Variabele afspeelsnelheid voor Netflix: dit wil je weten

© PXimport

Variabele afspeelsnelheid voor Netflix: dit wil je weten

Geplaatst: 29 augustus 2020 - 12:08

Aangepast: 25 november 2022 - 10:31

Wesley Akkerman

Na maanden testen sluit Netflix zich aan bij andere videostreamingdiensten die meer opties aanbieden met betrekking tot afspeelsnelheden. Abonnees die de dienst wel eens op Android gebruiken krijgen daardoor toegang tot extra opties waar iOS- en tv-kijkers geen beschikking over hebben. De functie wordt al sinds eind vorig jaar getest.

Android-kijkers kunnen video’s afspelen in 0.5x, 0.75x, 1x, 1.25x en 1.5x de snelheid van de normale video. De opties worden nu uitgerold naar elke abonnee op Android, maar het kan nog even duren voordat je de update ontvangen hebt. De reden dat Netflix besloten heeft voor het toevoegen van de mogelijkheden, komt doordat gebruikers erom gevraagd hebben.

Dat zijn niet alleen gebruikers die series aanzetten op de achtergrond of mensen die films graag twee keer zo snel willen bekijken. Nee, een video trager afspelen heeft bijvoorbeeld voordelen voor mensen die doof of slechthorend zijn. De ondertiteling is dan ook wat langzamer, waardoor ze veel meer meekrijgen van wat er op het scherm gebeurt. En dat is eigenlijk een groot voordeel voor een grote groep mensen die er niets aan kan doen dat ze niets of weinig horen.

Niet iedereen blij met beslissing van Netflix

Maar ondertussen geven toch veel mensen kritiek op de beslissing van Netflix. Die kritiek komt voornamelijk vanuit de creatieve hoek, dus de mensen die verantwoordelijk zijn voor het maken, produceren en regisseren van de content. De content waar Netflix natuurlijk maar al te graag gebruik van maakt.

Zo zijn er verschillende tweets van allerlei regisseurs verschenen die hun ongenoegen uiten met een ietwat arrogante boodschap en het verzoek dat Netflix de beslissing terugdraait. Eén van die reacties kun je in dit artikel terugvinden. Het is logisch dat je als maker bang bent dat mensen je content op een andere manieren bekijken dan je zelf bedoeld hebt, maar er zijn nou eenmaal mensen die niet altijd alles maar kunnen volgen, vanwege bijvoorbeeld doofheid dus.

Netflix heeft ook al gereageerd op de kritiek, door te zeggen dat de opties alleen voor Android-smartphones beschikbaar zijn en dus niet voor televisies. Mensen consumeren content op kleine schermen sowieso al anders op grote schermen, dus dit lijkt een soort middenweg te zijn (al kun je de content natuurlijk wel casten naar je televisie).

Ondertussen is Netflix nog bezig met het aanbieden van de nieuwe snelheden voor het web en de iOS-applicatie. Maar wanneer je daarmee aan de slag kunt, is helaas niet bekendgemaakt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000