ID.nl logo
PBM en werkkleding: dit heb je nodig als hobbyklusser
Huis

PBM en werkkleding: dit heb je nodig als hobbyklusser

Welke bescherming en kleding heb je nodig als doe-het-zelver? Je leest het in dit artikel.

Ben je ook zo’n doorzetter die door enthousiasme voor een project je eigen veiligheid vergeet? Dan is dit artikel voor jou! We wijzen je op de gevaren en raden persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) aan. Zo voorkom je verwondingen en letsel op de lange termijn.

Tip: elektrisch klussen vraagt om meer bescherming. Lees hier welke tools je in ieder geval nodig hebt.

Werkhandschoenen: bescherm je belangrijkste gereedschap

Je handen zijn je waardevolste tools. Zorg daarom dat je altijd een paar stevige werkhandschoenen in huis hebt. Ze beschermen je onder andere tegen splinters en snij- en schuurwonden. Verder vangen ze een gedeelte van de klap van bijvoorbeeld een hamer op. Voor standaard klussen heb je genoeg aan handschoenen die je in de tuin gebruikt. Je hebt de juiste maat gevonden wanneer de handschoenen goed om de pols sluiten en je rond de vingers weinig tot geen ruimte over hebt.

Werkschoenen: kies voor een keurmerk

Uiteraard moeten je voeten ook goed beschermd worden. Bij het dragen van zware voorwerpen komen werkschoenen met het S1-keurmerk van pas. Die hebben een gewapende neus waardoor je tenen en voorvoet veilig zijn. We raden je echter aan om direct voor werkschoenen met het S3-keurmerk te gaan. Die hebben, naast een veiligheidsneus, een perforatiebestendige zool en een antislipprofiel. Hierdoor werk je ook veilig in nog niet afgewerkte omgevingen met bijvoorbeeld uitstekende spijkers en rondslingerende gereedschapsstukken.

©S.Pilpay

Ook voor simpele klussen geldt:

Trek altijd je werkschoenen aan!

Oogbescherming: tegen rondvliegende deeltjes

Je ogen zijn erg kwetsbaar en hebben bescherming nodig. Als klusser heb je te maken met rondvliegende splinters, stukjes metaal, steen en cement. We raden aan om tijdens het boren en schuren altijd een veiligheidsbril te dragen. Zelfs bij het schilderen is dat verstandig. Dat klinkt misschien gek, maar wanneer je aan de slag gaat met een verfroller of druk bent met het plafond bestaat de kans dat een spetter in je oog terechtkomt. Iedere veiligheidsbril die niet zomaar van je neus valt, is in principe toereikend. Wil je de bril snel op en af kunnen zetten? Kies dan voor een model met een band voor om je nek.

Lees ook: Een deur schuren: een handleiding met praktische tips

©Oxana - stock.adobe.com

Ademhalingsbescherming: een mondkapje tegen stof

Vergeet vooral niet om jezelf te beschermen tegen onzichtbare schade. Het ontstaat langzaam en is vaak onomkeerbaar. We proberen geen paniek te zaaien. Maar in het algemeen zijn klussers zich niet altijd bewust van alle gevaren. We adviseren om tijdens het schuren en boren een mondkapje te dragen. Je merkt waarschijnlijk wel dat tijdens deze klussen veel stof vrijkomt. Neem daarom geen risico en bescherm je luchtwegen met een mondkapje. Een doorsnee model is voldoende, zolang het mondkapje goed past.

Gehoorbescherming: voorkom gehoorschade

Ben je regelmatig aan het boren, schuren of frasen? Dan is het noodzakelijk om je oren te beschermen. Want op de lange termijn loop je gehoorschade op. Bovendien is het veel prettiger klussen wanneer je niet overdonderd wordt door lawaai.

©DOUG GINGERICH

Kniebeschermers: prettiger werken

Wanneer je in en rond het huis klust draag je kniebeschermers vooral omdat het prettiger werken is. Voor de meeste klussen heb je geen kniebescherming nodig. Maar het is wel handig wanneer je een terras of oprit aanlegt. Voor het leggen van vloeren binnenshuis heb je over het algemeen geen kniebescherming nodig.