Maak mooiere tegels in het startmenu van Windows 10

© CIDimport

Maak mooiere tegels in het startmenu van Windows 10

Geplaatst: 11 november 2015 - 14:20

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:17

Redactie

Het nieuwe startmenu in Windows 10 is één van de fijnste vernieuwingen aan het besturingssysteem, maar de grote tegels zien er nog maar lelijk uit. Kleine icoontjes op een grote achtergrond, bah... Zou het nou niet mooi zijn als je handmatig een afbeelding kon instellen voor de tegels? Dat kan met TileCreator, een makkelijk te gebruiken app. We laten het je hier zien.

Let op: Dit is geen officiële manier om tegels te veranderen, maar een omweg - het echte veranderen van tegels wordt (nog) niet ondersteund in Windows 10). Je gebruikt een programma dat ervoor zorgt dat een startmenu-tegel omleidt, zodat het uiteindelijk het juiste programma toont. Daarmee duurt het iets langer dan normaal voor een programma is geopend. Als je een ssd gebruikt, merk je daar weinig van, maar voor hdd-gebruikers is de lag misschien storend. Gelukkig werkt het startmenu ook als je het programma verwijdert, dus probeer het vooral uit!

Je hebt twee programma's nodig om dit te doen: TileCreator, en het aanverwante TileCreater Proxy. De gewone TileCreator kun je downloaden in de Store in Windows 10, of je kunt deze link volgen. TileCreator Proxy kun je downloaden van het XDA-forum. Je moet beide programma's hebben, anders werkt deze functie niet.

Je begint met TileCreator Proxy (rechts), maar in onderstaand screenshot hebben we de beide programma's alvast naast elkaar geopend. Klik in TileCreator Proxy op 'Add link', zodat er een invulveld verschijnt. Je klikt daar op het blokje met puntjes, zodat de Verkenner wordt opgeopend.

Zoek op je harde schijf naar het programma dat je wil openen - in ons geval Evernote - en druk op 'Open'.

© CIDimportJe ziet dat in het tweede veld ('Name') een bestandsnaam verschijnt - in dit geval Evernoteexe. Kopieer die bestandsnaam, en plak die in het andere programma, TileCreator, onder 'TileCreator Proxy Link Name'.

Je volgende stap is om het icoontje uit te zoeken dat je zelf wil. Je moet hiervoor een afbeelding van internet downloaden, zoals we hier ook gedaan hebben. Een beetje creatief knippen en plakken in Paint en je hebt een mooi icoontje. Je voegt die toe via 'Choose image(s)', waar je de icoontjes voor verschillende groottes van de tegel kunt instellen. Wij kozen dit icoontje, dat we mooier vonden. Onderin zie je hoe de tegel er straks uit komt te zien.

Tip: Je kunt iedere afbeelding aan een tegel hangen, maar het is het mooist als je een vierkante afbeelding pakt zodat die er niet uitgerekt uit komt te zien.

© CIDimportJe kunt hier nog optioneel een titel geven aan een tegel, wat je ziet verschijnen in het voorbeeld onderin. Let wel op dat die letters altijd zwart zijn, wat niet altijd leesbaar is.

Vind je de tegel zo mooi, dan klik je op 'Pin Tile'.

© CIDimportAls je nu het startmenu opent, zie je de tegel verschijnen zoals je die had ingesteld. Je kunt hier ook hetzelfde doen als je met andere tegels wilt: Van grootte veranderen, of het programma installeren.

© CIDimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000