Slim sorteren in Windows Verkenner

© PXimport

Slim sorteren in Windows Verkenner

Software

Geplaatst: 19 april 2014 - 06:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:38

Martin Gijzemijter

De meeste Windows-gebruikers werken al zo lang met de Windows Verkenner dat ze door de jaren heen een methode hebben gevonden waarmee ze heel snel en efficiënt kunnen werken. Daardoor merk je echter niet dat er door de jaren heen handige opties bij zijn gekomen. Zoals sorteren en groeperen!

Weergaven

Als je Windows Verkenner vaak gebruikt, dan weet je ongetwijfeld dat er verschillende manieren zijn om bestanden weer te geven. Voor de volledigheid behandelen we die nog even.

Wanneer je een map open hebt met veel bestanden waar je doorheen wilt bladeren, dan kun je klikken op het tabblad Beeld in het lint in de Verkenner. Vervolgens zie je in het lint een gedeelte met daarin opties als Extra grote pictogrammen, grote pictogrammen, enzovoort. Dit zijn handige opties om naast de bestandsnaam, ook een kleine voorbeeldweergave van het document te tonen. Daar heb je bij Word-documenten niets aan, maar bij afbeeldingen natuurlijk wel. Experimenteer welke optie je het fijnst vindt. Kies je bijvoorbeeld voor Details, dan krijg je een reeks bestanden te zien met alle informatie die daarbij hoort (aanmaakdatum enzovoort). Selecteer je echter Lijst, dan krijg je alleen de bestandsnamen in een paar kolommen.

© PXimport

De verschillende weergaven maken het zoeken een stuk handiger.

Sorteren

Wanneer we het hebben over sorteren, denk je waarschijnlijk aan de tabbladen bovenin het Verkenner-venster, waarmee je bestanden kunt rangschikken op naam, datum enzovoort. Dat klopt ook, maar er zijn nog veel meer sorteeropties dan alleen dat. Bovenin het lint zie je namelijk ook de optie Sorteren op.

Wanneer je hierop klikt, kun je diverse opties kiezen. Daar vind je opties die je ook in de tabbladen ziet, maar daarnaast ook opties als Categorieën, Labels enzovoort. Klik je op kolommen kiezen, dan kun je zelfs nog (veel) meer sorteeropties toevoegen, op basis van alle informatie die een bestand kan bevatten (tot aan componist bij muziek, en belichting bij foto's). Zo sorteer je natuurlijk een stuk efficiënter.

© PXimport

Er zijn veel meer sorteeropties dan je op het eerste gezicht zou denken.

Groeperen op

Sorteren is handig, maar als je alleen op zoek bent naar een bepaald soort bestand, kan het zelfs met sorteren nog een behoorlijke klus zijn. In dat geval is het ook handig om te weten dat je bestanden kunt groeperen. Bovenin het lint (in het tabblad Beeld) zie je de optie Groeperen op. Wanneer je hierop klikt, dan vind je veelal dezelfde opties als bij Sorteren op, maar het effect is anders.

Wanneer je nu bijvoorbeeld sorteert op naam, worden alle documenten gegroepeerd op alfabet. Groepeer je echter op Type, dan staan bijvoorbeeld alle afbeeldingen bij elkaar, net als de Word-documenten enzovoort. Dat sorteert nog net even wat fijner.

© PXimport

Groeperen maakt het handig om bestanden bij elkaar in te delen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000