Samsung Galaxy Tab S6 Lite - Betaalbaar iPad-alternatief

© PXimport

Samsung Galaxy Tab S6 Lite - Betaalbaar iPad-alternatief

Software

Geplaatst: 3 juni 2020 - 08:52

Aangepast: 25 november 2022 - 10:24

Rens Blom

De Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een 379 euro kostende Android-tablet met een styluspen en groot scherm. Zijn voornaamste concurrent? De even dure Apple iPad 2019. Is de Samsung-tablet een goed of zelfs beter alternatief? Computer!Totaal nam de proef op de som in deze Samsung Galaxy Tab S6 Lite review.

Het uiterlijk van de Tab S6 Lite laat een goede indruk achter. De tablet is gemaakt van aluminium, ligt prettig in de hand(en) en heeft prima luidsprekers. Het grote 10,4inch-scherm oogt scherp genoeg door de full-hd-resolutie maar gebruikt helaas – en net als de iPad – een lcd-display. Een oled-scherm is beter, en zit in Samsung-smartphones vanaf 200 euro. Dat Samsung deze duurdere tablet geen oled-display geeft, vinden we een rare bezuiniging. Het gebrek aan een vingerafdrukscanner is eveneens vreemd, want ook die zit in budgettelefoons. Samsung levert de Tab S6 Lite met een passieve, drukgevoelige styluspen om (aan)tekeningen mee te maken. De pen werkt naar behoren en klikt magnetisch vast aan de zijkant van de tablet. Overigens is de pen minder geavanceerd dan de bluetooth-pen van de dure Galaxy Tab S6.

Specificaties

De Tab S6 Lite draait op een oudere en niet zo krachtige processor, aangevuld met 4 GB werkgeheugen. Populaire apps draaien prima, maar de tablet is merkbaar langzamer dan een even dure smartphone. Het opslaggeheugen is met 64 GB groot genoeg en uitbreidbaar via een micro-sd-kaartje. De camera’s op de voor- en achterkant doen wat ze moeten doen maar zijn niet zo goed. Wie waarde hecht aan videobellen in hoge kwaliteit, is beter af met de iPad. Meer indruk maakt de Tab S6 Lite met zijn lange accuduur van anderhalve dag. Opladen gaat vrij langzaam via de usb-c-poort.

Onzeker updatebeleid

Op de tablet is Android 10 geïnstalleerd, de nieuwste versie. Samsung legt hier zijn OneUI-schil overheen. Die is na korte gewenning prima te gebruiken en bevat geen verrassingen. Er ligt – zeker bij de installatie – wel veel nadruk op het (optioneel) gebruiken van Samsung-diensten. De fabrikant garandeert twee jaar beveiligingsupdates, ongeveer één per drie maanden. Hoeveel Android-versie-updates de tablet krijgt, weet Samsung nog niet. Die onzekerheid hoort niet thuis in dit prijssegment. Apple’s iPad krijgt zo’n vier jaar updates.

Conclusie

De Samsung Galaxy Tab S6 Lite is een prima tablet om films te kijken, aantekeningen op te maken en te internetten. Door technische bezuinigingen voelt het apparaat wel wat goedkoop aan en het onduidelijke updatebeleid is ook jammer. De iPad 2019 doet ook concessies maar krijgt langer updates. Welke van de twee de beste koop is, hangt daarom vooral van je softwarewensen af.

7,0

ONS OORDEEL

Samsung Galaxy Tab S6 Lite

Pluspunten

Meegeleverde styluspen

Gebruiksvriendelijke software

Ontwerp

Minpunten

Kwaliteit camera’s

Geen vingerafdrukscanner

Softwareondersteuning

Conclusie

**Adviesprijs** € 379,- **OS** Android 10 (OneUI) **Scherm** 10,4 inch lcd (2000 x 1200) **Processor** Exynos 9611 **RAM** 4GB **Opslag** 64GB (met micro-sd) **Batterij** 7040 mAh **Connectiviteit** Wifi 5, Bluetooth, gps **Formaat** 15,4 x 24,5 x 0,7 cm **Gewicht** 465 gram **Overig** S-Pen meegeleverd...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000