ID.nl logo
Wasmiddelweetjes: zo kies je het juiste wasmiddel voor je was(machine)
© Monkey Business Images
Huis

Wasmiddelweetjes: zo kies je het juiste wasmiddel voor je was(machine)

Wanneer je voor het wasmiddelschap in de supermarkt staat, heb je niet alleen keuze uit verschillende merken, maar ook nog eens uit verschillende soorten wasmiddel: vloeibaar wasmiddel, poeder, pods, wasnoten, wasdoekjes en wasballen. Want wat is nu het beste voor je wasgoed en je wasmachine? ID.nl heeft het voor je uitgezocht.

Na het lezen van dit artikel weet je: 🧺 Dat waspoeder andere stoffen bevat dan vloeibare wasmiddelen; 🧺 Dat milieuvriendelijke alternatieven, zoals wasballen en -noten, helaas te weinig actieve ingrediënten bevatten om de was echt goed schoon te krijgen; 🧺 Dat je voor de fijne was en wolwas een speciaal vloeibaar wasmiddel gebruikt.

Lees ook: Wasmiddel op? Zo krijg je je was toch schoon!

Waspoeder voor lastige vlekken in witte kleding

Laten we beginnen bij waspoeder (omdat dit meestal een goedkopere keuze is dan vloeibaar wasmiddel). Waspoeder voor de witte was bevat een zuurstofbleekmiddel. Dankzij dit bleekmiddel krijg je lastige vlekken uit de was - denk aan een gras-, koffie-, ketchup- of wijnvlek. Omdat het middel zuurstofbleekmiddel bevat, gebruik je het liever niet voor een andere kleur dan wit, anders verbleekt de kleur van je kleding na verloop van tijd. Ook heeft waspoeder een licht schurende werking, waardoor het je kleding sneller laat slijten. Je kleding ruikt wel meestal net wat frisser dankzij waspoeder. Tijdens het wassen op lage temperaturen kan waspoeder vlekken op je kleding achterlaten, omdat het niet genoeg oplost in het water. Of het koekt aan in het waspoederbakje.

Milieuvriendelijk wassen Denk je graag aan het milieu? Dan is waspoeder niet de milieuvriendelijkste keuze, ondanks dat het in een kartonnen doos zit. Tijdens een was met waspoeder kan synthetische kleding meer microvezels achterlaten in de was, wat weer leidt tot meer microplastics in het milieu. Milieu Centraal stelt dan ook dat vloeibaar wasmiddel beter is voor het milieu, omdat er minder synthetische vezels loslaten tijdens de was. Kies voor een wasmiddel met ecolabel, zodat je weet dat het op Europees niveau goedgekeurd is op het gebied van milieu. Lees ook: Microplastics in de wasmachine: het onzichtbare gevaar van onze kleding

Vloeibaar wasmiddel: gemak en wassen op lage temperaturen

Veel mensen gebruiken vloeibaar wasmiddel voor de was. Het is makkelijk in gebruik en ook op lage temperaturen krijg je de was er goed mee schoon. De kleuren van je kleding blijven met vloeibaar wasmiddel het mooist en het laat minder zeepresten na in het wasmiddelbakje van je wasmachine. Dat is dus beter voor je wasmachine. Je betaalt wel wat meer voor vloeibaar wasmiddel en je gebruikt al snel meer dan nodig is, waardoor een fles sneller op is. Was je regelmatig op lage temperaturen? Dan heb je met vloeibaar wasmiddel sneller kans op vetluis in de wasmachine. Of het verstopt de afvoer, dus is het verstandig om ook af en toe een was op 60 of 90 graden te draaien.

Lees ook: Je wasmachine schoonmaken en onderhouden

©Sergey Lapin

Ultra wasgemak met pods

Pods, ook wel capsules genoemd, bestaan uit vloeibaar wasmiddel in een tabletvorm. Deze vorm maakt het wasmiddel het makkelijkst in gebruik. Je gooit een capsule bij het wasgoed in de wastrommel. Qua dosering zijn de pods lastiger; bij een klein wasje kun je niet minder wasmiddel gebruiken. Het wasmiddel in de pods zit in een folie. Deze folie lost op in water, dus is het belangrijk dat je de pods op een droge plek bewaart.

Wasnoten, wasdoekjes en wasballen: milieuvriendelijke alternatieven

Dan zijn er ook nog alternatieve wasmiddelen in het supermarktschap te vinden, zoals de wasnoten, wasballen en wasdoekjes. De meeste bestaan uit maar één of twee ingrediënten, zoals oppervlakte-actieve stoffen. Hiermee wassen ze vetvlekken weg. Maar deze wasmiddelen bevatten geen enzymen om hardnekkige vlekken te verwijderen. Ook ontbreken waterontharders, witmiddelen en kleurbeschermers. Hierdoor heb je kans dat kleuren vervagen of dat wit niet wit blijft, maar grauw uitslaat. Ook kun je last krijgen van kalkaanslag in de wasmachine. Dus als je alternatieve wasmiddelen gebruikt, is het verstandig om een ontkalker op natuurlijke basis te gebruiken om kalkaanslag te voorkomen. Voor je wasgoed en wasmachine is dit de minst goede keuze, maar voor het milieu wel beter.

Lees ook: Zo ontkalk je je wasmachine

Welk wasmiddel is goed voor welk type wasgoed?

Naast vloeibaar wasmiddel, waspoeder en de wasmiddelalternatieven heb je ook nog keuze uit verschillende variaties, zoals wasmiddel voor de witte was, de bonte was en voor fijne of wollen was.

Het beste wasmiddel voor de witte was

Voor een witte was kun je het beste een poeder gebruiken. Hierin zit een zuurstofbleekmiddel en ook vaak een optisch witmiddel, zodat vlekken verdwijnen en wit in daglicht nog witter lijkt. Het werkt goed om hygiënisch te wassen. Draai de witte was op een katoenprogramma van 20 tot 90 graden. Gebruik witwasmiddel niet voor zijde of wol, want het bleekmiddel en de enzymen tasten de natuurlijke vezels aan. Staat er op je wasgoed een driehoek met een kruis erdoorheen? Gebruik dan voor dit kledingstuk geen wasmiddel met zuurstofbleekmiddel.

©9dreamstudio

Het beste wasmiddel voor de bonte was

Omdat de kleuren van je bonte was mooi moeten blijven, zitten er in wasmiddelen voor de bonte was kleurbeschermers en geen optische witmiddelen of zuurstofbleekmiddelen. Het wasmiddel mag je gebruiken voor alle kleuren; de kleurbeschermers zorgen ervoor dat de kleuren niet afgeven op andere kledingstukken. Zet een katoenprogramma aan op 20 tot 60 graden, afhankelijk van je wasgoed.

Speciaal wasmiddel voor de fijne was of wolwas

Het verschil tussen een fijnwasmiddel en andere wasmiddelen is dat dit middel milder is. Zo zit er geen bleekmiddel in. Ondanks dat het middel specifiek bedoeld is voor een fijne was, is het verstandig om het etiket te raadplegen om te kijken of je het ook voor wol of zijde mag gebruiken. Dit is namelijk niet bij elk fijnwasmiddel het geval. In ieder geval mag je er wel fijne synthetische stoffen mee wassen of er een handwas mee doen.

In speciale wolwasmiddelen zitten er geen enzymen, zodat wol en zijde niet beschadigen. En het middel is pH-neutraal. Wolwasmiddel geeft meer schuim af, zodat de kledingstukken minder tegen elkaar aan wrijven in de wasmachine. De meeste wasmachines hebben een speciaal wasprogramma voor de fijne was en de wolwas. Zo niet, dan kies je voor een lage temperatuur en voor een laag toerental.

Dosering wasmiddel Het doseren van het wasmiddel is nog best lastig. Daarom komen er steeds meer wasmachines op de markt met een automatische doseerfunctie. De wasmachine bepaalt dan zelf bij elke wasbeurt hoeveel wasmiddel er nodig is. Je hoeft hierdoor niet meer te klungelen met de doseerdopjes; je zorgt er gewoon voor dat er altijd genoeg vloeibaar wasmiddel in de wasmachine zit. Hierdoor gebruik je nooit te veel wasmiddel, waardoor je goedkoper uit bent, je wasmachine minder kans heeft op vetluis en je minder water gebruikt omdat er nooit te veel schuim ontstaat.

©Igor Emmerich

Afwisseling is belangrijk

Conclusie: het spreekwoord Een kind kan de was doen gaat eigenlijk niet op bij het doen van de was. Het beste heb je verschillende middelen in het washok staan: een waspoeder voor de witte was (en was dan op hoge temperaturen), vloeibaar wasmiddel of pods voor de bonte was en speciaal wasmiddel voor de fijne was en wolwas. Hiermee houd je je wasgoed en je wasmachine goed schoon.

Wasmachines tot 700 euro, door gebruikers beoordeeld met een hoog cijfer

Goedkoop én goed

Powered by Kieskeurig.nl

Watch on YouTube

Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: