Wasmachine ontkalken, zo doe je dat!
Kalkaanslag in je wasmachine is slecht voor je machine én kost geld. Hoe meer kalkaanslag, hoe meer energie de wasmachine nodig heeft om je kleding schoon te wassen. Bovendien gaat uiteindelijk het verwarmingselement stuk. Ontkalken dus! Maar je wasmachine ontkalken, hoe doe je dat?
Kleine moeite, groot plezier. Zo kun je het ontkalken van je wasmachine wel omschrijven. In dit artikel lees je: dat behalve speciale ontkalkers huismiddeltjes ook werken | hoe vaak je moet ontkalken | waarom op 40 graden wassen van invloed is op ontkalken.
Ook interessant voor jou: Je wasmachine onderhouden? Let dan hierop!
Kalkaanslag bij hard water
Kalkaanslag ontstaat doordat er veel kalk en andere mineralen in het water zitten. De hardheid van water wordt bepaald door de hoeveelheid kalk en mineralen die erin zit. In Nederland hebben we relatief hard water, dat betekent dat er veel kalk in het water zit.
Kalkdeeltjes in het water hechten zich aan de oppervlakken waar het water verdampt, zoals in de wasmachine op het verwarmingselement, wanneer het water wordt verhit. Hierdoor ontstaat hardnekkige witte aanslag, ofwel kalkaanslag. Dat zie je op kranen, waterkokers en ook op verwarmingselement van de wasmachine. Soms zie je het zelfs in de trommel of op de deur. Gelukkig kun je deze kalkaanslag bestrijden, door te ontkalken.
©Konstiantyn Zapylaie - stock.adobe.com
De wasmachine ontkalken met speciaal ontkalkingsmiddel
In de supermarkt (en online) kun je ontkalkingsmiddel kopen dat speciaal ontwikkeld is voor wasmachines. Ze komen in vloeibare vorm maar ook in tabletten of poeder.
Voordat je begint, is het een goed idee om de trommel van binnen even schoon te maken met een sopje en een doek. Maak de filters ook schoon. Zie het als een kleine onderhoudsbeurt: je ontkalker kan nu helemaal ‘los’ op de kalkaanslag. Wel zo efficiënt.
Je stopt de ontkalker meestal in de wasmiddellade van de wasmachine. Een wasprogramma op 40 of 60 graden, zonder voorwas, is meestal voldoende. Voor de goede orde: je draait het programma met een lege trommel. Kijk even naar de gebruiksaanwijzing op het specifieke middel dat je gebruikt, want sommige producten verschillen onderling.
De meeste wasmachinefabrikanten raden het ontkalken met een speciaal middel aan, omdat ze de rubbers niet aantasten. Vaak bieden ze (niet geheel toevallig) deze ontkalkers zelf ook aan.
TIP
Om de machine helemaal schoon te krijgen, draai je na het ontkalken nog een leeg wasprogramma. Je weet dan zeker dat alle resten ontkalker ook zijn weggespoeld.
Een vaatwastablet om de wasmachine te ontkalken
Net als wasmachines hebben ook vaatwassers ‘last’ van kalkaanslag op het verwarmingselement. Daarnaast kan kalkaanslag ook neerslaan op het servies of bestek. Om die reden hebben de meeste vaatwastabletten al ontkalker in de formule opgenomen.
Een vaatwastablet stop je niet in de wasmiddellade, maar direct in de trommel. Kies een programma op hoge temperatuur (90 graden), zodat de tablet goed oplost.
Bijkomend voordeel: een vaatwastablet werkt ook tegen vetluis, dus je wasmachine ruikt ook meteen weer lekker.
©ReaLiia - stock.adobe.com
Vaatwasblokjes bijna op?
Zorg altijd voor wat extra: ze zijn voordeliger in grote verpakkingen
Ontkalken met azijn
Je weet inmiddels vast dat azijn een goede natuurlijke ontkalker is. Ook voor het ontkalken van de wasmachine is het geschikt. Leeg een hele fles natuurazijn in je wastrommel. Draai dan een wasprogramma op 90-95 graden, zonder wasgoed.
Soda werkt overigens ook. Hiervan kun je een kopje in de wasmiddellade doen (waar normaal het wasmiddel gaat) en ook een (lege) kookwas draaien.
Zo vaak moet je de wasmachine ontkalken
De Consumentenbond geeft aan dat je ontkalkingsmiddelen niet vaker dan één keer per maand moet gebruiken én alleen wanneer je op 60 graden of hoger wast. Hoe meer hitte, hoe eerder kalkaanslag ontstaat. Was je eigenlijk altijd op 40 graden, dan is ontkalken veel minder vaak nodig.
Ook ligt het aan de waterhardheid waar je woont. Je kunt op internet informatie vinden over de waterhardheid in jouw woonplaats. Ook zijn er testsetjes verkrijgbaar, zowel strips als druppels. Je kunt zelf ook een klein testje doen om de waterhardheid direct te bekijken. Het is niet super nauwkeurig, wel leuk:
Vul een potje of buisje met 20 ml water.
Voeg vervolgens 2 druppels groene zeep toe aan het water.
Schud het potje of buisje grondig heen en weer.
Als er veel schuim aanwezig is, dan kan dit duiden op zacht water. Als er geen schuim aanwezig is, dan is je water waarschijnlijk redelijk hard.
Kalkaanslag in de wasmachine verkort niet alleen de levensduur van het apparaat, maar tast ook de kleur en kwaliteit van je kleding aan. De kalkdeeltjes kunnen zich namelijk op de vezels van de kleding afzetten en zorgen voor een doffe uitstraling. Ook lost zeep niet goed op, dus je wast ook nog eens minder schoon.
Kalkaanslag voorkomen
Door één van de genoemde manieren te kiezen, kun je kalkaanslag meestal goed verhelpen. Je kunt het overigens ook deels voorkomen:
Gebruik kalkarm water. In sommige gebieden van Nederland is het leidingwater relatief hard: er zit veel kalk in. Hierdoor slaat kalkaanslag sneller neer op het verwarmingselement. Je kunt overwegen om een waterontharder te gebruiken. Die voeg je meestal aan iedere wasbeurt toe.
Gebruik minder wasmiddel. Als je te veel wasmiddel gebruikt, kunnen zeepresten zich ophopen. Dat veroorzaakt ook kalkaanslag in je wasmachine. De kalkdeeltjes in het water hechten zich aan namelijk aan achtergebleven zeepresten. Kies de juiste hoeveelheid wasmiddel, zoals aangegeven op de verpakking. Soms staat daar ook informatie over de waterhardheid op, zodat je de hoeveelheid erop aan kunt passen. Iets minder wasmiddel is meestal trouwens ook genoeg.
Laat de deur van de wasmachine openstaan na het wassen. Hierdoor kan vocht verdampen en kan kalkaanslag zich minder snel ophopen.
Was op lagere temperatuur. Kalkaanslag ontstaat door warmte. Door minder heet te wassen, bijvoorbeeld op 30 of 40 graden, heb je minder last van kalkaanslag op je verwarmingselement. Het is ook nog beter voor het milieu!
Maak de wasmachine regelmatig schoon. Gebruik een zachte doek en warm water om de binnen- en buitenkant van de wasmachine af te nemen en verwijder regelmatig het zeepbakje en wasmiddellade om te reinigen. Zeepresten nodigen kalkaanslag uit en verstopte filters zorgen voor minder efficiëntie, wat ook kalkaanslag kan bevorderen.
Door regelmatig te ontkalken gaat je wasmachine langer mee. Je bespaart ook nog eens stroom en daarmee geld op de energierekening. Het is een kleine moeite, doen dus.