Dit zijn de 9 meest gemaakte klusfouten
Een Oudhollands spreekwoord luidt: waar gewerkt wordt vallen spaanders. Bij het klussen gaat lang niet alles altijd helemaal goed. Dat is op zich geen probleem, zolang je maar op je eigen veiligheid let en fouten zoveel mogelijk probeert te voorkomen. Dit artikel legt uit wat de meest voorkomende fouten zijn en hoe je ze voorkomt.
Klussen is leuker wanneer je efficiënt werkt en je projecten slagen. Een plan maken is altijd een goed idee, maar klussen is soms ook gewoon improviseren. Uiteraard helpt het om georganiseerd te werk te gaan. Lees hieronder wat de meest gemaakte klusfouten zijn zodat jij ze kunt vermijden. • Veiligheid en materialen • Meten en zorgvuldig werken • Tijdsplanning en hulp vragen
Ook interessant: Het belangrijkste gereedschap voor elke hobbyklusser
1: Niet denken aan je eigen veiligheid
Professionele vakmensen moeten aan allerlei regels voldoen voor de veiligheid. Het dragen van speciale kleding en andere persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) zijn vaak verplicht. Hobbyklussers gaan regelmatig zomaar aan de slag. Terwijl ze minder ervaring hebben en zich daardoor minder bewust zijn van de gevaren.
Een stofmasker is bijvoorbeeld ten zeerste aangereden wanneer je gaat schuren, zagen of isolatiemateriaal aanbrengt. Let verder op het beschermen van je ogen, handen, voeten, hoofd en oren. Besteed ook aandacht aan de omgeving. Werk je in een opgeruimde en goed geventileerde ruimte?
Lees ook: Zelf klussen? Deze beschermingsmiddelen en werkkleding heb je nodig
©THP Creative
2: Niet goed voorbereid zijn
Weet je precies wat je wilt bereiken met een klus en zie je alle stappen al voor je? Als het antwoord op deze vraag Nee is, kun je beter teruggaan naar de tekentafel. Maak (vooral) bij grote projecten een helder plan. Dat hoef je niet meteen helemaal uit te schrijven, zolang je het maar voor je ziet. Heb je veel materialen en gereedschap nodig? Maak dan een lijst zodat je zeker weet dat je alles in huis hebt en niet halverwege een tocht naar de bouwmarkt hoeft te maken. Verder is het handig om je goed in te lezen, zodat je weet wat je te wachten staat.
💡Van beschadigingen aan stucwerk repareren tot zelf je badkamervloer betegelen, van plinten leggen tot deuren schuren: op ID.nl vind je heel veel handige klusartikelen en handleidingen!
3: Het verkeerde gereedschap
Goed gereedschap is niet goedkoop. Maar je haalt als klusser wel veel plezier en voordeel uit betrouwbare tools. In eerste instantie geef je meer geld uit, maar daar profiteer je wel van. Je klust efficiënter en daardoor gaat het klussen sneller én is het leuker. Bovendien gaat goed gereedschap langer mee. Daarom kan goedkoop op de lange termijn zomaar duurkoop worden. Denk je een dure machine maar één keer nodig te hebben? Dan is huren een uitstekende optie.
Lees ook: Elektrisch gereedschap dat elke doe-het-zelver moet hebben
©BillionPhotos.com
4: Onjuiste materialen gebruiken
Weet je zeker dat je het hout dat je gebruikt voor je schutting tegen de regen kan? En hebben de schroefjes die je nog op zolder hebt liggen nou wel écht de juiste lengte? Het kan aantrekkelijk zijn om wat je al in huis hebt te gebruiken voor je volgende klus. Besparen op kosten en materialen is uiteraard te prijzen. Maar we raden je aan om niet té creatief te werk te gaan. Want daarmee maak je het jezelf onnodig lastig en is de kans veel groter dat je project mislukt.
Lees ook: Schroeven, pluggen, bouten en moeren: even je kluskennis bijspijkeren!
5: Onzorgvuldige metingen
Meten is weten en Meten kun je vaker, zagen maar één keer zijn slechts twee voorbeelden van gezegdes die mensen op het hart drukken om zorgvuldige metingen te verrichten. Logisch, want juist op dit punt wil het nog weleens fout gaan. Ga daarom altijd secuur te werk als je dingen opmeet. De rest van je project is hier namelijk compleet afhankelijk van. Schrijf alles wat je nodig hebt op en controleer je metingen als je begint met zagen of boren.
Lees ook: Doe-het-zelver? Hierom is de iPhone onmisbaar gereedschap!
©Rawf8
6: Te trots om hulp te vragen
Klussers zijn doorgaans trotse mensen. Daar is niks mis mee, zolang je maar weet wanneer je hulp moet vragen. Je hoeft niet meteen bij een professional of iemand met veel ervaring aan te kloppen: vaak is even een tweede paar ogen erbij al genoeg. Bovendien zijn veel klussen gewoon makkelijker met een paar extra handen. Denk bijvoorbeeld aan fysiek zwaar werk of het vasthouden van onderdelen die aan elkaar bevestigd moeten worden. Zelfs iemand die je de schroevendraaier aangeeft terwijl je met een plafondlamp bezig bent of met een zaklamp voor extra verlichting zorgt is al erg nuttig.
Over plafondlampen gesproken ...
Steek je licht op en7: Te weinig tijd inplannen
Klussen is het leukst wanneer je ene na het andere project voltooit. Maar erg snel willen werken leidt ook regelmatig tot problemen. Zorg dat je meer tijd inplant dan je denkt nodig te hebben. Hierdoor zit je niet veel te gehaast te werken omdat het donker wordt of meet je onzorgvuldig omdat het bijna etenstijd is. In andere woorden: zorg ervoor dat je zo min mogelijk tijdsdruk ervaart. Daardoor voorkom je fouten, boek je betere resultaten en klus je uiteindelijk met veel meer plezier.
8: Geen pauzes nemen
Lange klussen vragen om precisie en concentratie. Als je te lang aan één stuk door werkt, neemt de kans op fouten toe. Misschien wil je zo snel mogelijk klaar zijn met het project of vind je klussen gewoon erg leuk en vergeet je de tijd. We raden je hoe dan ook aan pauzes in te lassen.
Een minuut of tien kan al genoeg zijn. Je kunt even rustig bijkomen, een kop koffie drinken en iets eten. Daarna ga je weer met vernieuwd enthousiasme en meer concentratie aan de slag!
©stokkete
9: Juist té bang zijn om fouten te maken
Een klusser is ondernemend en vertrouwt op zijn of haar eigen kunnen. Bij beginners is dat lang niet altijd zo. Als je te bang bent om dingen in en rond je huis op te knappen word je natuurlijk nooit een ervaren hobbyklusser. Heb jij nog weinig kluservaring? Begin dan gewoon met een simpele klus en neem steeds meer hooi op je vork. Bedenk ook goed wat de schade is wanneer je het verkeerd doet. Leidt het tot gevaarlijke situaties of is er kans op veel materiële schade? Dan is het verstandig om hulp in te schakelen. Maar zolang je de bovenstaande veiligheidstips opvolgt en begint met een klein project kan er eigenlijk niet zoveel verkeerd gaan. Zie je klus als avontuur en laat je niet zomaar uit het veld slaan!