Waarom Google stopt met betaalde Chrome-extensies

© PXimport

Waarom Google stopt met betaalde Chrome-extensies

Geplaatst: 17 oktober 2020 - 02:03

Aangepast: 25 november 2022 - 10:36

Justin Doornekamp

In de komende maanden zal Google geen ondersteuning meer bieden aan betaalde Chrome-extensies. Waarom heeft Google dit besloten?

Hoewel veel extensies voor Chome al gratis te downloaden zijn, is er evengoed een handvol extensies waar je nog wel voor moet betalen om deze te kunnen gebruiken. Dit zal in de komende maanden veranderen: alle betaalde tools voor je Chrome-browser worden niet meer door Google ondersteund.

Dit betekent het voor jou

Dit betekent overigens niet dat alle extensies gratis worden: ontwikkelaars moeten alleen een andere manier vinden om geld te vragen van gebruikers en kunnen niet meer terugvallen op de betalingsopties die Google biedt.

Ontwikkelaars die nu nog een betaalde extensie aanbieden, moeten binnenkort dus overstappen op een andere betaalmethode. Vanaf 1 december verdwijnt de optie om een gratis proefperiode voor een extensie aan te bieden en pas op 1 februari 2021 zullen de betaalde tools echt niet meer worden ondersteund door Google. Ook in-app-aankopen moeten dan via een andere betalingsverwerker lopen.

Heb je momenteel lopende abonnementen om een bepaalde extensie te kunnen gebruiken, dan zal die niet meer automatisch worden hernieuwd.

© PXimport

Waarom?

Het besluit volgt op een eerdere beslissing van Google om nieuwe betaalde extensies tijdelijk niet toe te laten tot de Chrome Web Store in verband met de coronacrisis. Inmiddels heeft Google dus besloten dat het besluit permanent is.

Google vindt namelijk dat ontwikkelaars zelf genoeg andere manieren kunnen vinden om geld te verdienen aan hun tools. “Sinds de oprichting van de Web Store elf jaar geleden, wilden we ontwikkelaars een manier bieden om geld te verdienen aan hun extensies. Inmiddels is het ecosysteem zo gegroeid, dat er binnen de browserextensies al genoeg mogelijkheden zijn om omzet te genereren”, aldus Google in een toelichting op het besluit.

© PXimport

Fraudezaken

Mogelijk speelt het aantal fraudezaken met betaalde extensies ook een rol. Begin dit jaar meldde Google een aanzienlijk toenemend aantal frauduleuze transacties, waarop toen werd besloten kortstondig extensies met betalingen, abonnementen en in-app aankopen te blokkeren.

Ook werd dit jaar na onderzoek van het bedrijf Awake Security duidelijk dat malafide Chrome-extensies op grote schaal internetgebruikers afluisterden. Google moest toen zeventig browser-apps verwijderen. Verder werden via browserextensies de gegevens van zo’n 1,7 miljoen gebruikers gestolen.

Door nu de ondersteuning op te geven voor betaalde extensies, lijkt de internetreus een nieuwe stap te willen zetten om de Chrome Web Store veiliger te maken.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000