Innovaties tijdens IFA 2022: koelkasten

Innovaties tijdens IFA 2022: koelkasten

Koelen & vriezen

Geplaatst: 9 september 2022 - 12:52

Aangepast: 9 september 2022 - 12:56

Daan Doedens

Tijdens de IFA-technologiebeurs in Berlijn worden elk jaar belangrijke innovaties uit de doeken gedaan. Ook op het gebied van huishoudelijke apparaten gebeurt er veel. ID.nl nam een kijkje op de beurs en dook in de wereld van de koelkasten.

Witgoed is altijd een belangrijk onderdeel geweest tijdens IFA. De grootste merken als LG, Samsung en Liebherr laten er hun nieuwste ontwikkelingen en producten zien. Ook in 2022 is er een grote verzameling keukenapparatuur te vinden, en vooral op het gebied van koelkasten is de innovatie duidelijk te zien. Rustgevende kleuren, led-panelen en energiezuinige deuren zorgen op die manier voor een nieuwe generatie koelkasten.

LG MoodUP

Misschien wel een van de grootste innovaties in jaren is LG’s MoodUP-koelkast. De voorkant van de koelkast bestaat uit enorme led-panelen, die via de app van kleur te veranderen zijn. Zoals de naam al zegt, moet dat gaan helpen bij het verbeteren van de gemoedstoestand van de eigenaar van de koelkast. Je kunt ook kiezen voor kleurenschema’s als Seizoen en Humeur.

MoodUP is een serie led-panelen die aan de voorkant van de deur(en) zijn geplaatst.

Je kunt kiezen uit maar liefst 22 kleuren voor de bovenzijde en 19 kleuren voor de onderkant. De voorgeprogrammeerde kleurenschema’s zorgen voor een seizoensgebonden sfeer in je woonkamer, of zelfs een die is gebaseerd op je humeur die dag. Via de app selecteer je snel en makkelijk de verschillende schema’s. Daar kun je ook zelf mee aan de slag, door de panelen precies de kleur te maken die je zelf wilt.

Bovendien kan MoodUP je helpen om energie te besparen. De panelen beginnen te flikkeren als je per ongeluk de deur open laat staan. Daarnaast is MoodUP gekoppeld aan de ingebouwde bluetooth-speaker, zodat de panelen van kleur kunnen veranderen op de beat van de muziek die je op dat moment afspeelt.

Verder is de MoodUP overigens ook gewoon uitgerust met LG’s bekende slimme functies die ervoor zorgen dat je eten langer goed blijft en je het apparaat makkelijker kunt gebruiken. Over de prijs en de releasedatum kunnen we helaas nog niet zo veel zeggen.

Samsung Bespoke

Ook Samsung richt zich op kleuren, al gebeurt dat niet met led-panelen maar met kleurrijke voorplaten. De Bespoke-lijn is een serie koelkasten die je zelf kunt samenstellen. Eerst kies je de hoogte en de lay-out van de koelkast, vriezer of koel-vriescombinatie. Daarna kun je kiezen uit verschillende pasteltinten die je koelkast uit je keuken laten springen of hem er juist helemaal in op laten gaan.

Je kunt kiezen voor een Amerikaanse ééndeurskoelkast, een koel-vriescombinatie in twee formaten of een hoge vriezer. Van alle apparaten kun je dus zelf het uiterlijk bepalen. Geef je koelkast en vriezer dezelfde kleur als je keuken, of maak ze juist een andere kleur om ze extra op te laten vallen.

De Bespoke-lijn van Samsung kun je helemaal naar wens aanpassen.

Je kunt zelfs meerdere producten combineren of er op een later tijdstip nog andere apparaten bij zetten. De koelkasten uit de Bespoke-lijn zijn inmiddels al verkrijgbaar, net als de stofzuigers en stoomkasten. Ovens, wasmachines en wasdrogers komen binnenkort op de markt.

Samsung-koelkasten zijn daarnaast uitgerust met de SpaceMax-technologie. De dunnere wanden zorgen ervoor dat je meer ruimte binnenin hebt, terwijl de buitenkant hetzelfde blijft. Binnenin kun je de koelkast indelen zoals je zelf wilt, bijvoorbeeld met het flexibele flessenrek. Ook zijn de temperatuur en zelfs de luchtvochtigheid in de koelkast los van elkaar te regelen. Zo blijven je producten een stuk langer vers, zonder dat je energie verspilt.

Liebherr

Andere innovaties richten zich minder op uiterlijk vertoon, maar meer op gezondheid en energiezuinigheid. Zo heeft Liebherr onder de noemer TipOpen een koelkastdeur ontwikkeld die opengaat als je 'm aanraakt, zodat niet iedereen het handvat vast te pakken – wel zo handig in de nasleep van de pandemie. Liebherr denkt ook aan het milieu én aan de gebruiker: met de nieuwe, extreem dunne deuren win je tot wel 25 procent extra ruimte in de koelkast, terwijl hij alsnog het zuinigste energielabel krijgt.

De nieuwe koelkasten van Liebherr zijn ontwikkeld met duurzaamheid in het achterhoofd. Speciale technieken zorgen voor een hogere efficiëntie: dat is zowel goed voor het milieu als voor je bankrekening. Liebherr-koelkasten zorgen er ook voor dat het voedsel langer vers blijft door slimme aanpassingen in bijvoorbeeld de temperatuur.

Een andere functionaliteit van Liebherr-koelkasten is de grote groente- en fruitlades die in de modellen zijn geplaatst, waardoor je extra veel ruimte hebt voor je verse producten. De GlassLine-platen waarop de producten liggen zijn krasbestendig en zijn bovendien in hoogte verstelbaar, zodat je producten altijd op de juiste plaats passen. Met het SoftSystem wordt de deur altijd zachtjes gesloten, zodat er geen producten uit de deur vallen bij het dichtdoen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000