XPS, het Microsoft-alternatief voor PDF

© PXimport

XPS, het Microsoft-alternatief voor PDF

Geplaatst: 3 april 2019 - 06:09

Aangepast: 21 november 2022 - 08:12

Ronald Smit

Je kunt een document op papier afdrukken om te bewaren. Maar dat is volkomen ouderwets. Tegenwoordig werk je vanuit praktisch en milieu-oogpunt natuurlijk zoveel mogelijk papierloos. Print dan ook eens 'virtueel' naar een XPS-bestand, een soort PDF.

Windows beschikt sinds versie 7 over een 'virtuele' printer in de vorm van een XPS-printer. Daarmee maak je in een handomdraai een digitale afdruk vanuit elk programma dat de mogelijkheid tot afdrukken ondersteunt. Het resultaat in de vorm van een .oxps-bestand is te openen in allerlei readers. Waaronder Microsoft's eigen viewer. Komt de werkwijze je overigens bekend voor, dan kan dat kloppen. XPS heeft namelijk erg veel weg van PDF, maar gebruikt onder de motorkap XML. Net als PDF is ook XPS vectorgebaseerd en systeemonafhankelijk. XPS is eveneens een open bestandsformaat, dus bang zijn voor dat het over tien jaar niet meer leesbaar is hoeft niet. Wel geldt dat ieder zichzelf respecterend systeem - mobiel of desktop - van huis uit overweg kan met PDF (of het tenminste kan laten zien). Bij XPS is dat veel minder het geval. Als je het gaat gebruiken, gebruik het dan vooral voor je eigen archief. Een XPS-bestand mailen gaat ongetwijfeld steeds weer vragen opleveren. Desondanks leuk om toch eens mee te experimenteren.

Maak je eigen XPS

Als voorbeeld gaan we een artikel van Computer!Totaal ver-XPS-en. Start je browser en blader naar een pagina die je interessant genoeg vindt om te bewaren. Klik dan in het daarvoor bedoelde menu van jouw browser op Afdrukken. In bijvoorbeeld Firefox vind je die optie door op de knop met de drie streepjes helemaal rechtsboven te klikken. Klik vervolgens op Afdrukken en dan in het geopende preview-venster op de knop Afdrukken. Kies in het dialoogvenster Afdrukken achter Naam voor de Microsoft XPS Document Writer. Mocht je het willen, dan zijn via de knop Eigenschappen en dan Geavanceerd nog wat kleinigheden te finetunen, waaronder de sterkte van jpg-compressie. Klik op OK om het XPS-bestand aan te maken. Blader naar een map waarin je het bestand wilt bewaren en geef het een naam. Standaard is als bestandsformaat het OpenXPS-document (*.oxps) geselecteerd. Dat is prima, behalve als je het gegenereerde document beslist ook op een Windows 7-computer wilt openen. In dat geval kies je voor het oudere XPS-document als bestandsformaat. Klik op Opslaan en het bestand wordt opgeslagen. Klik op Sluiten om het previewvenster te sluiten.

© PXimport

Openen

Om het gegenereerde .oxps-bestand te bekijken, dubbelklik je er simpelweg op. Standaard opent het in de met Windows 10 meegeleverde viewer. Heb je op jouw systeem een andere viewer staan die gekoppeld is aan het bestandsformaat, dan opent het daarin. Zoals je ziet is de layout van het XPS-document precies hetzelfde als deze op een papieren afdruk zou zijn. De XPS kun je in de toekomst desgewenst altijd nog eens echt op papier afdrukken. Nog een tipje tot slot: sommige webpagina's worden een puinhoop als je ze gaat afdrukken. Ook een PDF - die inmiddels gebruik maakt van een virtuele printerdriver voor het genereren ervan - verwordt dan tot diezelfde puinhoop. Als je geluk hebt is voor zo'n dwarsliggende pagina de leesmodus beschikbaar. klik op het knopje in de vorm van een vel papier helemaal rechts van het webadres in de adresbalk van - in dit voorbeeld - Firefox. Je ziet nu veelal een nette maar eenvoudige weergave van de pagina verschijnen. Die is in dezelfde vorm afdrukbaar, en dus ook om te zetten naar XPS. Na afloop klik je weer op de leesweergaveknop waarna de oorspronkelijke opmaak terugkeert.

En o ja: als je later toch liever wilt switchen naar PDF's dan zijn XPS-bestanden eenvoudig te converteren. Open het XPS'je en druk het vanuit de viewer af, waarbij je deze keer als printer kiest voor gebruik maakt van de Microsoft Print to PDF virtuele printer.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000