Zuinig douchen met een regendouche? Het kán!

© Lucian H Milasan

Zuinig douchen met een regendouche? Het kán!

Geplaatst: 28 december 2022 - 09:27

Aangepast: 25 juli 2023 - 13:49

Dirk Schoofs

Regendouches zijn heerlijk ontspannend, maar helaas verbruiken ze vaak veel water ¬– en dat merk je wanneer de rekening van het waterbedrijf in de bus valt. Gelukkig zijn er allerlei oplossingen om het verbruik van de regendouche binnen de perken te houden. ID.nl laat je zien hoe.

Ook interessant voor jou: Bespaar tot wel 6000 liter water met deze simpele tips.

De regendouche is sinds 2007 op de Nederlandse markt. Eerst zag je ze vooral in hotels, maar inmiddels zijn ze ook in onze woningen het pronkstuk van de badkamer geworden. Het design wordt steeds strakker en vaak is de verticale stang waarmee je de douchekop hoger of lager zet gewoon weggelaten, waardoor de badkamer een luxueuze uitstraling krijgt. En het is nog lekker douchen ook: de fijne gaatjes verdelen het warme water in een brede straal over heel het lichaam zodat je rug niet koud wordt als je je gezicht onder de waterstraal houdt. Een nadeel is dat zo’n regendouche extreem veel water verbruikt.

regendouche

© Morad HEGUI

De regendouche is vaak de blikvanger van de badkamer.

Maar … je verbruikt per jaar twee zwembaden aan water méér

Door een gewone ouderwetse douchekop stroomt 9 liter water per minuut, bij een regendouche loopt dit op van 20 tot 25 liter water per minuut (afhankelijk van het model). We hebben er niet met de stopwatch naast gestaan, maar men neemt aan dat de Nederlander gemiddeld 8 minuten per dag doucht. Dat betekent dat zo’n regendouche 88 liter tot 128 liter water méér verbruikt per persoon en per dag. Wanneer we over een gezin van 4 personen spreken die ieder 5 keer per week van zo’n regendouche gebruikmaken, komt dit uit op 80 douchebeurten per maand. Een eenvoudige vermenigvuldiging leert ons dat dit maandelijks een meerverbruik aan water betekent van tussen de 7.040 en 10.240 liter. Dat getal zegt misschien niet zo veel, dus we maken het concreet. Een rechthoekig tuinzwembad van 8 bij 4 meter en 1,60 m diep bevat 51.200 liter water. Met het meerverbruik van regendouche voor 4 personen kun je op jaarbasis in het beste geval 1,5 zwembad en in het slechtste geval meer dan 2 zwembaden vullen. En we hebben het hier alleen over waterverbruik, uiteraard moet dit water ook tot 38°C worden verwarmd. Slik.

Kan dat niet minder?

Spoiler alert: ja. Hieronder laten we je een aantal oplossingen zien.


Douchetimer

Het meest voor de hand liggend is minder douchen en/of korter douchen. Iedere minuut die de douchekraan minder open staat, bespaart je 2.200 liter per jaar. Een goedkope douchetimer of douchecoach helpt ook om korter te douchen. Er zijn zelfs doucheradio’s te koop met een timer.

Een eenvoudige douchetimer herinnert je dat je lang genoeg onder de douche staat.

© Dirk Schoofs

Een eenvoudige douchetimer herinnert je eraan dat je lang genoeg onder de douche staat.

Waterbesparende regendouche

Een andere oplossing is de waterbesparende regendouche-set. Zo’n set bestaat meestal uit de combinatie van een regendouche, een handdouche en een thermostaatkraan. Hiermee kun je schakelen tussen de hand- en de hoofddouche. Gezien de luxe is zo’n set behoorlijk zuinig, want het waterverbruik is maximaal 7 tot 9 liter per minuut. De grote merken zoals Grohe en Hansgrohe hebben zo’n set. De Grohe Euphoria regendouche heeft geen thermostaat, kost ongeveer 316 euro en heeft drie straalsoorten: rain, waterbesparend rain en massage. Of de Hansgrohe showerpipe 240 (ongeveer 384 euro) die maximaal 7,5 liter per minuut verbruikt en naast een hoofddouche ook een handdouche en thermostaatkraan heeft.

Let op de volumestroomklasse

Het kan lastig zijn om een waterbesparende douchekop te vinden. In de bouwmarkt staat niet altijd ‘spaardouche’ op de verpakking van de douchekop. Daarom toont de verpakking vaak wel de volumestroomklasse die aangeeft hoeveel water er per minuut door de kraan gaat. De volumestroomklasse wordt aangeduid met een letter en er zijn zes verschillende klassen: A, B, C, D, S en Z. Soms lees je ook ZZ. Een douchekop uit klasse Z noemen we pas echt waterbesparend omdat hij 40% minder water verbruikt dan een douchekop uit klasse D. Daarnaast zijn er ook regendouches met eco-standen en waterbegrenzers die buitensporig waterverbruik voorkomen.

KlasseWaterverbruik
Z (waterbesparend)4,3 - 6,9 liter/minuut
A7,0 - 8,7 liter/minuut
S (standaard)8,8 - 11,5 liter/minuut
B11,6 - 14,4 liter/minuut
C (comfort)14,5 - 17,3 liter/minuut
D17,4 - 21,9 liter/minuut
In deze tabel wordt uitgegaan van een standaard waterdruk van 1,5 bar.

Warmteterugwinning in de douche

Tot nog toe hadden we het over eenvoudige ingrepen. Er zijn ook enkele meer geavanceerde oplossingen om te besparen terwijl je onder de douche staat te zingen.

Wanneer je doucht, mengt de douchemengkraan koud water van 10°C met heet water van 60°C zodat er water van ongeveer 38°C uit de douchekop komt. Dit warme water vloeit in het afvoerputje terwijl het daar nog steeds circa 35°C is. Die restwarmte verdwijnt in de riolering en dat is zonde. Via een oplossing voor warmteterugwinning (wtw) wordt de energie van het afvoerwater overgedragen aan het koude aanvoerwater. Hiervoor bestaan twee systemen: een horizontaal wtw-systeem en een verticaal wtw-systeem.

Horizontale warmteterugwinning

Een voorbeeld van een horizontaal wtw-systeem is de Aco Showerdrain wtw (1.585 euro). Dit is een douchegoot die werkt als een warmtewisselaar. Het warme afvoerwater wordt uiteraard niet vermengd met het koude aanvoerwater. Het afvoerwater draagt zijn energie via een compartiment over aan het koude aanvoerwater dat naar de douchekraan gaat. Wie in de douche staat, ziet een strakke roestvrij stalen goot. De warmteoverdracht gebeurt onder in de goot.

De Aco Showerdrain haalt de warmte uit het douche-afvoerwater. | Foto: Aco

© Aco

De Aco Showerdrain haalt de warmte uit het douche-afvoerwater. | Foto: Aco

Verticale warmteterugwinning

Er bestaat ook een verticale wtw, ook wel de douchepijp-wtw genoemd, omdat het verticaal wordt ingebouwd. Ook deze wtw is een lange pijp met een koperen warmtewisselaar die aangesloten is op de afvoerleiding. Wanneer de douche aan staat, kan het 20 seconden duren voordat de douchepijp-wtw is opgewarmd. Vanaf dan draagt deze afvoerpijp zijn warmte over aan het koude douchewater. Hierdoor stijgt het koude aanvoerwater van 10 °C naar ongeveer 24°C. Door dit principe moet de douchemengkraan minder heet water bij mengen om de gewenste temperatuur van 38°C graden te halen. Een voorbeeld van deze techniek is de Technea Shower HR Tube (625 euro).

Voor de verticale douchepijp-wtw is er voldoende ruimte onder de afvoer nodig. | Foto: Technea.nl

© Technea.nl

Voor de verticale douchepijp-wtw is er voldoende ruimte onder de afvoer nodig. | Foto: Technea.nl

Recirculerende regendouche

We sluiten af met een state-the-art regendouche die het eigen afvoerwater hergebruikt. Het Upfall Upcycle shower system is een uitvinding van de Nederlander René Betgem en wordt op maat gemaakt in Almere. Deze regendouche verbruikt gemiddeld slechts 2 liter water per minuut. Het water wordt continu gefilterd, gezuiverd, ververst en verwarmd. Terwijl je doucht, vult een reservoir zich met afvoerwater dat wordt opgezogen en door een microfilter gaat die haren en vuil tegenhoudt. Vervolgens passeert het water een uv-filter en daarna wordt warm water toegevoegd om het douchewater te verversen en op temperatuur te houden. Dit is revolutionaire systeem heeft inmiddels verschillende prijzen gewonnen. en is vooral bedoeld voor mensen die graag lang douchen.

Heeft het dan geen nadelen? Jawel: het systeem is duur (4.295 euro) en bovendien verbruikt het ongeveer 175 watt per uur aan stroom voor de pomp en de uv-desinfectie. Ook kun je tijdens het gebruik kleine temperatuurverschillen voelen. Dat heeft te maken met het feit dat er om de paar seconden een beetje vers warm water wordt bijgevuld. Daar staat weer tegenover dat (naast de enorme waterbesparing) de douchekop ontzettend groot is (40 bij 40 cm!) en dat de waterdruk door het Upfall-systeem zelf op peil wordt gehouden.

De Upfall Upcycle is maatwerk. Foto: Upcycle

© Upcycle

De Upfall Upcycle is maatwerk. Foto: Upcycle

Vraag een offerte aan voor zonneboilers:

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten