ID.nl logo
Dit zijn de 9 meest gemaakte klusfouten
© ajr_images
Huis

Dit zijn de 9 meest gemaakte klusfouten

Een Oudhollands spreekwoord luidt: waar gewerkt wordt vallen spaanders. Bij het klussen gaat lang niet alles altijd helemaal goed. Dat is op zich geen probleem, zolang je maar op je eigen veiligheid let en fouten zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Dit artikel legt uit wat de meest voorkomende fouten zijn en hoe je ze voorkomt.

Klussen is leuker wanneer je efficiënt werkt en je projecten slagen. Een plan maken is altijd een goed idee, maar klussen is soms ook gewoon improviseren. Uiteraard helpt het om georganiseerd te werk te gaan. Lees hieronder wat de meest gemaakte klusfouten zijn zodat jij ze kunt vermijden. • Veiligheid en materialen • Meten en zorgvuldig werken • Tijdsplanning en hulp vragen

Ook interessant: Het belangrijkste gereedschap voor elke hobbyklusser

1: Niet denken aan je eigen veiligheid

Professionele vakmensen moeten aan allerlei regels voldoen voor de veiligheid. Het dragen van speciale kleding en andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn vaak verplicht. Hobbyklussers gaan regelmatig zomaar aan de slag. Terwijl ze minder ervaring hebben en zich daardoor minder bewust zijn van de gevaren.

Een stofmasker is bijvoorbeeld ten zeerste aangereden wanneer je gaat schuren, zagen of isolatiemateriaal aanbrengt. Let verder op het beschermen van je ogen, handen, voeten, hoofd en oren. Besteed ook aandacht aan de omgeving. Werk je in een opgeruimde en goed geventileerde ruimte?

Lees ook: Zelf klussen? Deze beschermingsmiddelen en werkkleding heb je nodig

©THP Creative

2: Niet goed voorbereid zijn

Weet je precies wat je wilt bereiken met een klus en zie je alle stappen al voor je? Als het antwoord op deze vraag Nee is, kun je beter teruggaan naar de tekentafel. Maak (vooral) bij grote projecten een helder plan. Dat hoef je niet meteen helemaal uit te schrijven, zolang je het maar voor je ziet. Heb je veel materialen en gereedschap nodig? Maak dan een lijst zodat je zeker weet dat je alles in huis hebt en niet halverwege een tocht naar de bouwmarkt hoeft te maken. Verder is het handig om je goed in te lezen, zodat je weet wat je te wachten staat.


💡Van beschadigingen aan stucwerk repareren tot zelf je badkamervloer betegelen, van plinten leggen tot deuren schuren: op ID.nl vind je heel veel handige klusartikelen en handleidingen!


3: Het verkeerde gereedschap

Goed gereedschap is niet goedkoop. Maar je haalt als klusser wel veel plezier en voordeel uit betrouwbare tools. In eerste instantie geef je meer geld uit, maar daar profiteer je wel van. Je klust efficiënter en daardoor gaat het klussen sneller én is het leuker. Bovendien gaat goed gereedschap langer mee. Daarom kan goedkoop op de lange termijn zomaar duurkoop worden. Denk je een dure machine maar één keer nodig te hebben? Dan is huren een uitstekende optie.

Lees ook: Elektrisch gereedschap dat elke doe-het-zelver moet hebben

©BillionPhotos.com

4: Onjuiste materialen gebruiken

Weet je zeker dat je het hout dat je gebruikt voor je schutting tegen de regen kan? En hebben de schroefjes die je nog op zolder hebt liggen nou wel écht de juiste lengte? Het kan aantrekkelijk zijn om wat je al in huis hebt te gebruiken voor je volgende klus. Besparen op kosten en materialen is uiteraard te prijzen. Maar we raden je aan om niet té creatief te werk te gaan. Want daarmee maak je het jezelf onnodig lastig en is de kans veel groter dat je project mislukt.

Lees ook: Schroeven, pluggen, bouten en moeren: even je kluskennis bijspijkeren!

5: Onzorgvuldige metingen

Meten is weten en Meten kun je vaker, zagen maar één keer zijn slechts twee voorbeelden van gezegdes die mensen op het hart drukken om zorgvuldige metingen te verrichten. Logisch, want juist op dit punt wil het nog weleens fout gaan. Ga daarom altijd secuur te werk als je dingen opmeet. De rest van je project is hier namelijk compleet afhankelijk van. Schrijf alles wat je nodig hebt op en controleer je metingen als je begint met zagen of boren.

Lees ook: Doe-het-zelver? Hierom is de iPhone onmisbaar gereedschap!

©Rawf8

6: Te trots om hulp te vragen

Klussers zijn doorgaans trotse mensen. Daar is niks mis mee, zolang je maar weet wanneer je hulp moet vragen. Je hoeft niet meteen bij een professional of iemand met veel ervaring aan te kloppen: vaak is even een tweede paar ogen erbij al genoeg. Bovendien zijn veel klussen gewoon makkelijker met een paar extra handen. Denk bijvoorbeeld aan fysiek zwaar werk of het vasthouden van onderdelen die aan elkaar bevestigd moeten worden. Zelfs iemand die je de schroevendraaier aangeeft terwijl je met een plafondlamp bezig bent of met een zaklamp voor extra verlichting zorgt is al erg nuttig.

Over plafondlampen gesproken ...

Steek je licht op en

7: Te weinig tijd inplannen

Klussen is het leukst wanneer je ene na het andere project voltooit. Maar erg snel willen werken leidt ook regelmatig tot problemen. Zorg dat je meer tijd inplant dan je denkt nodig te hebben. Hierdoor zit je niet veel te gehaast te werken omdat het donker wordt of meet je onzorgvuldig omdat het bijna etenstijd is. In andere woorden: zorg ervoor dat je zo min mogelijk tijdsdruk ervaart. Daardoor voorkom je fouten, boek je betere resultaten en klus je uiteindelijk met veel meer plezier.

8: Geen pauzes nemen

Lange klussen vragen om precisie en concentratie. Als je te lang aan één stuk door werkt, neemt de kans op fouten toe. Misschien wil je zo snel mogelijk klaar zijn met het project of vind je klussen gewoon erg leuk en vergeet je de tijd. We raden je hoe dan ook aan pauzes in te lassen.

Een minuut of tien kan al genoeg zijn. Je kunt even rustig bijkomen, een kop koffie drinken en iets eten. Daarna ga je weer met vernieuwd enthousiasme en meer concentratie aan de slag!

©stokkete

9: Juist té bang zijn om fouten te maken

Een klusser is ondernemend en vertrouwt op zijn of haar eigen kunnen. Bij beginners is dat lang niet altijd zo. Als je te bang bent om dingen in en rond je huis op te knappen word je natuurlijk nooit een ervaren hobbyklusser. Heb jij nog weinig kluservaring? Begin dan gewoon met een simpele klus en neem steeds meer hooi op je vork. Bedenk ook goed wat de schade is wanneer je het verkeerd doet. Leidt het tot gevaarlijke situaties of is er kans op veel materiële schade? Dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Maar zolang je de bovenstaande veiligheidstips opvolgt en begint met een klein project kan er eigenlijk niet zoveel verkeerd gaan. Zie je klus als avontuur en laat je niet zomaar uit het veld slaan!

 

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe
© alpegor - stock.adobe.com
Mobiliteit

Een op drie gemeenten staat opladen elektrische auto over stoep toe

In Nederland is elektrisch rijden het voordeligst als je je auto thuis kunt opladen met eigen stroom, bijvoorbeeld van zonnepanelen. Maar dan moet je wel een eigen oprit hebben of van de gemeente toestemming krijgen om een laadkabel over de stoep te leggen. Uit onderzoek van energiebedrijf Zonneplan blijkt dat slechts een op de drie gemeenten dit toestaat.

Je auto voor de deur opladen met je eigen stekker kan op verschillende manieren: met een kabelmat, speciale kabelgoottegels of een laadarm die over de stoep hangt. De laatstgenoemde optie wordt alleen toegestaan in Haarlem en Zuidplas. Kabelgoottegels, waarbij de laadkabel verzonken ligt in de stoep, zijn het populairst - een kwart van de gemeenten experimenteert hiermee of heeft dit in het verleden gedaan. Het gebruik van een kabelmat is de meest toegankelijke oplossing, wat in 27 gemeenten (8 procent) is toegestaan.

Bron: Zonneplan

Vooral in de Randstad, Zeeland en Noord-Brabant zijn gemeenten flexibeler wat betreft het opladen over de stoep. In Drenthe, Groningen en Limburg is dit vrijwel nergens toegestaan, al hebben woningen daar vaker een eigen oprit.

Momenteel beschikt één op de twaalf Nederlandse huishoudens (8 procent) over een eigen laadpaal. Dit percentage is het hoogst in de gemeente Laren, waar bijna een derde van de huizen een laadvoorziening heeft. Ook in Rozendaal, Blaricum, Bloemendaal, Bergen en Oostzaan ligt dit percentage boven de 20 procent. Financiële middelen lijken een grotere rol te spelen bij het aanschaffen van een elektrische auto dan de fysieke ruimte voor een laadpaal.

"Het voordeel van thuis kunnen opladen ten opzichte van de openbare laadpaal is aanzienlijk," licht Zonneplan toe. Bij een gemiddeld jaarkilometrage van 18.200 kilometer en een verbruik van 187 Wattuur per kilometer betaal je aan een openbare laadpaal ongeveer 1530 euro per jaar, uitgaande van een gemiddeld tarief van 45 cent per kWh.

Thuisladen is merkbaar voordeliger. Met een vast of variabel contract komt het gemiddelde tarief momenteel op 28 cent per kWh, wat neerkomt op 952 euro per jaar. EV-rijders met een dynamisch contract betaalden bij Zonneplan de afgelopen twaalf maanden gemiddeld 22 cent per kWh, wat resulteert in een jaarlijkse kostenpost van 748 euro. Bovendien hebben veel thuisladende elektrische rijders zonnepanelen, waardoor ze een groot deel van het jaar gratis kunnen laden.

Kosten

De mogelijkheden voor het opladen van een elektrische auto via de stoep zijn afhankelijk van het beleid van de gemeente waarin je woont. De kosten voor thuisladen variëren tussen de 748 en 952 euro per jaar, afhankelijk van je energiecontract, terwijl opladen aan een openbare laadpaal gemiddeld 1530 euro per jaar kost.

Vraag een offerte aan voor thuisbatterij: