Muziek afspelen met AirPlay op Windows

Apple heeft al lange tijd de standaard AirPlay, waarmee het mogelijk is om allerlei inhoud af te spelen op andere apparaten, zoals een Apple TV. Het is echter ook mogelijk om je Windows-pc te gebruiken om muziek op af te spelen vanaf je iOS-apparaat.

Hiervoor kun je gebruikmaken van het programma Shairport4w ('Shairport for Windows'). Het is hiermee mogelijk om van iOS-apparaten muziek te streamen naar je Windows-pc. Dat is handig, omdat je hiermee bijvoorbeeld geen dure bluetoothspeakers hoeft aan te schaffen. Bovendien kun je dan ook via iTunes op andere pc’s je muziek afspelen op die Windows-pc. AirPlay werkt vanaf de iPhone 4 of hoger, alle iPads en de iPod Touch (vierde generatie of nieuwer).

Je downloadt Shairport4w vanaf Sourceforge. Klik op de groene downloadknop en voer het gedownloade bestand uit om de installatie te starten. Klik op Volgende, Volgende, vink eventueel de Recorder-Feature uit, tenzij je graag de muziekstream wilt opslaan op je pc, en klik en op Install now.

De AirPlay-server is nu actief. Je kunt de naam van het station veranderen door op Change te klikken. Hier kun je ook een wachtwoord instellen om te beperken dat zomaar iedereen van de speaker gebruik kan maken.  Vul daarvoor eventueel bij Password en bij Verify password het gewenste wachtwoord in. Vink Autostart aan om Shairport4w met het starten van Windows op te starten en kies eventueel ook voor Start minimized, zodat het hoofdscherm van Shairport4w bij het starten geminimaliseerd blijft. Klik op OK om de wijzigingen op te slaan.

© PXimport

Het hoofdscherm van Shairport4w, waarop je informatie ziet van het huidige nummer en het afspelen kunt beheren.

Om nu muziek af te spelen op je pc, open je op iOS de 'Muziek'-app. Je kunt vervolgens op het AirPlay-icoon tikken en de Windows-pc uit de lijst selecteren. Indien je een wachtwoord hebt ingesteld, vraagt iOS daar automatisch om, dus vul dat even in en tik daarna op OK. De muziek wordt daarna automatisch afgespeeld. In veel andere apps kun je eveneens gebruik maken van AirPlay, waaronder Spotify en veel radio-apps. Het AirPlay-icoon bevindt zich vaak naast de geluidsbalk, zo ook in iTunes op andere pc’s of Macs waarmee je ook verbinding kunt maken.

Je kunt tijdens het afspelen gewoon vanaf je iPhone of iPad de muziek pauzeren. Dat is eventueel ook mogelijk in Shairport4w. Zo zijn er knoppen om het huidige nummer te pauzeren, door of terug te spoelen of het volgende of vorige nummer af te spelen. Overigens is het niet mogelijk om video’s af te spelen naar Shairport4w.

Standaard geeft Shairport4w notificaties weer voor elk nummer dat wordt afgespeeld. De AirPlay-standaard stuurt namelijk ook metadata mee van wat er nu afgespeeld wordt. Als je dat liever niet hebt, klik je met de rechtermuisknop op het systeemvakpictogram van Shairport4w en kies je voor Show Now Playing in System Tray, zodat die optie niet langer is aangevinkt.

© PXimport

Zoek naar dit AirPlay-icoon in iOS en iTunes.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000