6 tips om je was sneller te drogen in de winter
Doordat het 's winters kouder is, droogt de was een stuk minder snel. Er zijn gelukkig verschillende trucs die je kunt toepassen om het droogproces gedurende de winterperiode iets te versnellen. Uiteraard kun je ook de droger gebruiken, maar dat kan vanwege de hoge energiekosten flink in de papieren lopen en bovendien is niet elk kledingstuk geschikt voor de wasdroger.
Dit artikel in 20 seconden:
- Drogerballen verkorten de droogtijd met 25 procent
- Extra centrifugeren zorgt voor minder vochtige was
- Je kunt vocht met een handdoek uit (wollen) kleding rollen
- Ook interessant: Wat is de meest energiezuinige droger?
Tip 1: Gebruik drogerballen
Gebruik je toch graag de droger? Probeer dan eens drogerballen. Dat zijn duurzame wollen ballen die de droogtijd met zo’n 25 procent verkorten doordat ze de luchtcirculatie in de droger verbeteren. Bovendien maken drogerballen de was zachter, kreukvrij en minder statisch. Een ander voordeel van wollen drogerballen is dat ze een antibacteriële werking hebben. Zo zorgen ze er bijvoorbeeld voor dat haren van huisdieren zich niet aan je fris gewassen kleding hechten.
Voor een optimaal resultaat gebruik je de drogerballen als volgt:
- Plaats de drogerballen samen met je kleding in de droger. Zorg ervoor dat de ballen vrij tussen de kleding kunnen bewegen, zodat ze de lucht goed kunnen laten circuleren.
- Stel de droogtijd in, afhankelijk van het soort kleding dat je droogt.
- Start de droger en laat hem draaien tot de kleding droog is.
- Als de droger klaar is, haal je de kleding en de ballen eruit. Je kunt de ballen weer opbergen tot de volgende keer dat je ze nodig hebt.
Drogerballen kunnen enkele jaren meegaan, afhankelijk van hoe je ze bewaart en hoe intensief ze worden gebruikt. Over het algemeen wordt aangeraden om ze op een droge plek te bewaren voor een optimale levensduur.
©Ramona Heim
Tip 2: Gebruik een handdoek
Heb je een wollen trui gewassen? Daar blijft doorgaans veel vocht in zitten en wollen kleding kun je bovendien beter niet in de wasdroger doen (tenzij je de trui een maat of tien kleiner wilt hebben). Rol de trui daarom zo strak mogelijk in een (droge) handdoek en rol hem vervolgens weer uit. De handdoek neemt een groot deel van het vocht uit de trui op. Herhaal dat met een droge handdoek tot de trui droog genoeg is om aan het droogrek te hangen.
Mocht je de droger toch willen gebruiken, gebruik dan een speciaal wolprogramma. Daarnaast kun je ervoor kiezen om een droge handdoek bij je natte was in de droger te doen. De droge handdoek neemt eveneens vocht op en zal op die manier de droogtijd verkorten.
Tip 3: Kies het juiste wasprogramma
Het gekozen wasprogramma is van grote invloed op de droogtijd van de was. Zo doe je er goed aan om je was voldoende te centrifugeren. Bij centrifugeren kun je vaak kiezen uit verschillende toerentallen: 1200, 1400 of 1600 toeren per minuut. Een hoger toerental levert over het algemeen een drogere was op, maar verbruikt wel meer energie.
Als het wasprogramma is voltooid, doe je er goed aan om de wasmachine een extra rondje te laten centrifugeren. Dat zorgt ervoor dat de was minder vochtig uit de wasmachine komt en dus minder droogtijd nodig heeft. Uiteindelijk is een keer extra centrifugeren altijd voordeliger dan de droger langer laten draaien.
Daarnaast kun je voor een kortere wascyclus kiezen. Door deze te verkorten, blijft er minder vocht achter in de kleding, waardoor de droogtijd eveneens wordt verkort.
Ook lezen: Zo werkt centrifugeren (en zo kies je altijd het juiste toerental)
🔴 Tip! Houd er rekening mee dat het juiste wasprogramma afhankelijk is van het soort kleding dat je droogt. Het is verstandig om de wasvoorschriften op het kledingstuk te lezen voordat je het in de wasmachine of droger doet.
Tip 4: Gebruik je droogrek goed
Schijnt het zonnetje jouw huis in? Dan doe je er goed aan om het wasrek lekker midden in het zonlicht te plaatsen. Hierdoor droogt de was in no time! Heb je een (hout)kachel? Maak daar dan nuttig gebruik van door het wasrek er pal voor te zetten. Wellicht een open deur, maar door de warmte van de kachel droogt de was een stuk sneller. Houd voor de veiligheid wel wat afstand tussen de kachel en het droogrek.
Houd trouwens ook voldoende ruimte tussen alle kledingstukken aan het wasrek, met name bij wat dikkere kleding. Natte kledingstukken die te dicht op elkaar hangen drogen een stuk langzamer. Een oplossing hiervoor is het gebruik van een gespannen waslijn in plaats van een wasrek. Draai je wekelijks veel wasjes, waardoor je vaak zowel ruimte als tijd tekort hebt? Dan kan een elektrisch droogrek een uitkomst zijn. Doordat een elektrisch droogrek zo’n 15 tot 20 graden warmer is dan de temperatuur in huis, is de was veel sneller droog.
©Bacho Foto - stock.adobe.com
Tip 5: Gebruik voor binnen een luchtontvochtiger
Als het buiten slecht weer is, zit er niks anders op dan je kleding binnenshuis te laten drogen. Zorg er dan wel voor dat er voldoende frisse lucht is. Als je de ramen namelijk potdicht houdt, zal de luchtvochtigheid in huis alleen maar toenemen en duurt het dus juist langer voordat je kleding droog is.
Daarbij ligt de kans op schimmelvorming ook nog eens op de loer. Voor je eigen gezondheid wil je dat uiteraard voorkomen. Een handige tip hiervoor is een luchtontvochtiger. Deze zorgt niet alleen dat de lucht standaard minder vochtig is, het helpt dus ook om je kleding sneller te laten drogen.
Luchtontvochtiger nodig?
Hier vind je ze in alle soorten en maten?
Kies je ervoor om een luchtontvochtiger te gebruiken? Houd dan rekening met het volgende:
- Plaats de luchtontvochtiger in de ruimte waarin je de was wilt drogen.
- Zet de luchtontvochtiger aan voordat je de was gaat wassen, zodat alvast een gedeelte van het vocht uit de lucht is verwijderd voordat je de was gaat drogen.
- Maak het waterreservoir regelmatig leeg.
Tip 6: Hang de was gewoon buiten - óók in de winter!
Veel mensen gaan ervan uit dat wasgoed in de vrieskou buiten niet kan drogen. Toch is het tegenovergestelde waar: door een scheikundig fenomeen – sublimatie genoemd – waarbij een stof de vloerbare fase overslaat, is vrieskou juist ideaal om je wasgoed 's winters sneller droog te krijgen. Dankzij sublimatie bevriezen de waterdruppels uit je natte wasgoed om vervolgens te verdampen. Zo blijft er al snel geen vocht meer achter in je fris gewassen kleding.
🔴 Tip! Voelen je handdoeken hard aan na het drogen aan het wasrek, maar gebruik je de droger liever niet? Doe ze na het drogen aan het wasrek tien minuutjes in de droger, dan worden ze een stuk zachter. Lees ook ‘Vijf misverstanden over zuinig wassen’.