Zo fix je een Switch-controller die last heeft van stick drift

Zo fix je een Switch-controller die last heeft van stick drift

Game accessoires

Geplaatst: 9 december 2021 - 06:48

Aangepast: 16 november 2022 - 09:20

Redactie

Misschien merk je het wel tijdens het spelen: je personage in de Nintendo Switch-game loopt vanzelf, terwijl je de Joy-Con niet bedient. Dat probleem wordt ook wel drifting of stick drift genoemd. Heb je daar last van? Dan kan dit je wellicht helpen.

Voordat we beginnen is het belangrijk om te checken of de Nintendo Switch wel helemaal up-to-date is en of je onlangs ook de Joy-Con-controllers hebt geüpdatet. Controleer daarom de software op je spelcomputer. Dat doe je door naar de Instellingen te gaan. Dat is de tandwielknop in het menu op de thuispagina van de Switch. 

Scrol dan helemaal naar beneden en selecteer Controllers en sensoren. Op de pagina rechts scrol je wederom omlaag en kies je de optie Controllerupdate uitvoeren. Als je Joy-Cons up-to-date zijn, dan krijg je de melding: ’Alle controllers zijn up-to-date’.

Joy-Con-controller: sticks kalibreren

Druk nu op Oké en tik dan nog één keer met de stick van de Joy-Con omlaag, zodat je Sticks kalibreren kunt selecteren. Druk nu de stick in die je wil kalibreren. In beeld staat nu een cirkel met een kruis daarin. Wanneer de Joy-Con níet gebruikt wordt, dan moet het donkere plustekentje in het midden ook echt in het midden staan. 

Is dat niet het geval, dan moet je hem dus opnieuw instellen (kalibreren). In beeld, onder de cirkel, staat precies uitgelegd hoe je dat doet. En als je nu toch bezig bent: controleer meteen even de andere stick van de Nintendo Switch.

De stick schoonmaken

Het kan natuurlijk zo zijn dat de problemen met de Joy-Con hier niet mee verholpen zijn. De stick op de controller kan namelijk last hebben van stof of misschien wel etensresten. Wat het ook is: je moet dit weghalen. 

Schakel eerst de Nintendo Switch uit en koppel vervolgens de Joy-Con los. Pak een speld of paperclip en haal – voorzichtig! – het rubbertje aan de zijkant van de stick omhoog. Dan zie je al snel of er troep zit dat daar niet hoort te zitten. Mocht er wat zitten, pak er dan wat isopropylalcohol en een wattenstaafje bij en maak de zijkanten, evenals de basis van de stick, grondig schoon. Bovendien kan het helpen met wat perslucht – op gepaste afstand – langs de randen te gaan.

De kans is groot dat je nu alle problemen opgelost hebt die je zelf kon oplossen, zonder de Joy-Con open te hoeven maken. Koppel de controller aan de Switch, zet hem aan en voer nogmaals de kalibratie uit. Check of het probleem verholpen is. Dat kun je ook doen door nog even een game op te starten.

Het kan overigens zijn dat het probleem hardnekkiger en niet zomaar op te lossen is. In dat geval dien je toch echt contact op te nemen met Nintendo, in de hoop dat het bedrijf je helpt. Houd er dan rekening mee dat je je Joy-Con een tijdje kwijt bent.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000