Snelle bespaartip: check de circulatiepomp van je verwarmingsinstallatie

Snelle bespaartip: check de circulatiepomp van je verwarmingsinstallatie

Geplaatst: 16 januari 2023 - 18:31

Aangepast: 27 juli 2023 - 10:54

Dirk Schoofs

Verwarming minder hoog of uit, korter douchen, zo weinig mogelijk apparaten op stand-by: iedereen probeert tegenwoordig zo min mogelijk energie te gebruiken. Maar heb je ook al gekeken naar je circulatiepomp? Deze pomp is immers verantwoordelijk voor 5 tot 10 procent van het totale elektriciteitsverbruik in huis. Tijd om te controleren of deze pomp nog up-to-date is en op de zuinigste stand draait. Daarmee kun je echt besparen!

🔋 Nog meer besparen? Lees het artikel In elke kamer van je huis energie besparen? Dat lukt met deze tips.

Wordt je woning verwarmd door een systeem waarbij warm water de vloerverwarming, de radiatoren of de convectoren op temperatuur brengt, dan is er in huis een apparaat dat dit water rondpompt. De circulatiepomp die meestal in de buurt van de cv-brander of warmtepomp staat, stuwt dit water door de verwarmingsleidingen van het gebouw.

De thermostaat stuurt de circulatiepomp

In een thermostaat zitten verschillende sensoren die de temperatuur in een ruimte meten. Wanneer de temperatuur in de kamers onder de ingestelde doeltemperatuur daalt, zal de thermostaat de circulatiepomp automatisch inschakelen. Registreert de thermostaat dat de doeltemperatuur in de verschillende ruimtes is bereikt, dan zal hij de circulatiepomp weer uitschakelen. Zo’n circulatiepomp zorgt dus alleen voor het rondpompen van het water; het verwarmen van het water gebeurt door de cv-ketel of de warmtepomp. In sommige cv-ketels is de circulatiepomp ingebouwd, maar als je het frontpaneel verwijdert, zie je ook daar deze pomp zitten. Zo’n circulatiepomp draait op elektriciteit en het loont de moeite om te letten op het rendement van dit onderdeel. Zeker wanneer er in de installatie twee van deze pompen draaien, zoals vaak het geval is bij vloerverwarming.

Als je je oor tegen de pomp houdt, hoor je die heel duidelijk draaien.

© Roman - stock.adobe.com

Als je je oor tegen de pomp houdt, hoor je die heel duidelijk draaien.

Oude pompen zijn grootverbruikers

Oude verwarmingsinstallaties hebben een standaardcirculatiepomp die altijd met dezelfde snelheid draait. Deze pompen hebben slechts twee opties: aan of uit. Een heel stookseizoen verbruiken ze een vermogen tussen 70 en 80 W. Een stookseizoen mag je rekenen op ongeveer 6.000 uren per jaar. Een eenvoudige rekensommetje leert ons dat bij dit type circulatiepomp het jaarlijkse stroomverbruik oploopt naar tussen de 420 en 480 kWh. Dat is meer dan wat een recente vaatwaasmachine of wasmachine jaarlijks verbruikt. Deze circulatiepompen mag je gerust tot de grootverbruikers rekenen.

Het loont de moeite om een oude circulatiepomp te vervangen.

© bazyuk

Het loont de moeite om een oude circulatiepomp te vervangen.

Drie standen

Sinds de jaren negentig zijn er circulatiepompen die in drie standen werken. Dit type pomp heeft een vermogen van 25 tot 75 W. Wanneer zo’n pomp een volledig stookseizoen ononderbroken zou werken, verbruikt hij tussen 150 en 300 kWh. Dat is dus een aanzienlijk lager verbruik. Heb je nog een circulatiepomp met drie snelheden, kijk dan even of hij op de laagste stand ingesteld is. Probeer gewoon of die laagste stand volstaat om het warm te krijgen in alle kamers. Als dit lukt, heb je zonder een eurocent uit te geven een flinke besparing gerealiseerd.

Boven op de pomp vind je de knop om een van de drie standen te kiezen.

Boven op de pomp vind je de knop om een van de drie standen te kiezen.

Weten welke warmtepomp bij jou past?

Doe de check op Kieskeurig.nl en je weet het binnen 5 minuten!

Hoogrendementspompen

Er zijn tegenwoordig ook hoogrendementspompen verkrijgbaar. Ze kiezen de snelheid in functie van hetgeen werkelijk nodig is. Zo’n moderne pomp werkt volautomatisch waardoor hij jaarlijks slechts 110 kWh aan energie verbruikt. Hoogrendementspompen verbruiken minder stroom dan ooit door een nieuwe soort motor met speciale magneten en een ingebouwde elektronische snelheidsregeling. Fabrikanten hebben ze ingedeeld in de klasse A, B, C of D. Je leest deze klasse op de verpakking of in de handleiding. Klasse A verbruikt het minste. Pompen met een B-label verbruiken tot 60 procent minder energie dan hun D-tegenhanger.

Hoe weet je dat je een nieuwe cv-pomp nodig hebt?

Maakt de verwarmingsketel erg veel lawaai, dan is dat geluid meestal afkomstig van een schurende circulatiepomp. Ook als je het gevoel hebt dat het huis niet goed of trager dan normaal op temperatuur komt, is het verstandig om even de circulatiepomp te controleren. Heb je een cv-pomp waarop je de drie standen handmatig moet instellen, dan is het mogelijk dat de pomp gewoon te traag is ingesteld. Los het probleem dan op door de pomp een stand hoger te schakelen.

Vervangen

Is je circulatiepomp aan vervanging toe, vraag dan uitdrukkelijk om een hoogrendementspomp te plaatsen. Als je een oude pomp vervangt door een pomp met A-label, mag je rekenen op een terugverdientijd van vier jaar, terwijl zo’n circulatiepomp van dit label gemiddeld vijftien tot twintig jaar meegaat. Een pomp met C- of B-label kost minder dan een A-label, maar in verbruik komen ze op lange termijn duurder uit. De prijs hangt af van het energielabel en de capaciteit van de pomp. Een model uit klasse A kost tussen de 300 en 350 euro. Een model uit klasse B kost ongeveer 180 euro. Trouwens, een hoogrendementspomp werkt ook nog stiller en er is minder kans dat radiatoren en leidingen lawaai maken.

Watch on YouTube

Meer zien? De complete Huis verwarmen-collectie van ID.nl staat op YouTube.

💧Heb jij een nieuwe CV-ketel nodig? Vraag de (vrijblijvende) offerte aan!

Vraag een offerte aan voor cv-ketels:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten