Slimme schoonmaaktips voor (rol)gordijnen, shutters en jaloezieën

© Luxaflex

Slimme schoonmaaktips voor (rol)gordijnen, shutters en jaloezieën

Geplaatst: 8 maart 2023 - 08:58

Aangepast: 13 april 2023 - 06:19

Monique van Beekhoven

Bij jaloezieën, lamellen en shutters stapelt stof zich ongemerkt op en ook gordijnen worden langzaam steeds smoezeliger. Er komt een moment dat je het schoonmaken van je raambekleding niet langer voor je uit kunt schuiven en dat je echt aan de slag zult moeten. Een klus blijft het, maar wie weet gaat het dankzij onze tips net even sneller en makkelijker.

Dit artikel in het kort: Jaloezieën schoon en stofvrij maken | Shutters schoonmaken | Gordijnen wassen | Vlekken verwijderen uit rolgordijnen.

Ook interessant voor jou: Ramen zemen zonder strepen? Zo krijg je het voor elkaar

Jaloezieën schoon en stofvrij

Jaloezieën en luxaflex zien er al snel vies uit door stof. Wanneer je dit regelmatig weghaalt, dan hoef je maar af en toe met sop aan de slag te gaan. Het stof verwijder je met de stofzuiger met een zacht, rond opzetstuk, het liefst op de laagste stand om de lamellen niet te beschadigen. Ook een plumeau of Swiffer Duster helpt goed. Met behulp van een speciale reiniger voor jaloezieën pak je vier lamellen heel handig in één keer.

Jaloezie

© Tee11 - stock.adobe.com

Plakken de lamellen van de jaloezieën (bijvoorbeeld omdat ze in de keuken hangen)? Gebruik dan een beetje ontvetter.

Zijn de jaloezieën écht vies en vettig omdat ze bijvoorbeeld in de keuken hangen, dan is het tijd voor een grote schoonmaak:

  • Zet de lamellen open en maak ze eerst stofvrij.

  • Vul een emmer met lauwwarm water en wat allesreiniger en maak de lamellen een voor een schoon met een microvezeldoek of jaloeziereiniger. Gebruik niet teveel sop, want het wordt al snel een waterballet en vooral houten jaloezieën knappen daar niet van op.

  • Blijven de lamellen plakkerig, gooi dan nog een beetje ontvetter in de strijd.

  • Droog na het schoonmaken de lamellen af met een droge, schone theedoek of microvezeldoek.

  • Laat de jaloezieën nog even openstaan en verder drogen aan de lucht.

0

Powered by

logo

Shutters schoonmaken

Ook shutters zijn echte stofvreters en vooral als de zon erop schijnt, schrik je je soms een hoedje. Het stofvrij maken doe je net als bij jaloezieën het snelst met een plumeau of duster. Sluit hiervoor de shutters allemaal naar één kant, zo neem je in één keer alle lamellen mee. Draai de shutters dan naar de andere kant dicht en stof deze kant ook helemaal af. Latje voor latje is gelukkig niet nodig.

Schoonmaken doe je eigenlijk op dezelfde manier als bij jaloezieën, maar dan met lauwwarm water en wat afwasmiddel. Droog ze daarna af met een theedoek en zet de shutters weer open.

Shutters

© Jodie Johnson

Shutters kun je schoonmaken met lauwwarm water en wat afwasmiddel.

Dááááág stof!

Shop nu voor een plumeau

Gordijnen wassen

Wanneer je je niet meer kunt herinneren wanneer de gordijnen zijn gewassen, dan is het de hoogste tijd. Eigenlijk zou je dit een tot twee keer per jaar moeten doen - en vaker als je last hebt van allergieën - maar we snappen dat het een echte uitstelklus is.

Bij kant-en-klaar gordijnen vind je meestal een waslabel aan de stof. Mocht dit niet het geval zijn, dan is een wolwasprogramma van 30 graden de slimste zet. Een aantal tips voor gordijnen wassen:

  • Haal de gordijnen van de rail en klop ze eerst even goed uit.

  • Laat de gordijnhaken aan de stof zitten en stop het gordijn in een grote waszak of kussensloop met een touwtje of elastiek er omheen.

  • Gebruik wasmiddel voor fijne was; wasverzachter hoeft niet.

  • Hang de gordijnen na het wassen meteen op en laat ze aan de lucht drogen. Zo zullen de meeste kreukels verdwijnen.

  • Vind je wassen veel gedoe, maar wil je wel de gordijnen stof- en bacterievrij maken? Dan kun je de meeste gordijnen ook met een stoomapparaat reinigen.

In dit artikel lees je meer over slim schoonmaken met stoomreinigers.

Gordijnen

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

Was gordijnen voor de zekerheid altijd op 30 graden.

Zo krijg je vlekken uit rolgordijnen

Op rolgordijnen zit meestal een vuilwerende finish die oplost als je ‘m wast. Als je al zin had in een grondige reiniging, oppassen dus. Verwijder stof elke maand even met de stofzuiger en een zachte borstel of plumeau. Zie je een vlek, dan kun je deze voorzichtig met een vochtige microvezeldoek en eventueel wat niet-synthetisch schoonmaakmiddel afnemen. Wrijf niet te lang op een plek, want dan krijg je al snel kringen die niet meer weggaan.

Slimme schoonmaaktips voor (rol)gordijnen, shutters en jaloezieën-24940119

© Luxaflex

Rolgordijnen hebben meestal een vuilwerende finish.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten