De verschillen tussen de Nintendo Switch Joy-Con en Pro-controller

© Nicole Lienemann - stock.adobe.com

De verschillen tussen de Nintendo Switch Joy-Con en Pro-controller

Geplaatst: 3 februari 2024 - 18:31

Sabine Schults

De Nintendo Switch wordt geleverd met twee Joy-Cons, maar Nintendo heeft ook een Switch Pro-controller uitgebracht. Is het de moeite waard om te upgraden? Of ben je beter af met de standaardcontrollers? In dit artikel leggen we uit wat de verschillen zijn tussen de twee.

Joy-Con-controllers vs. Pro-controller

Zijn je huidige Joy-Cons aan vervanging toe, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van stick drift? Of wil je juist een extra controller aanschaffen om met meer mensen samen te kunnen spelen? Met welke Nintendo-controller je het best af bent, hangt af van de gebruikssituatie.

De Joy-Cons zijn veelzijdig. Ze geven je de vrijheid om de Nintendo Switch op meerdere manieren te gebruiken. Zo kun je de console als handheld gebruiken met de Joy-Cons aan de Switch bevestigt, maar je kunt er ook voor kiezen om de controllers uit te schuiven en de console via het dock aan te sluiten op een tv of de Switch simpelweg op een tafel zetten. 

De verschillen tussen de Nintendo Switch Joy-Con en Pro-controller-Y41hQHOqRSy9y482wtiE0Q

© Kristof Kind/Wirestock Creators - stock.adobe.com

Daarnaast kun je als speler kiezen om één of twee Joy-Cons tegelijk te gebruiken. Door de controller te kantelen, kun je deze als individuele controller gebruiken. Ideaal als je een spel met vrienden of familie wilt spelen. Zowel de Joy-Cons als de Nintendo Switch Pro-controller is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen.

De Nintendo Switch Pro-controller lijkt op een traditionele gamecontroller, zoals die van Sony en Microsoft. De controller is dan ook niet direct aan de Nintendo Switch te bevestigen en kan ook zeker niet als twee losse controllers functioneren. Het design is echter ergonomischer, waardoor hij prettiger in de hand ligt. Dat komt goed van pas bij langere gamesessies of voor gebruikers met grote handen. Ook zijn de knoppen wat groter dan op de Joy-Cons. 

Wie de Joy-Cons gebruikt kan rekenen op een accuduur van ongeveer 20 uur. De controllers hebben als voordeel dat ze opgeladen kunnen worden door ze aan de zijkant van de Nintendo Switch vast te klikken. De Nintendo Switch Pro-controller biedt een accuduur tot 40 uur, wat neerkomt op het dubbele. Deze dient met een losse kabel te worden opgeladen.

De verschillen tussen de Nintendo Switch Joy-Con en Pro-controller-Gfwc0fC2QPSmn6dT3CdXmw

Welke Nintendo Switch-controller moet ik kiezen?

Welke controller je het best kunt kiezen, hangt af van hoe je de Nintendo Switch gebruikt. Speel je vooral multiplayer-spellen met vrienden op de bank? Dan is het goedkoper om voor de Joy-Cons te gaan. Je hebt maar twee sets van de Joy-Cons nodig om met vier personen te kunnen gamen. Voor kinderen zijn de Joy-Cons trouwens ook een betere keuze, omdat de Pro-controller minder makkelijk in kleine handen past. 

Ben je een sologamer die de Nintendo Switch voornamelijk in het dock gebruikt? Dan is de Pro-controller een betere optie. Hij ligt prettiger in de hand, heeft grotere knoppen en is geschikter voor competitieve games. Bovendien kun je de Joy-Cons die bij je Switch geleverd zijn altijd nog gebruiken als er vrienden over de vloer komen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten