Kids veilig op internet

© CIDimport

Kids veilig op internet

Geplaatst: 19 september 2017 - 09:15

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:51

Redactie ID.nl

Hoe zorg je ervoor dat je (klein) kinderen niet op 'foute' websites terechtkomen of online worden benaderen door louche types? Onze tips helpen je op weg.

Kids veilig op internet-15747845

© CIDimport

Bespreek de gevaren

Wanneer een kind zonder toelichting van het ene op het andere moment geconfronteerd wordt met allerlei beperkingen, zal het niet beter begrijpen welke online gevaren er zijn. Beter is het om in plaats hiervan samen met het kind te overleggen en afspraken te maken. Door het bespreekbaar te maken wordt het voor een kind ook veel makkelijker om bij twijfel de ouder te raadplegen.

Volgens het CBS gebruikt 96% van de kinderen tussen de 12 en 18 jaar sociale media. In veel gevallen vinden ouders dit problematisch. Op Veilig internetten.nl kun je een aantal handige folders vinden over hoe je er samen met je kind voor kunt zorgen dat er op een veilige manier gebruik van kan worden gemaakt.

Beveilig je apparaten

Zeker bij hele jonge kinderen is het soms heel lastig om uit te leggen welke gevaren er zoal online zijn. In dat geval is het misschien beter om wat maatregelen te nemen. Dat kan vrij eenvoudig door het gebruik van bepaalde apps aan banden te leggen, ervoor te zorgen dat instellingen niet zomaar kunnen worden veranderd en de store te voorzien van een wachtwoord. Zo voorkomt je dat lukraak allerlei dubieuze apps worden geïnstalleerd.

Onder Windows 10 kun je een account instellen met beperkte rechten waarbij o.a. aan de hand van eigen voorkeuren en leeftijd van het kind wordt bepaald welke content en websites veilig worden geacht en welke niet.

Tip: heb je een internetabonnement bij KPN? Dan heb je ook de beschikking over KPN Veilig waarmee je al je apparaten in één keer kunt beveiligen en eventueel kunt voorzien van ouderlijk toezicht.

Installeer alternatieve apps

Voor veel apps, websites en programma’s voor volwassenen zijn prima alternatieven voor kids. Kinderen kunnen bijvoorbeeld veilig surfen door gebruik te maken van de alternatieve browser Mybee. Op Youtube kan door het instellen van een leeftijdsgrens voorkomen worden dat schokkende video’s worden getoond maar voor jonge kinderen is bijvoorbeeld Kids-Tube een prima en veilig alternatief.

Installeer je apps uit de store, check dan altijd voor vanaf welke leeftijd ze zijn en bekijk ze na installatie ook altijd even eerst. Kijk ook even op Mijn kind online waar een uitgebreid overzicht is te vinden van apps die leerzaam en leuk zijn voor kinderen.

Check wat je (klein)kind online doet

Er zijn verschillende manieren om uit te vinden wat een kind zoal achter de computer of op smartphone en tablet uitspookt. De beste manier is om dit te doen is door gewoon vragen te stellen en oprecht interesse te tonen.

Twijfel je? Dan kun je eventueel ook gebruik maken van beveiligingssoftware, soms standaard bij uw internetabonnement inbegrepen. Met name de uitgebreidere suites houden logs bij van wat er op uw computer wordt gedaan. Ook het al eerdergenoemde Ouderlijk toezicht in Windows 10 doet dit en stuurt u desnoods wekelijks een zogeheten Activiteitenrapportage.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten