© PXimport

Haal de bezem door je iTunes

Software

Geplaatst: 13 mei 2015 - 09:14

Aangepast: 14 december 2022 - 15:35

Redactie

Wat moet je doen als je te maken krijgt met ruimtegebrek vanwege een te volle iTunes-bibliotheek? Hoe zorg je dat Genius Mix bepaalde nummers niet selecteert? En waarom kun je geen afspeellijsten meer cadeau doen? Hier bespreken we een aantal van dergelijke vragen.

Net als kinderen (of onkruid) heeft een iTunes-bibliotheek de neiging om maar te blijven groeien. Maar de interne opslag van je Mac groeit niet mee. iTunes 12 segmenteert je data op een manier waardoor je gemakkelijk vergeet dat je een heleboel audioboeken, podcasts of oude tv-programma's in je library hebt staan die daar helemaal niet hoeven te staan. Maar iTunes maakt het ook gemakkelijk om deze media op een andere locatie te back-uppen zodat je ze veilig weg kunt gooien en ruimte op je Mac kunt vrijmaken. Lees ook: iTunes-tegoed voor ieder gewenst bedrag bij HEMA.

Audioboeken verwijderen

Vraag: Ik heb zoveel audioboeken! Kan is er niet niet een aantal uit mijn iTunes-bibliotheek verwijderen en ze ergens in een map op mijn iMac opslaan?

Dat kan inderdaad. Audioboeken zijn goede kandidaten om uit je iTunes-bibliotheek te verwijderen omdat je ze - in tegenstelling tot muziekbestanden - waarschijnlijk niet meteen weer opnieuw zult beluisteren. Ik raad aan om een nieuwe, lege afspeellijst aan te maken en alles wat je uit je iTunes-bibliotheek wilt halen naar die afspeellijst te verslepen.

Maak vervolgens is de Finder een map aan voor je audioboeken of voor alle iTunes-content die je uit je library wilt gaan verwijderen. (Als je verschillende soorten content verwijdert, kun je submappen aanmaken voor elk mediatype.) Je kunt deze map op een externe schijf drive zetten om ruimte vrij te maken op je Mac.

Sleep de items uit de afspeellijst die je in iTunes hebt aangemaakt naar de map (of sub-map) die je zoals hierboven aangemaakt hebt; je zult zien dat elk bestand naar de map gekopieerd of (verplaatst) wordt. Ze worden verplaatst als de map zich op dezelfde harde schijf bevindt als je iTunes Media-map. Als de map zich op een andere drive bevindt, worden ze gekopieerd.

Zodra je alles gekopieerd hebt, moet je controleren of alles ook daadwerkelijk in de map staat. Selecteer alle items in de afspeellijst en druk op Command-Option-Delete. Als iTunes vraagt of je de bestanden wilt bewaren of ze naar de Trash wilt verplaatsen, kies dan voor het laatste.

© PXimport

Als je de bestanden naar een andere map hebt verplaatst kun je ze verwijderen.

Je kunt dit met alle bestanden doen die ruimte in beslag nemen in je iTunes-bibliotheek. Je kunt tv-programma's, films, muziek of apps die je niet gebruikt naar een andere map of drive verplaatsen.

Remote app mist artwork

Vraag: Als ik op mijn iMac muziek afspeel, zit ik vaak niet aan mijn bureau maar wel binnen gehoorafstand van mijn speakersysteem. Het is handig om mijn iPhone te gebruiken om te zien wat er wordt afgespeeld en ik gebruik hiervoor de Remote-app. Voordat ik iOS 8 had, gaf de app het artwork weer van het nummer dat wordt afgespeeld, maar nu niet meer. Is er een instelling die ik gemist heb?

Het lijkt erop dat dit een bug is die sinds de release van iOS 8 in het besturingssysteem zit, maar die zich alleen op bepaalde apparaten laat zien. Ik had eigenlijk verwacht dat dit in één van de iOS-updates zou worden verholpen, maar dat is niet gebeurd. Lees ook: De Watch, MacBook Air en iOS 8.2 op Apple-event Spring Forward.

De Remote-app laat een tekstuele plaatsaanduiding zien waar het artwork van het album hoort te staan. Maar als je op Up Next drukt zie je thumbnails van het artwork van de volgende nummers staan.

© PXimport

De Remote app laat op sommige apparaten geen artwork voor albums zien.

Op sommige apparaten, zoals mijn iPod touch (vijfde generatie) en mijn niet-Retina iPad mini, werkt het prima. Waarom dit zo is, weet ik niet.

© PXimport

Op een iPod touch laat de app wel artwork zien.

Een Genius voor alle seizoenen

Vraag: Ik gebruik graag Genius Mix-afspeellijsten in iTunes 12, maar er zit een addertje onder het gras. Telkens wanneer iTunes deze afspeellijsten aanmaakt wordt mijn feestmuziek in de selectie meegenomen. Is er een manier om te voorkomen dat bepaalde items door Genius Mixes worden geselecteerd? Ik wil in de zomer niet naar kerstliedjes luisteren.

Helaas niet. Net zoals je geen items kunt uitsluiten in iTunes Match, kun je Genius Mixes niet vertellen om alleen naar bepaalde nummers te kijken. Het enige wat je kunt doen is je feestmuziek uit je iTunes-bibliotheek te halen in de maanden waarin je er niet naar wilt luisteren. In het antwoord op de eerste vraag hierboven wordt uitgelegd hoe je dit moet doen.

Geen romantische afspeellijsten meer

Vraag: Waarom heeft Apple in hemelsnaam de mogelijkheid om een afspeellijst cadeau te doen weggehaald? Is de romantiek helemaal verdwenen?

Ik ben het helemaal met je eens.

iTunes heeft de mogelijkheid om playlists cadeau te doen verwijderd uit iTunes 11 en veel mensen missen deze functie. Je zou bijna zo ver gaan om een cd te branden...

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000