Zo werkt centrifugeren (en zo kies je altijd het juiste toerental)

Zo werkt centrifugeren (en zo kies je altijd het juiste toerental)

Geplaatst: 8 november 2022 - 11:32

Aangepast: 25 november 2022 - 11:52

Ronald Smit

Iedere wasmachine heeft een centrifuge-functie. Daarbij wordt het toerental flink opgeschroefd. Door de middelpuntvliedende kracht wordt het water dan uit het wasgoed geslingerd. Welk toerental gebruik je voor welke was?

Centrifugeren is een basisfunctie van elke moderne wasmachine. Het is ook de stap waarmee elke wasbeurt wordt afgesloten. Door de hoge draaisnelheid ontstaan grote krachten die het water uit je wasgoed slingeren. Kurkdroog wordt je was niet, maar wel verdwijnt een forse hoeveelheid water. Het maakt dat drogen aan de lijn een stuk sneller gaat. Of, als je een wasdroger gebruikt, dat de was daar minder lang in hoeft.

Hoe hoger het toerental, hoe droger de was

Wasmachines halen tegenwoordig tijdens het centrifugeren rotatiesnelheden tot zo’n 1600 toeren per minuut. Dat is afhankelijk van het model dat je hebt staan. Sommige hebben een wat lager maximum toerental. Een lager toerental betekent dat er na een centrifugeersessie meer water zal achterblijven blijven in het wasgoed Dat kan gecompenseerd worden door langer te centrifugeren. Sommige machines halen slechts 600 toeren per minuut (tpm): daarbij wordt tijdens het centrifugeren maar 20 procent water verwijderd. Op 1400 tpm verdwijnt al meer dan de helft. Nagenoeg droge kleding bereik je met een toerental van 1600 tpm.


wasgoed in de droger

Welk toerental voor welke was?

Hoe je verder gaat drogen is onder andere bepalend voor het toerental dat je instelt voor centrifugeren. Voor de waslijn geldt zonder meer: hoe droger, hoe beter. En dus kies je dan – behalve voor meer kwetsbaar wasgoed – voor de hoogste stand die beschikbaar is. Ga je het wasgoed uiteindelijk écht drogen in een wasdroger, dan zou je eventueel ook een wat lager toerental kunnen kiezen. Wat energie besparen betreft is op een lager toerental centrifugeren voordat de was in de droger gaat niet relevant: je wasmachine verbruikt dan wel wat minder energie, maar je wasdroger, die wat langer zal moeten draaien, juist wat meer. Grootste voordeel van een lagere centrifugestand is eigenlijk alleen dat je wasmachine beduidend minder staan te trillen en dreunen. En dat is weer prettig voor je eigen nachtrust en die van je buren. Overigens: als een wasmachine echt staat te dansen en (of) zelfs loskomt van z’n plek is er iets mis. In dat geval heb je wellicht te veel wasgoed in de machine gestopt. Of de wasmachine (en dan hebben we het over moderne exemplaren) is niet goed gekalibreerd. Dat laatste is eenvoudig oplosbaar, zoals we hier uitleggen.

Kwetsbaar wasgoed een tandje lager

We schreven het al: kwetsbaar wasgoed kun je ook op een wat lager toerental centrifugeren. Denk daarbij aan blouses, lingerie, enzovoort. Want de enorme G-krachten die gegenereerd worden tijdens centrifugeren zorgen óók voor slijtage van je wasgoed. Dure kleding (of gewoon al je kleding waar je zuinig op wilt zijn) kun je dus best eveneens wat kalmer rond laten draaien.

0

Powered by

logo
Watch on YouTube

Wil je energie besparen? Bekijk dan de ID.nl bespaar-playlist op YouTube!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten