ID.nl logo
Gebruikerstest: wat is de beste robotstofzuiger voor jou?
Huis

Gebruikerstest: wat is de beste robotstofzuiger voor jou?

Niets is lekkerder dan thuiskomen in een schoon huis. Maar wat als er niemand thuis is om dagelijks even een stofzuiger door de kamer te halen en er vrolijk huisdieren rondlopen? Een robotstofzuiger is wat dat betreft de ideale metgezel. Altijd een schone – en soms zelfs gedweilde! – vloer, zonder dat je er omkijken naar hebt. Welke robotstofzuiger precies aansluit op jouw wensen, dat lees je in onze gebruikersreview.

In dit artikel helpen we je met het kopen van de beste robotstofzuiger. We leggen uit hoe een robotstofzuiger werkt, waar je op moet letten en wat de ervaringen zijn van ons Review.nl-testpanel.

  • Wat heb je nodig en wat wordt er aangeboden?
  • Zo werkt een robotstofzuiger
  • Gebruikerservaringen en conclusie
  • Wil je meer weten over wat een robotstofzuiger kan? Lees dan het artikel Robotstofzuiger kopen? Hier moet je aan denken.

De robotstofzuiger is geen nieuwe productgroep. Het is wel een productgroep waar veel innovatie in zit. In plaats van meer zuigkracht krijgen de stofzuigers meer rekenkracht, om zo optimaal de taak van het stofzuigen op zich te kunnen nemen. Met geavanceerde algoritmes wordt vervolgens de kamer in kaart gebracht, vuil herkend en de beste schoonmaakmethode voor de ondergrond bepaald.

Er zijn dan ook aardig wat factoren die meespelen bij het schoonmaken van een huis. Al deze variabelen zorgen voor een wiskundige formule; een algoritme waarmee de stofzuiger zijn schoonmaaktaak uitvoert. Daarnaast zijn er nog de traditionele factoren die meewegen: allergiefilters, zuigkracht, accuduur, opladen, formaat, een optionele dweilfunctie, roterende borstels, opvangbakken – en hoe gaat je stofzuiger om met de haren van je hond of kat?

Wil je een robotstofzuiger die dweilt, of liever niet?

Persoonlijke voorkeuren, persoonlijke omstandigheden

Want tja, elk huis is anders. Elk mens is anders. En zo kunnen drempels letterlijk een drempel vormen: daar kan geen slim algoritme een stofzuiger overheen duwen. Ook is het huishouden van invloed op de robotstofzuigerkeuze. Huisdieren en allergieën bijvoorbeeld, of jonge kinderen die binnen de kortste keren een huis vol rotzooi veroorzaken, terwijl een opruimfunctie (helaas) nog niet op specificatielijstjes van robotstofzuigers te vinden is.

Ook tellen zaken als kamerindeling (met of zonder drempels) mee, evenals de vloer: zowel oppervlak als oppervlakte. Vooral als de stofzuiger ook dweilt. Kortom, veel verschillende robotstofzuigers, veel verschillende woningen, veel verschillende bewoners. Wie heeft een antwoord op de vraag bovenaan dit artikel: Welke robotstofzuiger is geschikt voor jou? 

©PXimport

Borsteltjes van een robotstofzuiger maken het vloeroppervlak schoner en vegen vuil naar de zuigmond.

Zo werkt een robotstofzuiger

Voor wie hoopt met zo'n robot permanent van een vervelende taak af te zijn: helaas. Een robotstofzuiger is géén definitieve vervanging voor je gewone stofzuiger. Maar als je een goede robotstofzuiger hebt, zul je de reguliere stofzuiger veel minder hoeven gebruiken. Een robotstofzuiger helpt je de woning schoner te houden en neemt je een hoop werk uit handen. Het doel van het apparaat is namelijk om volledig zelfstandig het schoonmaakwerk te verrichten. Heb je verder geen omkijken naar.

Als je een robotstofzuiger uitpakt, vind je naast de stofzuiger ook een thuisbasis in de doos. Dat is het vertrek- en eindpunt van de stofzuiger en zorgt er tevens voor dat de accu van de stofzuiger wordt opgeladen. Soms is zo'n basisstation ook voorzien van een stofbak waar de stofzuiger zijn afval in loost. Of van een waterreservoir; sommige robotstofzuigers beschikken namelijk over een dweilfunctie, waardoor een watertankje aan boord van de stofzuiger dient te worden bijgevuld. Het vloeroppervlak wordt gereinigd door de stofzuiger, die wordt bijgestaan door borstels die het vuil richting de zuigmond vegen. Een robotstofzuiger heeft door zijn beperktere zuigkracht en formaat wel wat meer moeite met vuil als blaadjes en steentjes.

Lees ook: Robotstofzuiger, iets voor jou?

Techniek

Om de schoonmaaktaak naar behoren uit te voeren, is een hoop techniek nodig. Allereerst zijn er sensoren, zoals camera’s om de omgeving te kunnen waarnemen en infraroodsensoren om diepte in te kunnen schatten. Zo kan de robot door de omgeving navigeren zonder tegen objecten aan te botsen. Naast sensoren is ook de nodige rekenkracht nodig om de omgeving dankzij slimme algoritmes in kaart te brengen. Zo kan de robotstofzuiger ervoor zorgen dat de hele verdieping wordt gereinigd en de stofzuiger na het reinigen (of wanneer de accu leeg raakt) zijn weg naar het basisstation weer terugvindt. Het maakt een robotstofzuiger zelfstandig, waardoor je deze zo kunt programmeren dat hij zijn werk heeft gedaan als je thuiskomt of 's ochtends opstaat.

Sommige robotstofzuigers kunnen meerdere omgevingen opslaan, wat handig is als je meerdere verdiepingen hebt. Hiervoor dien je natuurlijk wel zelf de stofzuiger heen en weer te sjouwen: trappen en hoge drempels zijn namelijk een onneembare horde voor robotstofzuigers. Dat doet natuurlijk wel een beetje af aan de zelfstandigheid van je robotstofzuiger. Ook speelt dan de accuduur en het in kaart brengen van meerdere omgevingen een rol; de stofzuiger kan niet even terugkeren naar de thuisbasis voor een tussentijdse oplaadbeurt. Kortom, de rekenkracht en algoritmes zijn belangrijker dan je zou verwachten van een stofzuiger.

Borstelen, zuigen of dweilen?

Die sensoren en algoritmes kijken tenslotte ook naar het vloeroppervlak, om zo te bepalen hoe deze moet worden gereinigd. Bijvoorbeeld als het erg vies is, of als de robotstofzuiger een tapijt op rijdt. Borstelen en mild stofzuigen is voldoende voor bijvoorbeeld laminaat, maar wanneer de robot een tapijt op rijdt, is meer zuigkracht nodig. Vooral als dat hoogpolig is. En vergeet de dweilfunctionaliteit niet waar sommige robots over beschikken! De algoritmes moeten wel zo slim zijn dat ze geen vloerbedekking of tapijt gaan dweilen, of laminaat kletsnat maken. Op dat gebied zijn robotstofzuigers de afgelopen jaren flink verbeterd, waardoor je ze met een gerust gevoel hun werk kunt toevertrouwen wanneer je zelf van huis bent.

Al die chipjes en rekenkracht zorgen er ook voor dat de robotstofzuiger kan worden verbonden met andere smarthome-apparaten of een appje. Zo kun je de robotstofzuiger bijvoorbeeld op afstand starten of nagaan wat de status is. Met wat slimmere koppelingen kun je dat zelfs automatiseren, zodat je stofzuiger automatisch aan de slag gaat wanneer je de deur uitgaat of naar bed gaat.

©PXimport

Dankzij een bijbehorende app kun je de ruimtes in kaart brengen.

TESTVERANTWOORDING Om te kunnen bepalen welke robotstofzuiger geschikt is voor jouw woning, hebben we deze test iets anders ingestoken dan je wellicht van ons gewend bent. In plaats van één expert die zijn ervaringen en conclusies deelt, doen we het nu aan de hand van een Review.nl-testpanel. De robotstofzuigers zijn gekoppeld aan deelnemers van het testpanel wier woonomstandigheden matchen aan de eigenschappen van het apparaat. Bijvoorbeeld door een robotstofzuiger die overweg kan met dierenhaar te testen in een woning waar ook daadwerkelijk harige huisdieren rondlopen.

Elke robotstofzuiger heeft zijn rondjes kunnen maken in zo’n drie huishoudens, en elke tester heeft alle ervaringen gedeeld en een rapport opgesteld, dat wij vervolgens in een slotconclusie hebben kunnen verwerken. In tegenstelling tot andere tests is het daardoor niet mogelijk om vergelijkingen tussen de robotstofzuigers te maken. Wel hebben we de testers gevraagd de robotstofzuigers een rapportcijfer mee te geven. Het gemiddelde cijfer van deze rapporten staat vermeld in de scorekaart.

Voor dit testpanel waren zes robotstofzuigerfabrikanten bereid om deel te nemen: AEG, Dyson, Imou, Rowenta, Samsung en Severin.

Uitstekend
Conclusie

De testers waren positief over het schoonmaakresultaat, bij zowel tapijt als gladde vloer. Bij hoogpolig tapijt waren de resultaten iets minder indrukwekkend. Hierbij bleek het geluidsniveau wel ongeveer gelijk aan een reguliere stofzuiger. Het reinigen van de robotstofzuiger zelf was een fluitje van een cent.

Plus- en minpunten
  • Goed schoonmaakresultaat
  • Strak ontwerp
  • Is wel wat lawaaiig
  • Kan niet goed overweg met hoogpolig tapijt

De opvallendste eigenschap van de AEG-robotstofzuiger is zijn vorm: driehoekig. Alle drie de testers roemen het ontwerp. De kunststof behuizing voelt solide aan en kan daarmee tegen een stootje. Over stootjes gesproken: alle botsingen vinden met beleid plaats, waardoor meubel en stofzuiger er weinig van meekrijgen. Verder zorgt de driehoekvorm ervoor dat de zuigmond dieper in de hoeken komt, hoewel het onmogelijk blijft om de uiterste randjes in de hoek mee te pakken. De AEG RX9 maakt de vloer schoon door deze te borstelen én te stofzuigen.

Ook hadden de testers de stofzuiger razendsnel gekoppeld aan de desbetreffende 'AEG Wellbeing'-app. AEG gebruikt deze app ook voor andere verbonden huishoudelijke apparatuur; wel zo handig. Niet erg privacyvriendelijk is dat de robotstofzuiger pas zijn eerste rondje maakt nadat je een account hebt aangemaakt. Al bij dat eerste rondje wordt de kamer zichtbaar in kaart gebracht, waarbij twee laserogen voorkomen dat er tegen objecten wordt op gebotst, ook nadat je die objecten verplaatst. Nadat alles in kaart is gebracht, kun je ook aangeven waar de stofzuiger niet mag komen.

De testers waren positief over het schoonmaakresultaat, zowel op tapijt als op een gladde vloer. Bij hoogpolig tapijt waren de resultaten iets minder indrukwekkend. Verder leek het geluidsniveau wel ongeveer gelijk aan dat van een reguliere stofzuiger. Het reinigen van de robotstofzuiger zelf bleek een fluitje van een cent: "Het legen van de stofbak, dat is echt easy-peasy. Bovenop het gouden knopje indrukken, bakje optillen en legen. Filters even afvegen en hij is weer goed om te gaan", Aldus tester Marijn, die daarbij aangaf dat het ontbreken van een vuilbak in het basisstation daardoor geen gemis was.

Ik heb deze robotstofzuiger nu een paar weken mogen testen en ik ben fan! Ik heb zelf een draadloze stofzuiger, en ik vond dat deze robotstofzuiger van AEG veel beter zijn werk deed dan mijn eigen stofzuiger.

- Danique

Oké
Conclusie

De Dyson-robotstofzuiger blijkt in de praktijk niet zo heel slim, waardoor hij regelmatig vastloopt en niet zonder supervisie te werk kan. Dat is jammer, aangezien het schoonmaken zelf de robot goed af gaat.

Plus- en minpunten
  • Prima schoonmaakkwaliteit
  • Storend geluidsniveau
  • Niet zo slim

Dyson is een merk dat hoog aangeschreven staat als het aankomt op stofzuigers. Daar betaal je naar verhouding dan ook een stevige prijs voor. Het is daarom niet gek dat zich een groot aantal testers had aangemeld om met deze Dyson 360 Heurist-robotstofzuiger aan de slag te gaan. Uiteindelijk is een vijftal testers voor deze klus geselecteerd. Dat leverde flink uiteenlopende scorekaarten op, die varieerden van diepe onvoldoendes tot rapportcijfers waar je de vlag voor uithangt. De scores werden vooral bepaald door eigenschappen waar de gebruiker waarde aan hecht, zoals de schoonmaakkwaliteit en het gebruiksgemak van de robotstofzuiger. Op het eerste gebied maakte Dyson zijn reputatie waar. Kijken we naar het gebruiksgemak, dan laat de stofzuiger het hier en daar afweten.

Er is niks slims aan; je kunt het net zo goed zelf doen!

- Gino

 

De Dyson-zuiger bleek tijdens het testen moeite te hebben met het goed in kaart brengen van de ruimte, waardoor het apparaat de weg terug naar het basisstation kwijtraakte. Dat vastlopen gebeurde helaas regelmatig; niet alleen vanwege de strubbelingen bij het in kaart brengen van de omgeving, maar ook omdat objecten over het hoofd werden gezien en stroeve ondergronden lastig bleken. De testers klagen dat de Dyson helemaal niet zo slim was, waardoor hij steeds een handje nodig had om zijn schoonmaakweg te vervolgen. Al met al dus niet de meest onafhankelijke robotstofzuiger die je een schone huiskamer presenteert wanneer je thuiskomt.

Waar wel hoge scores mee werden behaald, zijn de schoonmaakkwaliteiten van de Dyson 360 Heurist. Dat is gelukkig een gebied waar je Dyson op kunt vertrouwen. De zuigkracht en sterke ronde borstel nemen al het vuil mee, inclusief de hardnekkige hondenharen en het kortpolige tapijt in het huishouden van tester Elise. Dat deed de robotstofzuiger overigens niet bepaald stilletjes, en dat komt dus nog eens boven op het feit dat de Dyson Heurist 360 niet zo onafhankelijk is. Al met al een ervaring die niet helemaal strookt met de reputatie van het merk en de hoge prijs.

OOK EEN ROBOT ZIET MEER BIJ DAGLICHT Het maken van een plattegrond nam bij sommige testers veel tijd in beslag. Een van de testers nam hiervoor contact op met de klantenservice. Deze kwam met de tip om de robot zijn omgeving te laten vastleggen bij daglicht, dan kunnen de waarnemingssensoren beter de omgeving in kaart brengen. Een tip die niet alleen voor de Dyson Heurist 360 goed van pas komt, maar ook voor andere robotstofzuigers.

Uitstekend
Conclusie

Hoewel het merk relatief onbekend is en de prijs laag, waren de resultaten en functionaliteit weer opvallend positief. De Imou Robot is namelijk niet alleen in staat de vloer te stofzuigen en vegen, maar dweilt ook. Het maakt de robot dan ook voornamelijk geschikt voor harde vloeren als plavuizen, PVC en houten vloeren.

Plus- en minpunten
  • Prijs-kwaliteitverhouding
  • Heeft ook een dweilfunctie
  • Is wel lawaaiig
  • Het geheugen is wat beperkt

Er zijn vijf testers aangewezen voor de robotstofzuiger van Imou, en de eensgezindheid was groot: alle testers geven deze robotstofzuiger een 8 als rapportcijfer. Hoewel het merk relatief onbekend is en de prijs laag, waren de resultaten en functionaliteit juist opvallend positief. De Imou Robot is namelijk niet alleen in staat de vloer te stofzuigen en te vegen, maar dweilt ook nog eens. Het maakt de robot dan ook voornamelijk geschikt voor harde vloeren als plavuizen, pvc- en houten vloeren.

Het is grappig hoe de robotstofzuiger navigeert; hij duikt zelfstandig de studeerkamer in en komt vervolgens weer terug. Onze eigen R2-D2!

- Mirande

Deze positieve ervaring wordt vooral getekend door de snelheid waarmee de robotstofzuiger door de kamer blaast. Of eigenlijk zuigt. Daarnaast is het apparaat in staat zijn taakjes te doen zonder botsingen te veroorzaken. In de praktijk bleek een kamer van zo’n 45 m2 in een halfuur te zijn schoongemaakt, waarna de robot zijn weg naar het basisstation terugvindt zónder lege accu. Wanneer de Imou zijn thuisbasis heeft gevonden, is het wel even schrikken 'geblazen'. De robotstofzuiger blaast het verzamelde vuil namelijk in een afvalbak van het basisstation, en dat gaat gepaard met een hoop onverwachte herrie.

De kritiekpuntjes die er zijn kwamen vooral neer op de dweilkwaliteit van de robot. Sommige vieze plekken op de vloer bleven zichtbaar, waardoor onze testers daar zelf nog even met een lapje overheen moesten. Hoewel de robot efficiënt omgaat met zijn accu, kan het gebeuren dat het waterreservoir leeg raakt en de robot begint te dweilen met een droge dweil. Tevens merkt een van de testers op dat de robot slechts geheugen heeft voor één oppervlak. Dat maakt het lastig om hem ook op een andere verdieping in te zetten.

Goed
Conclusie

De stofzuiger doet gewoon zijn ding en neemt daar zeker ook zijn tijd voor, maar gelukkig doet de Rowenta zijn schoonmaakwerk wel goed. Het zuig-, veeg- én dweilresultaat zijn de moeite waard.

Plus- en minpunten
  • Prima schoonmaakresultaat
  • Het reinigen van de afvalbak is kinderlijk eenvoudig
  • Storend geluidsniveau
  • Lastig te doorgronden

De Rowenta X-Plorer-robotstofzuiger is een eigenwijs apparaat dat niet altijd even snugger is. De route die de stofzuiger aflegt, is ondoorgrondelijk, waardoor het sporadisch voorkomt dat een plekje wordt overgeslagen of juist meermaals wordt gereinigd. Ook heeft deze stofzuiger geen zin in drempels of om te stoppen bovenaan de trap. Het gedrag van de Rowenta X-Plorer beter doorgronden aan de hand van de app en handleiding lijkt voor de hand te liggen, maar bood voor de testers geen uitweg. Ons testpanel gaf aan geen idee te hebben wat foutmeldingen in de app of piepjes uit het basisstation nou duidelijk wilden maken.

 

De stofzuiger doet gewoon zijn ding en neemt daar dan ook ruim de tijd voor, maar gelukkig doet de Rowenta zijn schoonmaakwerk wel goed. Het zuig-, veeg- én dweilresultaat is de moeite waard. Ook kan de stofzuiger prima overweg met laagpolig tapijt. Het formaat van het apparaat is subtiel: de robotzuiger is niet zo hoog, waardoor hij onder veel banken en meubels door kan schoonmaken. Minder subtiel is de Rowenta X-Plorer als het aankomt op geluidsniveau: vrijwel alle testers gaven aan dat de robotstofzuiger behoorlijk lawaaierig is.

Ondanks de eigenaardige eigenschappen kun je vertrouwen op een schoon resultaat. Ook hoef je je geen zorgen te maken over de accuduur en is het reinigen van de opvangbak van de Rowenta-stofzuiger zo gepiept.

De robot is niet echt slim; het lijkt alsof-ie maar wat 'aanrommelt' zonder doel en patroon. De eerste paar keer kan ik me dat voorstellen, omdat de ruimte nog niet bekend is, maar na twee weken zou het beter moeten.

- Frank

Uitstekend
Conclusie

De duurste robot uit de test is ook een van de betere stofzuigers. Hij vangt vrijwel alles op wat dieren achterlaten, zoals beloofd. Bovendien is de stofzuiger behoorlijk pienter.

Plus- en minpunten
  • Geschikt voor alle vloeroppervlakken
  • Opvallend slimme robot
  • Wel erg prijzig

De duurste en meest luxe uitvoering uit dit overzicht is de Samsung JetBot AI+, een robotstofzuiger die eruitziet alsof je ‘m op mars kunt landen. Wellicht komt dat doordat het lijkt alsof de stofzuiger op rupsbandjes rijdt. Hoewel we geen testers hebben kunnen vinden op Mars, heeft de JetBot AI+ wel zijn rondjes kunnen maken op verschillende ondergronden, zoals laminaat, tapijttegels en hoogpolig tapijt. Alle oppervlaktes werden keurig schoongemaakt met borstels en stofzuiger, en dat zonder vastlopers. Hierbij werd ook duidelijk dat Samsungs robotstofzuiger daadwerkelijk zaken aanleert. Zo merkt een van de testers op dat schoonmaakrondes die de eerste keren anderhalf uur duurden, uiteindelijk binnen een halfuur werden uitgevoerd. De SmartThings-app van Samsung is daarbij een handige aanvulling. Zo kun je bijvoorbeeld instellen dat de robotstofzuiger vast begint als je van je werk naar huis vertrekt, zodat je thuiskomt in een keurig schoongemaakt huis.

Samsung gaat er prat op dat de JetBot AI+ niets te duchten heeft van wat dieren zoal achterlaten. Daarom hebben we de stofzuiger rondjes laten maken bij dierenvrienden. De testers hadden kittens, vogels en honden in huis, en allemaal kwamen ze tot de conclusie dat de JetBot AI+ daar goed mee overweg kan. Toch kon de robot niet voorkomen dat in sommige hoekjes nog weleens wat vuil achterbleef, en tester Carmen vond nog wel wat zaadjes rondom de vogelkooi. Dat is te wijten aan het feit dat de stofzuiger netjes twee centimeter afstand van meubels en muren houdt. Dat is uit te schakelen, maar zorgt wel voor wat botswerk.

De testers geven allemaal aan dat deze robotstofzuiger ondanks de hoge prijs doet wat Samsung belooft en uitblinkt in gebruiksgemak en slimme functies. Zonder al te veel herrie, zonder accuproblematiek en met een handig oplaadstation met vuilbak, waar de JetBot AI+ automatisch zijn verzamelde vuil in stort.

De stofzuiger ziet alle obstakels in de kamer en veegt daar netjes omheen. Als hij om de hond heen moet zuigen, komt hij later – als de hond is opgestaan – zelfs nog even terug om dat stukje alsnog te zuigen.

- Paul

Uitstekend
Conclusie

De Severin RB 7026 is een slimme koop. De prijs is bijzonder toegankelijk. Alle testers waren positief over de zuigkracht van de robotstofzuiger en het feit dat alle hoekjes en randjes prima schoongemaakt worden.

Plus- en minpunten
  • Interessante prijs
  • Goede schoonmaakkwaliteit
  • Slim apparaatje
  • Plaatsing basisstation
  • Ongeschikt voor hoogpolig tapijt

De Severin RB 7026 is een slimme koop. De prijs is bijzonder toegankelijk en de ervaringen van alle vijf de testers waren opvallend positief, met twee zevens, een acht en twee negens(!) als rapportcijfers. Alle testers waren tevreden over de zuigkracht van de robotstofzuiger en het feit dat alle hoekjes en randjes prima worden schoongemaakt.  De lange borstels zijn daar ideaal voor. Het apparaat gaat makkelijk over op tapijt en andere ondergronden. Laagpolig tapijt kan de stofzuiger prima aan, waarbij wordt opgemerkt dat de Severin automatisch meer zuigkracht gebruikt zodra deze een vloerkleed aanpakt.

Het basisstation van de Severin RB 7026 moet even goed worden gepositioneerd, met minstens 50 centimeter ruimte aan weerszijden. Zo kan de stofzuiger optimaal zijn koers bepalen en natuurlijk de weg weer terugvinden. Wanneer dat niet gebeurt, lijkt de stofzuiger wat onhandiger en onzekerder, waarbij de robot wat huiverig en met botsinkjes de kamer rondgaat.

De ene tester liet de robotstofzuiger 's nachts het schoonmaakwerk doen, om zo 's ochtends op te staan in een schone woning. Het geluidsniveau van de Severin RB 7026 liet dat gewoon toe. Dat zorgt er ook voor dat je gewoon op de bank kunt zitten terwijl de robotstofzuiger voorbij rijdt. Een unieke functie hierbij is dat de Severin-robotstofzuiger over een afstandsbediening beschikt waarmee je het apparaat gericht naar een plek stuurt waar vuil ligt, of naar een andere kamer, wanneer het geluid je toch even te veel wordt. De robotstofzuiger weet goed welke plekken wel en niet gedaan zijn, dus als een stukje wordt overgeslagen vanwege een commando via de afstandsbediening of een lege accu, dan komt de stofzuiger op een later moment alsnog terug voor een poetsbezoekje.

De robot past zich goed aan op de ondergrond. Stof is totaal geen probleem voor deze robot, maar ook zand neemt hij moeiteloos op.

- Miranda

Conclusie: wat is de beste robotstofzuiger voor jou?

De meest eenduidige conclusie uit alle verzamelde reviews van onze testers? Nou, zo’n robotstofzuiger weet meer vuil te vinden dan je zou denken. Alle testers verbaasden zich over de oogst van de stofzuiger bij het legen van de vuilbak. Ongeacht het geteste model. Wel was er enige teleurstelling over het geluidsniveau van vrijwel alle robotstofzuigers.

De beloofde functies van de stofzuigers werden nagekomen: functies met betrekking tot dweilen, huisdierfilters en vloeroppervlakken bijvoorbeeld. Elke robot paste zijn schoonmaakmethode uitstekend aan op de vloer: laminaat, pvc of vloerbedekking was geen probleem. Hoogpolig tapijt is echter niet voor elke robotstofzuiger weggelegd.

Sommige robotstofzuigers konden niet deelnemen aan de test, zoals modellen van Eufy en iRobot. Mocht je een robotstofzuiger op het oog hebben die niet aan deze gebruikerstest heeft deelgenomen, ga dan goed na wat je behoeftes zijn (bijvoorbeeld als je een allergie, huisdieren of hoogpolig tapijt hebt) en stem de functionaliteit van de robotstofzuiger hierop af. Ga van de robotstofzuiger die aan jouw eisen voldoet ook de (onafhankelijke) gebruikersreviews na. Zo weet je goed wat je kunt verwachten en kun je zorgeloos je stofzuigwerk uitbesteden.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare inbouwvaatwassers voor max 550 euro
© Kryuchka Yaroslav
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare inbouwvaatwassers voor max 550 euro

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goede inbouwvaatwasser met een scherpe prijs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Disclaimer Op het moment van schrijven zijn de besproken vaatwassers bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 550 euro. De prijzen kunnen schommelen.

Beko BDIN38440

Deze goedkope inbouwvaatwasser van Beko heeft plek voor veertien zogeheten couverts. Nuttig wanneer je een keer extra eters hebt, want alle borden, (soep)kommen, kopjes en bestek passen probleemloos in de BDIN38440. Voor messen, lepels en vorken levert de fabrikant een uitneembaar mandje mee. Handig voor het in- en uitladen. Heb je een open (woon)keuken, dan is het lage geluidsniveau van 44 decibel een pluspunt. Er schijnt een rood lampje op de vloer dat de status van de vaatwasser aangeeft. Hieraan zie je of de wascyclus nog bezig is.

Kort nadat het gekozen afwasprogramma is afgerond, opent vanzelf de deur. Hierdoor ontsnapt er vocht uit de vaatwasser. Het voordeel hiervan is dat je bijvoorbeeld plastic borden en broodtrommels niet naderhand hoeft te drogen. Vergeten om het apparaat aan te zetten? Start dan het zogeheten Fast+-programma en heb binnen korte tijd weer een schone vaat. Je kunt als alternatief ook een energiezuinige of extra hete wascyclus activeren. De Beko BDIN38440 past in een standaard nismaat van zestig centimeter, zodat je hem in de meeste keukens kunt integreren. Lees hier enkele reviews van Kieskeurig.nl-bezoekers.

Inventum IVW6008A

Vermoedelijk zul je niet gauw een goedkopere inbouwvaatwasser vinden. Bovendien heeft de Inventum IVW6008A ook nog eens een goede reputatie. Tientallen consumenten komen namelijk tot een gemiddelde beoordeling van een 8,4. Veelgenoemde voordelen zijn de eenvoudige bediening en de ruime binnenzijde met plek voor dertien couverts. Volgens diverse reviewers kun je dit apparaat daarnaast makkelijk inbouwen. Over het volumeniveau van 45 decibel zijn de meningen verdeeld. De een vindt deze vaatwasser stil, terwijl de ander wel wat geluidshinder ervaart.

Zodra je de witte deur openmaakt, zie je op de bovenste rand een bescheiden bedieningspaneel. Hierop kun je kiezen tussen zes programma's. Wie weinig afwas heeft, schakelt de optie Halve belading in. Hierdoor wordt de wascyclus sneller uitgevoerd. Daarnaast bespaar je daarmee water. Voor zonnepaneelbezitters is de startuitstelfunctie een uitkomst. Vertraag de start met drie, zes of negen uur en kies zo een tijdstip dat de panelen stroom opwekken. De IVW6008A heeft een flexibele indeling. Verstel bijvoorbeeld de bovenste lade, waardoor je onderin hoge pannen kwijt kunt. Inventum geeft op zijn producten vijf jaar garantie.

Bosch SMV46KX55E

De breed verkrijgbare Bosch SMV46KX55E heeft op het moment van schrijven de laagste prijs ooit. Hoewel de Duitse witgoedspecialist in zijn eigen webwinkel een prijs van 879 euro hanteert, duiken meerdere webshops onder de grens van vijfhonderd euro. Ten opzichte van de meeste andere vaatwassers in deze prijsklasse heeft dit model bovenin een besteklade. Gunstig, want dankzij drie laadniveaus kun je heel wat vuile borden, pannen en glazen plaatsen. Naast bestek passen er in de bovenste lade ook nog kleine koffiekopjes.

Ondanks de relatief lage aanschafprijs heeft deze luxe vaatwasser een uitgebreid bedieningspaneel inclusief display. Plaats je bijvoorbeeld pannen met (aangekoekte) etensresten, dan komt de extra hete wascyclus van zeventig graden goed van pas. Je kunt ook voor een energiezuinig of kort (één uur) programma kiezen. Verder is er een optie om de vaatwasser automatisch te laten reinigen. Je stelt de start van een gekozen wascyclus zo nodig uit en ziet aan de ledspot op de vloer in hoeverre de SMV46KX55E nog bezig is. Met een opgegeven geluidsniveau van 44 decibel maakt dit apparaat nauwelijks lawaai.

Lees ook: De belangrijkste functies en programma's van je vaatwasser uitgelegd

ETNA VW640N

Voor een vaatwasser in dit prijssegment kent de recent verschenen ETNA VW640N een laag energieverbruik. Reken na honderd cycli op een verbruik van slechts 75 kilowattuur. Wegens het geringe geluidsniveau van veertig decibel leent dit model zich goed voor plaatsing in een open (woon)keuken. Een nuttige optie is de ingebouwde ledverlichting. Hierdoor kun je de vaatwasser ook 's avonds makkelijk in- en uitruimen. Er is ruimte voor veertien couverts. Wil je grote borden en/of pannen plaatsen? Wijzig dan de hoogte van de bovenste lade. Voor bestek is er een mandje bijgesloten.

Deze vaatwasser telt heel wat programma's, zoals extra snel, extra intensief en extra droog. Als alternatief voor laatstgenoemde wascyclus opent de VW640N op jouw verzoek automatisch de deur. Zo ontsnapt de vochtige lucht, waardoor je droge vaat kunt uitruimen. Zit de vaatwasser maar voor de helft vol? Bepaal dan via het bedieningspaneel dat je alleen de bovenste of onderste lade wilt afwassen. Lees hier enkele reviews van consumenten die dit product al hebben gekocht.

Siemens SN61HX08VE

Je verbindt de Siemens SN61HX08VE optioneel met een app, zodat je de voortgang op een smartphone kunt volgen. Selecteer op afstand een programma en schakel het apparaat in. Als je bij de vaatwasser in de buurt bent, zie je aan de blauwverlichte ledspot op de vloer in hoeverre het wasprogramma nog bezig is. Heb je last van het geluid, omdat je bijvoorbeeld even een interessant krantenartikel wilt lezen? Activeer in dat geval voor een halfuur de stille modus. Overigens bedraagt het reguliere geluidsniveau 46 decibel.

Op de SN61HX08VE zijn alle gangbare programma's te vinden, zoals een energiezuinige en snelle modus. Een waardevolle toevoeging is dat je favoriete instellingen kunt kiezen. Activeer in het vervolg met één druk op de knop een aangepaste cyclus. Daarnaast is het automatische vaatwasprogramma het vermelden waard. Hierbij meet een sensor de vuilgraad van het spoelwater, waarna de temperatuur en waterhoeveelheid worden aanpast. Zo wordt er precies genoeg water gebruikt! Deze vaatwasser heeft een capaciteit van dertien couverts. Dankzij een aparte besteklade verdeel je de vuile vaat over drie laadniveaus.

▼ Volgende artikel
Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkijzer?
© ALES MUNT
Huis

Waar moet je op letten bij het kopen van een strijkijzer?

Er zijn talloze soorten strijkijzers te koop, wat het best ingewikkeld kan maken om het juiste apparaat te kiezen. Stoomstrijkijzer, stoomgenerator, droogstrijkijzer: welke heb je nodig én waar moet je op letten als je er een koopt?

Dit artikel in het kort: Als strijken niet je favoriete klusje is, zit je niet te wachten op een strijkijzer dat zwaar is, moeilijk over je kleding manoevreert en, erger nog, kreukels niet glad krijgt. Met het lezen van dit artikel voorkom je een miskoop. Let bij het uitkiezen van je nieuwe strijkijzer onder andere op: • Of het apparaat wel of geen stoomfunctie heeft • Hoe hoog het vermogen van het strijkijzer is • Hoe je de temperatuur instelt • Het gewicht en de vorm van het strijkijzer • Extra functies, zoals sproeifunctie, stoomstootfunctie en automatisch uitschakelen Lees zeker ook: Tips om je kleding op de juiste manier te strijken

Niet iedereen is bij het kopen van een nieuw strijkijzer even kieskeurig. Vaak kiezen we een strijkijzer dat er een beetje leuk uitziet, lekker in de hand ligt en natuurlijk niet al te duur is. Toch is het slim om ook naar andere aspecten te kijken. Zo kun je niet met ieder strijkijzer even makkelijk grote hoeveelheden was wegstrijken, en is het ene strijkijzer beter geschikt om hardnekkige kreukels glad te strijken dan het andere. Met onderstaande checklist weet je zeker dat je nieuwe strijkijzer een schot in de roos is.

Wel of geen stoom?

Misschien wel de belangrijkste vraag in je zoektocht naar een goed strijkijzer is of je wel of niet voor een exemplaar met stoomfunctie kiest. Ga je wél voor stoom, dan heb je in die categorie ook weer verschillende opties. Stoomstrijkijzers zijn reguliere strijkijzers met een klein waterreservoir in het apparaat zelf. De tweede optie is de stoomgenerator, met een extern waterreservoir tot wel twee liter. Geen stoomfunctie nodig? Dan kies je voor een simpel droogstrijkijzer.

Strijken met stoom helpt om de vezels van een stof zachter en soepeler te maken, waardoor je kreukels makkelijk gladstrijkt. Het reguliere stoomstrijkijzer is dan ook veruit de populairste strijkijzersoort. Dit type strijkijzer is niet al te duur en is ideaal als je wel regelmatig strijkt, maar niet wekelijks hele wasmanden. Ook is hij compact van formaat én je kunt hem op iedere strijkplank kwijt.

Dat ligt wat anders bij een stoomgenerator. Vanwege het uitgebreide stoomstation heeft dit type strijkijzer namelijk een strijkplank met een groter plateau nodig. Een stoomgenerator heeft dan wel weer als groot voordeel dat je dankzij dat externe waterreservoir vrijwel oneindig kunt doorstrijken. Ook heeft een stoomgenerator een veel krachtiger stoomvermogen dan een gewoon stoomstrijkijzer, waardoor je zelfs de meest hardnekkige kreukels uit je wasgoed krijgt.

©Arestov Andrew - stock.adobe.com

Dat een stoomgenerator zo groot van formaat is, betekent overigens niet dat je met dit type strijkijzer niet prettig strijkt. Integendeel: je haalt het ijzer voor het strijken namelijk uit het waterreservoir. Daardoor is dit type strijkijzer juist lichter en behendiger dan een gewoon stoomstrijkijzer, waarvan je waterreservoir tijdens het strijken 'meedraagt'.

Tot slot is er nog het droogstrijkijzer zonder stoomfunctie. Dat strijkijzer is vanwege het gebrek aan stoom wat minder geschikt voor moeilijke kreukels en stugge stoffen, maar perfect voor wanneer je zo nu en dan een T-shirt of overhemd strijkt. Droogstrijkijzers zijn een stuk goedkoper dan stoomstrijkijzers en stoomgeneratoren én zijn compact en licht van gewicht. Fijn is ook dat dit type strijkijzer niet regelmatig hoeft te worden ontkalkt.

Met een goed strijkijzer alleen ben je er niet ...

... een fijne strijkplank erbij en de kreukels verdwijnen als sneeuw voor de zon

Vermogen

Het vermogen van een strijkijzer is waarschijnlijk niet het eerste waar je op let, maar dit heeft wél grote invloed op hoe jouw strijkijzer presteert. De wattage van strijkijzers kan variëren van zo'n 800 tot 2600 watt - nogal een verschil! Het vermogen bepaalt hoe snel een strijkijzer opgewarmd is, maar ook hoe warm een strijkijzer kan worden én hoe makkelijk het apparaat deze hitte kan vasthouden. Een constante temperatuur is handig bij het strijken van lastige stoffen en kreukels. Maar ook de stoomkracht hangt af van het vermogen van je strijkijzer. Over het algemeen geldt: hoe hoger het vermogen, hoe meer stoomkracht het apparaat heeft en hoe betere resultaten je krijgt.

Temperatuurinstelling

Moderne strijkijzers beschikken steeds vaker over automatische temperatuurinstelling. Dat houdt in dat het apparaat de temperatuur met behulp van sensoren automatisch aanpast aan de stof die eronder ligt. Handig, want zo wordt het strijkijzer nooit zomaar te heet en blijft de stof mooi intact.

Misschien geef je toch de voorkeur aan een ouderwetse draaiknop op je strijkijzer. Zo'n draaiknop heeft als voordeel dat je zelf alle controle hebt over de temperatuur, en dat je dus ook hogere temperaturen kunt gebruiken voor moeilijkere kreukels. Wat de temperatuurinstelling betreft, is het één niet per se beter dan het ander; het hangt er helemaal vanaf wat je zelf fijn vindt. Houd er wel rekening mee dat een model met automatische temperatuurinstelling vaak wat duurder is.

Gewicht en vorm

Om comfortabel te kunnen strijken heb je een strijkijzer nodig dat je geen lamme arm bezorgt en dat ook moeilijke hoekjes eenvoudig gladstrijkt. Besteed dus zeker aandacht aan het gewicht en de vorm van je nieuwe strijkijzer. Ideaal is een zo breed mogelijke strijkzool met spitse punt. Daarnaast wil je een strijkijzer dat zo licht mogelijk is, het liefst onder de één kilo. Ben je van plan wekelijks wasmanden vol weg te gaan strijken, dan kun je een stoomgenerator overwegen. Deze strijkijzers zijn extra licht dankzij hun externe waterreservoir én strijken lekker krachtig.

©Maksims_Liene | fotoduets

Extra functies

Veel strijkijzers beschikken over handige functies die je misschien aanspreken, zoals de sproeifunctie, stoomstootfunctie en automatisch uitschakelen. Met de sproeifunctie spuit je in plaats van een grotere hoeveelheid stoom een lichte nevel over de stof, wat helpt bij het gladstrijken van niet al te hardnekkige kreukels. De stoomstootfunctie is ideaal voor kreukels die je er met de normale stoomfunctie niet uitkrijgt, maar bijvoorbeeld ook voor het strijken van zwaardere stoffen én voor het verticaal stomen van hangende kleding. Automatisch uitschakelen zorgt ervoor dat het strijkijzer na gebruik niet per ongeluk aan blijft staan. Dat voorkomt ongelukken én scheelt wat op je energierekening.