© CIDimport

Veiliger met een gastnetwerk

Geplaatst: 6 augustus 2018 - 06:00

Aangepast: 26 augustus 2022 - 15:32

Partnerredactie

Je thuisnetwerk beveiligen klinkt als een ingewikkeld verhaal. Veel routers beschikken echter over de mogelijkheid om een gastnetwerk te maken, waarmee je op een eenvoudige manier je netwerk een stuk veiliger maakt.

Veel moderne routers beschikken over de mogelijkheid om een gastnetwerk in te stellen. Niet alleen degelijke routers van merken als AVM, Asus en Netgear, maar tegenwoordig beschikken ook veel routers die je standaard van je provider krijgt over gastnetwerk-functionaliteit. Uiteraard zijn routers met extra beveiliging, zoals de Bitdefender Box 2 ook voorzien van deze mogelijkheid.

Met zo’n gastnetwerk maak je een tweede draadloze netwerk aan, waarmee je in feite je thuisnetwerk in tweeën deelt. Eén netwerk voor jou en de apparatuur in je huishouden. Eén netwerk voor bijvoorbeeld vrienden en familie die op bezoek komen. Je gewoon je eigen regels toepassen op het gastnetwerk, bijvoorbeeld voor het reguleren van bandbreedte, blokkeren van het Bittorrent-protocol of bepalen op welke uren er een internetverbinding plaats mag vinden.

Gastnetwerk voor bezoekers

Zoals de naam al aangeeft, een gastnetwerk is ideaal voor bezoekers. Vooral als je kijkt naar de beveiliging. Natuurlijk denk je bij de beveiliging van het opzetten van een draadloos netwerk meteen aan een wachtwoord en dat is ook altijd aan te raden, in combinatie met WPA2-beveiliging.

Door je netwerk op te delen in een eigen netwerk, en eentje voor je bezoekers maak je het ook veiliger. Zo kun je de apparatuur op je eigen netwerk onbeschikbaar maken voor apparaten op het gastnetwerk. Daarmee voorkom je bijvoorbeeld dat anderen toegang krijgen tot back-ups op je NAS of het beeld op een nannycam. Je gasten zouden natuurlijk zelf kunnen wroeten in je netwerk, maar het ligt meer voor de hand dat iemand verbindt met een apparaat waar (onbewust) malware op staat, die op zijn beurt speurt naar wat er in het netwerk zit. In een gastnetwerk valt er weinig op te duiken voor de malware.

Veiliger met een gastnetwerk-15788133

© CIDimport

Gescheiden netwerk

Het ligt voor de hand dat je zo’n gastnetwerk inzet voor bezoekers. Maar je kunt het ook op een simpele, praktische manier inzetten door apparatuur in het netwerk te scheiden. Hiermee beveilig je op een simpele manier al je apparatuur.

Veel verbonden huishoudelijke apparatuur, zoals ip-camera’s, slimme verlichting, babyfoons en veel meer, worden door de fabrikant onvoldoende ondersteund met beveiligingsupdates. Hierdoor is veel apparatuur kwetsbaar, voor hacks en zelfs malware. Je wilt niet dat een hacker via gekaapte apparatuur in je netwerk zich toegang verschaft tot andere apparatuur, zoals je belangrijke bestanden op je NAS of andere netwerkshares. Heel erg ondenkbaar is het ook niet dat huishoudelijke apparatuur voor verkeerde doeleinden wordt ingezet. Mede dankzij veel huishoudelijke apparatuur die met de Mirai-malware besmet waren, kon de grootste ddos-aanval ooit plaatsvinden.

Zet je (kwetsbare) domotica daarom in een gastnetwerk, dat je dus niet gebruikt voor je gasten, maar voor overige verbonden apparatuur. Je apparatuur met belangrijke data, zoals je pc’s, netwerkopslag, tablets en smartphones houd je op je ‘gewone’ netwerk. Ook kun je apparatuur waarmee je experimenteert makkelijk gebruiken op je gastnetwerk, bijvoorbeeld een pc die je gebruikt om tooltjes uit te testen of op te downloaden.

Wanneer je met een extra veilige router, zoals de Bitdefender Box 2 zo te werk gaat, wordt het netwerkverkeer daarbij gecontroleerd op verdachte activiteiten. Mocht verbonden apparatuur in je gewone netwerk of je gastnetwerk een doelwit zijn voor cybercriminelen, dan wordt dat voorkomen door Bitdefender.

Meer online veiligheid? Bezoek de pagina van onze partner Bitdefender met o.a. quizzen, gratis checklist en nog meer artikelen!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000