemiddelde beoordeling van een 8,8. Een vaak benoemd pluspunt is de ingebouwde weegschaal. Doe de gewenste ingrediënten in een mengkom van 5 liter en lees op het display het gewicht af. Vervolgens kun je met de inbegrepen klopper, ballongarde of deeghaak aan de slag. Overigens is er ook een timerfunctie ingebakken, waarbij je de resterende tijd op het display kunt aflezen.

De motor ondersteunt een vermogen van 1200 watt. Je gebruikt de draaiknop om de snelheid geleidelijk op te voeren. Voor maximaal vermogen activeer je eventueel de pulsfunctie. Wees trouwens niet bang voor rondvliegende spetters, want de spatkap houdt alles binnen boord. Je lift de arm eventueel ietwat omhoog, waarna je tijdens het mixen desgewenst nog één of meerdere ingrediënten toevoegt. Alle bijgesloten onderdelen kunnen in de vaatwasser. Nuttig om te weten is dat er voor deze keukenmachine zo'n 25 hulpstukken verkrijgbaar zijn.

Kenwood MultiPro XL Weigh+ FDM72.990BK

Snijden, kneden, persen, hakken, blenden, kloppen, raspen… De Kenwood MultiPro XL Weigh+ FDM72.990BK kan het allemaal. Niet voor niets gooit dit product onder diverse Kieskeurig.nl-bezoekers hoge ogen, want zij komen tot een gemiddelde beoordeling van een 9,3. De standaard-mengkom heeft een inhoud van 3 liter. Als alternatief kun je ook met een blender van 1,5 liter aan de slag. Ideaal voor het bereiden van een smoothie of milkshake.

Met de ingebouwde weegschaal weeg je alle ingrediënten direct af. Kijk hiervoor op het display. Via de draaiknop kun je de rotatiesnelheid trapsgewijs opvoeren. Deze veelzijdige keukenhulp presteert op een maximaal vermogen van 1000 watt. Kenwood levert de MultiPro XL Weigh+ FDM72.990BK compleet af. Zo koppel je de bijgesloten deeghaak, citruspers of dubbele garde eenvoudig aan de foodprocessor. Naast de genoemde accessoires telt de productdoos ook nog meerdere messen en schijven. Gebruik die onder meer voor het snijden of raspen van groente. Ergens anders koken? Stop de keukenmachine inclusief alle accessoires dan in de meegeleverde opbergtas en ga op pad.

Philips HR7320/00

Op zoek naar een compacte keukenmachine tegen een aantrekkelijke prijs? Dit exemplaar van Philips heeft een mengkom van 2,1 liter. Kortom, een goede optie voor kleine huishoudens. Vanwege de kleine omvang voldoet het opgegeven vermogen van 700 watt prima. Je gebruikt de draaiknop om tussen twee snelheden en de krachtige pulsstand te switchen. Via de opening aan de bovenzijde plaats je eenvoudig etenswaren in de foodprocessor.

De HR7320/00 ondersteunt meerdere functies, zoals kneden, snijden, hakken, kloppen en mengen. Hiervoor zijn er diverse accessoires bijgesloten, namelijk een omkeerbare snijschijf, een mes, een emulsieschijf en een kneedhaak. Na afloop giet je het mengsel in de meegeleverde kan, waarna je eventueel nóg een gerecht kunt bereiden. Ben je klaar met koken, dan stop je alle losse onderdelen in de vaatwasser. Gunstig is dat je deze kleine en lichte keukenmachine makkelijk kunt opbergen. De behuizing bevat een handig opbergvak voor het netsnoer.

▼ Volgende artikel
Rijtest Audi Q6 e-tron quattro - Wel een voorsprong, geen knock-out
Mobiliteit

Rijtest Audi Q6 e-tron quattro - Wel een voorsprong, geen knock-out

De Audi Q6 e-tron quattro mag in de praktijk laten zien wat de kwaliteiten zijn van het nieuwe PPE-platform (Platform Premium Electric), dat samen met Porsche werd ontwikkeld. Maar misschien nog wel belangrijker: hoeveel voorsprong neemt de Q6 e-tron op de concurrentie?

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

©Igor Stuifzand

Met een boordspanning van 800 volt en een batterijcapaciteit van 100 kWh - waarvan 94,9 kWh bruikbaar is - maakt de Audi Q6 e-tron een belangrijke inhaalslag op het vlak van concurrentie. Snelladen gaat met een piekvermogen van 270 kW, zodat je aan een lader met voldoende power niet meer dan 20 minuten stil hoeft te staan om de batterij op te laden van 10 tot 80 procent 'state of charge'. Tien minuten snelladen en je kunt alweer 255 kilometer vooruit. Afhankelijk van de gekozen uitvoering en uitrusting, heeft de Audi Q6 e-tron quattro met 100kW-batterij een grote actieradius van 641 kilometer (WLTP).

©Igor Stuifzand

Buitenspel?

Indrukwekkende cijfers, maar is het genoeg om de concurrentie buitenspel te zetten? De Mercedes EQE SUV 350+ (96 kWh) haalt 618 kilometer uit een volle batterij, maar die wordt met hooguit 170 kW gevoed. De Kia EV9 gooit een netto-capaciteit van 99,8 kWh in de strijd, uit een batterij die met maximaal 210 kW oplaadt en stroom levert voor een maximale afstand van 563 kilometer. Dus ja, de Audi Q6 e-tron neemt wel degelijk een voorsprong op zijn belangrijkste concurrenten. Op punten, want voor een knock-out is meer nodig.

©Igor Stuifzand

Niets tekort

Dus moet de Audi Q6 e-tron quattro op een andere manier het verschil maken. We kunnen er niet onderuit: de nieuwe, volledig elektrische SUV levert prestaties die weinig te wensen overlaten. De testauto beschikt over twee elektromotoren, die een gezamenlijk vermogen van 388 pk en hoogste koppel van 580 newtonmeter over de vier wielen verdelen. Ook al weegt de Q6 e-tron quattro rijklaar 2400 kilo, hij zit alsnog in 5,9 seconden op 100 km/h. Alhoewel dergelijke sprintjes natuurlijk niet bevorderlijk zijn voor de resterende stroomreserve ...

©Igor Stuifzand

De reële cijfers Voor een goede verbruiksindicatie rijden we met elke elektrische testauto dezelfde route van 170 kilometer. Deze route leidt door de stad met veel verkeer en verkeerslichten, via provinciale en secundaire wegen en over enkele snelwegtrajecten, waar we de cruise control op 100 km/u en 130 km/u vastzetten. We leggen onze verbruiksronde af na de avondspits, om bij 130 km/u geen snelheidsovertredingen te riskeren en druk (vracht)verkeer zoveel mogelijk te ontlopen.

De verbruikstest is geen race of recordpoging 'zuinig rijden', we proberen met elke testauto zoveel mogelijk dezelfde rijstijl aan te houden. We zetten de airco op 21 graden en schakelen (indien aanwezig) het regeneratief remmen of 'one-pedal driving' altijd in.

Afhankelijk van onder meer de gekozen wiel- en bandenmaat, geeft Audi voor de Q6 e-tron quattro een gemiddeld energieverbruik op van 17 tot 19,5 kWh/100 km. Standaard staat de auto op 18-inch wielen, de testauto is uitgerust met 20-inch lichtmetaal (voor op 255-banden, achter op 285-banden).

De opgegeven verbruikswaarden lijken voor zo'n zware en lijvige auto behoorlijk optimistisch, maar tijdens onze 170 kilometer lange testronde (bij 13 graden Celsius) komt de Q6 e-tron quattro tot een keurig gemiddelde van 19,5 kWh/100 km. Daarmee is een actieradius van 485 kilometer reëel. Tijdens de snelwegetappe bij 130 km/h valt trouwens op, dat het verbruik helemaal niet zo sterk toeneemt. Tijdens de test loopt het gemiddelde op de boordcomputer niet hoger op dan 20,7 kWh/100 km.

©Igor Stuifzand

Licht

De Q6 e-tron volgt de nieuwe designtaal van Audi. Oftewel: een iets andere invulling van een vertrouwd designthema. Vooral de neus laat nieuwe elementen zien, waarbij de gecombineerde knipper- en dagrijlichten een grotere rol in het aangezicht van de Q6 e-tron spelen dan de koplampen. Die zitten namelijk verborgen tussen alle windgeleiders en koelroosters in de voorbumper.

Pas als het dimlicht is ingeschakeld, zie je duidelijk waar de koplampen zitten. Over licht gesproken: Audi biedt keuze uit acht lichtsignaturen voor de oled-dagrij- en achterlichten, als onderdeel van het Tech-pakket (à 4170 euro). Nuttig is vooral de waarschuwingsfunctie op de achterlichten, die achteropkomend verkeer met symbolen attenderen voor naderend onheil.

©Igor Stuifzand

Prachtige afwerking

Ook vanbinnen volgt de Q6 e-tron een nieuwe designrichting, waarbij een prominente rol wordt opgeëist door het grote, licht gebogen MMI oled-panoramadisplay. Daarop zijn vrijwel alle functies te bedienen. Dat gaat intuïtief en snel genoeg. Er is een handige sneltoets naar de rijhulpsystemen, zodat je vervelende waarschuwingssignalen in een paar handelingen kunt uitschakelen.

Opvallend is het paneel in de deur, waar niet alleen de bedieningsknoppen van de buitenspiegels en zijramen zitten, maar ook die van de verlichting. De afwerking van het interieur is prachtig, met mooie materialen. Afhankelijk van je budget, kun je helemaal losgaan op de aankleding van het geheel, onder meer met een afzonderlijk bedienings- en videodisplay rechts. Zit de bijrijder een YouTube-video te kijken, dan wordt deze voor de bestuurder onzichtbaar gemaakt zodra de auto rijdt.

©Igor Stuifzand

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Warm onthaal

Instappen in de Audi Q6 e-tron is een warm onthaal. Uitgevoerd als S Edition, beschikt de testauto over bijzonder aangenaam zittende kuipstoelen met verwarming, die perfect op je lichaamslengte zijn af te stellen en bovendien (optioneel) een ingebouwde massagefunctie hebben. Mede door de hoge middentunnel heb je nog meer het idee laag en geborgen in de auto te zitten - wat de overzichtelijkheid over de lange, hoge motorkap trouwens niet ten goede komt. Sowieso wekt de Q6 e-tron de indruk flink uit de kluiten gewassen te zijn, hoewel zijn lengte van 4,77 meter dat tegenspreekt.

©Igor Stuifzand

Onderuit

De Q6 e-tron is bijvoorbeeld maar 15 centimeter langer dan de Volkswagen Tiguan. Pas als je dat in ogenschouw hebt genomen, neem je de in eerste instantie ietwat tegenvallende binnenruimte voor lief. Achterin kunnen de passagiers heus goed hun benen kwijt, maar je moet niet verwachten met gestrekte benen lekker onderuit te kunnen zakken. Eigenlijk geldt hetzelfde voor de kofferruimte: waarschijnlijk benut je maar zelden de volledige 526 tot 1529 liter, maar een ouderwetse Lademeister kan de Q6 e-tron niet worden genoemd. Aan de trekhaak mag een trailer van 2400 kilo worden gekoppeld.

©Igor Stuifzand

Zware klus

De testauto beschikt over een luchtgeveerd onderstel, dat vier voorgeprogrammeerde configuraties kent. Bovendien kun je kiezen voor het Individual-programma, waarin verschillende instellingen afzonderlijk van elkaar zijn aan te passen. Maar zelfs in de meest soepele instelling is de luchtvering niet volledig in staat om het hoge gewicht van de Q6 e-tron te verbloemen. Er moet immers 2400 kilo in bedwang worden gehouden – van de vering en schokdemping wordt nogal wat gevraagd. Ongeacht de gesteldheid van het asfalt en het gekozen rijprogramma, blijft de auto daarom voortdurend in beweging.

©Igor Stuifzand

83 of 100 kWh

Audi levert de Q6 e-tron momenteel in vier vermogensvarianten. De basisversie met 252 pk heeft een batterij met een capaciteit van 83 kWh, en is leverbaar vanaf 65.950 euro. De goedkoopste manier om de grotere 100kWh-batterij te krijgen is performance-uitvoering met 306 pk, vanaf 71.950 euro. Daarboven staat de tweemotorige Q6 e-tron quattro (388 pk) in de prijslijst, vanaf 77.950 euro. Topmodel is de snelle en sportieve(re) SQ6 quattro (490 pk), die 101.400 euro kost.

Uiteraard biedt Audi nog talloze uitrustingsniveaus, optiepakketten en afzonderlijke extra's, waarmee je de prijs van de Q6 e-tron flink op kunt drijven. Onze testauto is daarvan een uitstekend voorbeeld: het uitrustingsniveau S edition in combinatie met onder meer luchtvering, een glazen panoramadak, het Tech-pakket, het bedieningspaneel voor de bijrijder en een omvangrijk audiosysteem van B&O, drijft de prijs op naar 95.000 euro.

©Igor Stuifzand

Conclusie

De verwachtingen zijn hooggespannen, als we de Audi Q6 e-tron bij de importeur meenemen voor deze test. In menig opzicht kan de auto zich meten met de beste EV's uit zijn prijsklasse. Het nieuwe PPE-platform zorgt er zo voor dat Audi de opgelopen achterstand volledig heeft weggepoetst.

Toch is de Q6 e-tron niet in staat om de concurrentie knock-out te slaan, met niet eerder vertoonde snellaadvermogens of een aanzienlijk groter rijbereik op een volle batterij. De voorsprong van de Q6 e-tron is wat dat betreft niet overtuigend genoeg, en waarschijnlijk maar beperkt houdbaar.

©Igor Stuifzand