De slimme watermeter: dit is het en dit heb je eraan

De slimme watermeter: dit is het en dit heb je eraan

Energiezuinigheid

Geplaatst: 24 januari 2023 - 11:32

Aangepast: 1 februari 2023 - 09:45

Wesley Akkerman

Natuurlijk wil je weten hoeveel gas en stroom je verbruikt, maar het kan ook interessant zijn om te weten hoeveel water je verbruikt. Niet omdat je daar honderden euro's mee kunt besparen٭ (de tarieven voor water liggen gelukkig een enorm stuk lager dan voor energie), maar wel omdat duurzaamheid intussen helemaal geen vies woord meer is, integendeel. Dat monitoren van je waterverbruik gaat heel makkelijk met een slimme watermeter. Wat zo'n meter precies doet en wat de voordelen zijn? ID.nl legt het uit.

٭ Soms trouwens wel. Daar komen we verderop op terug!

Ook het lezen waard: Zuinig douchen met een regendouche? Het kán!

Wanneer je denkt aan het woord slim, dan denk je tegenwoordig al gauw aan een smarthome. Een huis vol producten die onderling met elkaar communiceren en allerlei zaken automatisch voor je regelen. Maar het kan ook veel simpeler. Dat bewijst de slimme watermeter: een apparaat waarmee je je waterverbruik in huis meet. En dat slimme? Nou, je kunt hem aan je wifi-netwerk koppelen en dan de gegevens uitlezen die het apparaatje gemeten heeft.

Wat heb je aan een slimme watermeter?

Om te bepalen of een slimme watermeter iets voor jou is, wil je natuurlijk eerst weten wat je er precies aan hebt. In het kort: zo’n slimme meter geeft je allereerst inzicht. Want je verbruik is letterlijk zichtbaar wanneer je water ziet stromen. En wanneer je geen water in beweging ziet, dan is er dus geen verbruik. Daarnaast maakt het je bewust van de hoeveelheid water die er dagelijks bij jou doorheen gaat. Dat kan ervoor zorgen dat je bewuster met water omgaat. En dat kan geld schelen. Niet heel veel (afhankelijk van je drinkwaterleverancier liggen de prijzen ergens tussen de 85 cent en 1,73 euro per kubieke meter (deze prijzen zijn inclusief 9 procent btw), maar toch. Alle kleine beetjes, enzovoorts.

Een gemiddeld Nederlands huishouden verbruikt 100.000 liter (100 m3) drinkwater per jaar

- Drinkwaterbedrijf PWN

Inzicht en bewustwording ...

... dat zijn ook meteen de twee grootste voordelen van zo’n slimme watermeter voor in huis. Na het installeren kun je het apparaat koppelen aan een gratis beschikbare app. Daarin kun je tot op de minuut je verbruik in kaart brengen. Je stelt de kostprijs in en ziet dan ook staan wat je verbruik maandelijks kost. Zo kun je bijvoorbeeld voor jezelf bepalen of je misschien korter moet gaan douchen (of de douche even uitzet wanneer je je inzeept) of op een andere manier moet gaan afwassen. En wat verbruikt die wasmachine nou eigenlijk? Dat krijg je allemaal te zien.

Binnen de app van HomeWizard kun je nauwkeurig je verbruik volgen. In de bovenstaande screenshot staat het waterverbruik er niet tussen, maar ook dat kun je dus terugzien binnen de app.

De slimme watermeter gebruiken

De slimme watermeter koppel je aan de watermeter die je al bij jou in huis hebt hangen. Je hebt hier nog wel een adapter voor nodig, maar in principe moet je elke slimme meter aan elke analoge meter kunnen koppelen. Lees je voor aankoop wel even in. Niet alleen over wat het product kan, maar ook of dat compatibel is met jouw watermeter. Neem bijvoorbeeld de HomeWizard Watermeter, één van de populairste slimme meters van dit moment. Die werkt met de meeste watermeters met een Itron-, Elster- of Sensus-montage. Je kunt deze watermeter trouwens ook kopen als onderdeel van een set die ook je stroom- en/of gasverbruik meet.

Een slimme watermeter installeren is gelukkig zo gepiept en binnen enkele minuten gefikst. Via de meegeleverde adapter sluit je hem aan op de analoge meter. Je moet erop letten dat de watermeter met internetverbinding goed bevestigd zit op de literdraaiwiel. Via dit draaiwiel kan het apparaat namelijk meten hoeveel water je verbruikt. Om even het voorbeeld van de HomeWizard-versie aan te halen: dat kan tot 0,3 liter nauwkeurig. De positie van het literdraaiwiel bepaalt het verbruik. Daar kan dus een lichte afwijking in zitten, maar verder is de meting gelukkig nauwkeurig.

Slimme watermeters heb je in allerlei vormen. Sommige werken met wifi, zoals die van HomeWizard, terwijl andere meters aan slimme smarthomesystemen gekoppeld kunnen worden, zoals Zigbee).

De hamvraag (ook al is het spaarvarken niet van vlees en bloed 😉) is natuurlijk: helpt een slimme watermeter je besparen?

© Andrzej Rostek

٭ We zouden nog even terugkomen op dat besparen

Het toilet van een goede vriend van ID.nl’s Eline bleef continu doorlopen. Voor zijn gevoel was dat echter iets dat alleen maar incidenteel gebeurde. Want hoe gaat dat? Je trekt de deur van de badkamer achter je dicht en bent zoiets meteen weer vergeten. Totdat de rekening kwam. Ongelogen: 300 euro! Of die collega die (nadat hij de tuinslang had afgekoppeld) vergeten was zijn buitenkraan af te sluiten. Maar het was herfst, dus hij kwam nauwelijks meer in de tuin. De grote plassen (formaat pierenbad) vielen hem zelf niet op, totdat een vriend die op bezoek was buiten in de tuin een sigaretje ging roken ...

Wie een slimme watermeter heeft, merkt dat er iets niet klopt. Want met zo'n meter ga je vanzelf bewuster met je waterverbruik om. Daar valt ook lekkagedetectie onder. Want hoe kan het nou ineens zijn dat je waterverbruik geleidelijk aan omhoog gaat, terwijl er tot zover je weet geen enkele kraan openstaat? Dan moet er ergens een lekkage zijn. De slimme watermeter kan niet helpen opsporen wáár precies, maar laat wel zien dat er ergens een probleem is. Het is aan jou om uit te zoeken wat er aan de hand is. Maar of dat nu een vergeten kraan is of een echte lekkage: dankzij de watermeter grijp je een stuk sneller in dan zónder. Goed voor het milieu, en uiteindelijk dus ook goed voor je portemonnee!

Elke druppel is er één!

Snel gedaan: een waterbesparende douchekop gebruiken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000