Je wasmachine onderhouden? Let dan hier op!
Ook de wasmachine zelf moet zo af en toe eens worden schoongemaakt. Restvuil van wasbeurt na wasbeurt hoopt zich op, er ontstaat kalkaanslag, er blijven zeepresten hangen en nog meer onsmakelijke dingen. Gelukkig is het onderhouden en schoonmaken van een wasmachine niet zo moeilijk!
In dit artikel onder meer de volgende tips:
- Reinig het filter van je wasmachine minstens eens per halfjaar
- Een kookwas maakt korte metten met vetluis en muffe geuren
- Het ontkalken van je wasmachine voorkomt onnodige kosten
Ook interessant: 5 misverstanden over zuinig wassen
Filter
We beginnen met (hopelijk) een open deur: het filter. Dat moet je vanzelfsprekend met regelmaat schoonmaken. Dat doe je door het filterklepje van je wasmachine te openen en dan een kom of desnoods groot soepbord onder de filterhouder te plaatsen. Draai het filter los, waarna er wat water vrijkomt. Laat dat er allemaal uitlopen en draai het filter er vervolgens helemaal uit. Haal alle viezigheid daaruit en draai het filter daarna weer terug.
Het filter moet je tenminste eens per halfjaar reinigen, meer mag altijd. Doe je dat niet, dan kan het filter verstopt raken en uiteindelijk zelfs tot een lekkende wasmachine en (of) storingsmeldingen leiden. En omdat vergeten menselijk is, is een waterslot zeer aanbevelenswaardig voor een wasmachine.
Tip: plasje water Een plasje water onder of voor je machine betekent lang niet altijd dat er een dure reparatie aan zit te komen. Maak gewoon eerst je filter eens goed schoon, grote kans dat het ‘lek’ daarna is opgelost!
Vetluis
Dan is er het fenomeen vetluis, bestaande uit een opeenhoping van onder meer huidschilfers, haren en huidvetten die na wassen van kleding achterblijft. Het kan zich opbouwen tot een vettige aanslag in de trommel, maar ook in leidingen en andere plekken van de machine. Hoofdoorzaak is dat we tegenwoordig op lage temperaturen wassen. Vetluis is tegelijkertijd een reactie tussen de genoemde ingrediënten en zeep. Uiteindelijk leidt een overschot van vetluis tot zwarte strepen en vlekken op je wasgoed, en ook ruikt dat wasgoed na een wasbeurt helemaal niet meer zo fris en fruitig als je verwacht. De machine zelf kan eveneens last van ‘slechte adem’ krijgen.
Nieuwe wasmachine nodig?
Hier vind je alle modellen op een rijtje!
De schoonmaak-oplossing is gelukkig vrij simpel: draai – desnoods met een lege machine – een wasbeurt op 90 graden (of tenminste 75 graden als jouw machine de 90 niet haalt). Draai daarna nóg een volledige kookwas, maar doe er deze keer een scheut schoonmaakazijn bij. Centrifugeren kun je in beide gevallen overslaan (tenzij je in de eerste ronde bijvoorbeeld lakens of een douchemat meedraait). De machine is nu weer brandschoon!
Tip: trommel schoonmaken De trommel wordt al voor een flink deel gereinigd door het draaien van een kookwas. De tweede hierboven genoemde gang met de scheut schoonmaakazijn zorgt al voor een goede trommelreiniging! Wil je een keer de trommel ‘los’ schoonmaken, dan kun je ook een kookwasprogramma (zonder wasgoed) draaien, waarbij je eerst een halve kop soda (géén baksoda!) in de trommel(!) gooit.
Voorkom viezigheden
Voorkomen is beter dan genezen, wat betekent dat je zo af en toe echt eens een kookwas tussendoor moet draaien. Zorg verder dat je het deurrubber en de scharnieren schoonhoudt; een vochtige doek volstaat hier. Aangekoekte zeepresten in het zeepbakje zijn een uitstekende voedingsbodem voor bacteriën, dus dat moet je ook regelmatig schoonmaken (of wasballetjes gebruiken). Het is daarbij goed om te weten dat het hele zeepbakje uit de machine kan worden getrokken. Vervolgens kun je bijvoorbeeld de harde straal van een douchekop gebruiken om het bakje grondig schoon te spuiten.
Tip: dekbed in de kook Wel even goed lezen of jouw dekbed een kookwas aankan (zie label), maar zo ja: haal dat dan zo af en toe eens door een kookprogramma. Dat zorgt voor een écht fris dekbed!
Ontkalken
Hoewel minder waspoeder gebruiken sowieso een prima idee is, moet je ook weer niet onder de minimum aanbevolen hoeveelheid gaan zitten. Dan loop je het risico op sneller toenemende kalkaanslag, wat na verloop van tijd weer kan leiden tot vervanging van onderdelen als het verwarmingselement.
Gelukkig voorkom je kalkaanslag door te wassen op lagere temperaturen, wat – zoals we net geleerd hebben – de norm is anno nu. Ook voor ontkalken is azijn een goed middel, maar beter is het om een speciaal ontkalkingsmiddel te gebruiken. Vaak bevelen fabrikanten een middel aan in de handleiding, dus speel op safe en gebruik dat volgens de instructies.
Schoonmaaktips op een rijtje
Maak de genoemde onderdelen van je wasmachine maandelijks schoon als je veel en veelal op lage temperaturen wast.
Ontkalk niet te vaak, maar maandelijks is (als je de machine veel gebruikt) geen overbodige luxe. Dat kan dus mooi samen met de maandelijkse schoonmaakbeurt.
Draai eens in de maand een kookwas; daarmee voorkom je vuilaanslag.
Gebruik verder eens wat minder waspoeder, dat scheelt ook een hoop. Wat daar weer een beetje tegenstrijdig aan is, is dat in wasmiddel ook middelen tegen kalkvorming zitten. Dus niet minder gebruiken dan aanbevolen door de wasmiddelenfabrikant.