Microsofts Minecraft helpt AI-ontwikkeling vooruit

Microsoft zet Minecraft en open source in om onderzoek naar kunstmatige intelligentie (AI) vooruit te helpen. De open wereld van Minecraft laat niet alleen kinderen veel leren.

Terwijl Google’s AI-onderzoek DeepMind wereldwijd in het nieuws staat voor winnen met het complexe spel Go, doet Microsoft ook een zet voor betere kunstmatige intelligentie. Het softwarebedrijf geeft een eigen platform vrij als open source waarmee AI-onderzoekers vrijelijk Minecraft kunnen gebruiken als testomgeving. Het door Microsoft-onderzoekers ontwikkelde AIX-platform (niet te verwarren met de gelijknamige Unix-variant van IBM) bestaat uit een mod voor de Java-uitvoering van het spel Minecraft plus software die AI-entiteiten laat spelen in de game-omgeving.

Moeilijke taken, zoals klimmen

Microsoft stelt dat zijn onderzoek op basis van AIX gericht is op algemene intelligentie voor computersystemen, niet slechts op enkelvoudige taken zoals het spelen van een spel. Het gaat om het combineren van diverse elementen en taken om zo tot nieuwe mogelijkheden te komen. Een concreet voorbeeld is het beklimmen van een heuvel, schrijft Microsoft in een blogpost over AIX en Minecraft.

De game-omgeving maakt het mogelijk om een gecombineerde taak zoals heuvelbeklimming makkelijker, goedkoper en veel sneller telkens te laten uitvoeren. De AI-software leert van elke mislukking en kan na een reset in Minecraft gelijk een nieuwe poging wagen. Dit in plaats van een fysieke robot die na een mislukte heuvelbeklimming mogelijk in een rivier belandt en dan gerepareerd of vervangen moet worden.

In-game consequenties

Het achterliggende idee van Minecraft-mod AIX is dat er in die virtuele wereld meer valt te leren over de echte wereld. Het in 2014 door Microsoft overgenomen Minecraft is aantrekkelijk voor AI-onderzoek omdat spelers zeer complexe beslissingen kunnen nemen die consequenties hebben. Bovendien kunnen spelers naarmate ze beter worden in de game steeds meer complexe elementen toevoegen en eventueel ook samenwerken. Kortom: een leerproces, dat via AIX niet alleen voor mensen leuk of nuttig is.

Het door Microsoft-onderzoekers al gebruikte AIX wordt komende zomer vrijgegeven onder een open source-licentie, meldt PCworld. Tot op heden is het AI-onderzoeksplatform ook in gebruik bij een selecte groep academici buiten Microsoft die het als bèta testen. Het uitbrengen als open source moet voor breed gebruik gaan zorgen. Het is nog niet bekend onder welke open source-licentie - en met welke voorwaarden - AIX uitkomt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten